• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Specjały XIX-wiecznej kuchni w gdańskich restauracjach

Magda Mielke
6 stycznia 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (55)
W albumie kulinarnym "Smaki Gdańska" zamieszczono setkę przepisów na dania, jakie przygotowywali dawni gdańszczanie. Teraz potraw tych można spróbować w kilku gdańskich restauracjach. W albumie kulinarnym "Smaki Gdańska" zamieszczono setkę przepisów na dania, jakie przygotowywali dawni gdańszczanie. Teraz potraw tych można spróbować w kilku gdańskich restauracjach.

Udko z kaczki, ciasto śliwkowe, zielona zupa ziołowa, masło sardelowe czy poncz - to tylko niektóre z dań, które można znaleźć w "Gdańskiej książce kucharskiej" z 1858 r. Dzięki projektowi "Smaki Gdańska" tych XIX-wiecznych potraw spróbujemy w kilku gdańskich restauracjach.



Polecane restauracje w Gdyni, Sopocie i Gdańsku


Czy lubisz smakować dań kuchni regionalnej?

Zaczęło się od książki kucharskiej "Smaki Gdańska" autorstwa Katarzyny FiszerAleksandry Kucharskiej. Autorki przypomniały i dostosowały do dzisiejszych możliwości XIX-wieczną gdańską książkę kucharską. Publikacja stała się podstawą szlaku kulinarnego, który swoją premierę miał podczas ubiegłorocznego Jarmarku św. Dominika.

Projekt jednak nie zakończył się wraz z Jarmarkiem. Dzięki wspólnej akcji Gdańskiej Organizacji Turystycznej Visit Gdansk oraz Międzynarodowych Targów Gdańskich "Smaki Gdańska" jako szlak kulinarny zostały wprowadzone jako pakiet w ramach Karty Turysty.

Kulinarna archeologia, czyli jak odtworzono 100 dań kuchni dawnego Gdańska Kulinarna archeologia, czyli jak odtworzono 100 dań kuchni dawnego Gdańska

Wyjątkowy szlak kulinarny



W projekcie udział bierze kilka lokalnych restauracji, znajdujących się zarówno w pobliżu Głównego Miasta, jak i w dalszych częściach miasta: restauracja Ducha66, Winestone (restauracja hotelu Mercure Gdańsk Stare Miasto), Elephant Club, Mercato, BonŻur, Horizon oraz restauracja Vidokówka w Olivia Star. Lokale te podjęły wyzwanie, aby odtworzyć dawne gdańskie przepisy. W każdym z tych miejsc znajdziemy nowe pozycje w menu - specjalne potrawy nawiązujące do gdańskiej tradycji.

Aby skorzystać ze specjalnego menu inspirowanego książką "Smaki Gdańska", wystarczy zakupić pakiet w ramach Karty Turysty. Do wyboru są trzy opcje: pakiet solo, duet albo kwartet.

  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
W ramach opcji Solo (120 zł) mamy do wykorzystania jeden zestaw "Smaki Gdańska" w wybranej restauracji partnerskiej. W pakiecie Duet (216 zł) otrzymujemy do wykorzystania dwa zestawy "Smaki Gdańska". Można zjeść je samemu w dwóch wybranych restauracjach partnerskich albo zabrać ze sobą osobę towarzyszącą na kolację do jednej restauracji. W ostatniej opcji - Kwartet (411 zł) - mamy do wykorzystania cztery zestawy "Smaki Gdańska". W tym przypadku również można zjeść je samemu w czterech spośród restauracji partnerskich, zabrać ze sobą na kolację do dwóch restauracji osobę towarzyszącą albo zabrać ze sobą trójkę przyjaciół i zjeść wszystkie cztery zestawy w jednej restauracji. Pakiety ważne są 30 dni od daty zakupu.


Potrawy inspirowane XIX-wiecznymi przepisami



Restauracja Vidokówka w ramach "Smaków Gdańska" przygotowała menu składające się z kalafiora w sosie śmietanowym z rakami, klarowanego rosołu z parmezanem oraz zrazów z cielęciny z piklowanym burakiem i kaszą gryczaną. W Ducha66 zestaw "Smaki Gdańska" obejmuje: pasztet z gęsich wątróbek, polędwiczkę wieprzową oraz ciasto ze śliwkami. W Elephant Club spróbujemy sałatki śledziowej na inny sposób, kaczki z kasztanami, tortu jabłkowego i lemoniady po Gdańsku. Zaś menu Mercato składa się ze śledzia, rosołu z ogonów wołowych, udka z kaczki i grzańca.

Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


Specjalny zestaw dań, inspirowany XIX-wieczną gdańską kuchnią, znajdziemy też w Winestone. W jego skład wchodzą: zielona zupa ziołowa, pieczone młode kurczę w sosie agrestowym oraz poncz. Restauracja Horizon w ramach Smaków Gdańska proponuje zestaw: jabłka faszerowane migdałami, zieloną zupę ziołową i brązową duszoną kaczkę. W BonŻur spróbujemy zaś bażanta z wątróbką drobiową, babki z ponczem owocowym i ananasem oraz ozora cielęcego.

  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.
  • Dla posiadaczy pakietu "Smaki Gdańska" lokalne restauracje przygotowały specjalne zestawy dań, inspirowane XIX-wieczną gdańską kuchnią.

Co jadali dawni gdańszczanie?



Książka "Smaki Gdańska" została wydana przez wydawnictwo Bernardinum. Książka "Smaki Gdańska" została wydana przez wydawnictwo Bernardinum.
W wyniku spotkania dwóch gdańszczanek: fotografki Katarzyny Fiszer oraz muzealniczki i rekonstruktorki kulinarnej Aleksandry Kucharskiej, ich zamiłowania do jedzenia, historii i piękna powstała książka, która łączy w sobie smaki i aromaty dawnego mieszczańskiego życia.

Dowiemy się z niej m.in.: czym są "biedni rycerze", jak przyrządzić ryżowe kąski albo pieczone młode kurczęta w sosie agrestowym czy skąd w kuchni gdańskiej wzięły się lody z ananasa. Przepisy dostosowano do dostępnych dziś składników, natomiast zilustrowano je zdjęciami nawiązującymi stylistyką do XVII- i XVIII-wiecznych martwych natur. Dania z XIX-wiecznej książki kucharskiej można samemu odtworzyć w domowym zaciszu albo udać się do jednej ze wspomnianych restauracji. Wszystko po to, aby na własnym podniebieniu sprawdzić wyjątkowość dawnej gdańskiej kuchni.

Miejsca

Opinie (55) 2 zablokowane

Wszystkie opinie

  • Nie ma jak golonka (1)

    • 17 6

    • w ociekającym tłuszczu,z musztardą i piwem.

      • 5 2

  • Raki były kiedyś tradycją w Gdańsku. (4)

    Raki ze Stogów. Dziś próżno by łowić raki w tak zanieczyszczonych wodach gdańskich.

    • 21 0

    • (1)

      Wiślinka nieopodal, to o raka nietrudno.

      • 8 4

      • Bzdury powielasz.

        • 2 4

    • teraz też są tradycją. Najwięcej raków w Polsce

      • 6 3

    • Bzdura, Martwa Wisła z roku na rok w lepszej kondycji.

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    (3)

    Mięsko z rączka mniamm. 30 lat temu jeździliśmy na raki gdzieś nad jezioro pomiędzy Żukowem a Borkowem/Borowem. No a kilkadziesiąt lat temu na stogach były... Kraby!

    • 23 1

    • I rekiny

      • 0 6

    • Taki w kanale Raduni

      Mój ojciec ~60 lat temu kąpał się i łowił raki w kanale Raduni na wysokości Zaroślaka/Biskupiej Górki.
      Ja sam poławiałem je w jez. dąbrowskim koło Gołubia. Bardzo smaczne, ale szkoda odbierać im życie dla małego kawałka mięsa.

      • 6 0

    • Były i są!

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    (8)

    Kiedyś to Kubicki. Podkowa w Przejazdowie. Srebrny młyn. Flaczki, zrazy i jakie schabowe! Jejuu co to był za schab. Nie to co teraz. Oraz niektórzy zorientowani jeździli do restauracji aż za Sztum. Niestety nazwy nie pamiętam. Tam to dawali jeść...

    • 30 5

    • Zajazd Jonatan. Rarytas w czasach prlu w północnej Polsce.

      • 13 0

    • U Kubickiego (1)

      nadal rewelacyjnie!

      • 4 10

      • Zart albo oplaconyś

        • 8 2

    • Pamiętam

      te cudowności u Kubickiego i dobry garmaż, a w Podkowie kaczuszka w ogniu, godne porcje człowiek się najadł jak w domu, teraz szukamy wyrafinowanej potrawy na talerzu, wracamy głodni i przyrządzamy sobie zbyt obfitą kolacje, której nie powinniśmy w takiej ilości zjeść. Och mój brzusiu, jak ja lubię jeść

      • 3 1

    • Najlepsze obiady w znośnych cenach za Tczewem. (1)

      I w barze mlecznym przy ul Morkiej na Grabówku w Gdyni.

      • 0 1

      • i bar Pod Lwicami w Urzędzie miejskim w Gdańsku (ale czynny tylko do 16 :/ )

        • 1 0

    • Do Jonatana w Czernie! :)
      Nazwa od gatunku jabłek (były / są? tam sady).

      • 3 0

    • Bary byly,bary sa i beda zawsze najlepsze.

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    (1)

    A ja myślałem, że kasze i brukiew. I od święta świnie

    • 26 9

    • W 1881 roku w sejmie pruskim poseł Tokarski powiedział, że biedny lud wcale mięsa nie jada, chleb bardzo rzadko, żyje tylko żurem, kartoflami, brukwią i kapustą. Bydło, masło i mleko itd. sprzedawać musi w mieście żydom i Niemcom, aby miał na sól i podatki.

      • 11 0

  • (2)

    reklama?

    • 7 2

    • (1)

      Krypto reklama.

      • 5 0

      • powinno byc zabronione

        • 1 1

  • Ugotowałam (1)

    Na imieniny dostałam tę książkę i ugotowałam jedno danie dla rodziny: kapusta po gdańsku. Czyli kapusta nadziewana mięsem mielonym, gotowana w rosole. Ciekawe, ile kosztowałaby w tych wymienionych restauracjach :)

    • 9 2

    • Nie wiem
      Ale jak masz po 10 złotych to wpadnę

      • 7 0

  • Raki

    owszem są. Można je zamówić jako oryginalne raki z Kaszub made in china.

    • 9 3

  • Autorki książki nie mogły się lepiej nazywać! Cudnie!

    • 5 0

  • Fju fju (1)

    Za 100 taaaka porcja... chyba pęknę....Ale ze śmiechu

    • 8 6

    • chyba 120

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane