• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Świętojańska zamieni się w kulinarny deptak

Łukasz Stafiej
10 lipca 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Na Kulinarnej Świętojańskiej frekwencja zawsze dopisuje. Na Kulinarnej Świętojańskiej frekwencja zawsze dopisuje.

Blisko trzydzieści gdyńskich restauracji, barów i kulinarnych rzemieślników wystawi swoje stoiska na imprezie Kulinarna Świętojańska, która odbędzie się na odcinku pomiędzy ulicami Żwirki i Wigury a Wybickiego zobacz na mapie Gdyni w sobotę w godz. 12-18. Uwaga, kierowcy: poruszanie się samochodem po centrum będzie tego dnia utrudnione.



Czy jadasz na imprezach kulinarnych?

Kulinarna Świętojańska to dobra okazja, aby w jednym miejscu i w krótkim czasie poznać ofertę kulinarną kilkudziesięciu lokali z Gdyni. W tym roku do udziału przystąpiło blisko 30 różnych wystawców. Będą rzemieślniczy producenci serów, miodów i słodyczy oraz - co najważniejsze - restauracje i bary serwujące kuchnie z różnych stron świata.

Smaki lokalne i ze świata



Jedzenia ulicznego spróbujemy na stoisku Batory Food Hall, Kluska przygotowała kopytka, makarony i omlety ze szpinakiem w roli głównej, Atelier Smaku karmić będzie wegańskimi i bezglutenowymi klasykami kuchni polskiej, m.in. bigosem, fasolką po bretońsku czy gulaszem z ciecierzycy, a u specjalizującej się w kuchni kaszubskiej Borowej Ciotki zjemy smażone na żywo ruchanki, zupę piwną z twarogiem lub gdyńskie pierogi.

- Gdyńskie pierogi to mój kulinarny hołd Gdyni - mówi właścicielka Marzena Usarek. - Nawiązuje do historii pierwszych gdyńskich osadników, którzy w przydomowych ogródkach uprawiali warzywa i bardzo często jedli dorsza, którego sto lat temu w gdyńskich wodach nie brakowało.

Na imprezie będzie można zjeść dania z różnych stron świata. Ceny od kilku do około 20 zł. Na imprezie będzie można zjeść dania z różnych stron świata. Ceny od kilku do około 20 zł.
Swoje autorskie dania zaproponuje Mariusz PieterwasKrwi i Wody. Pizzy będzie można spróbować u Viva La Pizza, Lolo Thai Jolo przygotuje azjatyckie przysmaki, a Bollywood Lounge dania kuchni indyjskiej. Zjemy również m.in. na stoisku bistro Bliżej, kawiarni Ciuciubabka czy restauracji Kapitan Cook i kilkunastu innych. Ceny dań będą wynosić od kilku złotych do około dwudziestu złotych.

Impreza rozpoczyna się w sobotę o godz. 12 i potrwa do godz. 18 na odcinku głównej gdyńskiej ulicy pomiędzy ulicami Żwirki i Wigury a Wybickiego. Warto przyjść wcześniej, a nie na ostatnią chwilę - doświadczenie poprzednich edycji pokazuje, że na Kulinarnej Świętojańskiej frekwencja zawsze dopisuje, a późnym popołudniem często brakuje już niektórych dań na stoiskach.

Gotowanie na żywo i bieg kelnerów



Jeden z kuratorów imprezy - szef kuchni Neonu Jan Kilański. Jeden z kuratorów imprezy - szef kuchni Neonu Jan Kilański.
- Przez cały czas odbywać się będą różne wydarzenia towarzyszące - mówi Maja StróżykAgencji Rozwoju Gdyni, która organizuje imprezę. - Motywem przewodnim tegorocznej odsłony jest kuchnia roślinna i o niej będą opowiadali gotujący na żywo szefowie kuchni, którzy są naszymi kuratorami: Jan KilańskiNeonu o godz. 13:15 oraz Rafał KoziorzemskiBiałego Królika o godz. 14:30. Z kolei o godz. 16:30 pokaz przyrządzania ryb i owoców morza poprowadzi Jacek FeddeFedde Bistro.

Nowe lokale w Trójmieście


W ramach imprezy odbędzie się również bieg kelnerów, czyli zawody w biegu z tacą, kieliszkiem i butelką wina. Zmagania profesjonalistów, ale i amatorów będzie można oglądać między godz. 12:15 a 13. Zaplanowano również koncert zespołu North Jazz Trio.

Utrudnienia drogowe



Kulinarna Świętojańska spowoduje tymczasowe utrudnienia drogowe. Kierowcy wybierający się w sobotę do centrum Gdyni powinni być przygotowani, że od godz. 9 do godz. 20 odcinek ul. Świętojańskiej pomiędzy ulicami Żwirki i Wigury a Wybickiego będzie wyłączony z ruchu samochodowego. Zmianie ulegną również rozkłady kursujących tamtędy trolejbusów.

Wydarzenia

Kulinarna Świętojańska (1 opinia)

(1 opinia)
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie (93) 3 zablokowane

Wszystkie opinie

  • Zauważyliście jak wiele lokali użytkowych na Świętojańskiej stoi pustych? (11)

    Ciągle coś się likwiduje, nic nowego nie otwiera. Co jest nie tak z tą ulicą, że tak ciężko prowadzić tam biznes?

    • 20 1

    • Nie ma gdzie zaparkowac

      • 0 0

    • Otworzyli galerie w centrum miasta i wszystko dookola zdycha.

      Swietojanska od dawna jest martwa.

      • 1 0

    • jakie czynsze jakie parkingi (2)

      biedamiasto i brak klientow! w paryzu tez sa wysokie czynsze i nie ma miejsc parkingowych, ale za to jest kilkadziesiat restauracji klasy michelin. wiec nie wiem czy na pewno chodzi o parkowanie i czynsz

      • 4 3

      • Gdynia - Paryż . No weź wyluzuj .

        • 2 0

      • Ale w Paryżu jest klient z zamożnym portfelem a w Gdyni a pacze

        coś podać nie tylko po pacze

        • 7 0

    • (1)

      Czynsze

      • 14 1

      • Brak miejsc parkingowych = brak klientów

        Nic więcej.

        • 2 1

    • brak miejsca na parkowanie...

      • 4 2

    • Brak miejsc parkingowych. Jeszcze w latach 90-tych Świętojańska miała po dwa pasy w obu kierunkach i dostatecznie dużo miejsc parkingowych. Dzięki temu ulica "żyła". Następnie miejsca zlikwidowano, a jezdnię zwężono doprowadzając tym do obecnej sytuacji. Dziś Gdynia to brzydkie, nieprzyjazne mieszkańcom miasto.

      • 9 5

    • brak parkingow i wielki parking w Rivera

      • 5 4

    • Niskie czynsze

      • 5 3

  • Jestem z Gdańska (1)

    Uważam że Świętojańska powinna być deptakiem.

    • 7 5

    • W domu sobie deptak zrób

      • 0 0

  • 20zł za malutki półmisek, jedzony w tłoku na stojąco, w oparach spalin i poszturchiwaniu łokciami (7)

    suuuuper

    • 55 9

    • chciałbyś beczkę bigosu i 10 kg mięcha za 5zł? (3)

      • 4 3

      • nie, normalną porcję za normalną cenę (2)

        a nie mikro porcje za cene obiadu dla 2 osób.

        • 4 0

        • za 20 zł (1)

          to nawet w barze mlecznym nie zjesz obiadu w dwie osoby :))

          • 2 2

          • Zdziwiłbyś się

            Są takie bary. Dwa normalne dania i do wyboru trzy zestawy obiadowe. Co dzień w porze obiadowej kolejki. Klienci różni, od emerytów po korpoludki.

            • 0 0

    • Mam tylko jedno pytanie. Skad spaliny?

      • 0 2

    • no i to powinna być wyróżniona opinia, z którą zgadza się większość komentujących

      a nie jakieś dyrdymałki

      • 1 1

    • Jeszcze na plastiku, plastikiem. Fuj! Ludzie, nie tolerujcie jednorazówek!

      • 2 2

  • Ludzie! Okazja! jutro darmowe parkowanie przy Świętojańskiej!

    UM jest tak dobry dla gości, że jutro w sobotę udostępnia darmowe parkingi przy Świętojańskiej

    • 1 0

  • Znowu...

    .... cyklicznie szukają jeleni żeby spuścić co nie schodzi za 3 razy wyższą cenę... i znajdują a jakże!

    • 2 0

  • Na chodnikach przydałby sie znaki 'zakaz jazdy rowerem ' (1)

    bo jednak 9/10 rowerzystów nie ma pojęcia o przepisach.

    • 7 1

    • Nie znaki tylko policjant z pałą. To rowerowe bydło tylko pałować można, bo znaków chamy nie znają.

      • 0 0

  • A ja się cieszę

    Fajny klimat i coś się dzieje w centrum. Trochę drogo, ale przynajmniej można czegoś posmakować. Moim zdaniem warto.

    • 3 2

  • Jednorazowe naczynia - super!

    Tak przynajmniej jest na zdjęciu. Ciekawe jak w realu?

    Może w końcu coś zacznie się zmieniać - miejmy nadzieję.

    • 1 4

  • Opinia wyróżniona

    Mi się podoba taki pomysł (4)

    Raz w roku Świętojańska zmieni się w deptak, gdzie będzie można zjeść fajne jedzenie, dla mnie to atrakcja. Lubię odkrywać nowe smaki, więc okazja, gdy będzie ich tak wiele niemal na wyciągnięcie ręki, to dla mnie frajda. Mam tylko nadzieję, że nie zaszaleją z cenami ;)

    • 12 10

    • Olka!

      MNIE się podoba, albo podoba MI się.

      • 1 1

    • Tekst sponsorowany?

      • 3 2

    • Zatem to twój problem!

      Pozdrawiam

      • 1 1

    • biedulko, jedna jedyna która nie zna imprezy, nigdy na niej nie była

      i dlatego ją chwali, jedynym pozytywnem komentarzem w całej stawce, od razu wyróżniona. komedyja komedyja!

      • 2 2

  • Fajnie wymyslona impreza (1)

    Janusze z Grazynami przyjada i mimo ze drogo,kupia dwie porcje czegos po 30 zl za sztuke,zeby nie wyjsc na golodupcow.Przeciez obok brajan z dzesika kupili,wiec janusz z grazyna nie moga byc gorsi.Restauratorzy zacieraja rece bo w jeden dzien zarobia tyle ile przez miesiac.

    • 3 3

    • tak, inteligencja nie żre na ulicy

      siadają do stołu i kulturalnie konsumują, na ulicach tylko plebs się żywi

      • 2 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane