• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Specjały XIX-wiecznej kuchni w gdańskich restauracjach

Magda Mielke
6 stycznia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (55)
W albumie kulinarnym "Smaki Gdańska" zamieszczono setkę przepisów na dania, jakie przygotowywali dawni gdańszczanie. Teraz potraw tych można spróbować w kilku gdańskich restauracjach. W albumie kulinarnym "Smaki Gdańska" zamieszczono setkę przepisów na dania, jakie przygotowywali dawni gdańszczanie. Teraz potraw tych można spróbować w kilku gdańskich restauracjach.

Udko z kaczki, ciasto śliwkowe, zielona zupa ziołowa, masło sardelowe czy poncz - to tylko niektóre z dań, które można znaleźć w "Gdańskiej książce kucharskiej" z 1858 r. Dzięki projektowi "Smaki Gdańska" tych XIX-wiecznych potraw spróbujemy w kilku gdańskich restauracjach.



Polecane restauracje w Gdyni, Sopocie i Gdańsku


Czy lubisz smakować dań kuchni regionalnej?

Zaczęło się od książki kucharskiej "Smaki Gdańska" autorstwa Katarzyny FiszerAleksandry Kucharskiej. Autorki przypomniały i dostosowały do dzisiejszych możliwości XIX-wieczną gdańską książkę kucharską. Publikacja stała się podstawą szlaku kulinarnego, który swoją premierę miał podczas ubiegłorocznego Jarmarku św. Dominika.

Projekt jednak nie zakończył się wraz z Jarmarkiem. Dzięki wspólnej akcji Gdańskiej Organizacji Turystycznej Visit Gdansk oraz Międzynarodowych Targów Gdańskich "Smaki Gdańska" jako szlak kulinarny zostały wprowadzone jako pakiet w ramach Karty Turysty.

Kulinarna archeologia, czyli jak odtworzono 100 dań kuchni dawnego Gdańska Kulinarna archeologia, czyli jak odtworzono 100 dań kuchni dawnego Gdańska

Wyjątkowy szlak kulinarny



W projekcie udział bierze kilka lokalnych restauracji, znajdujących się zarówno w pobliżu Głównego Miasta, jak i w dalszych częściach miasta: restauracja Ducha66, Winestone (restauracja hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto), Elephant Club, Mercato, BonŻur, Horizon oraz restauracja Vidokówka w Olivia Star. Lokale te podjęły wyzwanie, aby odtworzyć dawne gdańskie przepisy. W każdym z tych miejsc znajdziemy nowe pozycje w menu - specjalne potrawy nawiązujące do gdańskiej tradycji.

Aby skorzystać ze specjalnego menu inspirowanego książką "Smaki Gdańska", wystarczy zakupić pakiet w ramach Karty Turysty. Do wyboru są trzy opcje: pakiet solo, duet albo kwartet.

  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
W ramach opcji Solo (120 zł) mamy do wykorzystania jeden zestaw "Smaki Gdańska" w wybranej restauracji partnerskiej. W pakiecie Duet (216 zł) otrzymujemy do wykorzystania dwa zestawy "Smaki Gdańska". Można zjeść je samemu w dwóch wybranych restauracjach partnerskich albo zabrać ze sobą osobę towarzyszącą na kolację do jednej restauracji. W ostatniej opcji - Kwartet (411 zł) - mamy do wykorzystania cztery zestawy "Smaki Gdańska". W tym przypadku również można zjeść je samemu w czterech spośród restauracji partnerskich, zabrać ze sobą na kolację do dwóch restauracji osobę towarzyszącą albo zabrać ze sobą trójkę przyjaciół i zjeść wszystkie cztery zestawy w jednej restauracji. Pakiety ważne są 30 dni od daty zakupu.


Potrawy inspirowane XIX-wiecznymi przepisami



Restauracja Vidokówka w ramach "Smaków Gdańska" przygotowała menu składające się z kalafiora w sosie śmietanowym z rakami, klarowanego rosołu z parmezanem oraz zrazów z cielęciny z piklowanym burakiem i kaszą gryczaną. W Ducha66 zestaw "Smaki Gdańska" obejmuje: pasztet z gęsich wątróbek, polędwiczkę wieprzową oraz ciasto ze śliwkami. W Elephant Club spróbujemy sałatki śledziowej na inny sposób, kaczki z kasztanami, tortu jabłkowego i lemoniady po Gdańsku. Zaś menu Mercato składa się ze śledzia, rosołu z ogonów wołowych, udka z kaczki i grzańca.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


Specjalny zestaw dań, inspirowany XIX-wieczną gdańską kuchnią, znajdziemy też w Winestone. W jego skład wchodzą: zielona zupa ziołowa, pieczone młode kurczę w sosie agrestowym oraz poncz. Restauracja Horizon w ramach Smaków Gdańska proponuje zestaw: jabłka faszerowane migdałami, zieloną zupę ziołową i brązową duszoną kaczkę. W BonŻur spróbujemy zaś bażanta z wątróbką drobiową, babki z ponczem owocowym i ananasem oraz ozora cielęcego.

  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.

Co jadali dawni gdańszczanie?



Książka "Smaki Gdańska" została wydana przez wydawnictwo Bernardinum. Książka "Smaki Gdańska" została wydana przez wydawnictwo Bernardinum.
W wyniku spotkania dwóch gdańszczanek: fotografki Katarzyny Fiszer oraz muzealniczki i rekonstruktorki kulinarnej Aleksandry Kucharskiej, ich zamiłowania do jedzenia, historii i piękna powstała książka, która łączy w sobie smaki i aromaty dawnego mieszczańskiego życia.

Dowiemy się z niej m.in.: czym są "biedni rycerze", jak przyrządzić ryżowe kąski albo pieczone młode kurczęta w sosie agrestowym czy skąd w kuchni gdańskiej wzięły się lody z ananasa. Przepisy dostosowano do dostępnych dziś składników, natomiast zilustrowano je zdjęciami nawiązującymi stylistyką do XVII- i XVIII-wiecznych martwych natur. Dania z XIX-wiecznej książki kucharskiej można samemu odtworzyć w domowym zaciszu albo udać się do jednej ze wspomnianych restauracji. Wszystko po to, aby na własnym podniebieniu sprawdzić wyjątkowość dawnej gdańskiej kuchni.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (55)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane