- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (10 opinii)
- 2 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (149 opinii)
- 3 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (8 opinii)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (32 opinie)
- 6 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
Odkryj ciekawe smaki: mule na kilka sposobów
Mule to bardzo wdzięczny produkt, który każdy jest w stanie wykorzystać w swojej kuchni. Podpowiadamy, jak je przyrządzić i z czym łączyć. Wybraliśmy również kilka miejsc w Trójmieście, w których skosztujemy muli przygotowanych przez cenionych szefów kuchni, zaś autorski przepis stworzył dla nas Paweł Stawicki, szef kuchni w restauracji Mercato.
- Mule kojarzą mi się ze świeżą morską bryzą, są delikatne w smaku i przyrządza się je błyskawicznie. Wystarczy kilka minut i mamy gotowe aromatyczne danie na talerzu. Można je podawać na różne sposoby, np. z sosem pomidorowym z dodatkiem selera naciowego, z szynką parmeńską lub pancettą, wtedy sos jest aromatyczny i lekko mięsny. W naszej restauracji podajemy je klasycznie: z szalotką, czosnkiem, świeżymi papryczkami chilli, dusimy w winie z masłem i pietruszką. Obowiązkowo do muli podajemy także świeże pieczywo - mówi Łukasz Lewandowski, szef kuchni w restauracji Alchemia Wina.
Przeczytaj także: Smaki deluxe: kawior - carski rarytas
Przygotowując mule samodzielnie w domu należy pamiętać, że najważniejsza jest ich jakość. Najlepiej oczywiście kupować świeże mule. Warto zwrócić uwagę, że niektóre sklepy mają z góry określone dni dostaw wybranych owoców morza.
- Mule to bardzo wdzięczny produkt do przygotowywania. Oczywiście najlepiej jeśli są świeże. W Trójmieście jest kilka sprawdzonych miejsc, gdzie można dostać świeże mule: mają je w Kuchniach Świata, na gdańskiej i gdyńskiej hali targowej, a także w sklepach Makro i Selgros - są to firmy, które mają dostawy nawet dwa lub trzy razy w tygodniu - podpowiada Paweł Stawicki z restauracji Mercato.
Gdzie zjeść mule w trójmiejskich restauracjach?
Owoce morza w restauracjach spotkamy dość często. Wśród nich prym wiodą krewetki i mule, które podawane są z makaronem czy w zupie oraz jako samodzielne danie, z odrobiną przypraw i ziół. W restauracji Alchemia Wina podawane są jako "tagliatelle frutti di mare" lub "risotto frutti di mare", a także samodzielnie z czosnkiem, szalotką, masłem i pietruszką. Mule z makaronem znajdziemy także w restauracjach: Seafood Station, Piwna 47, Pobrzegi, czy w Vinegre. Jeśli chcemy posmakować kilku owoców morza, to wypełniony nimi talerz znajdziemy w Fedde Bistro w Gdyni czy we wspomnianej restauracji Vinegre.
Sałatkę z krewetkami, kalmarami, małżami w chilli, czosnku, białym winie z pomarańczą, prażonym migdałem i sosem musztardowo-miodowym zjemy natomiast w restauracji Pieterwas Krew i Woda. W tym samym miejscu znajdziemy curry z owocami morza w mleku kokosowym oraz mule podawane jako samodzielne danie w czterech wersjach: francuskie (klasycznie), tajskie (na mleku kokosowym z czerwoną pastą curry), włoskie (z gorgonzolą i śmietaną) i homarowe (na wywarze z homara). Mule w klasycznej formie zamówimy w restauracjach: White Marlin, Pelican i w Seafood Station.
Przepisem na mule postanowił podzielić się Paweł Stawicki, szef kuchni. Jego autorskich dań możemy spróbować w restauracji Mercato.
- Mule najczęściej przygotowuję w sposób tradycyjny: przysmażam szalotkę z czosnkiem, wrzucam mule, podlewam białym winem, dodaję masło i na koniec pietruszkę - nie wykańczając masłem, otrzymujemy bazę pod zupę lub sos. Jest to produkt, który można łatwo przygotować samodzielnie. Jeśli nie chcemy jeść ich w tradycyjny sposób, czyli z makaronem, to można ich używać właśnie jako bazę pod sos do ryb, np. smażonego dorsza - mówi Paweł Stawicki.
MULE/TURBOT/BIAŁE SZPARAGI/SAŁATKA Z OSTRYGOWCA
Sos z muli
1 kg muli
20 g czosnku
50 g szalotki
100 g białego wina
10 g natki pietruszki
200 ml śmietanki
Smażymy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy mule i podlewamy winem. Dusimy wszystko chwilę i cedzimy.
Oddzielamy mięso od muszli, płyn redukujemy, dodając śmietankę, która nam wszystko zagęści. Przed podaniem dodajemy mięso muli.
Przygotowanie turbota
600 g fileta z turbota
60 g soli
40 g cukru
Przesypujemy rybę solą wymieszaną z cukrem na 25 min, następnie oczyszczamy i smażymy.
400 g białych szparagów
50 g masła
50 g wywaru drobiowego
10 g skórki z cytryny
5 g miodu
Obieramy szparagi, surowe smażymy, aż będą brązowe. Wtedy podlewamy wywarem, redukujemy i dodajemy cytrynę oraz miód, a na sam koniec zimne masło, już nie gotując - tak, aby powstała emulsja.
Winegret z bzu
50 g syropu z białego bzu
40 g octu jabłkowy
10 g soku z cytryny
100 g oliwy
sól
Sałatka z ostrygowca - myjemy liście i delikatnie mieszamy je z winegretem.
Zobacz także: Smaki deluxe: królik w roli głównej
Sprawdź wszystkie zbliżające się degustacje w Trójmieście.
Miejsca
Opinie (37) 4 zablokowane
-
2018-06-28 19:50
..mi nie smakuje i omijam owoce morza (2)
..ale znam ludzi co znajomym wmawiaja jakie to pyszne a lzy cierpienia maja gdy przelykaja mula czy ostryge..-..po co?!!!
- 5 8
-
2018-06-28 21:22
Bo trendy jest :)
- 3 3
-
2018-06-29 13:28
Znam dużo osób uwielbiających owoce morza, jedzą bez łez a ze smakiem,
twoi znajomi to snoby.
- 2 0
-
2018-06-28 19:57
W rivierze w Gdyni można posmakować w restauracji z chińskim żarciem
Ponieważ płacimy za wagę to zaletą jest to, że można wziąć jedną sztukę na spróbowanie :) Ale polecam wziąć kilka. Mule nawet w jednym zestawie potrafią się różnić, zwykle trafi się na kilka świeżych, smacznych, a czasem można trafić na jakiegoś już o intensywnym małżowym zapachu morza, a nie każdy to lubi.
Nie są dostępne tam codziennie, jedynie raz na parę dni, trzeba trafić.
Jeśli chodzi o smak to przyrządzone są całkiem nieźle, smaczne i świeże.- 1 3
-
2018-06-28 20:02
Mule jedzą żule
Hehe- 3 3
-
2018-06-28 22:19
a smaczniejsze sa mule czy omułki?
- 1 1
-
2018-07-03 22:38
dzien zaczynam od muli
Nie stać mnie na fritzl kole. wiec jem mule. każdy kaszub lubi mule. nie mam czasu rano nałapać raków, więc zajadam mule. Jak matka nie przyniesie proseco to gotuje w zwykłym winie ( kabernet sovinion z 1998 lub 2007). inaczej nie ide do pracy. nie robie targetów i tylko forwarduje meile.
- 1 0
-
2018-10-03 16:26
polecam Barracudę w Gdyni! przepyszne dania
w tym również świeże mule- super ceny i przepięknie podane! bez nadęcia, bez sponosrowania tekstów.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.