• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Szampańsko i rybnie. Kolacja komentowana w Grand Blue

Magda Mielke
25 września 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Restauracja Grand Blue proponuje dania stworzone z ryb, owoców morza oraz sezonowych i lokalnych składników. Autorskie propozycje szefa kuchni Tomasza Koprowskiego zachwycają lekkim i kuszącym smakiem. Restauracja Grand Blue proponuje dania stworzone z ryb, owoców morza oraz sezonowych i lokalnych składników. Autorskie propozycje szefa kuchni Tomasza Koprowskiego zachwycają lekkim i kuszącym smakiem.

Polędwica z dorsza, ravioli z owocami morza, filet z jesiotra syberyjskiego czy kaszubska zupa rybna z wędzonym węgorzem. To tylko niektóre propozycje 10-daniowej kolacji komentowanej, która odbyła się w czwartek w restauracji Grand BlueHotelu Grand. Goście mogli spróbować nowych propozycji smakowych autorstwa Tomasza Koprowskiego, do których sommelier, Maciej Selwent, dobrał zaskakujące wina - w większości szampany.



Zbliżające się wydarzenia kulinarne w Trójmieście


Restauracja Grand Blue to nowy koncept, który powstał z miłości do morskiego klimatu, ryb, owoców morza oraz sezonowych i lokalnych składników. Aromatyczne potrawy, będące efektem wyrafinowanych połączeń najlepszych produktów, i elegancka atmosfera miejsca doskonale komponują się z widokiem na morze, plażę i najdłuższe molo w Europie.

- Podjęliśmy poważne kroki, zdecydowaliśmy się na zmianę koncepcji restauracji - z kuchni francuskiej z elementami kuchni polskiej w kuchnię bardziej rybną, z owocami morza. Nie jest to jednak restauracja, która jest związana typowo z Bałtykiem. Z tego względu, że czuję się odpowiedzialny za sytuację związaną z rybołówstwem, zdecydowałem się na użycie ryb, które są lokalnie niedostępne, związane z historią Polski i naszą kuchnią, ale niekoniecznie z Bałtykiem - mówił szef kuchni, Tomasz Koprowski.
  • Jako amuse-bouche zaserwowano przegrzebki.
  • Do przygotowanych przez Tomasza Koprowskiego dań sommelier zaserwował szampany marki Mumm.
  • Śledź wędzony / zielony groszek / ziemniaki / salsefia / jabłko
  • Szef kuchni Tomasz Koprowski
  • Goście kolacji komentowanej w Grand Blue.
Czwartkowa kolacja była wyjątkowym spotkaniem, które wypełniły ciekawe smaki i aromaty. Podczas wieczoru szef kuchni Tomasz Koprowski z pasją opowiadał o nowych, autorskich daniach. Wykwintna kolacja rozpoczęła się od amuse-bouche, czyli przystawki wielkości kęsa, w postaci przegrzebki francuskiej z musem z palonego masła i rodzynek.

Za selekcję win odpowiadał sommelier Maciej Selwent, który opowiadał o ich pochodzeniu, a także różnicach w smaku i aromacie. Serwowano przede wszystkim szampany z domu szampańskiego Mumm oraz wina z polskich winnic - Adorii w Zachowicach i winnicy Płochockich z Wilczyc. Szampany idealnie komponowały się ze smakiem przygotowanych potraw. Niektóre z pairingów okazały się zaskakujące, jak szampan, który podano do pierwszej przystawki - śledzia. Bardzo delikatny, złowiony jeszcze przed tarłem śledź, lekko wędzony w dymie olchowym, podany został z oliwą z wędzonych warzyw, puree z groszku, chili i chipsem z ziemniaka.

Czytaj także: Degustacja polskich wódek



Do przystawek i deserów zaserwowano szampany marki Mumm. Do przystawek i deserów zaserwowano szampany marki Mumm.
O znakomitości szampanów Mumm świadczy choćby fakt, że były one oficjalnym szampanem Formuły 1, a także są dostarczane na brytyjski dwór królewski. W czwartkowy wieczór goście kolacji mogli spróbować trzech propozycji Mumm: Grand Cordon, Rose i Demi-Sec. Jako pierwsze zaprezentowane zostało wino Grand Cordon, flagowy szampan nierocznikowy, który składa się z trzech tradycyjnych szczepów szampańskich: chardonnay, pinot noir i pinot meunier.

- Dom szampański Mumm, choć nie jest najstarszy czy największy, to z całą pewnością na stałe wpisał się już w światową klasykę tego nurtu. Założony w latach 30. XIX wieku przez trzech braci pochodzących z Niemiec - zresztą nie byli oni odosobnieni, gdyż całkiem sporo Niemców zakładało w tym czasie swoje przedsięwzięcia w Szampanii. Można to zobaczyć, gdy prześledzi się choćby nazwy samych szampanów. Całkiem sporo z nich to bardzo niemiecko brzmiące nazwiska. Dziś G.H. Mumm w swojej kategorii cenowej jest pierwszym wyborem we Francji i trzecim na całym świecie - mówił sommelier, Maciej Selwent.

Zobacz także: Wyjątkowa licytacja w hotelu Sofitel w Sopocie



Jako drugą przystawkę podano łososia gravadlax ze szpinakiem, ogórkiem, musztardą i białą rzodkwią. Do niego zaserwowano kolejny szampan Mumm: Rose. Ostatnią przystawką było wyśmienite ravioli z owocami morza, podane z pianką z zielonego groszku. Do tej propozycji oraz podanej zaraz po niej zupy nie stworzono pairingu z winem. Zupa rybna z wędzonym węgorzem, rybami, krewetkami i ośmiornicą zaskoczyła wszystkich tajskim posmakiem, który okazał się być efektem użycia nie mleczka kokosowego, ale śmietany i liści kafiru.

  • Kaszubska zupa rybna z wędzonym węgorzem / ryby bałtyckie / koper / śmietana
  • Restauracja Grand Blue proponuje dania stworzone z ryb, owoców morza oraz sezonowych i lokalnych składników. Autorskie propozycje szefa kuchni Tomasza Koprowskiego zachwycają lekkim i kuszącym smakiem.
  • Pierś z kaczki / burak / romanesco / kalarepa / jabłko / pietruszka / malina
  • Kolację umilały dźwięki muzyki granej na żywo.
  • Sernik / gruszka / trawa żubrowa / miód / fiołki
Następnie zaserwowano trzy dania główne. Pierwszym z nich była polędwica z dorsza podana z puree ziemniaczanym, sosem z pomidorów, jarmużem i warzywami. Do tej propozycji sommelier przygotował białe wino Chardonnay z Winnicy Adoria z Zachowic na Dolnym Śląsku. Nadal chłodny klimat w Polsce sprawia, że wino to w smaku wyróżnia się dużą kwasowością, która dobrze komponowała się z wszelkimi tłustymi elementami dań. Kolejną propozycją - ostatnią rybną - był filet z jesiotra syberyjskiego, którego smak przełamano dodatkami: kawiorem, gratinem ziemniaczanym, koprem włoskim, romanesco oraz sosem rakowym z szafranem. Do ostatniej wytrawnej propozycji - wyśmienitej piersi z kaczki podanej z burakiem, maliną, jabłkiem i kalarepą - zaserwowano czerwone wino, również pochodzące z Polski z Winnicy Płochockich w Wilczycach.

Wieczór zakończył się dwoma deserami. Pierwszym z nich był sernik z serka mascarpone podany z paloną gruszką, miodem, pudrem z białej czekolady, fiołkami i trawą żubrową. Jako drugi zaserwowano czekoladowy fondant Valrhona z sosem wiśniowym i lodami. Desery podano wraz z ostatnim degustowanym tego wieczora szampanem Mumm: Demi-Sec, przez co wieczór zakończył się swoistą klamrą. Przygotowane głównie ze szczepu point meunier wino zawierało miodowe aromaty, które doskonale komponowały się ze słodyczą deserów.

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (55) ponad 20 zablokowanych

  • I taki lokal, tfu, koncept, wmawiajacy ludziom że jedza luksusy w porcjach homeopatycznych i z 10x przebitka przetrwa rok, dwa lata. A bar u szwagra istnieje już któraś dekadę ;)

    • 10 0

  • Tak dużo mówi się o ekologii.....

    .....o oszczędzaniu wody. Jak dużo trzeba jej użyć,żeby myć te talerze wielkości pokrywy do kotła ?
    Czy nie można używać talerzy o proporcjonalnej wielkości do dania ?

    • 2 0

  • Pytanie: gdzie ryby maja poledwice? (1)

    • 2 0

    • na grzbiecie

      • 0 0

  • Nouvelle cuisine

    W telegraficznym skrócie można by streścić : Nic na talerzu, mnóstwo na rachunku. ;)

    • 1 0

  • Pycha

    Ale malo!jem z reguły 5 razy więcej ale jest Ok smakowało swietnie!
    Żona zachwycona no ja ..również. ..

    • 0 0

  • Wspaniałości!

    Tu trzeba byc,trzeba to przeżyć i degustowac.

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane