• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Przysmak arystokracji i dygnitarzy PRL. Szparagi dziś też mają smak luksusu

Magda Mielke
11 maja 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Szparagi mają doskonałe wartości odżywcze, są niskokaloryczne, bogate w błonnik, wapń i witaminę C, a na dodatek zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów, zawierają składniki wspomagające pracę nerek i regulujące nawodnienie organizmu. Przede wszystkim jednak są bardzo smaczne.
Szparagi mają doskonałe wartości odżywcze, są niskokaloryczne, bogate w błonnik, wapń i witaminę C, a na dodatek zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów, zawierają składniki wspomagające pracę nerek i regulujące nawodnienie organizmu. Przede wszystkim jednak są bardzo smaczne.

Zielone i białe. Gotowane na parze, pieczone w piekarniku lub grillowane. Owinięte szynką parmeńską, podawane z sosem holenderskim, a także zmiksowane na krem. Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Maj i czerwiec są idealnym czasem, aby ich spróbować, gdyż to właśnie wtedy są najsmaczniejsze. Sprawdziliśmy, jakich szparagowych propozycji można obecnie spróbować w trójmiejskich restauracjach.



Polecane restauracje w Gdyni, Sopocie i Gdańsku


Czy lubisz szparagi?

Mają mało kalorii, za to dużo właściwości odżywczych i składników mineralnych, przez co uważane są za jedne ze zdrowszych i smaczniejszych warzyw dostępnych w porze wiosennej. Sezon na nie rozpoczyna się w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca. Do tego uznawane są za afrodyzjak.

Szparagi były luksusowym warzywem, docenianym już w czasach starożytnych. Ich zalety doceniali rzymscy smakosze, tacy jak Pliniusz Starszy (historyk i pisarz) czy Lukkulus (znany wódz i polityk). Grecy uznając je za roślinę leczniczą, wprowadzili nazwę asparagus ("młody pęd"). Galowie stosowali szparagi w diecie osób chorych na wątrobę, a Chińczycy jako środek moczopędny, poprawiający nastrój i libido. Do północnej Europy warzywo przybyło w średniowieczu, największą sławę zyskując w Niemczech, Francji i Anglii.


Jak mówi legenda, ich pojawienie się w Polsce zawdzięczamy królowej Bonie. Przed wojną szparagi królowały na dworach, salonach i w restauracjach. Jedli je dygnitarze PRL. Dziś warzywo to przeżywa renesans i mimo upływu lat wciąż uważane jest za wytworne.

  • Kilka propozycji ze szparagami w roli głównej zagościło w majowym menu Brovarnii.
  • Kilka propozycji ze szparagami w roli głównej zagościło w majowym menu Brovarnii.
  • Kilka propozycji ze szparagami w roli głównej zagościło w majowym menu Brovarnii.

Szparagowe królestwo w Brovarnii



Na ten miesiąc szef kuchni restauracji Brovarnia przygotował specjalne menu ze szparagami w roli głównej. Na przystawkę proponowane są szparagi zielone i białe z doskonale pasującym cytrusowym sosem holenderskim, podawane z ekologicznym jajkiem kury zielononóżki, chipsem z boczku i serem grana padano (39 zł). Danie to doskonale sprawdzi się jako przekąska w ciepłe dni, zwłaszcza w towarzystwie dobrze schłodzonego wina.

W Brovarnii szparagi królują również w zupie. Majowa propozycja to krem z białych szparagów z oliwą z pieczonej papryki (29 zł). Spośród dań głównych możemy wybrać delikatnego halibuta, który znakomicie komponuje się ze szparagami, a całość uzupełnia karmelizowana młoda marchew (72 zł). Zaś dla smakoszy mięsa szef kuchni przygotował rostbef z argentyńskiej wołowiny w lekkim, letnim wydaniu - z sosem holenderskim, szparagami i boczniakiem królewskim (99 zł). Piwowarzy w odpowiedzi na to danie uwarzyli piwo pszeniczne, które idealnie komponuje się z dodatkami będącymi na talerzu.

  • Chrupiący boczek z purée ziemniaczanym, szparagami i sosem śliwkowym.
  • Kluchy ze szparagami.
  • Filet z dorady z kopytkami i szparagami.

Sezonowe menu w Punkcie



Szparagi w różnych odsłonach zagościły w sezonowym menu Punkt Gdynia. Zjemy tu wegetariańskie kluchy ze szparagami z edamame (świeże ziarna soi), wędzonym twarogiem i pistacjami (39 zł), chrupiący boczek z purée ziemniaczanym, szparagami i sosem śliwkowym (63 zł) oraz filet z dorady z kopytkami i szparagami w sosie beurre blanc (65 zł).

  • Szparagi znalazły się w kilku daniach Niesztuki.
  • Szparagi znalazły się w kilku daniach Niesztuki.
  • Szparagi znalazły się w kilku daniach Niesztuki.

Zielony zawrót głowy w nieSztuce



Menu pełne dań ze szparagami znaleźć można też w gdańskiej nieSztuce. Szparagi zjemy tu na przystawkę - zarówno białe, jak i zielone, podawane z sosem holenderskim z miso, płatkami chili dla przełamania i jajkiem poche usmażonym w tempurze - płynnym w środku, a chrupiącym na zewnątrz (42 zł).

Zobacz także: Najoryginalniejsze burgery w Trójmieście. Zaskakujące smaki i formy podania

Szparagi serwowane są tu też w formie sałatki - do dzikiej, różowej dorady i ziołowych, gniecionych ziemniaków z emulsją z zielonych warzyw (89 zł). Obok szczawiu i kolorowych rzodkiewek, szparagi są też składnikiem czarnego risotto (58 zł), a także towarzyszą polędwicy wołowej/ribeye z foie gras, demi glace i chrupiącymi młodymi ziemniakami z aioli (189/169 zł).

  • Dania ze szparagami w karcie Mercato.
  • Dania ze szparagami w karcie Mercato.
  • Dania ze szparagami w karcie Mercato.
  • Dania ze szparagami w karcie Mercato.

Szparagi w wiosennej karcie Mercato



Również w nowym, wiosennym menu Mercato nie mogło zabraknąć szparagów. Znajdziecie je wśród nowych przystawek, jak i jako składnik dań głównych. Na przystawkę można zamówić szparagi białe, doprawione limonką, miso, szalotką i koprem (59 zł). Warzywo stanowi też uzupełnienie dania głównego - łososia serwowanego z bobem, groszkiem, małżami brzytwy i topinamburem (99 zł).

Pizza, mus z homara, stek i foie gras



Szparagi na pizzy? Dlaczego nie. W Ostro można już zjeść nową, sezonową pizzę, na której oprócz szparagów znajdziecie też krem szparagowy, mozzarellę, prosciutto crudo i krem cacio e pepe.

  • Sezonowa pizza ze szparagami.
  • Szparagi białe i zielone, sos holenderski i wędzona ryba - propozycja od Sztuczki.
  • Szparagowe propozycje restauracji 1911.
  • Szparagowe propozycje restauracji 1911.
Szparagi duszone na białym winie podane z musem z homara (52 zł) - takie sezonowe danie skosztujemy w gdyńskiej restauracji Oberża 86. Ponadto, szparagi są też istotnym składnikiem tutejszego kremowego risotto (45 zł).

Szparagi zawitały też do nowego menu Sztuczki Bistro by ORO. Znajdziemy je tutaj jako przystawkę, gdzie warzywo to gra główne skrzypce - szparagi białe i zielone z sosem holenderskim i wędzoną sieją (41 zł), ale także w głównym daniu - białe szparagi stanowią uzupełnienie ragout z jagnięciny, podawanego z kuskusem izraelskim i chrzanem (57 zł).

Nowe lokale: steki, czeskie piwo, śniadania, sushi i croissanty



W restauracji 1911 zjemy stek z rostbefu ze smażonymi szparagami, kremowym sosem bernaise i pudrem z estragonu. Danie podawane jest z sałatą z sosem musztardowym oraz ziemniakami hasselback z chimichurri wasabi. Szparagi towarzyszą też foie gras z kaczki na brioszce, polanemu demi-glacem z musztardą figową i świeżą truflą.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (69)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane