• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Szef kuchni z gwiazdkami Michelin otworzy lokal w Gdańsku

Łukasz Stafiej
11 grudnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Paco Perez jest szefem w kilku restauracjach na świecie, cztery z nich mają gwiazdki Michelin. Jego gdański lokal ruszy w przyszłym roku. Paco Perez jest szefem w kilku restauracjach na świecie, cztery z nich mają gwiazdki Michelin. Jego gdański lokal ruszy w przyszłym roku.

Hiszpan Paco Pérez, szef kuchni nagrodzony sześcioma gwiazdkami Michelin w czterech europejskich restauracjach poprowadzi restaurację na 33. piętrze Olivia Star - najwyższego budynku kompleksu Olivia Business Centre zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku. Otwarcie Arco by Paco Pérez zaplanowano na przyszły rok.



Paco Pérez to znany kataloński szef kuchni, który w swoim dorobku ma aż sześć gwiazdek Michelin w czterech ekskluzywnych restauracjach w Europie. Dwie z nich w restauracji Miramar w Llança i dwie kolejne w restauracji Enoteca w Hotel Arts w Barcelonie. Jedną gwiazdką może pochwalić się restauracja 5 - Cinco w hotelu Das Stue w Berlinie oraz - raptem od kilku tygodni - otwarta na początku tego roku Terra w Gironie.

Pérez firmuje również trzy inne barcelońskie lokale: specjalizujące się w jajkach L'Eggs, Bao Bar z autorskimi azjatyckimi bułkami bao oraz słynącą z burgerów i koktajli La Royale. Co więcej, kilka miesięcy temu otworzył we współpracy z topowym trenerem piłkarskim Pepem Guardiolą restaurację Tast Catala w Manchesterze.

Restauracja znajdzie się na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star. Restauracja znajdzie się na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star.
W Gdańsku Pérez będzie współtworzył restaurację Arco by Paco Pérez na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star. Warto dodać, że piętro niżej znajdować się będzie otwarty dla wszystkich taras widokowy, a piętro wyżej - centrum konferencyjne.

- Jego kuchnia to autorskie spojrzenie na kuchnię śródziemnomorską, opartą na najlepszym produkcie regionalnym. W każdym lokalu wielką wagę przywiązuje się również do łączenia dań z winami i innymi alkoholami - mówi Maciej Dobrzyniecki, prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej, który miał okazję jadać w restauracjach Péreza. - Jestem przekonany, że Arco by Paco Pérez w OBC będzie jedną z ciekawszych restauracji w tej części Europy.
Jak się dowiedzieliśmy, szef kuchni przez ostatnie miesiące był częstym gościem w Gdańsku, gdzie dopracowywał koncepcję lokalu i menu. Lokal ma być urządzony ze swobodną elegancją. Kluczowe elementy jego koncepcji są już gotowe. Przy tworzeniu restauracji pracować będą najlepsi, zaufani współpracownicy Péreza, którzy są współodpowiedzialni za rozwój i sukces innych jego restauracji. Sam Pérez również ma regularnie rezydować w Gdańsku i doglądać swojego lokalu.

Otwarcie planowane jest w przyszłym roku, być może już w jego połowie.

Miejsca

Miejsca

Zobacz także

Opinie (144) ponad 20 zablokowanych

  • Chętnie wpadne (6)

    • 86 17

    • A ma chociaż jedną gwiazdkę którą wystawił mu elitarny krytyk kulinarny Ferdynand Kiepski?

      Ciekawe czy lokal będzie elitarny oraz ceny wysokie - wtedy na bank PiSuar założy tam podsłuchy żeby mieć haki na swoich współplemieńców którzy uwielbiają pławić się w luksusie!

      • 2 10

    • Możesz przyjść z żoną

      Radny PiS z Bydgoszczy

      • 3 4

    • Ooo (1)

      Ciekawe jak wypadnie w cyklu "jemy na mieście" :D

      • 12 1

      • Hee

        Bezpretensjonalna ocena:)

        • 4 0

    • Misza Pasza Roztargiony

      I wy sjuda malcziki iz 4 Brygady Sowietskich Trolli !!! Priviet Malcziki !!!

      • 0 2

    • nie znam człowieka

      • 2 0

  • Ja bardzo chętnie. (6)

    Będziemy tam się zajadać ośmiorniczkami z firmowej karty i snuć ambitne plany na przyszlość.

    • 112 30

    • (1)

      i popijać małpkami na koszt kancelarii

      • 31 4

      • Płażyniak jedz te ośmiorniczki - kartofel z Nowogrodzkiej lubi takich cynicznych młodzieńców!

        • 9 4

    • Byłem widziałem (3)

      Straszne się tu chamstwo zjeżdża z całego świata. Kasza niedogotowana

      • 25 3

      • (2)

        Który masz numerek ?
        - 78
        A ja siedemdziesiąty czwarty, tylko w kiblu byłem...

        • 14 2

        • No i co tak grzebie? (1)

          Jeszcze talerz przekreci!

          • 10 0

          • Ja w twoim wieku nie jadłam

            • 2 1

  • Ale moment. (15)

    Gwiazdki Michelin przyznaje się restauracjom, a nie szefom kuchni. To że firmuje gdzieś coś swoim nazwiskiem, albo sobie poszefuje w danym lokalu któremu akurat przyznano gwiazdkę, nie oznacza że gwiazdka jest jego.

    • 128 37

    • pomyśl zanim napiszesz, niech to potrwa dluzej niz moment

      • 14 13

    • Przeczytaj tekst w całości zanim coś napiszesz

      • 11 4

    • Gwiazdki

      Gwiazdkę Michelina kucharz osobiście również może dostać

      • 8 3

    • Nie masz pojecia (2)

      Gwiazdkę dostaje Szef Kuchni w danej restauracji

      • 4 7

      • (1)

        Kolejny Pan Gwiazdeczka :)

        • 5 1

        • Gwiazda gwiazda ludzi fantazja

          • 2 0

    • jestescie glupi i powiniscie sie z tym zle czuc

      • 2 4

    • Czy te gwiazdki maja coś wspólnego z niemiecką firmą oponiarską? (5)

      • 6 6

      • Od kiedy Michelin jest niemiecki baranie ? (2)

        • 7 1

        • (1)

          Macron kasy potrzebuje jak nigdy, więc kto wie?

          • 0 1

          • Niech sprzeda Monę Lisę, nasz (nie)rząd z pewnością sowicie zapłaci..

            • 0 0

      • Chyba dzbanie

        A nie baranie :)

        • 2 0

      • Z firmą oponiarską tak, ale nie niemiecką

        Po prostu kiedyś jak nie było nawigacji internetów itd. Michelin wydawał mapy i przewodniki dla kierowców promując jednocześnie swoje opony. W tych przewodnikach pojawiały się różne atrakcje i ich ocena. Również restauracji i tak się jakoś przyjęło, że to takie prestiżowe... To taka nowa, świecka tradycja;)

        • 8 0

    • lamusie

      zawsze przyznawano restauracjom a nie szefom, poniewaz to restauracja musi utrzymac poziom!! bez wzgledu czy na zmianie jest danych kucharz, boze jakim to trzeba byc ograniczonym zeby takiego czegos nie rozumiec

      • 2 2

    • Gościu!

      Nie pisz już nic więcej
      Idź sam szefować i czekaj z założonymi rękoma, aż restauracja otrzyma gwiazdki.
      Otrzyma! Jednak, tylko w oczach Pana, będą one widoczne, kiedy potknie się Pan w tej Pańskiej kuchni o np: leżący na podłodze cedzak

      • 0 0

  • (3)

    Wulkanizacja. Tak powinien sie nazywac ten lokal. Kiedys jadlem lunch w restauracji z owymi gwiazdkami. Bylo dobre a ceny srednio wysokie dla nas. Ceny dla miejscowych w euro byly wiecej jak przystepne.

    • 22 13

    • (2)

      Gdzieś w Cinach, Japonii czy innym takim egzotycznym kraju gwiazdkę Michelina dostał stragan uliczny serwujący jedzenie.

      • 15 4

      • w Singapurze (1)

        i to nie jeden stragan

        • 13 0

        • Są miejsca na świecie, gdzie Street Food jest na bardzo wysokim poziomie i nie dziwota, ze takie „stragany” maja szanse na takie wyróżnienia :)

          • 7 0

  • (9)

    Ceny nie dla Polaków

    • 52 31

    • Nie oceniaj całego narodu swoją miarą (5)

      W Polsce mieszka m.in. 45 tys. milionerów (czyli ludzi, którzy zarabiają więcej niż 1 mln zł rocznie).

      • 23 9

      • (2)

        i wszyscy oni się zmieszczą w Oliva Star?

        • 21 10

        • Poćwiartowani, tak. (1)

          • 19 2

          • Chyba tez nie

            Licząc średnia wagę 80kg x 45k wychodzi 3600ton mięcha... dużo

            • 10 1

      • oj chyba więcej - niedawno podawano 60 tysięcy i to bodaj z milionem dolarów, albo nawet więcej

        • 9 0

      • Nie ma się czym chwalić.

        W Niemczech mieszka prawie 900.000 milionerów. 45 tys, u nas to ledwo 1 na 400 osób pracujących. Dla Niemiec ten wskaźnik wynosi 1/49. No i nie należy zapominać, że 50% Polaków zarabia mniej, niż 2800zł netto/m-c. Ale jeśli obiad dla dwóch osób zamknie się kwotą 500-600zł, to ruch będzie duży. Raz na jakiś czas na taki obiad stać będzie nawet kogoś, kto zarabia w okolicach mediany.

        • 2 1

    • teraz dzięki reformom naszego premiera Pana Mateusza Morawieckiego,coraz więcej (2)

      przeciętnych Polaków stać na wyjścia do restauracji i zakupy i co widać,społeczeństwo się bogaci....Dziękujemy Panie Premierze!

      • 1 8

      • A Ty co?! (1)

        Na haju?

        • 9 2

        • nieeee .. jarząbek zenon... trener 3 klasy

          • 0 0

  • gratulacje dla Gdańska - to świetna reklama - no i mam nadzieję, że pierwsza gwiazdka (4)

    • 79 20

    • jezu jacy frustraci tu włażą na forum

      4 minusy od jakichś trolli - swoja drogą ja składam te gratulacje z GDYNI

      • 20 5

    • pierwsza gwiazdka to w Wigilię

      • 5 1

    • Mamy już pierwszą gwiazdkę, w zasadzie gwiazdę

      I ma na imię Kacper !

      • 8 2

    • niestety nie - oceniane są lokale wyłącznie z Warszawy i Krakowa :)

      • 5 4

  • Będzie petarda! :) (1)

    • 44 7

    • Chyba w toalecie

      :D

      • 2 0

  • (2)

    wielki świat zawitał do gdańska - on tylko firmuje, a w której rzeczywiście gotuje, tzn osobiście i jest na co dzień

    • 24 8

    • (1)

      to będzie gotował , czy nie

      • 0 1

      • Będzie układał drogie nazwy

        • 1 0

  • Nareszcie coś dla zmotoryzowanych

    Zjem, opony kupię, a jak skończę drugie danie to już będą wymienione :) A Kryśka w tym czasie to i deser zaliczy.

    • 44 9

  • Słaba przyszłosc się wrozy (3)

    Korpusy jedzą tylko do maks 10 zł tam nie mają na co liczyć

    • 38 19

    • a jak mu ekipa grabskiego przywli z opłat to spadnie z tego 33 szybko na ziemię (2)

      • 9 0

      • ale to grabski chciał go sprowadzić - to inni mają płacić więcej z powodu takiego celebryty;)

        • 1 0

      • Ciekawe kiedy Geslerowa rewolucje tam zrobi :)

        • 12 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane