• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Szef kuchni z gwiazdkami Michelin otworzy lokal w Gdańsku

Łukasz Stafiej
11 grudnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Paco Perez jest szefem w kilku restauracjach na świecie, cztery z nich mają gwiazdki Michelin. Jego gdański lokal ruszy w przyszłym roku. Paco Perez jest szefem w kilku restauracjach na świecie, cztery z nich mają gwiazdki Michelin. Jego gdański lokal ruszy w przyszłym roku.

Hiszpan Paco Pérez, szef kuchni nagrodzony sześcioma gwiazdkami Michelin w czterech europejskich restauracjach poprowadzi restaurację na 33. piętrze Olivia Star - najwyższego budynku kompleksu Olivia Business Centre zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku. Otwarcie Arco by Paco Pérez zaplanowano na przyszły rok.



Paco Pérez to znany kataloński szef kuchni, który w swoim dorobku ma aż sześć gwiazdek Michelin w czterech ekskluzywnych restauracjach w Europie. Dwie z nich w restauracji Miramar w Llança i dwie kolejne w restauracji Enoteca w Hotel Arts w Barcelonie. Jedną gwiazdką może pochwalić się restauracja 5 - Cinco w hotelu Das Stue w Berlinie oraz - raptem od kilku tygodni - otwarta na początku tego roku Terra w Gironie.

Pérez firmuje również trzy inne barcelońskie lokale: specjalizujące się w jajkach L'Eggs, Bao Bar z autorskimi azjatyckimi bułkami bao oraz słynącą z burgerów i koktajli La Royale. Co więcej, kilka miesięcy temu otworzył we współpracy z topowym trenerem piłkarskim Pepem Guardiolą restaurację Tast Catala w Manchesterze.

Restauracja znajdzie się na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star. Restauracja znajdzie się na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star.
W Gdańsku Pérez będzie współtworzył restaurację Arco by Paco Pérez na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star. Warto dodać, że piętro niżej znajdować się będzie otwarty dla wszystkich taras widokowy, a piętro wyżej - centrum konferencyjne.

- Jego kuchnia to autorskie spojrzenie na kuchnię śródziemnomorską, opartą na najlepszym produkcie regionalnym. W każdym lokalu wielką wagę przywiązuje się również do łączenia dań z winami i innymi alkoholami - mówi Maciej Dobrzyniecki, prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej, który miał okazję jadać w restauracjach Péreza. - Jestem przekonany, że Arco by Paco Pérez w OBC będzie jedną z ciekawszych restauracji w tej części Europy.
Jak się dowiedzieliśmy, szef kuchni przez ostatnie miesiące był częstym gościem w Gdańsku, gdzie dopracowywał koncepcję lokalu i menu. Lokal ma być urządzony ze swobodną elegancją. Kluczowe elementy jego koncepcji są już gotowe. Przy tworzeniu restauracji pracować będą najlepsi, zaufani współpracownicy Péreza, którzy są współodpowiedzialni za rozwój i sukces innych jego restauracji. Sam Pérez również ma regularnie rezydować w Gdańsku i doglądać swojego lokalu.

Otwarcie planowane jest w przyszłym roku, być może już w jego połowie.

Miejsca

Miejsca

Zobacz także

Opinie (144) ponad 20 zablokowanych

  • Paco kojarzy mi się z jakimś niemieckim pocieraczem. Serialnie.

    • 1 1

  • Dziwny jest ten świat.

    Jeszcze nikt dokładnie nic nie wie o projekcie. Ludziska ogólnie coś słyszeli. Nie znają tematu. A piszą same głupoty.

    • 4 1

  • Dziwny jest ten świat. (1)

    Jeszcze nikt dokładnie nic nie wie o projekcie. Ludziska ogólnie coś słyszeli. Nie znają tematu. A piszą same głupoty.

    • 7 2

    • Dokładnie,

      domyślam się że większość nigdy nie jadła nic w jego restauracji, ba w ogóle nie byli w restauracji na tym poziomie. Widzą tylko to co pokazują w tv w programach kulinarnych i na tej podstawie wydają opinię. Ja mogę szczerze przyznać, że nigdy w takiej restauracji nie jadłem bo mnie na tę chwilę na to nie stać. Ale chciałbym spróbować i przekonać się czy warto. Ludzie negują, a nie mają bladego pojęcia o temacie. Nikt nie napisał, byłem w jego restauracji w ... i było słabo. Poza tym, czy ktoś ich zmusza do chodzenia w takie miejsca? Ludzie dajcie na luz.
      P S. I tak jestem w lekkim szoku, że nie ma nic o PiS i PO pod tym artykułem :)
      Pozdrawiam

      • 4 2

  • jestem szczesliwy

    z tego powodu

    • 2 0

  • Szef kuchni...

    ... bez brody??? To chyba jakiś żart

    • 4 3

  • (3)

    No OK, koleś przyjeżdża, otwiera lokal i ... co dalej mamy z tego?

    • 7 4

    • prestiz (1)

      może nawet Olivier Janiak będzie na otwarciu??

      • 4 0

      • No jak Oliwier Janiak to sorry, by tak światowo zabrzmiało

        • 1 0

    • Tak myslę

      ...że Ty raczej nic z tego mieć nie będziesz -ale artykuł chyba przeczytałeś wiec już na plus

      • 1 3

  • Słoje które pracują w mordorze.... (1)

    ..zajadają kanapki i jajka na twardo ......

    • 6 4

    • i smalec ze skwarkami

      domowej roboty

      • 2 1

  • 33 pietro

    Dobry pomysł. Wreszcie jakaś ekskluzywna restauracja w Gdańsku, na tej prowincji..

    • 7 1

  • news dnia, jeszcze lokal nie otwarty a już reklama, jak dobrze że wole zjeść w mc donaldzie niż z tymi pajacami z olivia complex, hipsterami i innym brodatym motłochem.

    • 1 5

  • (1)

    Mnie tylko interesuje lekka i bezpretensjonalna opinia Pani Haponiuk, uważam że poprzeczką postawiona wysoko xd

    • 4 0

    • Lekka w swej wadze, na pewno.

      • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane