- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (51 opinii)
- 2 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (68 opinii)
- 3 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (153 opinie)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (219 opinii)
Stacja Food Hall we Wrzeszczu otwarta
Moda w Trójmieście na tzw. food halle zaczęła się od Słonego Spichlerza. Następny był Batory Food Hall w Gdyni. Od teraz z bogatej oferty gastronomicznej przy wspólnych stołach i na otwartej przestrzeni możemy korzystać również w centrum Wrzeszcza, na drugim piętrze Galerii Metropolia . Stacja Food Hall jest największa w Trójmieście i kryje kilka kulinarnych niespodzianek. 1 lipca projekt ruszy oficjalnie i będzie otwarty dla każdego.
Aby dostać się do kulinarnego zagłębia, należy wejść do Galerii Metropolia, a następnie wjechać schodami na drugie piętro. Naszym oczom ukaże się wówczas około 2,5 tys. m kw. przestrzeni, która może pomieścić jednocześnie nawet 600 osób. Mniej więcej połowa jest zagospodarowana przez punkty gastronomiczne.
Stacja Food Hall jest przestrzenią otwartą, więc można się do niej dostać z różnych stron, ale jeżeli wejdziemy przez Funky Monkey Bar, naszym oczom ukaże się kolorowy wagon SKM. W środku zaaranżowano przestrzeń w taki sposób, aby każdy mógł usiąść na fotelach inspirowanych trójmiejską kolejką i przy niewielkim stoliku zjeść lub wypić drinka. Wokół wagonu znajdują się natomiast niskie pufy i inne siedziska, przy których można relaksować się z przyjaciółmi. W całym koncepcie znajdują się trzy miejsca, w których może grać DJ, więc okazjonalnie będziemy mogli zjeść przy muzyce na żywo.
Degustacje w Trójmieście
Podczas otwarcia udostępniono 18 punktów gastronomicznych, ale będzie ich więcej. Poza wspomnianym już Funky Monkey Bar dostępne są: Spanish Ticket Tapas (np. chorizo picante w czerwonym winie, paella hiszpańska), Belly full of foodporn (m.in. sandwiche i grilldogs), Piñata Mexican Food (burrito, quesadilla, taco), Mąka i Kawa (pizza na kawałki), Wrzeszcz Ramen (nigiri, hosomaki, futomaki i ramen), Zater Orient grill (grillowane mięsa + sałaty + pita oraz falafele i hummusy), Aloha Burger & Steak (burgery klasyczne oraz wegetariańskie), Moja Gruzja (guzińskie zapiekane placki z serem chaczapuri oraz pierożki-sakiewki chinkali), Modern Bistro Bresno (spaghetti, gnocchi, tagiatelle, ravioli, penne), Neon Noodle Bar (makarony i pad thai), Wings (skrzydełka kurczaka w wybranej glazurze i z różnymi dipami oraz onion rings), Ale Koper! (zdrowe soki), Naleśniki & Pancakes (słodkie i wytrawne), LokoMOTYWa (kuchnia inspirowana "Warsem": m.in. żurek, pomidorowa, schabowy czy pierogi), Zielony Rower (kuchnia azjatycka) oraz Part City Shrimps (krewetki w różnych odsłonach z dipami). Już niedługo do tego grona dołączą wypieki Tomasza Dekera.
A jakie są dalsze plany? Poza rozbudową lokali gastronomicznych, już od września, koncept zostanie wzbogacony o przestrzeń "The Kitchen - tu się gotuje", w której będą odbywać się integracyjne warsztaty i pokazy kulinarne, a także spotkania firmowe i kolacje. Tuż obok znajduje się "Chef's table", gdzie każdy, planując większą imprezę, może poprosić jednego z dostępnych szefów kuchni o przygotowanie specjalnej kolacji.
Niedługo zostanie otwarty również bar "Piąty peron" (na stacji Gdańsk-Wrzeszcz dostępne są cztery perony), który jest inspirowany... mieszkaniem Lecha Wałęsy. Anturaż rodem z PRL-u, zielone okucia mebli oraz kredens, na którym będzie stało zdjęcie babci i dziadka. Do tego jazz grany na żywo raz w tygodniu i przestrzeń do potańcówki. W ciągu najbliższych trzech tygodni Stacja Food Hall zostanie wzbogacona o przestrzeń na dachu, na której w niedalekiej przyszłości będzie można pić koktajle, zamawiać jedzenie i wypoczywać przy muzyce granej przez DJ'a.
Godziny otwarcia Stacji będą klarować się z czasem. Wejście jest jednak otwarte niezależnie od godzin działania Galerii Metropolia. W najbliższy poniedziałek przestrzeń będzie czynna od godz. 17. Od wtorku Stacja zacznie już funkcjonować według prawidłowych godzin otwarcia, czyli od niedzieli do czwartku od godz. 11 do 22, a w piątki i soboty do późnych godzin nocnych.
Miejsca
Wydarzenia
Zobacz także
Opinie (153) ponad 20 zablokowanych
-
2019-06-30 16:54
Masakra i tragedia to się nie sprawdzi
- 16 5
-
2019-06-30 17:28
Anty (1)
W Stanach to już było 20 lat temu i dobrze się sprawdza do dzisiaj, Bravo Gdansk
- 5 10
-
2019-06-30 17:44
Bravo ma już redakcje w Gdańsku?
Jakieś lokalne wydanie?
- 3 0
-
2019-06-30 17:38
Ciekawe jakie ceny i jakość? Wszystko od tego zależy czy sie utrzymają. Konkurencja w gdańskiej gastronomii coraz większa.
- 11 2
-
2019-06-30 17:49
Czy talerze, sztućce, itd są wielorazowego użytku? (1)
Zamysł jest taki, że wszystko jemy na miejscu, tzn. w food hali, więc dlaczego wszystko podawane jest na jednorazowych talerzach, czy w papierowych pudełkach? To chyba jest mało ekologiczne? Rozumiem, że czasem ktoś chce zamówić na wynos, to wtedy można zapakować, ale generalnie powinno się podawać na talerzach, które można użyć wielokrotnie.
- 38 3
-
2019-06-30 22:04
Wymóg sanepidu. Inaczej musisz mieć przynajmniej zmywak i wyparzarkę. A tak, hop na plastikowy talerz, a ten później do kosza. Że nie ekologicznie? No pewnie, ale za to sprawniej i bezproblemowo. Są też eko talerze i sztućce, ale do ich produkcji, też zużywana jest energia. Nic za darmo, chodzi mi o Ziemię. Nie wiem, czy już jest zakaz wydawania plastikowych słomek, jednakże w wielu miejscach je widuję. Ludzie też nie mają świadomości i nagminnie ich używają.
- 5 1
-
2019-06-30 17:53
W tym miejscu
Nie wróżę sukcesu ..
- 16 2
-
2019-06-30 17:58
W Metropoli były salony meblowe. Teraz jest jadłodajnia. (1)
Tam nie można zjeść w spokoju. Głośno jest. Ja wolę pobliską ul. Wajdeloty.
Spokojna uliczka. Na parterach zabytkowych kamieniczek jest 18 lokali gastronomicznych.
Kilka dni temu powstała lodziarnia: Wajdeloty 10. Drogo ale smacznie.- 8 11
-
2019-06-30 20:11
Metropolia to ogólnie niewypal
Wlasciciel myślał że zbije biznes na dojeżdżających skm. Pomyślał że ludzie ktorzy korzystają z kolejki bo nie są dosc zamozni na własne auto i galerie baltycka. I wstawił sklepy, nazwijmy to, kategorii B.
- 9 1
-
2019-06-30 18:10
jezeli bedzie tak drogo jak w slonym spichlerzu to omijac szerokim lukiem (1)
20 foodtruckow w jednym miejscu i prawdopodobnie nic specjalnego do jedzenia. Ciekawe jakie ceny bo w spichlerzu tylko chwila moment daje ok jakosc za ok ceny
- 17 5
-
2019-06-30 22:09
A jak z miejscami w Spichlerzu? Jeśli brak, to OK. Czyli: każda potwora znajdzie swego sponsora. Część ludzi właśnie pracuje po to, by wydawać swoje pieniądze w takich miejscach. I na tym polega biznes, by wyrobić w tobie poczucie, że jest ci to niezbędnie koniecznie potrzebne.
- 1 1
-
2019-06-30 18:19
A to kaszubskie jedzenie co miało być tworzone przez tego kucharza co złotem sypał po talerzach nie ma jednak ?
- 10 2
-
2019-06-30 18:23
"wypić drinka" ? (2)
@trojmiasto.pl do tej pory Galeria Metropolia była "dworcem" i nie można było kupić tam alkoholu?
Czy coś się zmieniło ?- 17 1
-
2019-07-01 00:21
Juz od jakiegos czasu nie jest
- 0 0
-
2019-08-25 13:19
w delikatesach mozna bylo piwa kupic od dawna XD
- 0 0
-
2019-06-30 18:48
Schabowy w domu na pewno nie będzie smakował tak dobrze... (3)
...przyjdę tam, poczuję się lepszy, stanę się częścią lepszych ludzi a potem pójdę na demonstracje i powalczę o zniszczono konstytucję.
- 10 14
-
2019-06-30 19:56
Boki zrywać.
- 6 0
-
2019-06-30 20:26
ty raczej w patriotycznej koszulce
zamówisz gestem pięć piw
- 5 1
-
2019-06-30 20:43
Ty lepiej "powalcz" w NZ o pilną wizytę u psychiatry. Taką bez kolejki.
- 4 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.