Wiadomości

stat

Świąteczne smakołyki w Starym Maneżu

Najnowszy artukuł na ten temat

Smakuj Trójmiasto w nowym miejscu

Do Bożego Narodzenia zostały jeszcze trzy tygodnie, ale w Starym Maneżu przez całą niedzielę podczas imprezy Smakuj Trójmiasto można było posmakować świątecznych potraw ugotowanych przez trójmiejskich szefów kuchni, a także poszukać inspiracji - tych kulinarnych i prezentowych.



Impreza Smakuj Trójmiasto pierwszy raz odbyła się w Garnizonie rok temu. Wtedy jeszcze jej pomysłodawczyni i organizatorka Justyna Zalewska nie spodziewała się, że ten oddolny minifestiwal przerodzi się w najpopularniejszą imprezę kulinarną w mieście. Już po pierwszej edycji trzeba było zmienić miejsce. Klubokawiarnię Sztuka Wyboru zastąpił znajdujący się po sąsiedzku klub Stary Maneż. Powód? Olbrzymia frekwencja, która przerastała możliwości tego pierwszego lokalu.

Po roku i kilku odsłonach Smakuj Trójmiasto wciąż cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Podczas każdej z edycji imprezę odwiedzają setki osób, a niektórym wystawcom pod koniec dnia zaczyna brakować produktów. W niedzielę - podobnie jak przed rokiem - zorganizowana została świąteczna edycja festiwalu. W Maneżu swoje stoiska przygotowało kilkudziesięciu trójmiejskich restauratorów, rzemieślników i wystawców. Uczestnicy mieli okazję nie tylko posmakować świątecznych potraw, ale i poszukać kulinarnych inspiracji na świąteczny stół czy zakupić prezenty.

Występ chóru No Saints



Oblężenie przeżywało stoisko kawiarni Fukafe z Wrzeszcza, gdzie można było zjeść wegańskie ciasta i desery - po brownie z orzechami, kokosowego nerkownika czy marchewkowe z popcornem trudno było się dopchać. Sopockie bistro Tu'gether zaproponowało kanapkę z szarpaną wieprzowiną i kapustą oraz barszcz z hibiskusa, a Stary Maneż tartę borowikowo-szpinakową oraz gryczany piernik z rumem i powidłami.

Na stoisku LongStreet 52 można było zjeść bardziej klasycznie, m.in. korzennego śledzia, bigos z żeberkami czy półgęsek z marynowanymi warzywami, z kolei Correze proponowało m.in. kotlet z białej kiełbasy z bułce, zupę z karpia, śledzia w maślance oraz pierogi z makiem i łososiem. Te ostatnie - na różnych stoiskach i w różnych wersjach - były przebojem imprezy. Talerzyki z pierogami można było zobaczyć w rękach festiwalowiczów najczęściej. Nie brakowało też alternatywnych świątecznych dań m.in. w wersjach wegańskich, które przygotowały Atelier Smaku czy Food Art Company.

Na niektórych stoiskach można było kupić przyprawy, przetwory, domowy chleb oraz ręcznie robioną ceramikę czy kuchenne przedmioty. W czasie imprezy na scenie odbywały się występy chóru kolędników z zespołu No Saints oraz pokazy kulinarne. Jak zapowiada organizatorka, kolejne edycje Smakuj Trójmiasto odbędą się w przyszłym roku.

Opinie (30) 2 zablokowane

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

14

czerwca

Dok Cesarski - wielkie otwa... Gdańsk, Dok Cesarski

17

czerwca

Restaurant Week Trójmiasto,

Rozrywka

Jemy na mieście: Pierogarnia Pierożek - smaczne pierogi w dobrej cenie
Jemy na mieście: Pierogarnia Pierożek
Nie chcą deptaka na Wajdeloty. Zbierają podpisy pod sprzeciwem
Podpisy przeciw deptakowi na Wajdeloty

Kultura

Wystawa "Gdańsk 2020" od środy dostępna online
Wystawa "Gdańsk 2020" od środy
Trójmiejski street art w pigułce - najważniejsi twórcy i ich dzieła
Trójmiejski street art w pigułce

Nowe lokale

FRANCO Hot Dogs

Fast food
Gdańsk
Bernarda Chrzanowskiego 11/U9

Woosabi

Restauracje
Gdańsk
Chmielna 10

Atelier BonŻur

Restauracje
Gdańsk
Piwna 36/39