Wiadomości

stat

Odkryj ciekawe smaki: mule na kilka sposobów

Najnowszy artukuł na ten temat

Gdzie zjemy ostrygi w Trójmieście?

Mule to bardzo wdzięczny owoc morza, który możemy przygotować na wiele sposobów.
Mule to bardzo wdzięczny owoc morza, który możemy przygotować na wiele sposobów. 123rf.com

Mule to bardzo wdzięczny produkt, który każdy jest w stanie wykorzystać w swojej kuchni. Podpowiadamy, jak je przyrządzić i z czym łączyć. Wybraliśmy również kilka miejsc w Trójmieście, w których skosztujemy muli przygotowanych przez cenionych szefów kuchni, zaś autorski przepis stworzył dla nas Paweł Stawicki, szef kuchni w restauracji Mercato.



W jakiej formie najczęściej jesz owoce morza?

jako samodzielne danie, przyrządzone w klasyczny sposób 61%
z makaronem lub w formie risotto 18%
w formie zupy 3%
w sałatkach 2%
nie lubię owoców morza 16%
zakończona Łącznie głosów: 155
Mule, inaczej zwane małżami, to jedne z owoców morza, po które chętnie sięgamy. Są szybkie i proste w przygotowaniu, coraz łatwiej dostępne i smaczne. Możemy je spożywać zarówno w formie przystawki, jak i dania głównego. Niestety, szybko tracą świeżość, dlatego najlepiej przyrządzić je od razu po zakupie. Można gotować je w garnku o grubym dnie, zalać niewielką ilością wody i dusić na małym ogniu. Gotowe są, kiedy muszle zaczynają się otwierać. Te, które się nie otworzyły, trzeba wyrzucić.

- Mule kojarzą mi się ze świeżą morską bryzą, są delikatne w smaku i przyrządza się je błyskawicznie. Wystarczy kilka minut i mamy gotowe aromatyczne danie na talerzu. Można je podawać na różne sposoby, np. z sosem pomidorowym z dodatkiem selera naciowego, z szynką parmeńską lub pancettą, wtedy sos jest aromatyczny i lekko mięsny. W naszej restauracji podajemy je klasycznie: z szalotką, czosnkiem, świeżymi papryczkami chilli, dusimy w winie z masłem i pietruszką. Obowiązkowo do muli podajemy także świeże pieczywo - mówi Łukasz Lewandowski, szef kuchni w restauracji Alchemia Wina.
Przeczytaj także: Smaki deluxe: kawior - carski rarytas

Przygotowując mule samodzielnie w domu należy pamiętać, że najważniejsza jest ich jakość. Najlepiej oczywiście kupować świeże mule. Warto zwrócić uwagę, że niektóre sklepy mają z góry określone dni dostaw wybranych owoców morza.

- Mule to bardzo wdzięczny produkt do przygotowywania. Oczywiście najlepiej jeśli są świeże. W Trójmieście jest kilka sprawdzonych miejsc, gdzie można dostać świeże mule: mają je w Kuchniach Świata, na gdańskiej i gdyńskiej hali targowej, a także w sklepach Makro i Selgros - są to firmy, które mają dostawy nawet dwa lub trzy razy w tygodniu - podpowiada Paweł Stawicki z restauracji Mercato.

Gdzie zjeść mule w trójmiejskich restauracjach?



Owoce morza w restauracjach spotkamy dość często. Wśród nich prym wiodą krewetki i mule, które podawane są z makaronem czy w zupie oraz jako samodzielne danie, z odrobiną przypraw i ziół. W restauracji Alchemia Wina podawane są jako "tagliatelle frutti di mare" lub "risotto frutti di mare", a także samodzielnie z czosnkiem, szalotką, masłem i pietruszką. Mule z makaronem znajdziemy także w restauracjach: Seafood Station, Piwna 47, Pobrzegi, czy w Vinegre. Jeśli chcemy posmakować kilku owoców morza, to wypełniony nimi talerz znajdziemy w Fedde Bistro w Gdyni czy we wspomnianej restauracji Vinegre.

