Wiadomości

stat

Świętowanie niepodległości przy stole

Biało-czerwony tatar w Koku Sushi - jedna z propozycji gdańskich restauratorów na Wieczór Niepodległości.
Biało-czerwony tatar w Koku Sushi - jedna z propozycji gdańskich restauratorów na Wieczór Niepodległości. mat. prasowe

Kilkadziesiąt gdańskich restauracji weźmie udział w  Wieczorze Niepodległości - minifestiwalu kulinarnym, podczas którego będzie można zamówić specjalne dania w promocyjnych cenach. Impreza potrwa od czwartkowego wieczora do końca piątku.



Wieczór Niepodległości odbędzie się po raz drugi. Ten minifestiwal kulinarny to pomysł organizatorów Parady Niepodległości, która od kilkunastu lat odbywa się na ulicach Gdańska przed południem 11 listopada. Rok temu w imprezie wzięło udział niemal pół setki gdańskich restauracji, których szefowie kuchni przygotowali specjalne dania inspirowane kuchnią polską lub biało-czerwoną kolorystyką.

- Zainteresowanie było spore, ludziom się podobało, więc postanowiliśmy kontynuować imprezę - mówi Lech Parell ze Stowarzyszenia SUM, które jest organizatorem imprezy. - Od czternastu lat podczas parady przypominamy, że Święto Niepodległości to radosny czas, który warto spędzić wspólnie z najbliższymi. Wieczór Niepodległości to kolejna taka okazja - już nie w tłumie na ulicy, ale podczas bardziej kameralnego spotkania w barze, pubie czy restauracji.
Nie tylko podczas parady na ulicach Gdańska, ale także przy stole w restauracji można wspólnie świętować Dzień Niepodległości - zachęcają organizatorzy Wieczoru Niepodległości.
Nie tylko podczas parady na ulicach Gdańska, ale także przy stole w restauracji można wspólnie świętować Dzień Niepodległości - zachęcają organizatorzy Wieczoru Niepodległości. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl
Impreza ruszy w czwartkowy wieczór i potrwa do nocy w piątek. W tym czasie w wybranych kilkudziesięciu restauracjach będzie można zamówić dania w promocyjnych cenach. Na przykład w restauracji Baryłka zjemy gęsie wątróbki z gruszkami i truskawkami w miodzie (25 zł); w Billy's - Burgera Piłsudskiego (19 zł); w Eliksirze zamówimy m.in. Tatara Komendanta (32 zł) albo specjalne, autorskie koktajle; w kawiarni Fusy i Miętusy - sernik z malinami i kawą (15 zł); w restauracji Filharmonia podadzą nam kuropatwę czerwoną i torcik gdański (zestaw za 50 zł); w Panoramie grochówkę (8 zł) i golonkę (20 zł); w Bellevue polędwiczki z czerwonym puree oraz sosem śmietanowym (19,90 zł), a w Mon Balzac m.in. pieczone z jabłkami udko gęsie (39 zł) albo pierogi ruskie (19 zł). Sprawdź listę i menu wszystkich restauracji biorących udział w akcji.

- Marzy mi się, żeby w ciągu kolejnych lat ta inicjatywa stawała się coraz bardziej popularna i przenikała do innych miast. Skoro Irlandczycy mają obchodzony na całym świecie Dzień św. Patryka, dlaczego Polacy nie mogą mieć swojego Dnia Niepodległości, który mogliby radośnie świętować - kończy Parell.

Opinie (85) 3 zablokowane

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

STOP Hejt! Przemyśl swoją opinię

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

23

października

Restaurant Week Trójmiasto,

16

listopada

Serce do garów Gdańsk, Restauracja PGE Atom Club

Rozrywka

Nietypowa konstrukcja na bulwarze w Gdyni udaje torpedownię
Makieta na bulwarze udaje torpedownię
Przestrzenie: nowy cykl imprez w Plenum
Przestrzenie: nowy cykl imprez w Plenum

Kultura

"Ucieczka na Seszele": o nowej powieści nieznanego autora
"Ucieczka na Seszele": o zmianach
Z Pomposą w krainie muzyki. O "Pomposie i..." w Operze Bałtyckiej
Z Pomposą w krainie muzyki

Planuj z nami tydzień

Hevelka, Michał Szpak i pokazy ognia. Planuj tydzień
Planuj tydzień: najciekawsze wydarzenia