• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Święta w restauracji: luksus dla każdego?

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
21 grudnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
W Trójmieście kilka restauracji również zdecydowało się na przygotowanie kolacji wigilijnej czy świątecznego obiadu. W Trójmieście kilka restauracji również zdecydowało się na przygotowanie kolacji wigilijnej czy świątecznego obiadu.

Coraz więcej restauracji proponuje spędzenie świątecznego czasu w lokalu zamiast w domu. Chętnych nie brakuje, także w Trójmieście.



Zbliżające się wydarzenia w Trójmieście


Co myślisz o spędzeniu Świąt w restauracji?

Kolacja wigilijna, świąteczny obiad w pierwszy dzień Świąt albo pobyt z rodziną w hotelu przez całe Święta - to rozwiązania, które wybiera coraz więcej osób. Przygotowanie potraw zajmuje sporo czasu, a nie wszyscy mogą pozwolić sobie na urlop przed świętami. Wiąże się to również ze zmęczeniem, zwłaszcza jeśli przygotowaniem zajmuje się jedna osoba.

Przeczytaj także: Ile kosztuje rodzinna Wigilia?

Poszukiwanie prezentów, zakupy, dekorowanie domu i jeszcze godziny spędzone w kuchni: to model świąt, który wielu osobom przestaje odpowiadać, dlatego coraz więcej świątecznych obowiązków wolimy powierzyć innym osobom, byśmy sami mogli skupić się na wypoczynku.

- Z roku na rok dostrzegamy trend, aby spędzać święta w hotelu, a kiedy to nie jest możliwe, to chociażby część z nich przenieść do restauracji. Najlepszym tego przykładem jest trójmiejska rodzina, która wynajęła naszą salę balową właśnie w Wigilię, aby spędzić ją wspólnie w pięknym otoczeniu i przy tradycyjnych potrawach a jednocześnie uniknąć żmudnych przygotowań, które z reguły koncentrują się na jednej osobie lub/i jednym domu. A tak wszyscy czują się pełnoprawnymi gośćmi i mogą po prostu cieszyć się swoim towarzystwem. Inne rozwiązanie to obiad świąteczny w pierwszy lub drugi dzień Świąt - mówi Marta Dworak, Sales&Marketing Manager w Hotelu Quadrille.
- W tym roku kolacja wigilijna w Hotelu Haffner będzie naprawdę wyjątkowa. "Gwiazdka z Gwiazdami" to szereg atrakcji zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Koncert kolęd, czytanie bajek przez medialne nazwiska czy "Kevin sam w domu" w wigilijny wieczór, to tylko nieliczne atrakcje, jakie przygotowaliśmy w tym roku. Na świątecznym stole pojawią się tradycyjne wigilijne dania w nowoczesnej odsłonie. Goście będą mogli skosztować m.in. tradycyjnej zupy grzybowej, filetu z karpia z migdałami z tradycyjną kapustą i piernikowym pure ziemniaczanym, kaczki faszerowanej bakaliami, karpia pod cytrynową galaretką, podsmażanych pierogów z kapustą i grzybami, filetu z sandacza w sosie polskim, makowca staropolskiego czy piernika świątecznego. Odwiedzi nas również Święty Mikołaj. Dzięki tak bogatej oprawie świątecznej z roku na rok widzimy wzrostową tendencję a goście mogą odpocząć od codziennych obowiązków takich jak sprzątanie czy gotowanie - mówi Paulina Marwińska, Marketing&PR Manager Hotelu Haffner.
Przeczytaj także: Piękne dekoracje: przygotuj dom na święta

Wybierając kolację wigilijną lub obiad bożonarodzeniowy w restauracji nie musimy się martwić o przygotowanie dań. Wybierając kolację wigilijną lub obiad bożonarodzeniowy w restauracji nie musimy się martwić o przygotowanie dań.

Święta w trójmiejskich restauracjach



W Trójmieście nie brakuje restauracji, w których możemy spędzić część Świąt. Wiele z nich funkcjonuje ze względu na gości, którzy zatrzymali się w hotelach znajdujących się przy restauracji i spędzają tam całą świąteczną przerwę. Wszystkie opisywane restauracje są natomiast otwarte na gości z zewnątrz, którzy zechcą w tym czasie wybrać się do restauracji.

Tomasz Koprowski opracował wigilijne menu w restauracji Art DecoHotelu Sofitel Grand Sopot. Znajduje się w nim m.in. pierś z kaczki marynowanej w pierniku i soli z Wieliczki, filet z sandacza smażony na palonym maśle i barszcz grzybowy z łazankami, a na deser jabłko duszone w winie i suszonych owocach z musem czekoladowym, makiem i lodami waniliowymi. Koszt kolacji za osobę wynosi 179 zł.

Na uroczystą kolację wigilijną wybrać się możemy do restauracji Biały Królik. To propozycja, aby spędzić ten wieczór w gronie najbliższych, przy wspólnych stołach zastawionych półmiskami ze świątecznymi specjałami, których zgodnie z tradycją będzie aż dwanaście. Szef kuchni, Marcin Popielarz, przygotuje m.in. dorsza z kurkami, raki w majonezie i zupę z suszonych grzybów. Cena za osobę wynosi 185 zł.

Restauracja Mercato, z Pawłem Stawickim na czele, zaprasza na wykwintną wigilię. W trakcie wieczoru podane będą autorskie dania szefa kuchni, m.in. marynowany śledź z cebulą i jabłkiem, barszcz z grzybami, pstrąg w połączeniu z porem i rakami oraz piernik z białą czekoladą i lodami o smaku owoców leśnych. Cena zestawu wynosi 135 zł. W restauracji serwowany będzie również obiad bożonarodzeniowy, w którym znajdą się dania w ciekawej odsłonie. Cena wynosi 145 zł za osobę.

Przeczytaj także: Sylwester w najlepszym wydaniu. Propozycje deluxe

Codziennie, od 22 do 26 grudniaHotelu Sopot, serwowane będą obiadokolacje. Każdego dnia tematem przewodnim będzie jeden z pięciu regionów Polski. W sobotę, 22 grudnia, pojawi się menu wielkopolskie, następnie menu śląskie, wigilia odbędzie się z tradycyjnymi kaszubskimi smakami, a później goście będą mogli spróbować jeszcze góralskich i mazurskich potraw. Cena za obiadokolację wigilijną wynosi 190 zł za osobę, a w pozostałe dni 130 zł.

Bufetowe menu wigilijne czekać będzie również w restauracji Verres en Vers, znajdującej się w Hotelu Radisson Blu w Gdańsku. W przygotowanych daniach połączono lokalną kuchnię opartą na przepisach znanych od pokoleń z nutą nowoczesności. Pojawiają się m.in. takie dania jak pieczony filet z łososia z duszonymi porami i sosem maślanym, tradycyjne śledzie w stylu polskim czy udko z kaczki konfitowanej z czerwoną kapustą i jabłkami. Koszt za osobę wynosi 150 zł.

Restauracja Pasjami zaprasza na świąteczny brunch w pierwszy i drugi dzień Świąt. Możemy spędzić Święta Bożego Narodzenia w kameralnych wnętrzach Hotelu Rezydent. W tutejszej restauracji serwowane będą dania w formie otwartego bufetu, zaś czas umili muzyka na żywo. Koszt uczestnictwa w brunchu wynosi 120 zł za osobę.

Na kolację wigilijną zaprasza hotel Mercure Gdańsk Posejdon. Serwowane menu lub dania w formie bufetu kosztują 120 zł za osobę.

W większości restauracji wymagana jest wcześniejsza rezerwacja.


  • Restauracje starają się, aby stworzyć świąteczny klimat nie tylko za pomocą smacznych dań

Miejsca

Zobacz także

Opinie (112) 7 zablokowanych

  • "Chętnych nie brakuje" (11)

    To daje do myślenia ... Czy upada jakaś tradycja? Konsumpcjonizm przybiera taka formę? Może coraz więcej jest osób samotnych? Jesteśmy coraz bardziej leniwi? A może to kolejna okazja żeby się pokazać ? A może tworzy się nowy standard świąt?

    • 57 47

    • a co cie to obchodzi

      • 0 0

    • Święta.....? (1)

      -najważniejsze będą fotki z #impreza#wigilya.

      • 18 11

      • Xd

        To nie prawda

        • 0 2

    • Tobie to pewnie ktoś pod nos podstawia (3)

      "Samo się zrobi", "samo nakryje", "samo posprząta"...

      • 18 8

      • (1)

        Sądzisz po sobie? Pod nos to właśnie w knajpie podstawiają ... Nic od siebie tylko na gotowe, ewentualnie z gestem dać ekstra 5 dych pani co będzie się wokół "twojego" stołu uwijać. Ktoś zrobił, ktoś nakrył i ktoś posprząta. Wygodnie pójść na gotowca a komuś wmawiać że nic w domu nie robi.

        • 4 15

        • Ktoś zrobi, posprząta i mu za to zapłacą.
          To się nazywa praca, jakbyś nie wiedział.

          • 14 4

      • a dlaczego nie?

        • 9 0

    • jak podadzą kapłona to idę

      • 1 1

    • myślę, że wszystko po trochu, ale
      po tym artykule sama myślę o tym, czy np w następnym roku w okresie świątyecznym (nie w Wigilię) nie pójść do restauracji na takie menu degustacyjne inspirowane świątecznymi potrawami. dlaczego? bo lubię poznawać nowe, w niecodziennej odsłonie. może będzie zaskakujące ipyszne, a może śmieszne i okropne? zobaczymy :)
      nie wrzucałabym wszystkiego od razu do worka z "idzie nowe, ludziom się nie chce, liczy się hajs, kiedyś to było"

      • 16 1

    • Wigilia z cała rodzina - u mnie koło 25 osób z dziećmi w domu ciężko to pomieścić i ugościć no i nagotować wszystkiego na tyle osób. Człowiek do pracy chodzi , dziadkowie do pracy i nie ma komu, kiedy, bo nikt nie chce zmęczony po pracy do 12 w garach siedzieć. Wiele kobiet chciałoby się wyspać w wigilie wziac prysznic zrobić pAzokcie i włosy ładnie się ubrać i cieszyć się rodzina i chwila a nie pilnować czy pierogi jeszcze ciepłe czy pogrzać i zmienić talerze... a jak kasa się zgadza za na koncie to czemu nie?

      • 53 4

    • Ludzie zabiegani

      zarznięci robotą, na końcu kija kilka banknotów polskich złotych - nie ma sie co dziwić ze ludzie chcą wypocząć - zmieniły sie czasy - każdy tyra, biega, pędzi - przygotowanie świąt spada na drugi tor...

      • 33 4

  • to nie luksus, to wygoda (niekoniecznie zdrowa)

    Jeśli ktoś ma naturę cygana, to chętnie się włóczy. Są też ludzie, kórzy sami ze sobą nie mogą wytrzymać i potrzebują zgiełku, by czyms wypełnić pustkę. Każdy sobie wybiera sposób spędzania wolnego czasu, to jego prywatna sprawa. Przestańcie tylko dorabiać do tego ideologię.

    • 1 1

  • 190 złotych za odgrzewane jedzenie??? (5)

    W hotelu Sopot szukają frajerów?

    • 6 2

    • nie pojdę

      za skromnie

      • 0 0

    • a ty co z Hotelu Haffner ? (2)

      się zazdrości : ) :)

      • 0 3

      • Zazdrosny???W H H mamy Szefa kuchni

        • 1 0

      • Smoczyca prezesowej????

        • 2 0

    • Frajerów??

      Skąd niewolników do pracy biorą???

      • 1 0

  • (4)

    Polska 2032. Wigilia. Większość polskich rodzin siedzi w knajpach przy zagranicznych daniach.

    • 21 8

    • i jedzom hamburgery,pizze i takie tam inne

      prawdziwe rodzinne święta

      • 2 0

    • (1)

      Polska 2040. 100% populacji stanowią hipsterzy, bezglutenowcy, smogowcy i szczepionkowcy.

      • 8 5

      • Polska 2055, nie obchodzimy świat bo jest to passe.

        • 6 1

    • Ty siedz w domu przy kapuście, kto ci broni???

      • 6 6

  • może i komfortowo ale co to ma wspolnego z wigilią ?

    nigdzie nie ma karpa,sledzia,barszczu z uszkami ,pierogow co to za potrawy
    no i te ceny toż to tylko dla emerytów !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • 0 0

  • Święta

    Nie wyobrażam sobie Świąt w knajpie. Cały rok można chodzić po restauracjach, ale Święta to czas dla rodziny i bardzo scala spędzanie go w domu, przy samodzielnie i wspólnie z rodziną przygotowanych potrawach.Nawet bardzo skromnych. To jest wartość. Zapłacić za imprezę można kiedykolwiek, w urodziny, imieniny, rocznice, ale Święta to naprawdę czas budowania ogniska domowego, podtrzymania tradycji, scalenia więzi międzypokoleniowych, rozmów w gronie najbliższych. Nie wyobrażam sobie tego na forum w obcym miejscu. Ale jak kto lubi...

    • 4 0

  • Jak już chcecie święta w restauracji, to odradzam ale w hotelu Grand Lubicz jest super. Pełno jedzenia, ogromny basen, kręgle, sala zabaw dla dzieci i wiele innych!

    • 1 0

  • Szok (16)

    co za bzdura aby święta spędzać w hotelu czy restauracji....??Rozumiem po , rozumiem sylwester ale święta to specjalny czas który powinien być tylko z bliskimi , rodzina i w domu
    Polki w sklepach sie uginają , sklepy czynne nawet w poniedzialek wigilijny i każdy znajdzie coś dla siebie aby przygotować , ugotować a nawet w ostateczności zamówić catering
    Ludzie , co z Wami? Wygodnictwo i konsumpcjonizm, a potem kazdy zapatrzony w swoj smartfon ..

    • 70 61

    • Popieram

      Popieram

      • 0 0

    • '(...) czas który powinien być tylko z bliskimi , rodzina (...)' Jeśli dobrze rozumiem - restauracje właśnie to proponują. (6)

      Skoro komu to pasuje, w czym problem? Jedni świętują w domu, inni w tym czasie wyskakują na narty albo do ciepłych krajów, jeszcze inni zwalają się rodzinie na głowę ;) a kolejni mają temat świąt w dalekich tyłach, bo nie obchodzą ich wcale.
      I ok. każdemu według potrzeb i chęci. Tak trudno zrozumieć?

      • 33 7

      • a może obsługa hoteli i restauracji też by chciała z rodziną święta spędzić? (5)

        czy to jeszcze trudniej zrozumieć?

        • 8 22

        • Cóż za brak empatii (1)

          Nie rozumiem minusowania. Może ktoś lubi pracę w gastronomii, jest utalentowanym kucharzem, ale nie odbiera mu to prawa do spędzenia świąt z rodziną, jak każdy inny. Argumenty "niech zmienią pracę" świadczą o braku kultury i ograniczeniu.

          Ja spędzam święta w domu właśnie między innymi z tego powodu. Nie muszę jeść wykwintnych dań, jem to, co umiem ugotować. Ważne, że święta spędzam z rodziną.

          • 9 4

          • To napisałaś... Może niech pracują tylko pn-pt 7-15.

            • 4 2

        • Są zawody, w których nie musisz pracować w święta.

          Polecam ich wybór osobom chcącym spędzić święta w rodzinnym towarzystwie.

          • 9 3

        • Szanowny/Szanowna - przede wszystkim należy rozumieć i przyjmować na klatę konsekwencje

          dokonywanych przez siebie wyborów, w tym zawodu i firmy. Volenti non fit iniuria, w skrócie ;) Reszta przyjdzie z czasem.
          Dziękuję za uwagę, miłego, bez odbioru.

          • 15 5

        • Ach, kolejni uciśnieni. Widocznie chcą pracować w te dni, skoro przychodzą do pracy.

          • 14 8

    • Powiedział anty-konsumpcjonista

      Wyrzucając połowę poświątecznego jedzenia do śmieci...

      • 4 0

    • Pani Zofio (2)

      Zgadzam się z Panią. Święta powinny być spędzone w domu z bliskimi. I wcale nie trzeba stać prz garach 2 dni i szorować całej chaty na przyjazd gości - jeśli chodzi o porządki - wystarczy systematyczność, natomiast potrawy? Niech każdy przyniesie ze sobą jedną - dwie i każdy będzie zadowolony.. My tak robimy od x lat, łatwiej jest zrobić jedną sałatkę czy jakaś rybkę dla wszystkich niż wszystko samemu. Dlatego też nie ma u nas później problemu u kogo święta, gdyż to jest tylko inne miejsce (niezależnie czy dom mój, rodziców czy siostry) bo i tak wszystko jest tak samo. Na prawdę polecam. :)

      • 16 20

      • Powinny bo?

        • 3 1

      • Święta powinny być spędzane tak jak każdemu pasuje, a nie tak jak się Tobie wydaje, że się powinno.

        Wesołych Świąt

        • 17 5

    • (2)

      Wybieram spędzenie czasu z bliskimi w restauracji, a nie stanie w kuchni dwa dni.

      • 34 15

      • (1)

        Księżniczka sie znalazła

        • 11 27

        • Garotłuk się znalazł

          • 7 5

    • no w sumie dobrze napisałaś

      "Polki w sklepach się uginają" - pewnie od ilości zakupów. Mimo tego jak cała rodzina się zaangażuje, a nie tylko kobiety, na których spoczywa zwykle jakieś 80% przygotowań to wcale nie jest tak źle. A wręcz przeciwnie. A święta tylko w domu z rodziną!

      • 4 6

  • Ehhh (1)

    Ludzie siedzcie w domu, ludzie z gastro tez by chcieli miec swieta, a nie moga bo marketing i wlasciciele chca w te szczegolne dni zbijac kase.. pracownicy hoteli i restauracji tez powinni miec prawo do swiat z rodzina i chwili oddechu, chociaz raz w roku!

    • 8 6

    • Ale byłoby larum w środowisku hipsterskim. XD

      • 3 0

  • Hostel Sopot? (14)

    Wszystkie danie przygotowane kilka dni wcześniej i odgrzewane w bemarach? Kto tam jest Szefem Kuchni, bo kucharzy to zza Wołgi już mają.

    • 25 6

    • Ten obóz pracy jeszcze istnieje???

      • 2 0

    • 190 zlotych za odgrzewane dania w hotelu Sopot?

      Nieźle kroją w tym Hotelu Sopot, towar z Biedry? Makro?

      • 4 1

    • Rodzina i szacunek. (11)

      Jedząc w tych restauracjach proszę pomyśleć o pracownikach, którzy bardzo by chcieli spędzić Święta ze swoją rodziną.

      • 18 20

      • (9)

        Nie wszyscy są wierzący i a płaca za prace w święta jest odpowiednio większa.

        • 9 8

        • (7)

          Jeszcze nie widziałam, żeby mój mąż dostał za pracę w Święta wyższą pensję... Za to od kilku lat siedzę w Święta sama, bo mało kto pomyśli, że może by jednak pracownicy i obsługa chcieli spędzić czas z rodziną. Od razu uprzedzę komentarze, nie nikt nie daje i wyboru. Co więcej po Świętach i Sylwestrze jak masz pecha to stracisz robotę, bo sezon się skończył.

          • 10 8

          • Widocznie mąż pierdoła.

            • 2 3

          • To niech zmieni pracę. (3)

            Ktoś go na siłę trzyma? Skoro odpowiadaja mu takie warunki to niech nie marudzi.

            • 8 7

            • (2)

              Nie będziesz za innych decydował.

              • 2 3

              • Dokładnie

                Kucharze i obsługa wiedzieli, co to za praca, więc zdecydowali sami za siebie.

                • 7 2

              • Nie, Ale skoro sam zdecydował to niech teraz nie płacze.

                • 4 2

          • pewnie zle gotujesz i masz ciagle kwasna gebe to facet woli pracowac ...

            • 5 1

          • No to masz pecha

            I widzę ta sytuacja trwa od paru lat. Brawo. Skoro dajecie się d*ać, to nie dziwcie się, że ktoś was wykorzystuje.

            • 7 5

        • Co ma bycie wierzącym do świąt? Ateiści też siedzą przy stole z rodzinami. Chyba że są hipsterami. To nie wiem.

          • 6 1

      • I znowu to samo. Nie bądź prostak i nie mów ludziom co mają robić.

        • 18 6

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane