- 1 Święto wszystkich kawoszy (75 opinii)
- 2 Gdzie dobrze zjeść w centrum Gdyni? (116 opinii)
- 3 Kuchnia jak u mamy, czyli jaka? (75 opinii)
- 4 Jemy na mieście: El Molo - bajeczny widok (37 opinii)
- 5 Nowy plan dla Bulwaru Nadmorskiego (222 opinie)
- 6 Sezon na śliwki. Dlaczego warto po nie sięgać? (14 opinii)
Sushi w Trójmieście - sprawdziliśmy ceny
Sushi to bez wątpienia jedna z najbardziej popularnych potraw z Japonii, która ma rzeszę fanów na całym świecie, również w Polsce. W Trójmieście funkcjonuje kilkadziesiąt restauracji serwujących ten japoński przysmak, którego podstawą są ryż, wodorosty i ryba. Reszta zależy już od kreatywności sushi mastera, a kreatywność ta ma oczywiście wpływ na cenę. Ile kosztuje sushi w Trójmieście? To właśnie dla was sprawdziliśmy.
Gdzie na sushi w Trójmieście? Zobacz listę miejsc
- Uważamy, że zainteresowanie kuchnią japońską, w tym sushi, zdecydowanie rozwija się w Trójmieście, jak i całej Polsce - mówi Marcin Konkiel z Umiko Sushi z Gdyni. - Na przestrzeni lat widzimy coraz więcej powstających lokali oferujących ten japoński przysmak. Jeśli weźmiemy jednak pod uwagę tradycyjne sushi wywodzące się z czasów epoki EDO, niestety zauważamy deficyt miejsc, które je oferują oraz potrafią przygotować zgodnie z tradycją i duchem Japonii. Jest to sushi, któremu trzeba poświęcić dużo uwagi, mnóstwa czasu na naukę, pokory oraz zebranie kosztownych narzędzi do pracy.
Czytaj także: Zobacz, jakie restauracje otworzyły się ostatnio w Trójmieście
- Zainteresowanie sushi wśród mieszkańców rośnie - potwierdza Anna Żbik z Hashi Sushi z Gdyni. - Możemy to potwierdzić choćby zainteresowaniem naszymi warsztatami. Ludzie chcą jeść sushi, jak również pogłębiać wiedzę na ten temat. Największym zainteresowaniem cieszą się wieloskładnikowe rolki: futomaki i california. Oferujemy też niestandardowe rolki bez ryżu oraz wkładki sezonowe w zależności od pory roku.
Wybierz swoje ulubione sushi
Nie każdy wie, że poza tzw. maki zushi - sushi zawiniętego płatem wodorostu nori - istnieją także nigiri zushi, czyli sushi formowane w dłoni z ryżu i ryby lub owoców morza. Te drugie uznawane są przez smakoszy za smaczniejsze, choć z całą pewnością jest to rodzaj mniej popularny.
Maki sushi dzieli się na hosomaki, czyli cienkie rolki z jednym dodatkiem w środku, futomaki - z kilkoma dodatkami, uramaki - odwrócone maki, w których ryż znajduje się na zewnątrz, a płat nori w środku oraz temaki, czyli rożki uformowane z płatów nori. Jednym z kluczowych składników dobrego sushi jest ryż, który musi być odpowiednio kleisty.
Składniki poszczególnych kawałków nazywane są gu. To zwykle ryby, owoce morza, warzywa i grzyby. Choć tradycyjne sushi serwowane jest z surową rybą, to w praktyce w Polsce jest to rzadko spotykane. Najczęściej w kawałkach z rybą możemy znaleźć gatunki takie jak łosoś, makrela i pstrąg, często wykorzystywany jest także węgorz oraz ryba maślana. Popularnymi dodatkami do sushi są również: marynowany imbir, pomagający oczyścić kubki smakowe pomiędzy smakowaniem kolejnych kawałków, wasabi, czyli japoński chrzan o wyrazistym, a wręcz ostrym smaku oraz sos sojowy.
- Nie zamykamy się jedynie na rybie - mówi Marcin Konkiel z Umiko Sushi. - Oferujemy również duże możliwości sushi w wersji roślinnej. Sami kisimy kimchi, marynujemy własny imbir, przygotowujemy pikle własnej produkcji. Staramy się uwydatnić smak danych składników poprzez dobranie odpowiednich komponentów oraz technik obróbki. W swojej ofercie jako jedni z nielicznych, jeśli nie jedyni, mamy tuńczyka błękitnopłetwego oraz jego najszlachetniejszą i cenioną na całym świecie tłustą cześć podbrzusza - o-toro. Współpracujemy z polską farmą japońskiego wasabi odmiany mazuma. Sprowadzamy ryby i produkty najwyższej jakości z Japonii i reszty świata.
W Umiko Sushi za hosomaki z tuńczykiem żółtopłetwym i szczypiorem (tekka maki) zapłacimy 24 zł za sześć sztuk; za unagi z grillowanym węgorzem, serkiem philadephia, ogórkiem, marynowaną tykwą i sosem nitsume - 27 zł za sześć sztuk. W tym lokalu zjemy też gunkanzushi - specjalną odmianę sushi wymyśloną przez Ginza Kyubey w 1941 roku. Nazwa pochodzi od słowa "gunkan" oznaczającego okręt wojenny. Gunkan serwowane jest pojedynczo w cenie od 11 do 19 zł za sztukę. Możemy też skusić się na sashimi moriawase z surową rybą i owocami morza. Set 10 kawałków wybranych ryb i owoców morza kosztuje 79 złotych.
Zobacz najciekawsze imprezy kulinarne w twojej okolicy
Sushi w wersjach niestandardowych
W zależności od osobistych preferencji, możemy wybierać pośród różnych rodzajów sushi, także w wersjach wegetariańskich. Lokale serwujące ten japoński przysmak często mają w ofercie również mniej standardowe, ciekawe w smaku i formie pozycje.
- Spośród wielu wariantów klasycznego sushi, które posiadamy w naszej ofercie, na szczególną uwagę zasługują hot rolls, czyli rolki pieczone w piecu, unikatowe na trójmiejskiej mapie sushi - mówi Angelika Lesner z Ume Sushi z Sopotu. - Ponadto, wyjątkowa forma podania naszych produktów na płonących statkach, wzbudza zachwyt nie tylko wśród najmłodszych gości, ale także powoduje, że chcą oni wracać po więcej wizualnych doświadczeń. Mamy fanów klasycznego japońskiego sushi, jak nigiri oraz sashimi, a także osoby, które preferują bardziej rozbudowane rolki, jak California czy Futomaki. Nasi goście mają również możliwość wyboru spośród wielu różnorodnych zestawów, które są tworzone w taki sposób, by każdy mógł wybrać coś dla siebie i spróbować kilku różnych rodzajów sushi.
W tym sopockim lokalu, znajdującym się w Krzywym Domku, do najpopularniejszych dań należą m.in. futomaki philadelphia z łososiem, sałatą, awokado, ogórkiem i serkiem philadelphia. Za taką porcję zapłacimy 24 złote. Set new classic, złożony z 18 sztuk futomaki - po sześć z łososiem, z krewetką w tempurze i z tuńczykiem kosztuje 75 złotych. Możemy tu zjeść również m.in. futomaki maguro tatar z tatarem z tuńczyka w cenie 31 złotych, futomaki crabstick z paluszkiem krabowym za 20 zł, uramaki butterfish z pastą z ryby maślanej za 20 zł. Największy dostępny w menu set to Set Party Ume - aż 78 kawałków za 377 zł.
Czytaj także: Lubisz promocje? Zobacz, co oferują trójmiejskie restauracje
Dużym zainteresowaniem cieszą się sushi serwowane na ciepło. Taki posiłek możemy zjeść np. w Nabogato Sushi Bar - jest to pozycja z menu opisana jako Nabogato grill set i zawiera 22 kawałki, serwowane w cenie 95 złotych. W Moshi Moshi Sushi zjemy sushi m.in. z opiekanym tuńczykiem (maguro tataki, 33 zł), pieczonym łososiem (sake yaki, 21 zł) czy pieczonym węgorzem (unagi, 28 zł). Jeśli wybierzemy się do Joko Sushi, możemy zamówić np. mizu set z 20 kawałków, z czego 10 zawiera pieczonego łososia. Taki zestaw kosztuje 42 złote. Na ciepło serwowane są także kawałki w tempurze, np. tempura set - 28 kawałków za 62 złote.
Pora na eksperymenty
Jeśli mamy ochotę na kulinarne eksperymenty, w samym Trójmieście znajdziemy co najmniej kilka lokali, w których możemy spróbować czegoś zupełnie nowego.
- Większość oferowanych przez Mr Sushi dań to klasyki - mówi Daria, menedżer Mr. Sushi w Gdańsku. - Ale co tydzień mamy w ofercie tak zwany u nas Mr. Set Tygodnia. To niewielki zestaw sushi, 10-15 kawałków od naszego szefa, w którym są połączone niestandardowe smaki i składniki. Oprócz tego zestaw zawsze jest w promocyjnej cenie. Nasi klienci mają możliwość dodania do ulubionych klasyków czegoś niezwykłego i nie w kosmicznej cenie. Najpopularniejsze zestawy tygodnia dodajemy do menu na stałe. Wśród klientów pierwsze miejsce zajmuje tempura set. Często zamawiane są także zestawy mieszane, w których są ryby surowe i grillowane.
W Mr. Sushi do końca EURO 2020 trwa promocja na Mr. Set Kibica z rabatem 15 proc. Za 20 kawałków zapłacimy 64,60 zł. Lokal oferuje też inne specjalne oferty, m.in. Mr. Set tygodnia za 29,80 zł (10 kawałków). W karcie menu są pozycje takie jak Mr. California set - 20 kawałków w cenie 76 złotych czy Mr. Tempura set - 30 kawałków za 88 zł.
Ceny piwa w trójmiejskich lokalach
- Jesteśmy na rynku już od pięciu lat i z całą pewnością widzimy wciąż wzrastający popyt na nasze usługi - mówi Marcin Warda z Mami Sushi. - Sushi jedzą ludzie w każdym wieku w ramach każdego posiłku od lunchu do kolacji, zresztą już nie tylko jako główny posiłek. Polacy uwielbiają futomaki oraz california maki w najróżniejszych wariantach. W naszej restauracji królują zestawy zwane chef setami. Jest to popis naszych sushi masterów. Selekcjonujemy do nich najlepsze dostępne rybki podane w niebanalny sposób przy użyciu ciekawych technik kulinarnych.
W Mami Sushi w gdańskim Garnizonie dostaniemy sushi nigiri, czyli formowane w dłoniach porcje ryżu z ułożonym na wierzchu plastrem ryby lub owocami morza. Porcja dwóch sztuk takiego przysmaku dostępna jest w menu w cenie 15-28 zł. Zestawy z sześcioma kawałkami hosomaki kosztują w tym lokalu od 14 do 28 zł, a futomaki od 22 do 37 złotych.
Smacznego!
Sushi jest nie tylko smaczne, lecz także na tyle estetyczne, że może uchodzić za kulinarne dzieło sztuki. Jak przystało na danie kuchni japońskiej, jest również uznawane za posiłek stosunkowo zdrowy, lekki i bogaty w korzystne makro- i mikroelementy. Jeśli chcemy zjeść sushi zgodnie ze sztuką, powinniśmy spożywać je za pomocą pałeczek, a jeden kawałek traktować jako jeden kęs. Jest także dopuszczalne jedzenie sushi palcami.
- Joanna Skutkiewiczj.karjalainen@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie wybrane
-
2021-06-23 23:41
A ja pozdrawiam informatyka,
który lata temu potrafił częstować pracownice pewnej nieistniejącej już firmy wyśmienitym sushi własnej roboty.
Panie Jakubie, to było najlepsze sushi, jakie można zjeść na tej planecie. (Choć nie kwestionuję że inne, tu i tam, mogą być podobnie pyszne.)- 0 0
-
2021-06-23 05:03
ceny sushi w Polsce zawyżone (3)
odrobina ryby, duzo ryzu plus wodorosty a cena wyższa niz za normalne danie. Tak naprawde japonczycy wcale nie jedza duzo sushi. Njbardziej popularne sa proste gospody (tzw izakaye)
- 54 0
-
2021-06-23 08:53
To zawijaj (2)
Sushi to nie kartofle i mielony, że możesz natrzaskać na pół dnia . Od razu widać, że nigdy nie zwijałeś rolki i nie masz pojęcia ile to czasu zawinąć elegancki zestaw.
Płacisz nie tylko za ryż i rybę . Praca też jest płatna i jeszcze dochodzi marża lokalu.
Takie typowe polskie myślenie...- 5 18
-
2021-06-23 09:31
Sushi to nie rolki
Autentyczne sushi to tylko nigiri i tylko takie znajdziesz w restauracjach sushi w Japonii. Widać, że kompletnie się nie znasz, jeśli myślisz, że sushi to jakieś zawijane rolki z sałatą...
- 11 6
-
2021-06-23 11:42
Tytuł
Tym bardziej tego nie chcę jak pomyślę, że ktoś to zawija bez rękawiczek.
- 2 1
-
2021-06-22 16:56
No i fajnie, że są takie miejsca. (4)
Otwierajmy się na nowe smaki i niech każdy wydaje na co chce. Ktoś kupi "ryż i rybę" za 100pln a inny 5kg schabu i ziemniaki - jedno i drugie jest zarąbiste przecież. Bardzo fajnie cenowo wychodzi Sushi Fresh w Gdyni a w Gdańsku chyba Sushi Rola najbliższa mojemu podniebieniu...xD
- 76 9
-
2021-06-22 22:20
No... brakuje mi w wymienionych "ryba i ryż", kilka razy ratowali nas, jak jedna restauracja z sushi, nas kilka razy olała, czym na dlugo nas zrazili do siebie... A tam, dobre i przystepne...
- 2 2
-
2021-06-22 23:57
Ja hipsterom z wafki polecam (2)
zawsze rybę fugu. W Japonii są restrykcyjne przepisy, ale u nas każdy student europeistyki przyrządzi od ręki :)
- 5 2
-
2021-06-23 01:06
Albo jedna z niejanalnych (1)
Odmian soli, hahaha
- 1 1
-
2021-06-23 06:24
Ta czarna, z której spurek smażyła sobie jajecznicę?
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.