Smaki z dalekiej Azji w Garnizonie

Kuchnia japońska to nie tylko sushi. Między innymi o tym będzie można przekonać się podczas niedzielnej imprezy Smakuj Trójmiasto poświęconej azjatyckim kulinariom.
Kuchnia japońska to nie tylko sushi. Między innymi o tym będzie można przekonać się podczas niedzielnej imprezy Smakuj Trójmiasto poświęconej azjatyckim kulinariom. fot. Maciej Czarniak/Trojmiasto.pl

Czym się różni pad thai od tom yum kung, co to jest ramen i soba, jak zrobić perfekcyjne sushi i jak zaparzyć matchę - tego wszystkiego będzie można dowiedzieć się podczas imprezy kulinarnej Smakuj Trójmiasto w niedzielę w Sztuce Wyboru zobacz na mapie Gdańska. Zapowiedziało się ponad trzydziestu wystawców prezentujących dania i produkty kuchni azjatyckiej.



Moja ulubiona kuchnia azjatycka to:

japońska 24%
tajska 27%
chińska 13%
wietnamska 6%
koreańska 4%
indyjska 15%
inna 11%
zakończona Łącznie głosów: 472
Smakuj Trójmiasto to nowy cykl tematycznych imprez kulinarnych w Gdańsku. Podczas pierwszej, grudniowej odsłony tysiące osób mogły spróbować niecodziennych potraw świątecznych przygotowanych przez niemal pół setki trójmiejskich restauratorów. Były też stoiska z produktami oraz stołową i kuchenną sztuką użytkową.

Zobacz naszą relację z pierwszej edycji imprezy

- Pierwsza edycja przerosła moje najśmielsze oczekiwania. W początkowym zamyśle impreza miała mieć charakter kameralny, ale podczas przygotowań rozrosła się do sporego festiwalu. Okazało się, że ludzie bardzo potrzebowali takiego wydarzenia. W ciągu trzech pierwszych godzin odwiedziły nas cztery tysiące osób. Łącznie było ich dwa razy tyle. Niektórzy restauratorzy jedzenie musieli dowozić aż pięć razy, takim zainteresowaniem cieszyły się przygotowane przez nich potrawy - opowiada Justyna Zalewska, organizatorka Smakuj Trójmiasto.
Zgodnie z koncepcją pomysłodawczyni, każda edycja poświęcona ma być innej dziedzinie kulinariów. Druga odsłona Smakuj Trójmiasto odbędzie się w tym samym miejscu, czyli w znajdującej się na terenie osiedla Garnizon klubokawiarni Sztuka Wyboru w niedzielę, 21 lutego w godz. 11-19. Tym razem hasłem przewodnim są smaki Azji.

- Zaprezentujemy m.in. kuchnię tajską, chińską, koreańską, japońską, wietnamską i indyjską - mówi Zalewska. - Tym razem udało nam się zaprosić trzydziestu pięciu wystawców. Przede wszystkim będą to restauracje z Trójmiasta, ale swoje stoiska będą mieli również wystawcy z Warszawy, którzy specjalizują się w smakach i produktach tutaj jeszcze niedostępnych albo mało powszechnych.
Impreza odbędzie się - podobnie jak poprzednia edycja - w Sztuce Wyboru na terenie osiedla Garnizon.
Impreza odbędzie się - podobnie jak poprzednia edycja - w Sztuce Wyboru na terenie osiedla Garnizon. fot. Agnieszka Potocka/Trojmiasto.pl
Podczas imprezy będzie można m.in. dowiedzieć się, jak smakuje tajski pad thai czy ostra zupa tom yum kung; przekonać się, że japońskie kulinaria to nie tylko sushi, ale również na przykład zdobywająca coraz większą popularność w Polsce zupa ramen (przeczytaj więcej na ten temat) czy posmakować koreańskiego kimbapu, ostrej kiszonki kimchi oraz wietnamskiej zupy pho. Będą również degustacje japońskiej herbaty matcha oraz stoisko z wegańskimi sajgonkami. A to tylko część z kilkudziesięciu dań, których będzie można spróbować na imprezie.

- Restauracje sprzedawać będą potrawy w małych degustacyjnych oraz normalnych porcjach, a także na wynos. Na terenie dostępne będą common table do jedzenia na miejscu. Będą również stoiska z azjatyckimi półproduktami, przyprawami i azjatyckim designem - dodaje organizatorka.
Kulinarną część imprezy uzupełnią pokazy i warsztaty na piętrze Sztuki Wyboru, które ucieszą przede wszystkim miłośników herbaty i sushi. Zaplanowano m.in. wykład o rodzajach herbaty (godz. 11:30-12) i pokaz chińskiego stylu parzenia herbaty (godz. 14-14:30) czy spotkanie poświęcone matchy. Będzie można wziąć również w warsztatach na temat chińskiej etykiety przy stole. Wstęp na wymienione wyżej atrakcje jest wolny, podobnie jak udział w całej imprezie.

Płatne będą wyłącznie dwa bloki warsztatowe z tajników przygotowania sushi. W podstawy tej techniki uczestników wprowadzi Restauracja Avocado (godz. 12:30-13:30, koszt: 70 zł), natomiast podczas zajęć z sushi masterem z Tokyo Sushi Bar będzie można dowiedzieć się nieco więcej o azjatyckich afrodyzjakach (godz. 15-16, koszt: 79 zł). Obowiązkowe są wcześniejsze zapisy pod adresem smakuj.warsztaty@gmail.com.

Kolejne edycje Smakuj Trójmiasto poświęcone będą: kulinariom wielkanocnym (19 marca) kuchni wegańskiej i wegetariańskiej (15 maja) oraz słodkościom (4 czerwca).

Relacja z poprzedniej edycji Smakuj Trójmiasto:

Opinie (30) 1 zablokowana

  • Czyżby przypadkowa zbieżność z promocją w jednym z dyskontów? (1)

    • 14 9

    • Niestety Zbieżność jest zupełnie przypadkowa, żaden z dyskontów nie jest sponsorem wydarzenia. Też miałam wrażenie że zainspirowali się Asian Edition ;) W lutym obchodzimy chiński Nowy Rok dlatego też mamy mnogość azjatyckich wydarzeń w tym miesiącu.

      • 3 0

  • szuszi czy na pewno? (12)

    Je pani sushi?

    Jem.

    Zalecam daleko posuniętą ostrożność.

    Jadłam w wielu barach sushi i nigdy się nie zatrułam.

    I się pani pewnie nie zatruje. Zatrucia to skrajne przypadki, ale czy podają nam zdrowe ryby? Ze sprawdzonych źródeł? Osobiście bardzo wątpię. W zdecydowanej większości to ryby słabej jakości, których jedzenie to wątpliwa przyjemność. Bary sushi w naszych realiach to temat na osobny artykuł. W polskiej rzeczywistości kulinarnej liczy się food cost, czyli żeby jak najmniej zapłacić za produkty, a na talerzu jak najwięcej zarobić.

    Może Polakom wystarczy, że jedzą przeciętnie. Ważne, że jedzą sushi?

    Nad tym ubolewam. Wystarczy poobserwować. W większości taplamy wszystko w sosie sojowym. Nie czujemy w tym smaku ryby. To chyba kwestia wieloletniej złej mody. W Polsce brakuje konsumenta, który byłby zainteresowany wysokiej jakości produktem. A jeśli już się taki znajdzie, to chciałby kupować po cenach jak z Wietnamu. Nie da rady. Więc je produkty gorszej jakości.

    Ponadto, obostrzenia w kwestii rybołówstwa nie są w Unii Europejskiej zbyt rygorystyczne. Nikt pani nie zabroni jeść ryb z Bałtyku w wakacje, bo za duże czerpiemy z tego zyski. A prawda jest taka, że bałtyckie ryby są toksyczne. Szwecja i Finlandia już się zreflektowały i narzuciły bardziej rygorystyczne obostrzenia w kwestii spożycia określonych ryb.

    Jakich ryb to się tyczy?

    Na przykład łososia. Wszyscy trąbią - jedzmy łososia, bo to zdrowa, tłusta ryba, do tego zawiera dużą ilość kwasów Omega 3. Proszę o tym zapomnieć. Dziki łosoś ma największe stężenie toksyn ze wszystkich ryb bałtyckich. Duży śledź bałtycki jest również bardzo toksyczny, nie najlepiej jest z dorszem. Ryby z Bałtyku? Można zjeść raz, góra dwa razy w wakacje. A potem o nich zapomnieć.

    • 23 10

    • (2)

      hehe własnie miałem zapodac linka. na stronie gazeta.pl wyszukajcie art "Podrobione ryby, którymi można się zatruć, krewetki z Azji. Prawda o owocach morza w Polsce "
      Jet tez troche o rybach z Bałtyku.

      • 3 2

      • (1)

        Nie czytaj gazeta.pl

        • 4 5

        • bo ... ?

          • 1 1

    • Ryby, (1)

      ja z ryb najlepiej lubie kurczaka,a ze slodkich rzeczy najlepiej golonke,

      • 9 4

      • Kaszub nie jada golonki bo jest trująca , jada śledzia i tyle.

        • 7 1

    • najbardziej toksyczne są ryby ale nie z bałtyku tylko z mórz, najbardziej wielkie tuńczyki

      • 2 0

    • Taki jeden (2)

      twoja wypowiedź to PLAGIAT, ściągnięty z internetu.
      Obciach totalny.

      • 5 0

      • szczuka w szczubie (1)

        fragment przynajmniej podejmuje dyskusje, nie podpisalem sie ze to moje?
        a ty co wnosisz do dyskusji?

        smacznego

        • 0 1

        • Podpisałeś się.

          • 0 0

    • Twoja wypowiedź to plagiat

      ściągnięty z internetu.

      • 3 1

    • Źródła. (1)

      Jeśli w ogóle wiesz o czym piszę.
      Bez podania źródeł to te "twoje" wypociny są tyle warte co ploty z magla (jedna baba drugiej babie...)

      • 0 0

      • źródło masz powyżej w pierwszej odpowiedzi.

        • 0 0

  • (5)

    Nie dość, że drogo to Jeszce bez sensu. Nasze organizmy przez wieki nauczyły się korzystać z tego co oferuje nasze otoczenie. Przyswajamy najwięcej witamin i energii z ziemniaków, marchwi czy wieprzowiny. Jedzenie egzotyki nie wpływa dobrze na nasze zdrowie.

    • 16 36

    • Zatem musiałeś zjeść w życiu coś bardzo niezdrowego, prostującego zwoje mózgowe.

      • 15 4

    • Głupi i trolle to ten sam gatunek...

      Nie sądziłem, że istnieje jeszcze ktoś tak głupi, by wierzyć w lamarkizm. Niby czym się różnią jedne witaminy od innych? Pomijam, że w kuchniach azjatyckich używa się też często tych samych warzyw i mięs, co w innych kuchniach. Tyle tych kartofli jadłeś że ci mózg zastąpiły.

      • 9 3

    • Wiadomo! Dla Polakow najwlasciwsza jest dieta buraczano cebulowa i nic poza tym!

      • 5 1

    • Na pewno

      Szczególnie, że 90% Polaków tych ziemniaków nie umie ugotować żeby zostały w nich jakiekolwiek składniki odżywcze...

      • 1 0

    • I cebula

      cebula, nie zapomnij o cebuli....

      • 0 0

  • (2)

    a gdzie warsztaty polskiej kuchni?

    • 11 5

    • niech cie mama nauczy (1)

      • 4 0

      • i babcia

        To najbardziej profesjonalne kołcze ;) w tej dziedzinie

        • 2 0

  • Maroko leży w Azji? ;) (2)

    • 3 2

    • Co ma Maroko do powyższego artykułu?

      • 1 0

    • Nie.

      • 0 0

  • Co to jest common table

    Bo to nie w Polska język.

    • 1 1

  • warsztaty sushi

    Miały być warsztaty a był pokaz sushi, w ten sposób to można sobie na necie zobaczyć

    • 0 1

  • dobre tajskie amu

    że też nie wiedziałem że była taka akcja i to niedaleko mnie, bo jestem z gdańska. no nic, następnym razem będę bardziej śledził co się w trójmiescie dzieje. póki co jestem pod mega wrażeniem nowego punktu z tajskim jedzonkiem Ton Rak thai street food to się bodajże nazywa, zaraz przy ul. trubadurów. Kao Pad z pędami bambusa były świetne, na pewno tam jeszcze wrócę wypróbować inne dania !

    • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Miesiąc kubański w Oria Magic House
Miesiąc kubański w Oria Magic House
degustacja
wrz 1-13.10
Gdańsk, Oria Magic House
Muzyka na żywo - Restauracja Magiel
Muzyka na żywo - Restauracja Magiel
muzyka na żywo, degustacja
g. 19:00
Gdańsk, Restauracja Magiel

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie