• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sprawdzamy ceny świątecznych ciast w trójmiejskich cukierniach

Najnowszy artukuł na ten temat Święta Bożego Narodzenia w dawnym Gdańsku
Makowiec zawijany od cukierni Jacek Placek.
Makowiec zawijany od cukierni Jacek Placek. Fot. cukiernia Jacek Placek

Udekorowana choinka już cieszy oko w mieszkaniu, są też dekoracje, girlandy, lampki, mikołaje i świąteczne skarpety. Część zakupów już pewnie zrobiona, nie pozostaje nic innego, jak zabarykadować się w kuchni i zacząć żmudne przygotowania wszystkich wigilijnych potraw - a jak wiemy, jest ich niemało. Jeśli w tym wszystkim nie znajdziemy już czasu na upieczenie świątecznego makowca albo piernika, warto zapoznać się z ofertą trójmiejskich cukierni.

Cukiernie i piekarnie w Trójmieście



Jakie świąteczne wypieki lubisz najbardziej?

Zobacz wyniki (726)
Makowiec, piernik, keks - to ciasta, które bezsprzecznie kojarzą się z okresem świąt Bożego Narodzenia. Każda rodzina ma zapewne swoje własne przepisy na najlepsze ciasto, przekazywane (ustnie lub na skrawkach pożółkłych papierów) z pokolenia na pokolenie.

Nic tak nie wprawia w świąteczny nastrój, jak miły zapach wigilijnych wypieków rozchodzący się po całym mieszkaniu, który czuć już od wejścia. Zdarza się jednak, że w rodzinnym zamieszaniu, na zrobienie ciasta nie wystarczy już sił ani czasu. Nie ma się co jednak obwiniać ani załamywać - zamiast tego lepiej rozejrzeć się po cukierniach w Trójmieście i wybrać najlepsze dla siebie "kupne" ciasto na święta.

Z makiem



"Tort Świętego Mikołaja" to propozycja od Cukierni Baccate. To tort makowy przełożony kremem waniliowym z mascarpone i czarną porzeczką. Wersja o średnicy 20 cm waży około 1,2 kg, kosztuje 85 zł i jak podaje cukiernia, to ciasto dla 8-10 osób. Natomiast za wersję 24 cm o wadze około 1,7 kg zapłacimy 120 zł i takim tortem naje się od 12 do 16 osób. Jest także opcja "Babki Elfa Benjamina" w cenie 30 zł, czyli klasycznej babki makowej z lukrem.

Manufaktura Mojej Mamy sprzedaje makowiec świąteczny w cenie 57 zł/kg, a także struclę z makiem za 47 zł/kg. Konkurencyjną cenę proponuje Cukiernia WZ. Tam makowiec kupimy już za 33 zł za kilogram. Gdyńska Cukiernia Więcej w swojej ofercie ma tradycyjną roladę makową. Za kilogram takiej rolady zapłacimy 59 zł, a za dwa kilogramy - 99 zł. W sprzedaży jest także makowy keks w pełni składający się z niebieskiego maku i niezawierający mąki. W składzie są: świeże jabłka, żurawina i odrobina kaszy manny. Całość pokryta czekoladową glazurą z czekolady deserowej. Niecały kilogram (0,7 kg) kosztuje 59 zł.

Nowe lokale: sushi, wędzone mięso i włoski grill



Jak wyglądają ceny makowca u A.Blikle? Znajdziemy tam jego cztery rodzaje. Pierwsza to strucla makowa na cieście biszkoptowym, a która kosztuje tam 54,90 zł za kilogram. Ciasto pieczone jest na maśle, zawijane z trzykrotnie ręcznie mielonym makiem, udekorowane lukrem, skórką pomarańczową i wiórkami kokosowymi. Jest także "Strucla Makowa Antoniego", czyli klasyczne ciasto drożdżowe z nadzieniem makowym i migdałami, orzechami włoskimi, skórką pomarańczową i rodzynkami. Za taką struclę dla 6 osób zapłacimy 49,90 zł. Zdecydować się można też na klasyczną struclę makowo-drożdżową za 33,90 zł/kg lub na struclę z białym makiem i orzechami za 39,90 zł/kg. Jest także tort makowy z kremem pomarańczowym na bazie białej czekolady. Cena - 104,90/kg.

Cukiernia Jacek Placek ma w sprzedaży kilka rodzajów makowca. Kupimy więc roladę z ciasta drożdżowego i klasycznej masy makowej bogatej w bakalie (rodzynki, orzechy, figi). Taki makowiec zawijany kosztuje 36 zł. Jest także makowiec bakaliowy, z masą makową pełną bakalii, którego ceny w zależności od wagi wahać się będą od 50 do 98 zł. Ciekawie prezentuje się też makowiec duński, z masą makowo-serową i dodatkiem kokosa, który kupimy w cenie od 54 do 108 zł. Jest też klasyczny makowiec drożdżowy, kosztujący od 54 do 108 zł, a także makowiec saksoński z jabłkiem (54-108 zł).

Piernik, pierniczki



Cukiernia Baccate proponuje "Tort Pani Mikołajowej", czyli tort piernikowy z cynamonowym kremem mascarpone i powidłami śliwkowymi. Za takie ciasto o 20 cm średnicy i wadze 1,2 kg zapłacimy 85 zł, za 24 cm i 1,7 kg - 120 zł. Tak jak w przypadku tortu makowego, tym pierwszym poczęstujemy do 10 osób, a drugim nawet 16.

W tej samej cukierni mamy także opcję wilgotnego piernika przełożonego powidłami śliwkowymi i oblanego belgijską czekoladą, czyli "Piernika Rudolfa". Jedna sztuka waży ok. 250 g i kosztuje 15 zł. Podobnie prezentuje się staropolski piernik długodojrzewający - "Piernik Skrzatów Leśnych", za którego kawałek o wadze 250 g także zapłacimy 15 zł. Baccate sprzedaje również wykrawane pierniczki ozdobione lukrem - "Pierniczki Baronowej". Opakowanie 3 sztuk kosztuje 15 zł, a 6 sztuk - 20 zł.

Kosze prezentowe - pomysł na uniwersalny podarunek



W Manufakturze Mojej Mamy kupimy piernik długodojrzewający z powidłami śliwkowymi za 59 zł/kg lub piernik przełożony nadzieniem pomarańczowym za 53 zł/kg. Jest także krajanka piernikowa w cenie 59 zł/kg oraz piernikowa tarta ze śliwkami za 29 zł/kg. Z kolei w Cukierni W-Z tradycyjny piernik już za 30 zł/kg. Są także pierniczki wykrawane w kształcie choinek i gwiazdek w tej samej cenie. Dużego piernika na wagę nie ma w Cukierni Więcej, są za to ręcznie zdobione, szwedzkie pierniczki. Cienkie i chrupiące, pachnące cynamonem, imbirem, kardamonem i goździkami. Nie zawierają orzechów. Jedna dziesięciocentymetrowa sztuka kosztuje 7 zł, natomiast całe opakowanie dziesięciu sztuk - 59 zł.

U Bliklego dostaniemy piernik królewski z bakaliami, miodem, powidłami śliwkowymi, oblany czekoladą z bakaliową posypką za 54,90 zł. Są także wersje mini tego piernika w kształcie gwiazdy za 29,90 zł. W ofercie jest także proste ciastko piernikowe przełożone marcepanem w czekoladzie za 14,90 zł oraz kostka piernikowa za 58,90 zł. Kupimy też małe pierniczki ręcznie i kolorowo dekorowane za 15,90 zł.

Bardzo duży wybór piernika w dobrej cenie jest w cukierni Jacek Placek. Dostaniemy tam: piernik marchewkowy (ciasto korzenne z miodem, marchewką i bakaliami, polewa z białej czekolady), piernik z wiśniami, piernik z dynią, z jabłkami i dżemem, niemal wszystkie po 21 zł.

Sernik



Znów zaglądamy w kartę Cukierni Baccate, tym razem w poszukiwaniu sernika. Co tam znajdziemy? "Sernik dziadka do orzechów" - czekoladowy sernik pieczony w kąpieli wodnej oblany czekoladą z prażonymi orzechami o średnicy 18 cm, za który zapłacimy 60 zł. Jest także opcja nieco większego "Sernika Kevina" (20 cm), opisanego jako aksamitny sernik na kruchym czekoladowym spodzie z wiśniami w cenie 45 zł.

Mnóstwo wersji sernika dostaniemy w Manufakturze Mojej Mamy. Są to takie wersje, jak: tradycyjny za 52 zł/kg, marmurkowy, oreo lub pomarańczowy za 58 zł/kg, o złotówkę droższy jest kokosowy z musem malinowym, a za sernik na piernikowym spodzie oraz brûlée zapłacimy 69 zł/kg. Sernik domowy w Cukierni W-Z kosztuje 33 zł/kg, natomiast królewski z czekoladą złotówkę więcej. Cukiernia Więcej sprzedaje sernik pieczony w niskiej temperaturze, wykończony blanszowanymi migdałami i skórką z pomarańczy. Za 0,7 kg ciasta zapłacić trzeba 59 zł.

Jak z sernikami u Bliklego? Ten karmelowy z dodatkiem toffi i karmelu kosztuje 64,90 zł, podobnie tort serowy w czekoladzie. Nieco tańszy jest sernik krakowski na kruchym spodzie z charakterystyczną kratką na wierzchu - 52,90 zł. Kilka rodzajów sernika znajdziemy w ofercie cukierni Jacek Placek. Jest hybryda makowca z piernikiem, czyli Serniko-makowiec w cenie od 51 do 102 zł, jest sernik z wiśniami (47-92 zł), sernik rosa w podobnej cenie, nieco droższy sernik z brzoskwiniami (51-102 zł) i podobny cenowo sernik orzechowy. Nie może też zabraknąć sernika domowego (51-102 zł).

Babka, keks



To propozycja od Cukierni Baccate dla łasuchów, którzy nie przyznają się, że lubią świąteczne wypieki - pistacjowa "Babka Grinch". Waży mniej więcej pół kilograma, kosztuje 20 zł i rozdzielimy ją między 6-8 osób. W ofercie jest także "Babka Śnieżynki Manolki" - świąteczna babka cytrynowa z imbirem za 30 zł.

49 zł/kg - to cena, którą zapłacimy za keks w Manufakturze Mojej Mamy, natomiast babka piaskowa kosztuje tam 19 zł za sztukę. Babka cytrynowa w Cukierni W-Z kosztuje 23 zł/kg, a złotówkę więcej zapłacimy za babkę czekoladową. Smakowicie brzmi keks piernikowy z gruszkami od Cukierni Więcej z Gdyni, za którego 0,7 kg zapłacimy 49 zł. Jest także świąteczny keks z kandyzowanymi owocami w tej samej cenie za pół kilograma. Natomiast keks tradycyjny od A.Blikle kosztuje 39,90 zł.

W cukierni Jacek Placek kupimy nie tylko klasyczny keks z dodatkiem bakalii (od 12 do 21 zł), ale także tak zwaną babkę dwubarwną, czyli mieszankę babki piaskowej i babki kakaowej niemal w tej samej cenie oraz babkę cytrynową, z dodatkiem soku i skórki pomarańczowej, również w zbliżonej kwocie (12-20 zł).

Gdzie jeszcze warto kupić świąteczne ciasta? Czekamy na wasze polecenia w komentarzach.

Opinie wybrane


wszystkie opinie (83)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia
degustacja
g. 13:00 - 17:00
Gdynia, My Place bar & restaurant
79 zł
Niedzielny bufet
degustacja
g. 13:00 - 16:30
Sopot, Rezydent Sopot MGallery
119 zł
ulgowy 59 zł

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane