• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Sukces gdańskiego szefa kuchni

Łukasz Stafiej
27 marca 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Wojciech Korfel (pierwszy z prawej) ze swoim zespołem w Prologue. Wojciech Korfel (pierwszy z prawej) ze swoim zespołem w Prologue.

Szef kuchni gdańskiej restauracji Prologue otrzymał tytuł Szefa Przyszłości, przyznawany młodym, zdolnym kucharzom przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną z Paryża.



Akademia Gastronomiczna w Polsce nominuje rokrocznie polskie osobistości gastronomiczne do prestiżowych nagród AIG Prix - przyznawanych przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną z siedzibą w Paryżu "dla wybitnych jednostek i instytucji, które wyróżniają się na obszarze danego kraju międzynarodowym poziomem".

Tytuł w kategorii Prix au Chef de L'Avenir (Nagroda Szefa Przyszłości) przypadał w poprzednich latach przede wszystkim szefom z Warszawy. Otrzymali go m.in. Wojciech Modest Amaro, Karol Okrasa, ale też Marek Flisiński z restauracji Water & Wine w Nałęczowie. Teraz do tego grona dołącza Wojciech Korfel, szef kuchni gdańskiej restauracji Prologue.


- Bardzo się cieszę, że jesteśmy pierwszą trójmiejską restauracją docenioną przez Akademię Gastronomiczną. Chcę jednak podkreślić, że to nie tyle nagroda dla mnie, co dla całego zespołu, bez którego nie osiągnęlibyśmy tego poziomu. To również zasługa właścicieli Prologue, z którymi świetnie się rozumiem i dzięki temu mam możliwości realizacji moich pomysłów - komentuje Korfel.
Wojciech Korfel (pierwszy z prawej) na gali wręczenie nagród AIG Prix. Wojciech Korfel (pierwszy z prawej) na gali wręczenie nagród AIG Prix.
Jak dodaje szef kuchni, sukces Prologue to kuchnia oparta na wysokiej jakości produkcie i brak ustępstw w przygotowywaniu dań.

- Bazujemy tylko na menu a'la carte i dążymy do jak największej powtarzalności naszych dań. Doceniają to nasi bywalcy i - jak widać - doceniła to również Akademia - mówi Korfel.
Wręczenie nagród AIG Prix odbyło się 21 marca w hotelu Bristol w Warszawie. Oprócz nagrody dla Szefa Przyszłości wyłoniono również laureatów w kategoriach Szef Cukiernik, Sommelier, Literatura Kulinarna i Multimedia.

Podczas tej samej gali swoje nagrody o nazwie Arsa Coquinaria przyznała również Polska Akademia Gastronomiczna w kategoriach: Przyjaciel Smaku, Polski Produkt oraz Mistrz Mistrzów. W tej ostatniej wyróżniony został m.in. gdańszczanin Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i współzałożyciel Pomorskiej Akademii Kulinarnej w Gdańsku.

Miejsca

Opinie (36) 7 zablokowanych

  • (3)

    Fajnie. Gratulacje dla Szefa Kuchni. To zawsze jakas mila nowina jak nasi kucharze umieja gotowac.

    • 48 1

    • (1)

      Prologue fajne menu tylko brak cen pewnie dlatego aby nie wypalić oczu z wrażenia zwykłemu wyjadaczowi chleba

      • 4 1

      • kucharz przyszlosci to i ceny przyszlosci

        przy inflacji 3-5%/rok ceny już teraz jak te za 100lat :)))

        • 0 0

    • Zjadł geslerową parówkę

      • 1 1

  • super (2)

    Super gratulacje

    • 26 1

    • Dla szefa przyszłości (1)

      Nagrodą niech będzie UFO

      • 2 0

      • szefa przyszłości

        A gdyby tu była restauracja w przyszłości... i wasz synek mały przechodził... eee w przyszłości. A gdyby tu była nagle restauracja w przyszłości i wasz synek mały tędy przechodził w przyszłości, którego jeszcze nie macie, więc nie mówcie mi, że jada z tyłu!

        • 0 0

  • mój syn taki młoody, a jaki zdoolny ... i już za granicą siedzi (1)

    • 12 6

    • Jak głupi i nie daje rady

      To na zmywak do Anglii

      • 1 5

  • (2)

    to bez brody i tatuazy mozna byc szefem kuchni? i to jeszcze z takimi sukcesami...

    • 48 5

    • (1)

      Można pozdrawiamy

      • 6 0

      • A kto to jest Możn?

        • 1 1

  • Wielkie gratki

    Gratulacje dla Kucharza i całej załogi :).

    • 31 1

  • Brawo

    Gratulacje dla kolegi z branży -takie sukcesy cieszą

    • 25 2

  • Jestem kucharzem 18 lat w zawodzie (7)

    Jestem dobry w tym co robię nigdy nie miałem problemu z praca w branży ale ......,
    Tez kiedyś za młodego chciałem więcej i .... i nic ! Środowisko tak hermetyczne ze szkoda gadać trzeba przysłowiowe plecy żeby się przebić - później Cię wszystkiego naucza i pchna dalej gdzie będziesz szefem kuchni a co za tym idzie będziesz brał towar od sponsorów i znów wciskał znajomego znajomych etc . Jest całe mnóstwo dobrych kucharzy nie trzeba być szefem . Całe to stowarzyszenie kucharzy i cała reszta to nic innego jak wyrośnięty pomysł który tworzył się latami na co ?? Na zarabianie kasy w hotelarstwie i gastronomi uwierzcie mi ... przedstawiciel handlowy z jednej z trójmiejskich firm zaopatrujących gastronomię robi w sezonie obrót tylko na półwyspie helskim przekraczający 1 mln zł ... tak tak w 1 mc robi obrót przekraczający 1 mln zł - jaka może mieć od tego prowizje niech każdy sobie policzy . Wszyscy w telewizji już są szefami nawet Ci którzy robią głupoty ale oni są kucharzami . Dla czego nie ma jeszcze konkursów na stolarza który tnie deskę i mówi do mikrofonu - drodzy państwo ta deska to poezja : Na koniec dodam ze zawód ciężki jak diabli goni czas gonią ludzie 14 godz na nogach - gdyby kiedyś ktoś mi o tym powiedział nie wybrał bym tej drogi tego zawodu . Wiecie co jest sukcesem ? Bycie lekarzem który potrafi uratować życie i leczyć

    • 61 5

    • Wypalenie zawodowe

      To wszystko co można wyczytać z Twojej opinii. Zatem zamiast jęczeć to zmień zawód

      • 2 6

    • dostawcy zarabiają grosze ... wiec ten ''milion'' ja to między bajki włożę / tym bardziej że te bary i restauracje nie płacą mie

      a po za tym dobrze, dobrze ... kucharstwo to nie korporacje prawnicze ... nawet młody może się załapać na wysokie apanaże i bez pleców ... szczególnie na swoim

      • 1 2

    • zmień pracę (1)

      weź kredyt

      • 4 3

      • albo zacznij się rozmnażać

        i przygarnij 500+

        • 2 1

    • Dam Panu poradę. Im mniejsze potrawy tym większy pan sukces osiągnie.

      • 3 0

    • Co racja to racja.

      To ciężki kawałek chleba.Lecz można mieć frajde i samorealizacje w tym zawodzie.Jednak duzą częsc zabija tempo,Jezeli daj boziu prosperujesz dobrze to czasu na cudawianki robi się mało.Kucharz to w duzej mierze rzemieslnik.Pozdrawiam i szacunek

      • 0 0

    • Brawooo !!!

      W samo sedno... Smutna prawda niestety...

      • 0 1

  • Opinia została zablokowana przez moderatora

  • Gratuluję !

    • 12 2

  • Brawo Gdynia. Brawo Prezydent Szczurek! (1)

    My Gdynianie kochamy nasze miasto i dlatego jest w nim tyle sukcesow i dobra atmosfera!

    • 7 13

    • Pomyłka

      Tu chodzi o Gdańsk. A Restauracja jest na pobrzeżu

      • 1 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane