• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Świąteczne piwa z browarów restauracyjnych

Łukasz Stafiej
12 grudnia 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Gdzie wyrzucić choinkę po świętach
Specjalne piwo świąteczne to pole do popisu dla trójmiejskich piwowarów. Specjalne piwo świąteczne to pole do popisu dla trójmiejskich piwowarów.

Browary restauracyjne prześcigają się w pomysłach na piwa okolicznościowe. Browar Miejski Sopot, PG4 i Brovarnia przygotowały specjalne trunki z okazji świąt Bożego Narodzenia.



Wigilie firmowe w Trójmieście


Czy śledzisz premiery piwne w Trójmieście?

Każda okazja jest dla piwowara dobra, aby pobawić się mieszaniną chmieli, słodów i dodatków, które chciałby zawrzeć w trunku. W okresie świąt Bożego Narodzenia browary celują głównie w piwa cięższe, treściwsze. Zgodnie z zasadą: skoro jest zimno, warto się piwem rozgrzać.

Adam Żemetro, główny piwowar restauracji Browar Miejski Sopot, tłumaczy: - Co roku staramy się zaskoczyć naszych klientów jakimś nietypowym piwem. W zeszłym roku był to porter bałtycki, w tym roku będą to aż trzy piwa w edycji limitowanej. Każde w zupełnie odmiennym stylu.
Pierwszy to Bourbon Barrel Aged Baltic Porter, czyli czarno-rubinowa perła polskiego browarnictwa - w tym przypadku wzmocniona półrocznym leżakowaniem w beczce po bourbonie. Kolejny to Imperial Stout - starszy, jeszcze ciemniejszy, mocniejszy i bardziej rozgrzewający brat porteru znad Bałtyku. Na koniec prawdziwa ciekawostka - Wine Barrel Aged Smoked Double Bock.

Browary restauracyjne w Trójmieście


- Nietypowy mariaż klasycznego piwa niemieckiego (Koźlak) z klasycznym piwem belgijskim (Flanders Red Ale). Ta alchemiczna mieszanka została wzbogacona aromatami typowymi dla alkoholi leżakowanych w dębowych beczkach - wanilia, dębina, sherry czy rum. Piwo to leżakowało ponad pół roku w beczce po czerwonym winie i w aromacie właśnie bardziej wino niż piwo przypomina - opowiada Żemetro.
Piwo, które ze świętami kojarzyć może się wręcz dosłownie, a więc piernikowe, przygotowała Brovarnia. To trunek, który ma przywoływać smaki świątecznego deseru - znajdziemy w nim charakterystyczne nuty marcepanu, migdałów, wanilii czy cynamonu.

Główny piwowar PG4 Johannes Herberg przygotował specjalne piwo Gdańskie Mocne. Główny piwowar PG4 Johannes Herberg przygotował specjalne piwo Gdańskie Mocne.
- Podbudową piwa świątecznego jest styl Brown Ale - piwo górnej fermentacji o delikatnie słodkim, słodowym, czekoladowo-ciasteczkowym profilu. Piwo pełne, deserowe, dobrze komponuje się ze świątecznymi wypiekami i tradycyjnymi specjałami świątecznej kuchni staropolskiej - informuje Krzysztof Stieler z Brovarni.
Warto dodać, że świątecznemu piwu w Brovarni towarzyszy specjalne, sparowane z nim menu. Można zjeść m.in. wigilijny barszcz z nutą malin, konfitowane udo gęsie czy filet z karpia w migdałach i sosie piernikowym.

Także w browarze PG4 uwarzono warkę świątecznego piwa. Gdańskie Mocne, bo tak się trunek nazywa, jest najbardziej klasycznym spośród wszystkich świątecznych przygotowanych przez trójmiejskie browary.

- To nawiązanie do Gdańskiego Piwa Stołowego (Tafelbier), jego mocna odmiana - tłumaczy główny piwowar PG4 Johannes Herberg. - Tak jak w przeszłości jest to piwo górnej fermentacji, zawiera różne gatunki zbóż, m.in. jęczmień, pszenicę, orkisz i żyto i jest bardzo mocno chmielone. Posiada bogaty smak, a przyjemną gorycz doskonale balansuje nuta suszonych owoców.

Miejsca

Opinie (79) ponad 10 zablokowanych

  • W ubiegłym roku kupiłem 4-ro pak VIP-a w sklepie z logo szkodnika (10)

    Leżakowało w mojej piwniczne cały rok. W te święta nacieszę swoje podniebienie jego smakiem. To będzie symfonia smaków, a nie tam jakieś wynalazki z pseudo browarów. I za jedno biorą tyle ile za 8 VIP-ow.

    • 53 21

    • Lepiej żonę mieć z falowca niż z Biedronki wypić browca ! (7)

      • 32 11

      • a ja tam ostatnio w biedrze kupiłem z promocji czeskiego pilsnera

        co prawda dwa razy drożej niż w kaufhali w Berlinie
        ale za to dwa razy taniej niż w innym sklepie w Gdańsku

        • 13 6

      • Miszcz! (5)

        Ciętej riposty.

        • 4 4

        • (4)

          Po prostu zagiął leszczyka od VIPa :)

          • 3 5

          • Lepiej Żywe pić z Bielkówka bo od VIPa boli główka ! (3)

            • 3 0

            • (2)

              W punkt.

              • 2 1

              • Lepszy Koźlak z nalewaka niż tych VIPów pełna paka ! (1)

                • 2 0

              • Dokładnie tak.

                • 2 0

    • Taki z Ciebie VIP, a piwa dla żurów pijesz :)
      Bezdomnych alkoholików poczęstuj tym ścierwem.
      Chyba że żartujesz...
      Jeśli nie, to marny z Ciebie matoł.

      • 7 12

    • Szkodnika?

      • 2 1

  • Kiedyś wypiłem piwo

    Powiem więcej było ono w butelce ! Ah co to był za smak , łechtało moje podniebienie niczym szprota pelikana

    • 18 11

  • Świąteczne Piwo (10)

    Trzymam kciuki za te wszystkie nasze trójmiejskie browary restauracyjne, jak ktoś jest trochę w temacie to wie że nasze lokalne ( nie wszystkie ale to nie ważne) restauracyjne browary wróciły z Mistrzostw Polski (KPR - Konkurs Piw Rzemieślniczych) z wieloma medalami. Cieszy to, że browary tzw. "przy kotletowe" restauracyjne warzą naprawdę bardzo dobre piwa i trend się zmienił. Nasze małe trójmiejskie warzelnie mogą stanąć w szranki z takim tuzami jak Pinta, Inne Beczki, AleBrowar.
    Brawo Panowie piwowarzy ! Brawo właściciele, że pozwalacie robić swoim piwowarom dobrą robotę czyli coś więcej niż utleniony lager z fontanną dwuacetylu. Pozdrawiam wszystkich fanów dobrego naturalnego piwa!

    • 39 11

    • (3)

      ok, ale dla kogo te ceny?

      • 6 14

      • Nie dla Polaków (1)

        • 7 10

        • Dla pracujących Polaków.
          Samo 500+ może nie wystarczyć na kraft ;)

          • 14 2

      • człowieku wynajmij lokal. opłać wyposażenie browaru restauracyjnego

        zatrudnij odpowiednich ludzi a dopiero później pytaj czemu to piwo jest droższe od tych z biedronek czy lidlów

        te miejsca są nie po to żeby się nawalić tłocząc w siebie zawartość 10 kufli

        • 15 4

    • Chociaż jeden ogarnięty.
      Szacun !
      Większość tu to śmieszki - matołki co na Żubrach ino się znają :)

      • 14 6

    • (4)

      A wskaż mi browar, który nie zdobył w tym konkursie nagród.
      No właśnie.

      • 3 14

      • abernacka to jakaś dziewczynka co nie lubi piwa :)

        • 4 1

      • (2)

        A proszę bardzo: Artezan, AleBrowar, Golem, Pracownia Piwa, Piwoteka, Kormoran, Zakładowy...
        Dalej wymieniać? Mówi Ci to coś w ogóle?

        • 10 1

        • (1)

          Przecież oni nie brali udziału w konkursie. No to jak mieli zdobyć laury?

          • 0 7

          • spadaj na browar.biz mądralo

            • 3 0

  • Co jest lepsze od piwa? (3)

    Dwa piwa

    • 33 11

    • za co te minusy? (1)

      • 8 5

      • kobiety minusują, myślą że lepsze od piwa jest żarcie czekoladek i wino w towarzystwie kota ;)

        • 7 3

    • Kwas chlebowy jest lepszy

      • 2 3

  • (3)

    Czy nadal germański "piwowar" z pg4 nie potrafi znieść krytyki i wali focha jak na piwnych konkursach nikt go nie chwali?

    • 27 19

    • (2)

      Ja tam go chwale, bo mi przeniczne w p4g smakuje.

      • 7 1

      • (1)

        Trudno mu się opszeć.

        • 2 1

        • OpSZeć ?
          A do szkoły chodziłeś ? :)

          • 2 1

  • Ja (10)

    Kto jeszcze uważa że święta Bożego Narodzenia nie są od picia piwa ?????

    • 31 32

    • Tylko Ty :(

      • 15 6

    • (5)

      A od czego sa ?

      • 10 5

      • Zgadzam się w 40% (4)

        Piwko to można wypić przy okazji grilla czy ogniska. W święta tylko wóda.

        • 24 6

        • potem piwo z rana - jak śmietana

          • 6 6

        • (2)

          Wódę piją alkoholicy :)

          • 5 5

          • (1)

            Piwo też.

            • 3 4

            • Piwo pijam dla smaku.
              Wóda równie smaczna ? :)
              Nie, ale upaja szybko...

              • 1 1

    • Ja (2)

      Boga w sercu nie macie bezborzniki jedne ....kara was nie ominie czyściec czeka na wasze chmielne dusze.Kocioł opłatek pasrerka a rano do kościoła Boga prosić o przebaczenie żeby duszę wasze na zmarnowanie po wsze czasy nie zeszły

      • 0 4

      • Słownik kup bezboRZniku ty ;)

        • 2 0

      • "bezborzniki". dobre, aż piwo mi wypadło z ręki ;)

        • 7 0

  • Piwo z Brovarni (10)

    polecam bardzo dobre piwo , szczególnie fajne jest to świąteczne !!

    • 12 12

    • (8)

      Zgadzam się.
      Tonka robi robotę. Amatorzy koncernowych pseudo piw nie wiedzą pewnie o czym mówię :)

      • 6 6

      • Czujesz się przez to lepszy? (7)

        • 6 6

        • (4)

          Nie.
          Po prostu lubię dobre piwo.

          • 3 7

          • (3)

            Ale to nie jest dobre piwo. Często nie wylezakowane, nie dorobione i powiedzmy w końcu, że ...nie urywa. jeszcze trochę się postarać i będzie ok

            • 7 4

            • Dwa błędy w jednym zdaniu. Brawo Ty :) Lagery nie muszą długo leżakować, a RISy browary restauracyjne warzą rzadko. Doedukuj się. No i kup słownik :)

              • 2 2

            • (1)

              Wybieram takie które jest dobre i które mi smakuje. Mam doświadczenie.
              Zawsze o niebo lepsze od koncernowych nibypiw.

              • 2 0

              • dokładnie, ja wybieram podobnie

                i jeszcze po tym jak się czuję na drugi dzień, i tak znalezionego piwa się trzymam

                • 2 0

        • na pewno zdrowszy (1)

          niż po tej truciźnie sprzedawanej pod nazwą piwo

          • 2 0

          • Tak właśnie.
            Żurków to jeszcze rozumiem bo nie stać ich na prawdziwe piwo.
            Ale po co pić ten koncernowy syf kiedy wokół tyle ciekawych i smacznych piw ?

            • 1 0

    • świąteczne jest średnie, zobaczę jakie w tym roku warzenie

      natomiast Sunset Ale to genialne piwo
      wszystkim polecam to piwo - co roku latem dostępne

      • 3 3

  • Zacznijmy od tego, że piwo w tych przybytkach... (1)

    ...serwowane jest za zimne. Rozumiem pszeniczne, rozumiem jeszcze pilsa, ale wszystkie bardziej treściwe i zwłaszcza złożone w smaku gatunki ciemne, powinny być podawane na start w 12 a nawet 14 st. C.
    Pierwsze co robię nawet ze zwykłym lagerem, zamiast cieszyć się jego smakiem, to przez dobre 2-3 minuty ogrzewam szklankę dłońmi. Za niska temperatura zabija smak, ale większości pewnie to odpowiada, bo oni i tak smaku nie czują, skoro wyskakują co rusz na fajkę przed lokal.

    • 32 6

    • Święta prawda.

      • 8 4

  • (2)

    Najlepsze piwa to były z gdańskiego browaru we Wrzeszczu.

    • 34 1

    • (1)

      Na szczęście jest StaroGdańskie.

      • 1 1

      • To już nie to niestety.
        To dwa inne światy...

        • 0 1

  • Uwielbiam swiateczne piwa rzemieslnicze. Pracuje w korpo wiec stac mnie. Hejtuja ci co ich nie stac. (8)

    Zenon z Zaspy

    • 6 25

    • Bo tu sami znaFcy spod Biedronki :)

      • 3 5

    • (2)

      No to się ciesz póki możesz.Pamietaj,życie płata różne figle.

      • 4 3

      • (1)

        Dokładnie, kiedyś zapomniałem portfela, na szczęście mogę płacić moim flagowym smartfonem.

        • 2 1

        • Janusze na 500+ zazdroszczą że ktoś pracuje j stać go na dobre piwo.

          • 2 1

    • No to fakt, piwa "rzemieślnicze" na mieście serwowane są pod kątem nabijania kabzy na norwegach;( (1)

      • 2 2

      • Nie wszędzie.
        Wpadnij do Cafe Lamus.

        • 1 0

    • (1)

      Taki "bogaty" i mieszka na zaspie. Pewnie w kawalerce z kolega

      • 1 1

      • Mieszka gdzie chce, nie Twój interes matołku. Ważne że odróżnia koncernowy syf od prawdziwego piwa.

        • 1 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane