• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Smaki gdańszczan podczas Nocy Restauracji

Aleksandra Wrona
3 lipca 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
  • Troć wędrowna, smażona i marynowana w occie ryżowym  marchew i skorzonera, majonez koperkowy, olej z jagody rokitnika w Żabusi
  • Wędzony młody węgorz, ziemniak, pietruszka, grzyby, boczek w Zafishowanych
  • Gdańska śledziowa pasta babci Marianny w Winnym Gronie
  • Ryba belona, fondant ziemniaczany, warzywa sezonowe, czosnek niedźwiedzi, sos winny, ziołowe pesto w Eliksirze
  • Otwarta lazania - gęś, ser Bursztyn, beszamel w Otwartej

Już po raz siódmy będziemy mieli okazję wybrać się nocą do gdańskich restauracji, żeby skosztować specjalnego starogdańskiego menu. Tegoroczna Noc Restauracji rozpocznie się 6 lipca i potrwa aż trzy dni. Po raz kolejny wezmą w niej udział lokale certyfikowane w projekcie Smaki Gdańska. Ceny za zestaw dla jednej osoby mieścić się będą w przedziale 69-149 zł.



Czy znasz tradycyjne gdańskie potrawy?

W tym roku Noc Restauracji połączona została z V Światowym Zjazdem Gdańszczan oraz Baltic Sail Gdańsk, z tego powodu restauratorzy spodziewają się wielu gości, którzy zechcą spróbować tradycyjnych gdańskich przysmaków. W tegorocznej edycji festiwalu weźmie udział 12 restauracji, które specjalnie na tę okazję przygotują starogdańskie menu oraz potrawy inspirowane znanymi gdańszczanami, m.in. Danielem Chodowieckim, Janem Bernardem Bonifacio, Johannem Speymannem czy Abrahamem van den Blockiem.

W wydarzeniu wezmą udział: restauracja Amber Side, Browar PG4, Eliksir, Magiel, Mercato, Motlava, Niepokorni, Otwarta, Szafarnia 10, Winne Grono, Zafishowani oraz Żabusia.

Menu degustacyjne zawierać będzie od trzech do pięciu dań, w cenach od 69 zł do 149 zł za zestaw.

Jakie smaki czekają nas podczas tegorocznej odsłony projektu?



Restauracja Magiel zaprasza na carpaccio z półgęska, zupę serową Speymanna i rzeźbione pierożki z kaczki. W Zafishowanych spróbujemy szczupaka smażonego z rakami, bobem i twardzioszkiem czosnkowym, wędzonego węgorza, smażonego śledzia oraz gdańskich lodów na bazie marcepana.

Winne Grono przygotowało dania inspirowane życiorysem Daniela Chodowieckiego.

- Matka Chodowieckiego była hugenotką z Moraw, dlatego w nocnym menu Winnego Grona znajdą się hugenockie knedliki Daniela Chodowieckiego ze schabem z kością i polędwiczką wieprzową sous-vide oraz młodą kapustą i półgęskiem od Masarni Dreszlera. Co ciekawe, Chodowiecki odbył podróż konną z Gdańska do Berlina, gdzie studiował, po drodze musiał przejeżdżać przez Kaszuby, gdzie spróbować mógł kaszubskiej truskawki - tłumaczy Arkadiusz Onasch, właściciel restauracji Winne Grono.
  • Kurczak, botwina, lazur, truskawka, palone masło, rodzynki w Niepokornych
  • Golonka z młodą kapustą w Motlavie
  • Dorsz smażony, młoda kapusta, koperek, miodowa pikla, majeranek w Mercato Hotel Hilton.
  • Rzeźbione pierożki z kaczki, oliwa pietruszkowa, tarty ser Bursztyn w Magiel Hotel Almond
  • Zupa rybna zabielana, sandacz, węgorz, szczupak, olej porowy w Browarze PG4
  • Pieczony łosoś podany na szparagach z sosem holenderskim i wędzonym ziemniakiem w restauracji AmberSide
W propozycjach Szafarni 10 znajdziemy solonego dorsza, jagnięcinę i tradycyjny jabłecznik. Paweł Stawicki, szef kuchni w Mercato zaprasza na pięciodaniowe menu, w którym znajdziemy m.in. raki, dorsza i topinambur. W Żabusi spróbujemy podpłomyków z kwiatem cukinii, kaczej wątroby, troci wędrownej, wieprzowego żebra z ogniska i sorbetu z rabarbaru.

Jakie jeszcze są smaki gdańszczan? Pieczywo domowego wypieku, ozory wołowe, dania z kaczki i gęsi oraz kaszubski kuch, taką odpowiedź na to pytanie przygotowała restauracja Otwarta. Browar PG4 postawił na kaszubskie produkty kulinarne, spróbujemy tam wykwintnej zupy rybnej, sandacza z tatarakiem i rokitnikiem oraz deser z kaszubską truskawką w roli głównej.

- Dla mnie prawdziwy smak to idea gotowania z tego, co mamy pod ręką, czyli łączenia produktów i receptur charakterystycznych dla Gdańska i Kaszub. Takie też będzie moje menu na Noc Restauracji - mówi Przemysław Formela, szef kuchni Restauracji & Browar PG 4.
W Niepokornych spróbujemy m.in. siekanego tatara z ongleta, boczku z groszkiem, kurczaka oraz truskawek z palonymi rodzynkami i serem. Michał Przewoźnik, szefujący w kuchni restauracji Amber Side, zaserwuje pieczonego łososia ze szparagami i wędzonym ziemniakiem oraz tatar z tuńczyka. W Motlavie skosztujemy krokietów z dorsza, kaczki oraz golonki z młodą kapustą. Miłośnicy mocniejszych trunków powinni wybrać się do restauracji Eliksir, gdzie do festiwalowego menu dobrane zostaną specjalne drinki.

Warto dodać, że w gdańskiej edycji Nocy Restauracji biorą udział wyłącznie lokale certyfikowane w projekcie Smaki Gdańska. Jest to inicjatywa zapoczątkowana w 2016 roku, skupiająca lokale, które w swoim menu wykorzystują lokalne i jakościowe składniki.

Szczegółowe informacje o menu można znaleźć na stronie: nocrestauracji.pl

Wydarzenia

Noc restauracji - Smaki gdańszczan (8 opinii)

(8 opinii)
60 - 120 zł
degustacja

Miejsca

Opinie (28) 2 zablokowane

  • Ankieta jak zawsze bez sensu (2)

    Pytanie czy ZNASZ potrawy a w odpowiedziach tylko "tak" albo "nie lubie", co przecież też oznacza "tak" (bo chyba trzeba coś znać aby to polubic lub nie).

    A co jeśli nie znam, a chciałbym poznać?

    • 26 4

    • Ankieta poziomem podobna do portalu

      • 6 0

    • słoiki

      głosują na NIE

      • 0 4

  • jedzonko (1)

    jestem otwarty na wszystkie smaki

    • 6 2

    • No dobra, przystawki wydają się ok, a teraz poproszę danie główne

      • 1 0

  • (1)

    potrawy inspirowane znanymi gdańszczanami, m.in. Danielem Chodowieckim, Janem Bernardem Bonifacio, Johannem Speymannem czy Abrahamem van den Blockiem.

    ja bym zrobił egzamin dla kucharzy kto jest kto - ja słyszałem i coś wiem o 2 - ciekawe jak oni?

    • 16 0

    • ciekaw jestem tych dań

      • 0 0

  • Kuchnia Gdańszczan czyli... m.in. pierogi ruskie.

    Wszystkim znane pierogi ruskie nie są potrawą rosyjską jak wielu Polaków jeszcze uważa. Pierogi ruskie to tradycyjna potrawa polska z kresów wschodnich.

    Po wojnie, w Gdańsku w dniu 30 czerwca 1945 roku przebywało 123,9 tys. Niemców, 8,5 tys. Polaków i 1,6 tys. osób innej narodowości. Praktycznie wszystkich Niemców wysiedlono. Na ich miejsce przyjechali ludzie z terenów obecnej Litwy, Ukrainy czy Białorusi. Kuchnia Gdańszczan to kuchnia kresowa.

    • 9 2

  • Jak widzę zdjęcia to nie wiem ile trzeba zjeść, żeby się najeść? (5)

    Rozumiem, nie musi być nawalone jak w barze mlecznym, ale dlaczego płacąc więcej dostaje się mniej? Przynajmniej patrząc na zdjęcia w ogóle nie nastraja mnie, żeby iść do takiej restauracji, bo wydałbym ponad 100 zł i wyszedł głodny.
    A nie musi być to regułą, bo są restauracje z wyższej półki cenowej, np. Lobster, gdzie zarówno przystawka jak i danie jest podane tak, że można się najeść i smacznie, i sycąco.

    • 17 4

    • Przecież Lobster to zwykła kantyna (1)

      Ludzie ode mnie z firmy nie raz narzekali na problemy żołądkowe po obiedzie w tym miejscu.

      • 3 0

      • Nie wiem jakim portfelem dysponują ludzie z firmy

        Ale dla mnie - jeśli na obiad trzeba wydać prawie stówkę to już wyżej niż średnia. Ale ja nie narzekałem - zupa z owocami morza faktycznie miała owoce morza (i to nie pożałowane), krewetki w przystawce są naprawdę 16/20 (chyba takie były w menu) i można nimi zaspokoić pierwszy głód, a do tego wszystko było smaczne.

        • 1 0

    • jak chcesz się najeść to idziesz do maxa na zaspie (1)

      a jak degustować to do drogiej restauracji.

      • 0 1

      • W tym Max_ie to tłok jak w barze mlecznym

        wstyd tam chodzić, same Janusze z Grażynami żrą po korek a to co zostało to w styropianach do domu targają.
        Wygląda to jak żarłodajnia dla bezdomnych u Alberta.

        • 0 2

    • Kajtek i Kokosz

      to bardzo proste, pożycz sobie od Hegemona czarodziejski obrus, wtedy się najesz:)

      • 0 0

  • Jakie jeszcze są smaki gdańszczan? Pieczywo domowego wypieku,

    żarty jakieś?

    • 8 0

  • (2)

    Troć wędrowna, smażona i marynowana w occie ryżowym marchew i skorzonera, majonez koperkowy, olej z jagody rokitnika w Żabusi

    p[rzerost formy nad treścią

    • 20 2

    • Hehe

      Uwielbiam nazwy potraw wyglądające jak fragment indeksu książki kucharskiej.

      • 4 0

    • Spróbuj.

      Zachącam. Przekonasz się, że zarówno forma jak i treść są na tym samym poziomie.
      Miłego dnia.

      • 0 0

  • Budyń

    a na popitkę szklanka wody z Motławy.

    • 33 1

  • 69 do 149 PLN to chyba przesada. Niewiele osób stać na takie "hity "! Jak to się ma do naszych zarobków?

    • 26 0

  • Przerost formy nad treścią

    Ludzie idąc do restauracji oczekuję smacznego ładnie podanego, sycącego posiłku a nie rysunku abstrakcyjnego na ogromnym talerzu. No bez przesady !

    • 30 2

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane