• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
stat
Impreza już się odbyła

Święto Hal Targowych Ekonostalgia: Zerowaste

Zapraszamy na ŚWIĘTO HAL "Ekonostalgia: Zerowaste- zróbmy coś z niczego!". Święto Hal Targowych "Ekonostalgia" już 24.09.2022!

27 kwietnia - 5 maja 2024, godz. 09:00 - 18:00

Gdynia,
bilety 25 zł
ulgowy 20 zł
wrz 13-15

piątek - niedziela, godz. 10:00 - 17:00

Wstęp wolny
Podczas tegorocznego Święta Hal Targowych będziemy na nowo odkrywać ideę "zerowaste", inspirując się produktami , które możemy ponownie wykorzystywać, nie wyrzucać lub dowolnie przetwarzać.

Temat przewodni "Ekonostalgia" nawiązuje do nostalgicznych powrót do lat 90, 80 i ponownym wykorzystywaniem artykułów, które kupujemy. Nie wyrzucamy- naprawiamy!

Podczas święta dowiemy się jak zminimalizować produkowane przez siebie odpady w domu, w pracy i na zakupach, jak wykonać zdrowe kosmetyki i naturalne środki czystości z łatwo dostępnych produktów, jak dbać o dom nie szkodząc przyrodzie i jak przygotować posiłki wykorzystując "resztkowe" odpady oraz tanie składniki! Nauczymy się robić placki z liści rzodkiewki, pesto ze słonecznika oraz torebki z firanek! Nabędziemy umiejętności niezbędne do prowadzenia życia w stylu zero waste.

Nie zabraknie też giełdy przedmiotów rzadkich, i oryginalnych, i tych mniej rzadkich i oryginalnych. Takich które, przestały już cieszyć jak lata temu. Niech znajdą nowy dom, w duchu idei less waste i dają radość kolejnym pokoleniom! Ubrania, dodatki, szkło, ceramika, drobna elektronika, zabawki, komiksy, książki, płyty - co wybierasz, co zabierasz?
PROGRAM:

9.30- 11.30
"Nic jest początkiem czegoś"- warsztaty kolażu z Agnieszką Wołodźko PLAC TARGOWY PRZY HALI RYBNEJ (od strony ul Wójta Radtkego)

Prowadzenie: Agnieszka Wołodźko. Artystka, kuratorka i badaczka kultury. Studia: Akademia Sztuk Pięknych w Gdańsku, Wydz. Architektury Wnętrz i Wzornictwa Przemysłowego oraz Wydz. Malarstwa i Grafiki. Studia doktoranckie: Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, Wydz. Nauk Społecznych. Jako artystka zajmuje się sztuką w przestrzeni publicznej, sztuką zaangażowaną, fotografią, instalacją, ceramiką, pracami dźwiękowymi i akcjami. Realizuje warsztaty dla różnych grup społecznych. Publikuje teksty o sztuce i kulturze współczesnej. Pracuje w Polsce i za granicą.
Opis: W czasie warsztatów uczestnicy zapoznają się z estetyką kolażu i przypadku. Z wycinków z gazet, pozestawianych ze sobą w często absurdalny i nieprzewidziany sposób, poza regułami racjonalności, stworzą zaskakujące narracje. W ten sposób przekonają się, że NIC - zbędna makulatura może przyczynić się do powstania nowej jakości estetycznej.
Zapisy: https://app.evenea.pl/event/warsztatykolaz/

9.30- 11.30 Spacer i warsztat kosmetyczno- ziołowy z "SIANKO", Prowadzenie: Katarzyna Banaś, (podziemie pod Halą Płaską - alejka Halo Kultura, box. 320)

Prowadzenie: Kasia Banaś - Adeptka Ziołozbieractwa
Podstawową wiedzę o ziołach przekazała jej lata temu babcia. Nieokreślona tęsknota za tym co dzikie i naturalne towarzyszyła jej w dorosłym życiu, aż postanowiła zająć się tym na poważnie. Uwielbia przyglądać się przyrodzie. Jest certyfikowaną, leśną przewodniczką . Absolwentka kursu Pedagogiki Dzikiej Przyrody.
Darmowe, ogólnodostępne i ekologiczne produkty do tworzenia własnych kosmetyków czy innych produktów? To wszędobylskie dzikie rośliny. Spotkanie zaczniecie od spaceru ziołowego, na którym poznacie kilka pospolitych roślin o wielorakim zastosowaniu. Kasia podpowie, jak zaprosić je do swojej codzienności i używać w kuchni, apteczce i kosmetyczce. Podzieli się również kilkoma sprawdzonymi przepisami, między innymi przygotujecie wspólnie maseczkę z żółtlicy oraz tonik z jarzębiny.
Zapisy: https://app.evenea.pl/event/sianko/

9.30-11.30 "Budowanki - zabawy konstrukcyjne dla dzieci 8 +", Prowadzenie: Magdalena Błeńska "Otwarta Pracownia Ślad" (Hala Łukowa- box nr 15)

Prowadzenie: Magdalena Błeńska i Klaudia Jarecka- Świeca, niepoprawne entuzjastki kultury opartej na współdziałaniu. W Halo Kulturze prowadzą Otwartą Pracownię Ślad - kreatywną przestrzeń działań społeczno- kulturalnych, przede wszystkim dla dzieci. Prowadzą działania integrujące i aktywizujące mieszkańców, szczególnie mające na celu zwiększenie dostępności kultury oraz poczucia sprawczości dzieci i młodzieży.
Twoje dziecko jest fanem podniebnych akrobacji? A może pasjonuje się dinozaurami, smokami, czy jednorożcami? Podczas warsztatów ożywimy puste pudełka i przekształcimy je w sprytnego eko robota, dinozaura, a może wspólnie wybudujemy wioskę indiańską z rolek po papierze. Wszystko będzie zależeć od pomysłowości naszych Młodych Konstruktorów. Rolki po papierze toaletowym, stare gazety, opakowania, nakrętki, guziki, czy skrawki tkanin - przedmioty uważane za "niepotrzebne" czy "odpady" dla nas staną się cennym surowcem, pozwalającym na tworzenie zupełnie nowych struktur i obiektów. W końcu budować można ze wszystkiego, a zabawa wcale nie musi kosztować planety! Zapraszamy do kreatywnego świata tworzenia czegoś z niczego!
Zapisy: https://app.evenea.pl/event/budowanki/

10.00- 12.00 "Repasacja rajstop i pończoch", Prowadzenie: Elżbieta Konieczna "Karuzela Pasji", podziemia Hali Łukowej- Muzeum Kameralne (box 323)
Prowadzenie: Karuzela Pasji- pracownia prac ręcznych prowadzona przez rzemieślniczkę Elę Konieczną- "Kobietę-Moc", która mówi "Moc ma każdy, należy ją tylko uwolnić i pozwolić sobie rozwinąć skrzydła!"
"Repasacja to łapanie oczka po oczku. Kiedyś nie było na rynku rajstop i pończoch. Panie wspomagały się takimi punktami. Mamy tu specjalną igłę do pończoch i haczyk z taką zapadką. Do rajstop jest taka mała. Są też duże do łapania oczek na przykład w swetrach" - mówi Ela Konieczna z Karuzela Pasji.

10.00-11.30 Pokaz Kulinarny " Bezglutenowa kuchnia wegańska w duchu zero waste", Prowadzenie: Atelier Smaku- Jola Słoma & Mirek Trymbulak, Hala Łukowa

Nie byłoby Święta Hal Targowych bez propozycji kulinarnej. W tym roku gościć będziemy mistrzowski duet kulinarny z gdyńskiego ATELIER SMAKU Bistro & Delikatesy! Jola i Mirek zaprezentują autorski pokaz przyrządzania chrupiących placków z liści rzodkiewek! Pokaz poprowadzą Jola Słoma & Mirek Trymbulak z Atelier Smaku. Oczywiście zaopatrzenie wykonają na na straganach na Hali.

10.00-14.00 Giełda Vintage z koca i z ręki, Prowadzenie: Oliwia Michalska "Duprle", plac po prawej stronie przed Halą Łukową

Czego nie może zabraknąć podcza Święta Hal targowych w Gdyni? Otóż to! Giełda przedmiotów rzadkich i oryginalnych i tych mniej rzadkich i oryginalnych. Takich które, przestały już cieszyć jak lata temu. Niech znajdą nowy dom, w duchu idei less waste i dają radość kolejnym pokoleniom!
Zapraszamy nie tylko kolekcjonerów, pasjonatów i starych wyjadaczy. Zainspirowani przedmiotami z lat 60/70/80/90 spieszcie się. Estetyka lat 2000 zaczyna nas już doganiać.
W trakcie wydarzenia dopuszczalny jest handel, w tym wymiana czy sprzedaż/zakup przedmiotów
Ubrania, dodatki, szkło, ceramika, drobna elektronika, zabawki, komiksy, książki, płyty - co wybierasz, co zabierasz? Wystawców obowiązują zapisy https://tiny.pl/wmss2
Kontakt: hello.duprle@gmail.com

10.00- 13.00 Fotospacer ze Studiem FRAMES, Prowadzenie: Marzena i Maurycy Śmierzchalscy, start: Hala Łukowa (zbiórka pod zegarem)

Prowadzenie: Frames Studio Maurycy Marzena Śmierzchalscy- nie rozstają się z aparatem fotograficznym i potrafią prawie w każdej sytuacji, uchwycić interesujący kadr. Ponadprzeciętni, kreatywni i otwarty na ludzi i świat. Fotografowie, graficy, filmowcy, dyrektorzy artystyczni Frames Studium Fotografii.
Podczas warsztatu podejmiemy się zadania którym będzie uchwycenie klimatu Hali Targowej sprzed kilkudziesięciu lat. Z czasów kiedy stragany oferowały nam warzywa, owoce oraz artykuły żywnościowe bez plastikowych opakowań. Skupimy się na małych stoiskach na których produkty sprzedawane są w tradycyjny sposób. Warsztat rozpoczniemy półgodzinnym wprowadzeniem czyli omówimy warunki oświetleniowe i podpowiemy jak najlepiej ustawić aparat. Następne 1,5 do 2 godzin fotografujemy. Jeżeli będzie możliwość skorzystania z sali to po plenerowych zdjęciach spotkamy się aby je omówić.
Zapisy: https://app.evenea.pl/event/fotospacerframes/

12.00- 14.00 "Siatki na owoce i warzywa", Prowadzenie: Lilki Szpilki- Agnieszka Nowicka, Hala Łukowa- box nr 15 (Hala Łukowa)

Prowadzenie: Agnieszka Nowicka- pracownia Lilki Szpilki, która działa od 2013 roku.
Proponują warsztaty szycia w formie jednorazowych spotkań lub weekendowych kursów, warsztaty szydełkowe o różnym stopniu trudności, regularne zajęcia dla dzieci w wieku szkolnym "Akademia pani Szpilki" i tematyczne warsztaty dla dzieci "Szpileczki".
Każdy uczestnik warsztatów samodzielnie skomponuje i uszyje swój zestaw woreczków - absolutny niezbędnik każdego zatroskanego o losy Planety, świadomego konsumenta. Dzięki temu, już nigdy nie skorzystasz z foliowych torebek, które są niestety nadal niezwykle popularne i często nad wyraz eksploatowane podczas zakupów na warzywnych straganach - a za chwilę wyrzucane i skazane na trwający kilkaset lat rozkład. Zastanów się, jakie produkty najczęsciej kupujesz, w jakiej ilości -ułatwi Ci to zaplanowanie wielkości swoich woreczków - do Twojej dyspozycji będą nieużywane już firanki oraz kolorowe bawełniane sznurki - uszyjesz tyle woreczków, ile uda Ci się w trakcie trwania warsztatów. Szyjemy ręcznie, a gotowe "firanówki" dekorujemy kolorową muliną i kordonkiem
Zapisy: https://app.evenea.pl/event/siatkinaowoceiwarzywa/

12.00-14.00 "Ekologiczny mus czyszczący w słoiczkach z drugiego obiegu", Prowadzenie: Ziemiosfera, PLAC TARGOWY PRZY HALI RYBNEJ (od strony ul Wójta Radtkego)

Prowadzenie: Ziemiosfera- Patrycja Léonard-Pawluk Działa dla ludzi i ziemi. Z zawodu psycholog organizacji i szkoleniowiec. Człowiek o wielu pasjach, których wspólnych mianownikiem jest eko wellbeing: nasz osobisty, z innymi i w symbiozie z planetą. Wraz z mężem założyła ekocentrum Ziemiosfera w Gdańsku, na co dzień prowadzi warsztaty zero waste i doradza jakie eko pozytywne zmiany można wprowadzić już dziś.
Na warsztatach dowiecie się czego unikać w sieciowych środkach do czyszczenia i skupicie się na tym jak robić je samemu. Zdrowo dla ludzi, dla planety i skutecznie usuwające brudki.

12.30- 13.30 Pokaz Kulinarny " Polskie pesto i parmezan na każdą kieszeń", Prowadzenie: Strawberries from Poland- Ania Włodarczyk, Hala Łukowa

Spróbujcie pesto po polsku, czyli pesto genovese (z bazylią) w spolszczonej wersji. Pesto to jeden z lepszych pomysłów na wykorzystanie resztek w kuchni. Ania opowie o różnych rodzajach pesto, o tym, jak je przechowuję i do czego wykorzystuję. Hitem będzie- pangratatto, czyli "parmezan" dla ubogich. Przepis pochodzenia włoskiego, wykorzystujący czerstwe pieczywo i stanowiący fajny pomysł na zutylizowanie jego resztek. Serdecznie zapraszamy!

Parterem głównym wydarzenia jest GASTRORENT-www.gastro-rent.pl!

Informacja o biletach

Obowiązują zapisy!

Opinie

Katalog.trojmiasto.pl -Wkrótce otwarcie

Mąka i Kawa

Gdańsk
Doki

Pizzerie

Planowane otwarcie

Lato 2024

Restauracja Marrakesz

Gdynia
Żołnierzy I Armii Wojska Polskiego 10

Restauracje

Planowane otwarcie

Wiosna 2024

Barista i Bambino

Gdańsk
Sucha 37 B

Kawiarnie i herbaciarnie

Planowane otwarcie

lato 2024

Najświeższe oceny + dodaj ocenę

Red Devil Mapka 6.0

Jedzenie na wynos
w końcu coś pysznego i ostrego...

Hi THAI Classic Thai Food Mapka 6.0

Restauracje
Jestem mieszkanką Chwarzna i bardzo sobie cenie ich tajskie jedzonko od kiedy otworzyli knajpkę . Nie trzeba jechać d... więcej

Kozi Gród 6.0

Restauracje za miastem
Serdecznie dziękujemy całej obsłudze Hotelu Kozi Gród za wspaniałe przyjęcie urodzinowe. Jedzenie na najwyższym pozio... więcej

Hi THAI Classic Thai Food Mapka 6.0

Restauracje
Rewelacja. Pyszne jedzenie

Najczęściej czytane