- 1 Przewodnik Michelin: trójmiejskie restauracje (20 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (94 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (71 opinii)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (104 opinie)
- 5 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 6 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
Światowy Dzień Chleba. 5 miejsc w Trójmieście z naturalnym chlebem bez chemii
"Prawdziwa miłość jest jak chleb. Potrzebuje odpowiednich składników, trochę ciepła i odrobiny magii, żeby wyrosnąć" - Jodi Picoult. O chlebie i jego roli w życiu człowieka rozwodzą się poeci, pisarze i filozofowie. Jest fundamentalną potrawą dla człowieka na całym świecie, mimo że występuje pod różnymi postaciami. 16 października obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Z tej okazji przedstawiamy wam pięć wyjątkowych trójmiejskich piekarni, w których chleb wypiekany jest w sposób naturalny, bez chemii i spulchniaczy.
Chleb nieodłączną częścią ludzkości
Pieczywo znajduje się w jadłospisie wielu osób. Ten mączny produkt może stać się zarówno znakomitym śniadaniem, ale też dobrą przekąską w trakcie dnia. Zawsze jednak należy pamiętać o umiarze i zwróceniu uwagi na skład naszego pieczywa. Warto włączyć do swojego menu wypieki z mąki pełnoziarnistej (żytniej czy też razowej). Sycą one na dłużej, zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także skutecznie obniżają poziom cholesterolu. Niemniej, pieczywo potrafi być ciężkostrawne i warto o tym pamiętać. A tymczasem zobaczcie nasz subiektywny przewodnik po pięciu trójmiejskich piekarniach, w których chleb smakuje jak chleb, a nie produkt chlebopodobny.
Czytaj też: Jak wybrać dobry chleb? - mówi dietetyk
Nowy Chleb
Ul. Śląska 17A, Gdańsk
Swój przegląd rozpoczniemy od wyjątkowej mikropiekarni, która wyrabia chleb na własnym zakwasie. Miejsce powstało z zamiłowania do tej dziedziny kulinarnej właściciela - Łukasz Stafiej dla rzemieślniczego piekarnictwa rzucił zawód dziennikarza. Pierwotnie wypiekane w warunkach domowych specjały, kupowane były głównie przez rodzinę i znajomych. Oddźwięk był tak pozytywny, że Łukasz postanowił karmić ludzi chlebem na szerszą skalę. Otworzył mikropiekarnię, do której dziś ustawiają się długie kolejki.
W ofercie Nowego Chleba mamy: oliwski (pszenno-żytni), kanapkowy (pszenno-żytni), ziarnisty (pszenno-żytni), sezamek (pszenno-żytni), owsiany (pszenno-żytni), zielona oliwka (pszenno-żytni), jasny (żytni), czarnuszka (żytni), razowy (żytni), trzy ziarna (żytni). Od niedawna uruchomione zostały w piekarni wegańskie czwartki. Tego dnia wszystkie wypieki są całkowicie roślinne. Warto wspomnieć, że piekarnia zamknięta jest w poniedziałki z uwagi na to, że chleb potrzebuje długiej fermentacji i przygotowania bochenków na kilkanaście godzin przed wypiekiem. Jej wyjątkowość dostrzegło wiele osób. Chleby w piekarni schodzą, jak "świeże bułeczki". Dlatego też została uruchomiona strona internetowa pozwalająca zarezerwować swój ulubiony wypiek.
Światowy Dzień Chleba. 5 miejsc z rzemieślniczym pieczywem w Trójmieście
Majchrowski
Dolna Brama 12, Gdańsk
Tradycyjna gdańska piekarnia z duszą, w której chleb wypieka się metodami jak sprzed pół wieku. W piekarni przy Dolnej Bramie pierwszy chleb wypieczono 17 stycznia 1973 roku, ale tradycja zakładu jest dużo starsza.
- Ojciec był mistrzem piekarstwa, a po wojnie głód był ogromny. Przejął więc małą piekarnię na Chełmie przy ul. Lubuskiej 50 i zaczął piec. Zakład z krótką przerwą działał do 1972 roku. Gdy pojawiły się plany budowy Armii Krajowej, dostaliśmy przydział na Dolnej Bramie - mówił naszemu dziennikarzowi właściciel piekarni Ryszard Majchrowski.
Ryszard Majchrowski trzyma się rodzinnej tradycji i dawnych receptur opracowanych jeszcze przez swojego ojca. W chlebie Majchrowskiego nie znajdziemy spulchniaczy i chemii, a chleb wytwarzany jest tylko i wyłącznie na bazie mąki.
- Sztuczne spulchniacze czy inne chemikalia nie mają wstępu do tej piekarni. Nie będę karmił ludzi chemią, którą trzeba dodawać do ciasta w rękawicach i ochronnych okularach, co zaleca w instrukcji producent. Dobry chleb musi być naturalny i przygotowany ręcznie - dodaje Ryszard Majchrowski.
W piekarni Majchrowski znajdziemy chleb oliwski, razowy, ziemniaczany, razowy ze słonecznikiem oraz żytni. Wszystkie chleby wypiekane są w przedwojennym, kaflowym piecu opalanym drewnem.
Tone
Al. Grunwaldzka 99, Gdańsk
- Uformowane ciasto przyklejamy do ścianek pieca chlebowego. Kiedy chleb zaczyna lekko odchodzić to znaczy, że jest gotowy do wyjęcia. Chleb Shotis Puri jest dość cienki. Łatwo się go rwie rękami. Ma aromatyczną skórkę i jest pyszny. Można go jeść bez dodatków, ale jest też idealny jako dodatek do zup, sosów czy mięsa - informuje właściciel Teimuraz Gogua.
Manufaktura Mojej Mamy
Ul. Jana Kamrowskiego 2/6, Gdynia i siedem innych lokalizacji
Manufaktura Mojej Mamy jest cukiernio-piekarnią założoną przez Dawida Gryniewicza, młodego przedsiębiorcę, który większość przepisów na ciasta i pieczywo dostał od swojej mamy. Jak mówi właściciel, pomysł na biznes to podążanie z duchem czasu i z szacunkiem do tradycji. Jedno jest niezmienne, produkcja ma być naturalna. W ofercie piekarni jest kilkadziesiąt rodzajów pieczywa wysokogatunkowego wypiekanego w 100 procentach naturalnie, na zakwasie.
Sękacz z Mazur w Trójmieście - pomysł na biznes Dawida Gryniewicza
Znajdziemy tutaj m.in.: chleb baltonowski z formy (tradycyjny chleb pszenny z domieszką mąki żytniej), baltonowski z makiem, chleb orkiszowy (chleb wyprodukowany na zakwasie, z mąki orkiszowej i mąki pszennej z dodatkiem ziaren słonecznika), chleb "Nasz" (chleb pieczony bez użycia mąki. Jego bazą są tylko ziarna płatków owsianych i orkiszowych oraz ziarna słonecznika, siemienia lnianego, nasion dyni sezamu, żyta, kiełków pszenicy), chleb wiejski, chleb zakopiański (okrągły chleb pszenny), chleb żytni (ciemny chleb na naturalnym zakwasie żytnim), żytni z cebulą, żytni z dynią, żytni z żurawiną, żytni z ziarnami, żytnio-razowy w wielu wersjach z różnymi dodatkami.
Must Bake
Ulica Mysłowicka 20, Gdynia
Must Bake, czyli pracownia cukiernicza i piekarnia. Oprócz szerokiego wachlarza znakomitych wypieków, produkują tutaj również bardzo dobry chleb zachwalany przez wiele osób. Pieczywo wypiekane jest na bazie własnego zakwasu, a w ofercie jest chleb żytni, pszenny oraz pszenno-żytni. Produkcja nie jest masowa, a pieczywo szybko znika z półki.
Miejsca
Opinie (254) ponad 10 zablokowanych
-
2021-10-17 02:24
Opinia wyróżniona
W 1978 roku zakonczenie studiow uczcilem splywem kajakowym Drweca. Czasy octu na polkach (13)
i herbatnikow Ptiberi. Wybralem sie do najblizszej wioski po chleb ale w sklepiku go nie bylo, bo na chleb byly zapisy i dostarczano tylko zamowiona ilosc. Nagle jakas babcia wyszla ze swojej chatykii i wreczyla mi olbrzymi, okragly bochen (jesli tam mozna powiedziec) swiezutkiego i oblednie pachnacego "naszego powszedniego", ktory akurat sama
i herbatnikow Ptiberi. Wybralem sie do najblizszej wioski po chleb ale w sklepiku go nie bylo, bo na chleb byly zapisy i dostarczano tylko zamowiona ilosc. Nagle jakas babcia wyszla ze swojej chatykii i wreczyla mi olbrzymi, okragly bochen (jesli tam mozna powiedziec) swiezutkiego i oblednie pachnacego "naszego powszedniego", ktory akurat sama upiekla. Kiedy probowalem jej zaplacic to sie obrazila. Twardo stwierdzila, ze za chleb pieniedzy sie nie bierze i nie dala sobie wcisnac pieniazkow. Smakowalo bosko i wielki kolacz zostal blyskawicznie rozszarpany i zjedzony. Ze smakiem. A teraz sni mi sie on po nocach. Ten smak i zapach.
- 227 0
-
2021-10-18 13:29
Trzeba było płacić forsą
A nie "pieniążkami."
- 1 3
-
2021-10-18 09:37
Taki jadalam
U babci
Pieczony w piecu chlebowym- 3 0
-
2021-10-17 20:21
Babcia ci się śni? : ) (1)
hehehe
- 0 15
-
2021-10-17 23:19
Ta babcia pewnie miała czterdziestkę, tak to się wtedy widziało :-)
Pozdrowienia od również mgr z 1978.- 14 0
-
2021-10-17 20:10
ten komentarz jest ciekawszy od (4)
tego artykułu, oderwanego od rzeczywistości. 90% ludzi kupuje chleb w biedronce, najtanszy jaki jest na półce.
- 24 5
-
2021-10-19 09:59
Procenty ci się pochrzaniły...
Syn zajmuje się zaopatrzeniem gdańskich "Biedronek" w pieczywo.
Chleb gatunków w rodzaju "najtańszy chleb z Biedronki" to mniej, niż 1/4 typowych transportów pieczywa dowożonego.
Poza tym wiele z tych sklepów wypieka pieczywo na miejscu, z ciasta mrożonego - świństwo, ale już wcale nie najtańsze...- 1 0
-
2021-10-18 22:29
Fakt, sprawdziłam ceny. (1)
Chodzi o chleb trzy razy droższy od normalnego. Nawet nie znam ludzi, których stać na takie zakupy. (A ci, których niby stać, potem roztargnieni są, gdy natkną się na czyjeś pieniądze. To takie amortyzowanie wydatku na chleb widocznie.)
- 0 1
-
2021-10-19 10:29
Sęk w tym, co uznajesz za "normalny" chleb.
Moim zdaniem chleb, który zawiera sztuczne spulchniacze, emulgatory, barwniki, etc.. - z pewnością "normalny" nie jest. Oczywiście masz prawo porównywać , ale nie pisz o "normalności", kiedy porównujesz chleb z opisanych w artykule tradycyjnych piekarni do produkowanego z zamrożonego ciasta pieczywa supermarketowego czy wyrobów chlebopodobnych
Moim zdaniem chleb, który zawiera sztuczne spulchniacze, emulgatory, barwniki, etc.. - z pewnością "normalny" nie jest. Oczywiście masz prawo porównywać , ale nie pisz o "normalności", kiedy porównujesz chleb z opisanych w artykule tradycyjnych piekarni do produkowanego z zamrożonego ciasta pieczywa supermarketowego czy wyrobów chlebopodobnych sygnowanych nazwiskiem Pellowskiego...
----
Poza tym, mijasz się z prawdą, jeśli chodzi o cenę.
Najtańszy wyrób udający chleb kupiony w najtańszym dyskoncie - kosztuje ok 1.80zł. Całkiem normalny chleb (Oliwski, razowy, etc...) z piekarni przy Dolnej Bramie (Majchrowski) kosztuje 3,50zł. Owszem, od przemysłowo produkowanego chlebowego szajsu droższy jest, ale z pewnością nie "trzy razy", nieprawdaż?
BTW - nie rozumiem osób, które dla oszczędności rzędu dwu złotych gotowe są truć siebie i rodzinę...- 2 0
-
2021-10-17 20:22
Bo to artykuł
Dla pozostałych 10%, także wcale nie jest oderwany od rzeczywistości.
- 14 5
-
2021-10-17 09:07
(3)
Ocet w 78? Coś mi się tu ptysiu nie klei... Kartki weszły w 1981, więc teges...
- 7 20
-
2021-10-18 09:23
Kartki na cukier wprowadzono w 1976 r.
Druga połowa dekady Gierka to już równia pochyła. Urodziłem się w 1976 r. i moja książeczka zdrowia na ostatnich stronach jest zapełniona wpisami i pieczątkami z lat 1977-1978 ze sklepów, w których moi rodzice kupowali na nią masło i ser żółty. Tak bylo fajnie, że dla małych dzieci musiały być dodatkowe przydziały.
- 6 1
-
2021-10-18 07:03
Ptysiu...
W '78 było w dechę jak na komunę, ale co my boomersi możemy tam wiedzieć. Jedynie koksu 5 gram.
- 5 0
-
2021-10-17 22:56
Zapytaj
Mamy.
- 11 1
-
2021-10-17 12:15
Opinia wyróżniona
(5)
Najzdrowsze chleby są na zakwasie, z pieca opalanego drewnem z maki żytniej i orkiszowej.
- 72 8
-
2021-10-26 12:28
zdrowe to juz nic nie jest
nie zachwalajmy czegos co jest tylko w nazwie- 0 0
-
2021-10-19 17:25
Czad ze spalania i inne trucizny wchodzą w chlebek, jeszcze niech piekarz jara fajki
- 0 1
-
2021-10-19 05:57
Durnyś. Chciałeś zabłysnąć ale wyszedłeś na i**otę
- 0 2
-
2021-10-18 11:53
drewno z mąki żytniej i orkiszowej
ciekawy wynalazek :) gdzie mozna kupić?
- 6 2
-
2021-10-17 21:01
a najbardziej paskudne na kociewiu....
- 2 5
-
2021-10-17 14:41
Opinia wyróżniona
W tradycyjnych piekarniach u mistrzów cechowych (7)
były co najwyżej dwa trzy rodzaje chleba i bułki. Reszta to współczesna komercja.Ale takie widać są potrzeby rynku.
- 87 4
-
2021-10-26 12:29
chleb to sobie w domu upiecz a reszta to porazka, a najbardziej ten wypiekany na miejscu
lapami nakladaja bez rekawiczek- 2 1
-
2021-10-18 07:08
jakie potrzeby rynku?!!!!
Wcisnęli nam to g..., zamiast zwykłego tradycyjnego pieczywa dodając mnóstwa chemii i spulchniaczy i zachwalali ....,a ludzie, którzy mało widzieli a jeszcze mniej wiedzieli o składzie proponowanych specjałów i ich szkodliwości .. kupowali i kupują nadal chwaląc jeszcze, że wspaniały.
- 12 0
-
2021-10-17 19:16
No tak, wybór taki zły... (4)
Tęsknota za PRL, co?
- 8 20
-
2021-10-19 10:15
wolę mniejszy wybór pieczywa, ale dobrego i "dopieszczonego", niż zalew piekarniczego badziewia.
to tak jak z knajpą, jak masz w menu 100 pozycji, to nie ma bata, żeby to była dobra restauracja.- 4 0
-
2021-10-17 19:54
Nie chodzi o to ze wybór jest zły (2)
tylko o to, że nie da się robić perfekcyjnie 30 gatunków pieczywa, oczywiście codziennie pełny asortyment musi być dostępny dla jasniepaństwa.
- 30 4
-
2021-10-19 00:03
można robić dobrze 3 rodzaje a tylko nadać 30 nazw, niby że się róznią
I tak mało kto kupuje kilka bochenkow, a nawet jesli to i tak się nie połapie jaka jest różnica pomiędzy jednym pszenno-żytnim a innym pszenno-zytnim
- 1 0
-
2021-10-17 22:18
dokładnie tak
sam sobie wypiekam 2-3 rodzaje, grunt to zboże od małorolnego rolnika który nie przesadza z nawozami i chemią, własny przemiał i dojrzewanie mąki oraz proces wyrastania i wypieku bez przyśpieszania procedury; żytni razowy zajmuje 24 h od nastawienia do upieczenia, wcale nie musi być specjalny piec, dobra maszyna do pieczenia też daje radę; taki chleb spokojnie nadaje się do jedzenia przez dwa-trzy dni
- 8 1
Wszystkie opinie
-
2021-10-16 15:06
Drogi panie Mateuszu (4)
Niby chleb na drzewach nie rośnie, a za to daleko nie pada deszcz od jabłoni. Bo jakby miała wytrysnąć jabłkowym sokiem, gdy deszcz padłby dalej niż niedaleko?! Niemożliwe. Tylko poważni doktorzy jak ja wiedzą, że bez pracy nie ma chyba, a bez chleba nie ma drzewa. Więc jabłoni też nie ma.
- 3 42
-
2021-10-16 15:33
(1)
wypad
- 9 2
-
2021-10-16 15:41
Zapraszam na wypad za Gdańsk
Pojedź ze mną na wycieczkę, weźmiemy misia w teczkę
- 1 17
-
2021-10-16 19:30
Lepiej milczec niz odezwac sie i potwierdzic ze jest sie i**ota
- 6 1
-
2021-10-17 01:56
dr do doktora
- 0 1
-
2021-10-16 15:07
(4)
Jedna kromka jedyne 2.5 zł
- 30 4
-
2021-10-16 15:25
Piecze, nie? (2)
Pieczenie chleba we właściwej pieczy nie na pęczki ludziom się widzi bo od zwidów pęcznieje chleb i pięknie się je go gdy wyrośnie na ludzi.
- 0 14
-
2021-10-17 11:58
(1)
Jezu! Svencjusz! Co ty jadłeś?
- 5 0
-
2021-10-17 20:54
nawija 50 lat za późno
- 0 0
-
2021-10-16 19:42
W biedronce za tyle to cały, naturalny i jeszcze reszta
- 1 0
-
2021-10-16 15:13
Piekarnia Mamy i Taty (1)
Małe Trójmiasto Kaszubskie. Polecam
- 5 20
-
2021-10-16 15:26
Dzięki
Jutro jadę i zakupię tam chleb dla całegj mojej rodziny
- 2 13
-
2021-10-16 15:24
Prawdziwe, tradycyjne piekarnie nie potrzebują i**otycznej nazwy i PRowskiej psudoreklamy. (2)
- 59 8
-
2021-10-16 15:27
Zgadzam się! (1)
Nie potrzebują! Są bardzo dobre i inni powinni im wina nalać do gardełka aby rozwinąć skrzydła anioła.
- 1 14
-
2021-10-16 21:35
Cha cha cha, ty grzybków nie jadłeś. Klej wąchałeś???
- 2 0
-
2021-10-16 15:43
chleb nie ma pogłądów politycznych. Od 80 roku chodzę do Pellowskiego. I nikt mi nie może tego zakazać, Lubię i już. (13)
Jak mam po drodze to lecę na Dolną Bramę.
- 25 60
-
2021-10-16 15:46
(1)
A ja u Pellowskiego już nic nie kupuję.
- 35 13
-
2021-10-16 15:50
Ja też nie
Pieluszki proszki, pierożki i Pellowski. Samo szambo i tym tyrymtytym
- 16 10
-
2021-10-16 15:50
Uwagi zasługuje tylko taki ktoś jak ja
Wielki doktor Sven
- 1 7
-
2021-10-16 16:02
Pellowski? Ceny wygórowane, jakość mniej niż średnia...
- 33 5
-
2021-10-16 16:03
(5)
Pellowski, Szydłowski.. najgorsze piekarnie i najpopularniejsze. Wiadomo, najpopularniejsze przedmioty to zazwyczaj największe dziadostwo np pierś z kurczaka czy tyskie
- 21 8
-
2021-10-16 18:26
Od tyskiego to sie odpie...
- 2 11
-
2021-10-16 19:02
Skład bułki maślanej z kruszonką - Pellowski:
częściowo utwardzony tłuszcz palmowy i cukier wanilinowy (nie waniliowy!!!)
- 14 0
-
2021-10-17 20:57
to jak z piłką nożną
hahahah sport dla mas
- 1 0
-
2021-10-18 09:20
Z pellowskim sie zgadzam (1)
Ale Szydłowski ma bardzo dobry chlep
- 1 0
-
2021-10-18 09:55
chleb i reszta mi smakuje, kupuje od ponad 40 lat, poglądów nie podzielam, Poglądów nie jem na śniadanie. Bułeczki bardzo
chętnie
- 1 2
-
2021-10-16 21:52
Świeżutki oliwski! (1)
Wcale się nie dziwię, że smakuje Ci chleb od Pellowskiego. Grzesia znam od wielu lat i zawsze przykładał dużą wagę, do tego, żeby jego jak mawiał "chlebuś" był naturalny i smaczny. Miałem okazję zobaczyć, jak jego mistrz "wypędzał kwas". Tam piekarze nadal werkują ciasto. A porównaniu z piekarniami - molohami mają bardzo ciężką pracę. Wyroby cukiernicze, to inna kategoria... No cóż... Chlebuś nadal bardzo mi smakuje.
- 6 16
-
2021-10-17 18:42
mnie zaimponował tym, że dla gości bierze bułki czy ciastka z tego co jest "na sklepie"
- 2 1
-
2021-10-17 19:17
Kiepskie składniki, masówka, a do tego poglądy właściciela...
Dlatego od dawna omijam szerokim łukiem
- 7 7
-
2021-10-16 15:53
Dziwne (5)
Manufaktura i dobry chleb?! Żart!
- 79 4
-
2021-10-16 16:35
Zapomnieli napisać o odpiekanych bułeczkach w manufakturze, raczej mało tradycji.
- 19 0
-
2021-10-16 19:32
Haha
Ten pan dalej ciągnie na tej historii???
Szkoda że te zdjęcia w piekarni to fikcja tak jak przepisy mamusi.- 21 3
-
2021-10-16 20:21
Przepisy mamy?!
Wielki szacunek dla mamy tego pana od której pochodzą wszystkie te naturalne składy. Kobieta robiła kilkanaście rodzajów chleba,piekła drożdżówki, serniki, ciasta kremowe i suche.. niesamowite.. ktoś w to w ogóle wierzy ze to faktycznie bez chemi i polepszaczy? Facet na fałszywym wizerunku się rozwija wyzyskując ludzi. Przykre
- 25 2
-
2021-10-16 20:37
Aev
Dokładnie, jałowe pieczywo
- 10 2
-
2021-10-18 13:57
Niestety nie maja chlebow z maki 1850 czy wyzszej. Cukier w skladzie tez zapewne jest.
- 2 0
-
2021-10-16 15:54
(4)
Od dwóch lat sam wypiekam chleb na zakwasie.Przepis jest prosty. Polecam każdemu :)
- 52 1
-
2021-10-17 16:04
(3)
U nas to samo. Jedyny plus pandemii, że zaczęliśmy piec swój chleb. I tak już 1.5 roku. Wbrew pozorom wcale nie ma dużo roboty z tym. A smakowo rewelacja. Polecam wszystkim.
- 7 0
-
2021-10-17 20:23
Dokładnie (2)
1 kg chleba domowej roboty kosztuje 2zl
- 3 1
-
2021-10-17 21:09
Jakim cudem, skoro dobra mąka z młyna kosztuje min. 3-4 zł/kg.
Np. z młynów oliwskich już 5 zł/kg
- 3 0
-
2021-10-17 22:20
z marketowej mąki
po 1,49zł/kg oczywiście
- 2 0
-
2021-10-16 16:10
Uff mojej piekarni nie ma na liście, pewnie dlatego, że nie ma wymuskanej nazwy ani kont w kilkunastu portalach. (2)
Za to ma pyszny chleb na zakwasie, który zazwyczaj znika 2 godziny po otwarciu, więc dobrze, że o niej nie napisaliście, znikałby jeszcze szybciej ;)
- 51 4
-
2021-10-16 16:17
Dasz namiar? Już mam dosyć tych gniotow (1)
Eko za 2 zł za kromkę który następnego dnia nadaje się tylko na tosty w jajku
- 12 0
-
2021-10-17 11:16
Wega
Nie jestem autorem tego komentarza ale tez mam taka swoja piekarnie od lat i ich wypieki sa rewelacyjne. Nazywa się Wega!
- 1 4
-
2021-10-16 16:11
Podobno najlepszy chleb jest w Lidlu:) Co z tego ze z ciasta głeboko mrozonego i z chemią :) (5)
Sprzedają nawet taki reklamowany na zakwasie :) Maszynowo robią ciasto w rumuni a potem do nas wysyłają .A elmingi łykaja go jak ciepłe bułeczki wazne ze tanie niecałe 2 zł:)
- 35 11
-
2021-10-16 16:30
Do tego jeszcze enzymowa mieszanka piekarska z Wlk. Brytanii. (1)
Wcześniej zawierała bor, ale musieli zrezygnować, bo w UE zabroniono jego stosowania w żywności, więc teraz idzie do USA. Ale i tak masa chemii została. A potem tarczyca siada i wrzody się robią. Mniam.
- 11 1
-
2021-10-16 17:38
Jak zrobić wrzoda?
- 4 2
-
2021-10-17 20:57
pisz od razu że jest zły
Za dużo poświęcasz czasu lidlowi. Jak sam wyraz poświęcać wskazuje, czas jest święty.
- 0 1
-
2021-10-17 21:11
A następnego dnia nie da się jeść....
Sam robię chleb. Może leżeć tydzień i dalej jest smaczny.
- 2 0
-
2021-10-18 09:52
Masz rację
Lidl ma najgorsze pieczywo, nie nadaje się do jedzenia po kilku godzinach od zakupu. Za to mają sposoby na dobre przechowywanie warzyw.
- 1 1
-
2021-10-16 16:20
Ten ze slaskej to mocno sredni (3)
Ogólnie cena 10/15/20 za bochenek to lekka przesada
- 56 9
-
2021-10-16 18:26
?
Przecież tam nie ma chleba za 15 i 20 zł.
- 5 0
-
2021-10-16 20:42
Szwecja
W Szwecji taki chleb jest horrendalnie drogi
- 0 0
-
2021-11-08 00:05
Nie zgadzam się. Jest bardzo poprawny. Choć drogi.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.