• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Stacja Food Hall we Wrzeszczu otwarta

Justyna Michalkiewicz-Waloszek
30 czerwca 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
2,5 tys. m kw. przestrzeni, która może pomieścić jednocześnie nawet 600 osób. Na tę chwilę to na pewno największy food hall w Trójmieście, a jak podkreśla właściciel obiektu - nawet w całej Polsce. 2,5 tys. m kw. przestrzeni, która może pomieścić jednocześnie nawet 600 osób. Na tę chwilę to na pewno największy food hall w Trójmieście, a jak podkreśla właściciel obiektu - nawet w całej Polsce.

Moda w Trójmieście na tzw. food halle zaczęła się od Słonego Spichlerza. Następny był Batory Food Hall w Gdyni. Od teraz z bogatej oferty gastronomicznej przy wspólnych stołach i na otwartej przestrzeni możemy korzystać również w centrum Wrzeszcza, na drugim piętrze Galerii Metropolia zobacz na mapie Gdańska. Stacja Food Hall jest największa w Trójmieście i kryje kilka kulinarnych niespodzianek. 1 lipca projekt ruszy oficjalnie i będzie otwarty dla każdego.



Duże przestrzenie kulinarne:

Premiera Stacji Food Hall była imprezą zamkniętą do godz. 21, dostępną jednak dla każdego, kto wcześniej skorzystał z zapisów. W podziękowaniu za przybycie goście otrzymali jeden kupon na dowolne danie z bogatej oferty oraz drugi - na coś do picia. Aby uniknąć tłumów, uczestnicy zapisywali się na konkretne godziny, dzięki czemu na dania oczekiwało się około 10 minut i dla wszystkich starczyło miejsca.

Aby dostać się do kulinarnego zagłębia, należy wejść do Galerii Metropolia, a następnie wjechać schodami na drugie piętro. Naszym oczom ukaże się wówczas około 2,5 tys. m kw. przestrzeni, która może pomieścić jednocześnie nawet 600 osób. Mniej więcej połowa jest zagospodarowana przez punkty gastronomiczne.


- Ludzie dzisiaj mają coraz większą wiedzę o autentycznym jedzeniu, dlatego selekcja gastronomii do współpracy była niczym konkurs piękności. Długo zastanawialiśmy się, kto powinien dołączyć do tego grona. Bo najważniejsi są nasi partnerzy. To oni tworzą przepyszne jedzenie i są gwiazdami tego miejsca. Chcemy, żeby Stacja Food Hall była miejscem dla każdego, kto chce dobrze zjeść i spędzić miło czas. Chcemy budować społeczność pasjonatów dobrego jedzenia i spędzania czasu przy wspólnych stołach - mówi John Gabrovic, właściciel Food Festival oraz twórca Stacji Food Hall.
Stacja Food Hall jest przestrzenią otwartą, więc można się do niej dostać z różnych stron, ale jeżeli wejdziemy przez Funky Monkey Bar, naszym oczom ukaże się kolorowy wagon SKM. W środku zaaranżowano przestrzeń w taki sposób, aby każdy mógł usiąść na fotelach inspirowanych trójmiejską kolejką i przy niewielkim stoliku zjeść lub wypić drinka. Wokół wagonu znajdują się natomiast niskie pufy i inne siedziska, przy których można relaksować się z przyjaciółmi. W całym koncepcie znajdują się trzy miejsca, w których może grać DJ, więc okazjonalnie będziemy mogli zjeść przy muzyce na żywo.

Degustacje w Trójmieście


Podczas otwarcia udostępniono 18 punktów gastronomicznych, ale będzie ich więcej. Poza wspomnianym już Funky Monkey Bar dostępne są: Spanish Ticket Tapas (np. chorizo picante w czerwonym winie, paella hiszpańska), Belly full of foodporn (m.in. sandwiche i grilldogs), Piñata Mexican Food (burrito, quesadilla, taco), Mąka i Kawa (pizza na kawałki), Wrzeszcz Ramen (nigiri, hosomaki, futomaki i ramen), Zater Orient grill (grillowane mięsa + sałaty + pita oraz falafele i hummusy), Aloha Burger & Steak (burgery klasyczne oraz wegetariańskie), Moja Gruzja (guzińskie zapiekane placki z serem chaczapuri oraz pierożki-sakiewki chinkali), Modern Bistro Bresno (spaghetti, gnocchi, tagiatelle, ravioli, penne), Neon Noodle Bar (makarony i pad thai), Wings (skrzydełka kurczaka w wybranej glazurze i z różnymi dipami oraz onion rings), Ale Koper! (zdrowe soki), Naleśniki & Pancakes (słodkie i wytrawne), LokoMOTYWa (kuchnia inspirowana "Warsem": m.in. żurek, pomidorowa, schabowy czy pierogi), Zielony Rower (kuchnia azjatycka) oraz Part City Shrimps (krewetki w różnych odsłonach z dipami). Już niedługo do tego grona dołączą wypieki Tomasza Dekera.

A jakie są dalsze plany? Poza rozbudową lokali gastronomicznych, już od września, koncept zostanie wzbogacony o przestrzeń "The Kitchen - tu się gotuje", w której będą odbywać się integracyjne warsztaty i pokazy kulinarne, a także spotkania firmowe i kolacje. Tuż obok znajduje się "Chef's table", gdzie każdy, planując większą imprezę, może poprosić jednego z dostępnych szefów kuchni o przygotowanie specjalnej kolacji.

Niedługo zostanie otwarty również bar "Piąty peron" (na stacji Gdańsk-Wrzeszcz dostępne są cztery perony), który jest inspirowany... mieszkaniem Lecha Wałęsy. Anturaż rodem z PRL-u, zielone okucia mebli oraz kredens, na którym będzie stało zdjęcie babci i dziadka. Do tego jazz grany na żywo raz w tygodniu i przestrzeń do potańcówki. W ciągu najbliższych trzech tygodni Stacja Food Hall zostanie wzbogacona o przestrzeń na dachu, na której w niedalekiej przyszłości będzie można pić koktajle, zamawiać jedzenie i wypoczywać przy muzyce granej przez DJ'a.

Godziny otwarcia Stacji będą klarować się z czasem. Wejście jest jednak otwarte niezależnie od godzin działania Galerii Metropolia. W najbliższy poniedziałek przestrzeń będzie czynna od godz. 17. Od wtorku Stacja zacznie już funkcjonować według prawidłowych godzin otwarcia, czyli od niedzieli do czwartku od godz. 11 do 22, a w piątki i soboty do późnych godzin nocnych.

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (153) ponad 20 zablokowanych

  • Masakra i tragedia to się nie sprawdzi

    • 16 5

  • Anty (1)

    W Stanach to już było 20 lat temu i dobrze się sprawdza do dzisiaj, Bravo Gdansk

    • 5 10

    • Bravo ma już redakcje w Gdańsku?

      Jakieś lokalne wydanie?

      • 3 0

  • Ciekawe jakie ceny i jakość? Wszystko od tego zależy czy sie utrzymają. Konkurencja w gdańskiej gastronomii coraz większa.

    • 11 2

  • Czy talerze, sztućce, itd są wielorazowego użytku? (1)

    Zamysł jest taki, że wszystko jemy na miejscu, tzn. w food hali, więc dlaczego wszystko podawane jest na jednorazowych talerzach, czy w papierowych pudełkach? To chyba jest mało ekologiczne? Rozumiem, że czasem ktoś chce zamówić na wynos, to wtedy można zapakować, ale generalnie powinno się podawać na talerzach, które można użyć wielokrotnie.

    • 38 3

    • Wymóg sanepidu. Inaczej musisz mieć przynajmniej zmywak i wyparzarkę. A tak, hop na plastikowy talerz, a ten później do kosza. Że nie ekologicznie? No pewnie, ale za to sprawniej i bezproblemowo. Są też eko talerze i sztućce, ale do ich produkcji, też zużywana jest energia. Nic za darmo, chodzi mi o Ziemię. Nie wiem, czy już jest zakaz wydawania plastikowych słomek, jednakże w wielu miejscach je widuję. Ludzie też nie mają świadomości i nagminnie ich używają.

      • 5 1

  • W tym miejscu

    Nie wróżę sukcesu ..

    • 16 2

  • W Metropoli były salony meblowe. Teraz jest jadłodajnia. (1)

    Tam nie można zjeść w spokoju. Głośno jest. Ja wolę pobliską ul. Wajdeloty.
    Spokojna uliczka. Na parterach zabytkowych kamieniczek jest 18 lokali gastronomicznych.
    Kilka dni temu powstała lodziarnia: Wajdeloty 10. Drogo ale smacznie.

    • 8 11

    • Metropolia to ogólnie niewypal

      Wlasciciel myślał że zbije biznes na dojeżdżających skm. Pomyślał że ludzie ktorzy korzystają z kolejki bo nie są dosc zamozni na własne auto i galerie baltycka. I wstawił sklepy, nazwijmy to, kategorii B.

      • 9 1

  • jezeli bedzie tak drogo jak w slonym spichlerzu to omijac szerokim lukiem (1)

    20 foodtruckow w jednym miejscu i prawdopodobnie nic specjalnego do jedzenia. Ciekawe jakie ceny bo w spichlerzu tylko chwila moment daje ok jakosc za ok ceny

    • 17 5

    • A jak z miejscami w Spichlerzu? Jeśli brak, to OK. Czyli: każda potwora znajdzie swego sponsora. Część ludzi właśnie pracuje po to, by wydawać swoje pieniądze w takich miejscach. I na tym polega biznes, by wyrobić w tobie poczucie, że jest ci to niezbędnie koniecznie potrzebne.

      • 1 1

  • A to kaszubskie jedzenie co miało być tworzone przez tego kucharza co złotem sypał po talerzach nie ma jednak ?

    • 10 2

  • "wypić drinka" ? (2)

    @trojmiasto.pl do tej pory Galeria Metropolia była "dworcem" i nie można było kupić tam alkoholu?
    Czy coś się zmieniło ?

    • 17 1

    • Juz od jakiegos czasu nie jest

      • 0 0

    • w delikatesach mozna bylo piwa kupic od dawna XD

      • 0 0

  • Schabowy w domu na pewno nie będzie smakował tak dobrze... (3)

    ...przyjdę tam, poczuję się lepszy, stanę się częścią lepszych ludzi a potem pójdę na demonstracje i powalczę o zniszczono konstytucję.

    • 10 14

    • Boki zrywać.

      • 6 0

    • ty raczej w patriotycznej koszulce

      zamówisz gestem pięć piw

      • 5 1

    • Ty lepiej "powalcz" w NZ o pilną wizytę u psychiatry. Taką bez kolejki.

      • 4 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane