• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki Podkarpacia na Darach Ziemi w Kolibkach

Łukasz Stafiej
19 września 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Na Darach Ziemi na stoiskach niewielkich producentów kupimy regionalne sery, wędliny, wypieki czy przetwory. Na Darach Ziemi na stoiskach niewielkich producentów kupimy regionalne sery, wędliny, wypieki czy przetwory.

Region Podkarpacia będzie tematem wiodącym podczas tegorocznej edycji festiwalu kulinarno-ogrodowego Dary Ziemi, który potrwa od piątku do niedzieli w parku Kolibki zobacz na mapie Gdyni.



Dary Ziemi to jedna z najdłużej działających w Polsce imprez kulinarnych, gdzie na stoiskach niewielkich producentów kupimy regionalne sery, wędliny, wypieki czy przetwory. Wydarzenie organizowane jest w Gdyni od 24 lat i co roku przyciąga tłumy.

Tegoroczna edycja potrwa od piątku do niedzieli w godz. 10-18. Jak co roku, teren imprezy zostanie podzielony na trzy strefy - tzw. polany, na których swoje stoiska rozstawi prawie dwustu wystawców. Na "Polanie Eko" znajdziemy produkty z niewielkich manufaktur i gospodarstw. Kupimy miody z różnych regionów kraju, sękacze i andruty, przetwory z owoców i warzyw, oleje tłoczone na zimno, soki, zioła i przyprawy oraz biżuterię rękodzielniczą.

"Polana Biesiadna" to miejsce dla miłośników swojskich kulinariów. Na straganach będzie można kupić mięsa i wędliny, ciasta i chleby regionalne, sery z mleka krowiego, owczego i koziego, konfitury, świeże i wędzone ryby czy nalewki, wina, cydry i miody pitne.

Oferta trzeciej i ostatniej "Polany Ogrodowej" skierowana jest do miłośników sadzenia, pielenia, nawożenia i pielęgnowania wszystkiego, co rośnie w ogrodzie. Będzie można kupić niezbędne sprzęty na działkę, meble oraz przeróżne krzewy, drzewka, rośliny rabatowe, kwiaty, zioła, nasiona, sadzonki i cebulki.

Gdyńska impreza to także okazja do biesiadowania na świeżym powietrzu. Gdyńska impreza to także okazja do biesiadowania na świeżym powietrzu.
- W tym roku tematem wiodącym festiwalu jest region Podkarpacia - mówi Agata Gierjatowicz z firmy Haczet, która od początku organizuje gdyńską imprezę. Będzie można spróbować m.in. wielokrotnie nagradzane sery kozie z gospodarstwa "Bieszczadzka Koza", tradycyjnych wędlin produkowanych z własnego surowca i naturalnie wędzonych przez Zakład Masarski Agnieszki Wąsacz, masła od firmy Palce Lizać czy naturalnych miodów kwiatowych, wrzosowych i spadziowych z pasieki "Miody Dworskie".
W klimatach Podkarpacia przygotowana zostanie również scenografia ogrodowa - jedna z corocznych atrakcji Darów Ziemi. Tym razem będzie ona inspirowana widokiem z bieszczadzkich połonin - na jednej z polan na Kolibkach na obszarze 100 mkw. zostaną zasadzone właściwe dla tamtego środowiska trawy czy krzaki. Będzie szałas bacy oraz inne elementy kojarzące się z wyżynnym klimatem Bieszczad.

Na Darach Ziemi nie zabraknie też biesiady na świeżym powietrzu czy atrakcji rodzinnych, jak przejażdżki na kucach czy zabawy dla dzieci. W sobotę i niedzielę po godz. 13 występować będzie podkarpacki zespół ludowy, który poprowadzi też zajęcia z nauki ludowego tańca.

Jednorazowy bilet wstępu na Dary Ziemi kosztuje 6 zł, dzieci do lat 7 wejdą na teren imprezy bezpłatnie.

Wydarzenia

Dary Ziemi (33 opinie)

(33 opinie)
6 zł
festyn, targi, kiermasz

Miejsca

Zobacz także

Opinie (47) 2 zablokowane

  • DARY Z ZIEMII (3)

    Ceny z kosmosu

    • 72 7

    • "eko" chleb z mrożonego ciasta po 20 zeta za bochenek (2)

      • 13 6

      • (1)

        Ty amebo naprawdę nie potrafisz odróżnić naturalnego chleba od tego mrożonego, że wszystko wrzucasz do jednego wora?

        • 8 12

        • on nie widzi różnicy

          jak mucha

          • 5 4

  • byłem kiedyś kilka razy

    ceny były z komosu. Już lepsze są nasze eko bazary. Drogo ale i tak taniej.
    No i opłata wstęp - woot?

    • 51 3

  • (1)

    Żeby tam wejść i ewentualnie coś kupić muszę zapłacić nie idę

    • 62 6

    • Masz rację Szkoda czasu i pieniędzy.

      • 11 2

  • (4)

    Moherowe żarcie? Nie dziękuję!

    • 6 35

    • Dary ziemi to przeżytek. Ceny wygórowane a towar taki sobie. Poza tym Podkarpackie, czy Podlaskie jakoś źle mi się kojarzy. Za blisko Rydzyka jak na mój gust. A z gustem się nie dyskutuje

      • 7 30

    • Już nie wiedzą ile brać za bilet wstępu po towar dostępny na stoiskach w galeriach handlowych.

      • 13 1

    • to już trzeba mieć wściekliznę, zeby takie myśli mieć (1)

      • 5 2

      • Zaraził mnie jadem " Burger " Pawłowicz.

        • 4 3

  • (5)

    Takie chleby wędliny czy sery były do niedawna codziennością . Kupowało się je w każdym lepszym sklepie. Teraz robimy z tego skansen. A w poniedziałek i tak wszyscy skończycie w Lidlu czy innym popaprańcu .....

    • 58 2

    • Wolę Lidia od tego podwędzanego czegoś.

      • 2 9

    • Mówisz że to co produkowały zakłady mleczarskie i mięsne (3)

      za komuny to były takie wyroby?
      To ty chyba zakupów nie robiłeś w zwykłych sklepach.

      • 5 1

      • (2)

        Mam na myśli ni tak dawny chleb szyneczkę kiełbasę mleko.bez zachodnich technologii....

        • 2 2

        • Teraz też jest sporo przyzwoitych masarni czy piekarni.

          Np.Rąbała czy Pranga.

          • 3 0

        • to ciekawe, bo na zachodzie tych polskich "zachodnich" technologii nikt nie zna i jedzenie jest dobrej jakości

          to wasza własna, polska cebula oszukuje żywność
          a papierowe państwo kasiorę chowa po kieszeniach
          i pancerne mgły tropi
          zamiast coś zrobić

          • 1 8

  • (2)

    mam zapłacić za bilet jeśli chcę kupić swojski chleb i kiełbasę ? hehe

    • 48 4

    • (1)

      Chleb pieczony w tradycyjny sposób - nie mrożony Chińczyk , szyneczka , mleko to wszystko dostępne było jeszcze nie tak dawno na polskim rynku handlowym . Bez nowoczesnych technologi produkcji i przechowywania z data ważności 2021.... to chciałem powiedzieć

      • 6 1

      • cały czas jest. idź sobie do pierwszej lepszej piekarni gdzie sprzedają chleb w smaku o niebo lepszy od tego odpiekanego w biedronkach czy lidlach. To samo z wędlinami - warto poszukać tych dobrych a nie kupować paczkowany syf z biedry.

        • 6 0

  • Uwielbiam! (1)

    Uwielbiam jedzenie na darach ziemi! A najlepsze są pierogi z kaszubskiego Pierogowozu, wyśmienite!

    • 9 21

    • Wystarczy iść w każdą sobotę pod Jadłostajnię ;)
      Nie trzeba specjalnie na dary ziemi iść :P

      • 5 0

  • (2)

    ktoś wie czy będzie degustacja?

    • 2 10

    • (1)

      A co?
      Przyjdziesz na obiad januszu?

      • 4 3

      • taka jak na imprezie Kulinarna Świętojańska... Adamie, Bartku, Czesławie, Damianie, Filipie, Krystianie, Norbercie, Wojtku...

        • 4 0

  • Dary
    Dary losu

    • 7 1

  • Będzie alkohol to spodziewajcie się skarbówki.

    Chyba że opłacona akcyza.

    • 11 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane