- 1 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (8 opinii)
- 2 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (149 opinii)
- 3 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 4 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (32 opinie)
- 5 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (207 opinii)
Świąteczne piwa z browarów restauracyjnych
Browary restauracyjne prześcigają się w pomysłach na piwa okolicznościowe. Browar Miejski Sopot, PG4 i Brovarnia przygotowały specjalne trunki z okazji świąt Bożego Narodzenia.
Wigilie firmowe w Trójmieście
Adam Żemetro, główny piwowar restauracji Browar Miejski Sopot, tłumaczy: - Co roku staramy się zaskoczyć naszych klientów jakimś nietypowym piwem. W zeszłym roku był to porter bałtycki, w tym roku będą to aż trzy piwa w edycji limitowanej. Każde w zupełnie odmiennym stylu.
Pierwszy to Bourbon Barrel Aged Baltic Porter, czyli czarno-rubinowa perła polskiego browarnictwa - w tym przypadku wzmocniona półrocznym leżakowaniem w beczce po bourbonie. Kolejny to Imperial Stout - starszy, jeszcze ciemniejszy, mocniejszy i bardziej rozgrzewający brat porteru znad Bałtyku. Na koniec prawdziwa ciekawostka - Wine Barrel Aged Smoked Double Bock.
Browary restauracyjne w Trójmieście
- Nietypowy mariaż klasycznego piwa niemieckiego (Koźlak) z klasycznym piwem belgijskim (Flanders Red Ale). Ta alchemiczna mieszanka została wzbogacona aromatami typowymi dla alkoholi leżakowanych w dębowych beczkach - wanilia, dębina, sherry czy rum. Piwo to leżakowało ponad pół roku w beczce po czerwonym winie i w aromacie właśnie bardziej wino niż piwo przypomina - opowiada Żemetro.
Piwo, które ze świętami kojarzyć może się wręcz dosłownie, a więc piernikowe, przygotowała Brovarnia. To trunek, który ma przywoływać smaki świątecznego deseru - znajdziemy w nim charakterystyczne nuty marcepanu, migdałów, wanilii czy cynamonu.
- Podbudową piwa świątecznego jest styl Brown Ale - piwo górnej fermentacji o delikatnie słodkim, słodowym, czekoladowo-ciasteczkowym profilu. Piwo pełne, deserowe, dobrze komponuje się ze świątecznymi wypiekami i tradycyjnymi specjałami świątecznej kuchni staropolskiej - informuje Krzysztof Stieler z Brovarni.
Warto dodać, że świątecznemu piwu w Brovarni towarzyszy specjalne, sparowane z nim menu. Można zjeść m.in. wigilijny barszcz z nutą malin, konfitowane udo gęsie czy filet z karpia w migdałach i sosie piernikowym.
Także w browarze PG4 uwarzono warkę świątecznego piwa. Gdańskie Mocne, bo tak się trunek nazywa, jest najbardziej klasycznym spośród wszystkich świątecznych przygotowanych przez trójmiejskie browary.
- To nawiązanie do Gdańskiego Piwa Stołowego (Tafelbier), jego mocna odmiana - tłumaczy główny piwowar PG4 Johannes Herberg. - Tak jak w przeszłości jest to piwo górnej fermentacji, zawiera różne gatunki zbóż, m.in. jęczmień, pszenicę, orkisz i żyto i jest bardzo mocno chmielone. Posiada bogaty smak, a przyjemną gorycz doskonale balansuje nuta suszonych owoców.
Miejsca
Opinie (79) ponad 10 zablokowanych
-
2019-12-13 07:03
No brodaci hipsterzy w jajościskach do dzieła:)
- 16 4
-
2019-12-13 08:04
artykul o piwie i wiadomo, ze bedzie pg4. szkoda tylko, ze jakosc piwa mialka
- 3 5
-
2019-12-13 08:33
uwaga uwaga- tylko i wyłącznie
Harnaś z puchy Harnaś z puchy
- 3 5
-
2019-12-13 08:36
Mega! Juz sie nie moge doczekac Wielkanocy (3)
i autorskich, rzemieslniczych piw wielkanocnych w ktorych lekka gorycz wedzonego pasztetu z zajaca balansuje nuta kiszonej kapusty uzyskana z beczki w ktorej to piwo lezakowalo. Uwielbiam koncepty kulinarne ktore posiadaja browary restauracyjne i serwuja piwa kraftowe. Na moim instagramie mozecie zobaczyc wiele fotek robionych przy barze. Ten z broda to ja, ten bez brody to moj chlopak.
- 10 4
-
2019-12-13 09:04
fejk (1)
chłopak bez brody to nie chłopak ;)
- 2 3
-
2019-12-13 10:05
To chłopczyk.
- 2 2
-
2019-12-13 12:46
Krystianku, chciałeś zabłysnąć, a wyszło jak zwykle :)
Przestań pić koncernowe siki bo wyraźnie Ci szkodzą...- 0 1
-
2019-12-13 10:08
Jaki jest napój na "K"?
Krzynka piwa.
A na "E"?
Ewentualnie druga krzynka piwa.- 3 4
-
2019-12-13 11:46
idą Święta, ida Święta
I to mi się podoba, dla każdego coś miłego. I tak trzymać. Nawiasem mówiąc właśnie miałem okazję próbowac piwka świąteczne z dwóch browarów z różnychn krancow Polski - Korzenne z browaru Bytów i Pilsvar Świąteczne (!, nomen omen! :-) z browaru Pilsweizer. Oba fajne.
- 3 3
-
2019-12-13 12:24
Polecam Bytów Bursztynowe. Smaaaczne..
- 4 2
-
2019-12-13 12:31
uwaga uwga (1)
Nawet Tatra jest okej, ważne że trzepie
- 4 4
-
2019-12-13 12:48
Dla żurków ważne że trzepie i jest tanie :)
- 2 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.