Sałatkę z krewetkami, kalmarami, małżami w chilli, czosnku, białym winie z pomarańczą, prażonym migdałem i sosem musztardowo-miodowym zjemy natomiast w restauracji Pieterwas Krew i Woda. W tym samym miejscu znajdziemy curry z owocami morza w mleku kokosowym oraz mule podawane jako samodzielne danie w czterech wersjach: francuskie (klasycznie), tajskie (na mleku kokosowym z czerwoną pastą curry), włoskie (z gorgonzolą i śmietaną) i homarowe (na wywarze z homara). Mule w klasycznej formie zamówimy w restauracjach: White Marlin, Pelican i w Seafood Station.

Przepisem na mule postanowił podzielić się Paweł Stawicki, szef kuchni. Jego autorskich dań możemy spróbować w restauracji Mercato.

- Mule najczęściej przygotowuję w sposób tradycyjny: przysmażam szalotkę z czosnkiem, wrzucam mule, podlewam białym winem, dodaję masło i na koniec pietruszkę - nie wykańczając masłem, otrzymujemy bazę pod zupę lub sos. Jest to produkt, który można łatwo przygotować samodzielnie. Jeśli nie chcemy jeść ich w tradycyjny sposób, czyli z makaronem, to można ich używać właśnie jako bazę pod sos do ryb, np. smażonego dorsza - mówi Paweł Stawicki.
Paweł Stawicki, szef kuchni w restauracji Mercato.
Paweł Stawicki, szef kuchni w restauracji Mercato. fot. Edyta Steć/ Trojmiasto.pl
Przepis na danie z mulami według Pawła Stawickiego
MULE/TURBOT/BIAŁE SZPARAGI/SAŁATKA Z OSTRYGOWCA

Sos z muli
1 kg muli
20 g czosnku
50 g szalotki
100 g białego wina
10 g natki pietruszki
200 ml śmietanki

Smażymy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy mule i podlewamy winem. Dusimy wszystko chwilę i cedzimy.
Oddzielamy mięso od muszli, płyn redukujemy, dodając śmietankę, która nam wszystko zagęści. Przed podaniem dodajemy mięso muli.

Przygotowanie turbota
600 g fileta z turbota
60 g soli
40 g cukru

Przesypujemy rybę solą wymieszaną z cukrem na 25 min, następnie oczyszczamy i smażymy.
400 g białych szparagów
50 g masła
50 g wywaru drobiowego
10 g skórki z cytryny
5 g miodu

Obieramy szparagi, surowe smażymy, aż będą brązowe. Wtedy podlewamy wywarem, redukujemy i dodajemy cytrynę oraz miód, a na sam koniec zimne masło, już nie gotując - tak, aby powstała emulsja.

Winegret z bzu
50 g syropu z białego bzu
40 g octu jabłkowy
10 g soku z cytryny
100 g oliwy
sól
Sałatka z ostrygowca - myjemy liście i delikatnie mieszamy je z winegretem.

Zobacz także: Smaki deluxe: królik w roli głównej

Sprawdź wszystkie zbliżające się degustacje w Trójmieście.

Opinie (37) 4 zablokowane

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

14

czerwca

Dok Cesarski - wielkie otwa... Gdańsk, Dok Cesarski

17

czerwca

Restaurant Week Trójmiasto,

Rozrywka

Jemy na mieście: Pierogarnia Pierożek - smaczne pierogi w dobrej cenie
Jemy na mieście: Pierogarnia Pierożek
Nie chcą deptaka na Wajdeloty. Zbierają podpisy pod sprzeciwem
Podpisy przeciw deptakowi na Wajdeloty

Kultura

Wystawa "Gdańsk 2020" od środy dostępna online
Wystawa "Gdańsk 2020" od środy
Trójmiejski street art w pigułce - najważniejsi twórcy i ich dzieła
Trójmiejski street art w pigułce

Nowe lokale

FRANCO Hot Dogs

Fast food
Gdańsk
Bernarda Chrzanowskiego 11/U9

Woosabi

Restauracje
Gdańsk
Chmielna 10

Atelier BonŻur

Restauracje
Gdańsk
Piwna 36/39