• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Szef kuchni z gwiazdkami Michelin otworzy lokal w Gdańsku

Łukasz Stafiej
11 grudnia 2018 (artykuł sprzed 5 lat) 
Paco Perez jest szefem w kilku restauracjach na świecie, cztery z nich mają gwiazdki Michelin. Jego gdański lokal ruszy w przyszłym roku. Paco Perez jest szefem w kilku restauracjach na świecie, cztery z nich mają gwiazdki Michelin. Jego gdański lokal ruszy w przyszłym roku.

Hiszpan Paco Pérez, szef kuchni nagrodzony sześcioma gwiazdkami Michelin w czterech europejskich restauracjach poprowadzi restaurację na 33. piętrze Olivia Star - najwyższego budynku kompleksu Olivia Business Centre zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku. Otwarcie Arco by Paco Pérez zaplanowano na przyszły rok.



Paco Pérez to znany kataloński szef kuchni, który w swoim dorobku ma aż sześć gwiazdek Michelin w czterech ekskluzywnych restauracjach w Europie. Dwie z nich w restauracji Miramar w Llança i dwie kolejne w restauracji Enoteca w Hotel Arts w Barcelonie. Jedną gwiazdką może pochwalić się restauracja 5 - Cinco w hotelu Das Stue w Berlinie oraz - raptem od kilku tygodni - otwarta na początku tego roku Terra w Gironie.

Pérez firmuje również trzy inne barcelońskie lokale: specjalizujące się w jajkach L'Eggs, Bao Bar z autorskimi azjatyckimi bułkami bao oraz słynącą z burgerów i koktajli La Royale. Co więcej, kilka miesięcy temu otworzył we współpracy z topowym trenerem piłkarskim Pepem Guardiolą restaurację Tast Catala w Manchesterze.

Restauracja znajdzie się na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star. Restauracja znajdzie się na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star.
W Gdańsku Pérez będzie współtworzył restaurację Arco by Paco Pérez na 33. piętrze najwyższego budynku Olivia Business Centre - Olivia Star. Warto dodać, że piętro niżej znajdować się będzie otwarty dla wszystkich taras widokowy, a piętro wyżej - centrum konferencyjne.

- Jego kuchnia to autorskie spojrzenie na kuchnię śródziemnomorską, opartą na najlepszym produkcie regionalnym. W każdym lokalu wielką wagę przywiązuje się również do łączenia dań z winami i innymi alkoholami - mówi Maciej Dobrzyniecki, prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej, który miał okazję jadać w restauracjach Péreza. - Jestem przekonany, że Arco by Paco Pérez w OBC będzie jedną z ciekawszych restauracji w tej części Europy.
Jak się dowiedzieliśmy, szef kuchni przez ostatnie miesiące był częstym gościem w Gdańsku, gdzie dopracowywał koncepcję lokalu i menu. Lokal ma być urządzony ze swobodną elegancją. Kluczowe elementy jego koncepcji są już gotowe. Przy tworzeniu restauracji pracować będą najlepsi, zaufani współpracownicy Péreza, którzy są współodpowiedzialni za rozwój i sukces innych jego restauracji. Sam Pérez również ma regularnie rezydować w Gdańsku i doglądać swojego lokalu.

Otwarcie planowane jest w przyszłym roku, być może już w jego połowie.

Miejsca

Miejsca

Zobacz także

Opinie (144) ponad 20 zablokowanych

  • Bedzie prowadził kuchnie owoców morza (3)

    Z regionalnych produktów. Pp
    Pytanie z których regionalnych? Dorsz, flądra i śledź?!

    • 2 1

    • z regionalych produktów z lidla i biedry tudzień innych oszą

      • 4 1

    • wodorosty (1)

      a do popicia woda z Motlawy

      • 4 0

      • ... z okolic Ołowianki po awarii przepompowni ścieków.

        • 1 1

  • SUPER... (3)

    kolejna restauracja której najprawdopodobniej ze względu na cenę ani ja ani 98% czytających ten tekst nigdy nie odwiedzę... wybornie!

    • 10 4

    • (2)

      Ale o co Ci chodzi? Myślisz, że prywatny inwestor patrzy na to czy akurat Ciebie będzie stać na to, żeby tam przyjść i zjeść? Zapewniam Cię, że nie będzie płakał bo Ciebie nie stać. Uwierz mi, że w Trójmieście jest wystarczająca liczba ludzi zamożnych, dzięki którym taka restauracja się utrzyma. A Ty możesz iść sobie na kebaba, i nikt nie będzie miał Ci tego za złe. Pozdrawiam.

      • 2 4

      • (1)

        Uwierz Mi, znam wielu bardzo bogatych z Gdańska i okolic i Oni, wyobraź to sobie, do takich lokali nie chadzają a jeśli już to są zapraszani przez gostków od "szybkiej i gorącej" kasy i najczęściej zamawiają wodę, co najwyżej jakiś kieliszek dobrego wina.
        Ich stać na własnych kucharzy czy kucharki które im sporządzają posiłki w domu, o regularnej godzinie i tak jak sobie to z kucharzem ustalą i z produktów takich jakie sobie tylko zamarzą i zdecydowanie nie z tych handlujących tym samym co Biedra, Lidle itp.
        Tobie mylą się zapewne szefowie zespołów ludzkich czyli korpoludków, którzy tym pomniejszym pomiotom chcą zaimponować czy pokazać miejsce w szyku, że wicie rozumicie, ja to mam a wy nie.

        • 1 4

        • Oczywiście kucharzy mogą sobie mieć na codzień, ale każdy czasami wychodzi do restauracji. Np. po to, żeby zmienić otoczenie, a w tym konkretnym przypadku np. zjeść kolację z pięknym widokiem. Nie rozumiem tylko tego gadania, że kolejna restauracja, na którą nie będzie nas stać.

          • 3 1

  • "opartą na najlepszym produkcie regionalnym"

    Czy nareszcie doczekam się restauracji fine dining oferującej regionalne wina, np. z Cedronu?

    • 3 2

  • To się Yapiszony będą mogli chwalić na Insta

    Uuu, to się będą byznesmeny i wszelkiej maści nowobogacze musieli koniecznie w takim lokalu pokazać, co by zdjęcie na FB czy Instagramie było koniecznie z gwiazdką w tle. Menu nie jest najważniejsze, większość z bywalców i tak będzie miało problem z czytaniem i zrozumieniem bo do tej pory wystarczyły obrazki kubelka lub mega zestawu z sieciowki. Więc nie wróżę knajpie wielkich sukcesów, chyba, że w menu będą burgery, frytki i będzie można żreć rękoma

    • 4 5

  • Jajka L'Eggs, Bao Bar z bułkami bao... Odkrywcze te nazwy.

    • 5 1

  • Zgraja niudaczników mądrych za ekranem

    która nic nie osiągneła, zakompleksionych i malutkich. Nikt ich nie zauważa i docenia za to co robia i kim są. Dlatego zawistnie i z zazdroscia źle życzą ludziom, ktorzy coś robia dla innych i moga zrobic dla Trójmiasta.

    • 7 3

  • Ale będzie sifo fą?

    Bo ja już najlepszy garnitur że ślubu szykuje. Będę swobodnie elegancki.

    • 5 0

  • coś zaczyna się dziać w Trójmieście!

    • 3 0

  • brawo

    Brawo Gdańsk!
    Moim zdaniem tego typu restauracja to będzie bardzo duży plus dla trójmiasta.

    • 3 0

  • Nieistniejaca restauracja ma juz pierwsza opinie :)

    Zajrzyjcie tutaj: https://www.trojmiasto.pl/Arco-by-Paco-Perez-o79949.html . Nieistniejaca restauracja ma juz pierwsza opinie :)

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane