• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Specjalne piwo na Oktoberfest w PG4

20 września 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
  • Browar restauracyjny PG4 w dniach 20 września - 13 października organizuje festiwal piwa i kuchni bawarskiej Oktoberfest.
  • W ramach imprezy będzie można spróbować specjalnego piwa marcowego Oktoberfest Bier i spróbować bawarskiej kuchni.
  • Piwowar PG4 Johannes Herberg oraz szef kuchni, Piotr Domański, który przygotował menu festiwalowe inspirowane kuchnią bawarską.

Oktoberfest w browarze restauracyjnym PG4 w Gdańsku to obowiązkowe wydarzenie dla każdego miłośnika dobrego piwa. W dniach 20 września - 13 października na gości czekać będzie inspirowane kuchnią bawarską menu, muzyka na żywo w piątki, zwiedzanie browaru oraz - co najważniejsze - kilka gatunków rzemieślniczego piwa, w tym specjalnie uwarzone na imprezę Oktoberfest Bier, Krollinger oraz dostępne tylko tutaj gdańskie piwo Jopejskie.



Monachijski Oktoberfest to największę święto piwa na świecie, którego tradycja sięga początków XIX wieku. Nic więc dziwnego, że odbywające się co roku na przełomie września i października dożynki chmielowe zadomowiły się niemalże na całym świecie. Swoją odsłonę przygotowuje również gdański browar restauracyjny PG4 przy ul. Podwale Grodzkie 4. Impreza potrwa w dniach 20 września - 13 października.

- To będzie świętowanie w iście bawarskim stylu - tłumaczy Boleslaw Gut, dyrektor browaru PG4. - Wnętrza browaru zostaną udekorowane w kolory biały i niebieski - symbolizujące narodowe barwy Bawarii - zaś przebrania kelnerek i kelnerów będą wzorowane na tych, w które jest ubrana obsługa monachijskiego Oktoberfest, czyli w regionalne stroje ludowe Niemiec.
Na imprezie oczywiście nie zabraknie specjalnego menu inspirowanego kuchnią bawarską oraz festiwalowego piwa. Pochodzący z Niemiec piwowar Johannes Herberg przygotował Oktoberfest Bier, czyli tzw. piwo marcowe, dolnej fermentacji o lekko słodowym smaku i delikatnie chmielowym aromacie. W czasie Oktoberfest swoją premierę będzie miało również piwo Krollinger, które obok Jopenbier oraz Starogdańskiego należało do kanonu piw dawnego Gdańska.

  • Jedno ze specjalnych dań przygotowanych przez szefa kuchni Piotra Domańskiego - leberkäse z sałatką ziemniaczaną.
  • Białe kiełbaski bawarskie z brusznicą.
Napić będzie można się również piwa w takich typowo niemieckich stylach, jak Pils czy Weissbier. Na kranach pojawi się również Dry Stout, California Common oraz legendarne gdańskie piwo Jopejskie, którego recepturę udało się w PG4 - jako jedynym browarze restauracyjnym w Polsce - odtworzyć.

Historia przemiany starej przychodni z browar i hotel


Piwowar Johannes Herberg tłumaczy: - W XV, XVI i XVII w. jopejskie uznawane było za króla europejskich piw jęczmiennych. Określano je mianem: napój dubletowy, co oznaczało, że do produkcji używano dwa razy więcej słodu niż przy piwie tzw. pełnym. Wspólnie z prof. Jerzym Sampem przeprowadziliśmy badania, w wyniku których dotarliśmy do oryginalnej receptury Jopenbier.
Specjalne, "Oktoberfestowe" dania przygotował również szef kuchni Piotr Domański. Będzie można zamówić białe kiełbaski bawarskie z brusznicą, leberkäse z sałatką ziemniaczaną, kaczkę po staropolsku z kluskami ziemniaczanymi i burakami czy golonkę na piwie ze szpeclem. Przygotowano również specjalną deskę degustacyjną piw serwowaną z preclem.

Browar PG4 - wraz z położonym na wyższych kondygnacjach czterogwiazdkowym hotelem Central - mieści się w piwnicach zabytkowego budynku dawnej przychodni kolejowej, tuż obok dworca Gdańsk Główny. Browar PG4 - wraz z położonym na wyższych kondygnacjach czterogwiazdkowym hotelem Central - mieści się w piwnicach zabytkowego budynku dawnej przychodni kolejowej, tuż obok dworca Gdańsk Główny.
Ponadto, w dniach 20 września - 13 października goście PG4 będą mogli w piątki posłuchać muzyki na żywo i obejrzeć pokazy live cooking ze znanymi kucharzami, m.in. Mariuszem Szwedem (finalista MasterChef), Anną Archacką-Sierminską (mistrzyni sushi), Krzysztofem Wierzbą (gość honorowy Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej) czy Walentyną Jalochą ("Europa da się lubić"). W programie atrakcji dodatkowych znalazło się również zwiedzanie zakamarków browaru pod okiem wspomnianego piwowara (zapisy i więcej informacji pod mailem: gastronomia@pg4.pl).

Konkursy podczas Oktoberfest w PG4

Goście Oktoberfest zaproszeni są do udziału w konkursie na najlepsze przebranie w klimacie tradycyjnych strojów rodem z piwnego festiwalu z Monachium. Autor lub autorka najciekawszego przebrania wygra atrakcyjne nagrody. Wybór zwycięzcy oraz wręczenie nagród odbędzie się 5 października o godz. 19 na scenie Browaru PG4.

Nagrody:
Brązowy medal: kufel "Piwo To Ludzie";
Srebrny medal: voucher na kolację w PG4;
Złoty medal: pobyt w Hotelu Craft Beer Central dla 2 os.

Organizatorzy ogłosili również instagramowy konkurs. Publikując w tej aplikacji zdjęcie z PG4 z hashtagiem #OktoberfestPG4 możemy wziąć udział w konkursie, w którym w każdy poniedziałek wygrywa zdjęcie z największą liczbą polubień. Nagrodą jest degustacyjna porcja piwa oraz precel.

Więcej szczegółów na stronie facebookowej PG4.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (10)

  • Super miejsce

    Bylem w zeszylm roku. Warto zajrzec..

    • 8 4

  • Oktoberfest

    Pyszne piwo - tj na prawdziwym oktoberfest. pg4 trzyma poziom uslug. obsluga swietna, jedzenie pyszne...

    • 9 3

  • Ok

    Pozazdrościć PG4 jeden z fajniejszych szefów kuchni. Musimy go podkupić.

    • 5 4

  • Krollinger (1)

    Na pewno jutro spróbuję. Mam nadzieję, że tak jak inne piwa Johannesa będzie wyjątkowe, a jego specjalne Oktoberfest będzie cudne jak rok temu.

    • 5 0

    • w jakim stylu jest to piwo?

      • 0 0

  • A cennik? (1)

    W artykule brak cennika piw

    • 2 1

    • 14zł za 0,5L

      • 0 0

  • Ja jednak wybiorę tradycję chmielaków w Krasnystawie

    • 2 3

  • Bez lipy.

    Chodzę tam kilka razy w roku od początku istnienia PG4. Zawsze świetne piwo i świetne jedzenie. Johannes, Panie Dyrektorze Gut, Szefie kuchni Domański i reszta Ekipy - tak trzymać!

    • 8 1

  • Uwielbiam ten browar! Starogdańskie, skrzydełka, podpłomyk!

    Niestety z przykrością stwierdzam, ze ostatnio obsługa nie daje rady. Zainteresowanie klientem po godzinie siedzenia, notoryczne mylenie lub zapominanie zamówień, foch gdy zwrócisz grzecznie uwagę. Słabo to wygląda. A szkoda...

    • 4 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane