Japonia to miejsce magicznie, niejednokrotnie niezrozumiałe dla nas Europejczyków ze względu na duże rozbieżności kulturowe. Przedstawimy historię powstania sushi, a zakończymy na wspólnej kolacji przygotowanej przez uczestników warsztatów. Wprowadzi w specyfikę kuchni japońskiej i zdradzi tajniki etykiety.
Podobne wydarzenia
niedziela, godz. 10.00
wtorek, godz. 18:00
Przygotujemy:
Nigiri czyli sushi formowane w dłoni, z rożnymi dodatkami
- Ebi (gotowana krewetka)
- Unagi Kabayaki (grillowany węgorz morski w sosie słodkim)
- Tamago (słodki omlet)
- Sake (łosoś)
Maki czyli formę rolek. Na płatku wodorostów nori, rozkładamy ryż i składniki, następnie zwijamy
- Salmon maki (z łososiem)
- Tekka maki (z tuńczykiem)
- Kappa maki (z ogórkiem i sezamem)
- Oshinko maki (z marynowaną rzepą daikon)
- Futo maki (z marynowaną tykwa, łososiem, awokado, serkiem, ogórek)
- Sake Teriyaki (z pieczonym łososiem, serkiem, marynowaną marchewką i omletem)