- 1 Kanapki górą. Co jeszcze jemy na śniadanie? (10 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (63 opinie)
- 3 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (103 opinie)
- 4 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
Stacja Food Hall we Wrzeszczu otwarta
Moda w Trójmieście na tzw. food halle zaczęła się od Słonego Spichlerza. Następny był Batory Food Hall w Gdyni. Od teraz z bogatej oferty gastronomicznej przy wspólnych stołach i na otwartej przestrzeni możemy korzystać również w centrum Wrzeszcza, na drugim piętrze Galerii Metropolia . Stacja Food Hall jest największa w Trójmieście i kryje kilka kulinarnych niespodzianek. 1 lipca projekt ruszy oficjalnie i będzie otwarty dla każdego.
Aby dostać się do kulinarnego zagłębia, należy wejść do Galerii Metropolia, a następnie wjechać schodami na drugie piętro. Naszym oczom ukaże się wówczas około 2,5 tys. m kw. przestrzeni, która może pomieścić jednocześnie nawet 600 osób. Mniej więcej połowa jest zagospodarowana przez punkty gastronomiczne.
Stacja Food Hall jest przestrzenią otwartą, więc można się do niej dostać z różnych stron, ale jeżeli wejdziemy przez Funky Monkey Bar, naszym oczom ukaże się kolorowy wagon SKM. W środku zaaranżowano przestrzeń w taki sposób, aby każdy mógł usiąść na fotelach inspirowanych trójmiejską kolejką i przy niewielkim stoliku zjeść lub wypić drinka. Wokół wagonu znajdują się natomiast niskie pufy i inne siedziska, przy których można relaksować się z przyjaciółmi. W całym koncepcie znajdują się trzy miejsca, w których może grać DJ, więc okazjonalnie będziemy mogli zjeść przy muzyce na żywo.
Degustacje w Trójmieście
Podczas otwarcia udostępniono 18 punktów gastronomicznych, ale będzie ich więcej. Poza wspomnianym już Funky Monkey Bar dostępne są: Spanish Ticket Tapas (np. chorizo picante w czerwonym winie, paella hiszpańska), Belly full of foodporn (m.in. sandwiche i grilldogs), Piñata Mexican Food (burrito, quesadilla, taco), Mąka i Kawa (pizza na kawałki), Wrzeszcz Ramen (nigiri, hosomaki, futomaki i ramen), Zater Orient grill (grillowane mięsa + sałaty + pita oraz falafele i hummusy), Aloha Burger & Steak (burgery klasyczne oraz wegetariańskie), Moja Gruzja (guzińskie zapiekane placki z serem chaczapuri oraz pierożki-sakiewki chinkali), Modern Bistro Bresno (spaghetti, gnocchi, tagiatelle, ravioli, penne), Neon Noodle Bar (makarony i pad thai), Wings (skrzydełka kurczaka w wybranej glazurze i z różnymi dipami oraz onion rings), Ale Koper! (zdrowe soki), Naleśniki & Pancakes (słodkie i wytrawne), LokoMOTYWa (kuchnia inspirowana "Warsem": m.in. żurek, pomidorowa, schabowy czy pierogi), Zielony Rower (kuchnia azjatycka) oraz Part City Shrimps (krewetki w różnych odsłonach z dipami). Już niedługo do tego grona dołączą wypieki Tomasza Dekera.
A jakie są dalsze plany? Poza rozbudową lokali gastronomicznych, już od września, koncept zostanie wzbogacony o przestrzeń "The Kitchen - tu się gotuje", w której będą odbywać się integracyjne warsztaty i pokazy kulinarne, a także spotkania firmowe i kolacje. Tuż obok znajduje się "Chef's table", gdzie każdy, planując większą imprezę, może poprosić jednego z dostępnych szefów kuchni o przygotowanie specjalnej kolacji.
Niedługo zostanie otwarty również bar "Piąty peron" (na stacji Gdańsk-Wrzeszcz dostępne są cztery perony), który jest inspirowany... mieszkaniem Lecha Wałęsy. Anturaż rodem z PRL-u, zielone okucia mebli oraz kredens, na którym będzie stało zdjęcie babci i dziadka. Do tego jazz grany na żywo raz w tygodniu i przestrzeń do potańcówki. W ciągu najbliższych trzech tygodni Stacja Food Hall zostanie wzbogacona o przestrzeń na dachu, na której w niedalekiej przyszłości będzie można pić koktajle, zamawiać jedzenie i wypoczywać przy muzyce granej przez DJ'a.
Godziny otwarcia Stacji będą klarować się z czasem. Wejście jest jednak otwarte niezależnie od godzin działania Galerii Metropolia. W najbliższy poniedziałek przestrzeń będzie czynna od godz. 17. Od wtorku Stacja zacznie już funkcjonować według prawidłowych godzin otwarcia, czyli od niedzieli do czwartku od godz. 11 do 22, a w piątki i soboty do późnych godzin nocnych.
Miejsca
Wydarzenia
Zobacz także
Opinie (153) ponad 20 zablokowanych
-
2019-06-30 18:52
burger king
burger king nie przebiją
dobre, fajne ceny, często kupony- 3 9
-
2019-06-30 18:56
(4)
Górski staje na głowie by kredyty spłacić, ciężko to idzie...?
- 20 1
-
2019-06-30 19:49
Był piękny staw - jest beton. (1)
Nad stawem miał być skwer z ławkami.
- 13 0
-
2019-06-30 20:31
piękny staw? do było osyfione bajoro
piękny był chyba jak kwas wziąłeś:)
- 0 8
-
2019-06-30 20:32
tak się składa, że wybudował to bez kredytu:) (1)
zatkao kakao?
- 1 3
-
2019-06-30 23:35
No co ty gadasz a sprzedać może tylko 49/,bo reszta z dotacji Unii.
- 1 0
-
2019-06-30 19:13
Opinia wyróżniona
A ja wolę ulicę Wajdeloty. (6)
Ulica położona bardzo blisko Metropolii. Kilkanaście fajnych lokali gastronomicznych.
W Metropolii jest hałas. Na Wajdeloty cicho i spokojnie.- 51 32
-
2019-06-30 19:58
Już pisałaś o tym jako "Kasia". (2)
Aż tak drżycie na Wajdeloty przed nową inicjatywą?
- 18 1
-
2019-06-30 22:16
Ale ja mam podobne zdanie... (1)
- 2 5
-
2019-06-30 23:22
i podobne ip
- 8 0
-
2019-07-01 07:59
W metropolii jest cisza jak po smierci organisty
To nie galeria baltycka
- 6 3
-
2019-07-01 09:47
I kilka stolików na krzyż.
- 1 1
-
2019-07-02 12:26
Gdzie ta cisza
Zapomniało się o przejeżdżających samochodach
- 0 0
-
2019-06-30 20:02
A gdzie bigos, gołąbki i golonka
O polskiej kuchni jak zwykle nic.
Zapytaj obcego o kuchnię polską, to nic nie odpowie.- 17 5
-
2019-06-30 22:16
A będzie coś dla wegan? (1)
Albo chociaż wegetarian?
- 3 8
-
2019-07-01 09:04
A to nie to samo?:)
Czemu wy sie tak dziwnie ubieracie i macie takie dziwaczne fryzury?
- 1 1
-
2019-06-30 23:03
Cytat:
(na stacji Gdańsk-Wrzeszcz dostępne są cztery perony), który jest inspirowany... mieszkaniem Lecha Wałęsy. lecęęęęęęęę
- 5 1
-
2019-07-01 07:38
Ale padaka. Za rok o tej porze będą tam boxy do wynajęcia i wszystko po 5 zł.
- 10 2
-
2019-07-01 08:18
Kolejna hipokryzja
zaraz po wielkim halo z "Aioli" gdzie umówione miejsca załatwiało się po znajomości i na "buzi buzi". A poza tym co to ma znaczyć: "Ludzie dzisiaj mają coraz większą wiedzę o autentycznym jedzeniu "? Chyba nic głupszego jeszcze nie opublikowano. Ktoś zdaje się użył pustosłowia dla zabicia czasu bo treści w tym nie ma żadnej.
- 10 1
-
2019-07-01 09:21
Co to jest za gastrospęd ? ;)
- 4 1
-
2019-07-01 09:31
Food co? Gdzie to w Anglii jest?
- 5 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.