Zielone i białe. Gotowane na parze, pieczone w piekarniku lub grillowane. Owinięte szynką parmeńską, podawane z sosem holenderskim, a także zmiksowane na krem. Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Maj i czerwiec są idealnym czasem, aby ich spróbować, gdyż to właśnie wtedy są najsmaczniejsze. Sprawdziliśmy, jakich szparagowych propozycji można obecnie spróbować w trójmiejskich restauracjach.
Polecane restauracje w Gdyni, Sopocie i Gdańsku
Mają mało kalorii, za to dużo właściwości odżywczych i składników mineralnych, przez co uważane są za jedne ze zdrowszych i smaczniejszych warzyw dostępnych w porze wiosennej. Sezon na nie rozpoczyna się w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca. Do tego uznawane są za afrodyzjak.
Szparagi były luksusowym warzywem, docenianym już w czasach starożytnych. Ich zalety doceniali rzymscy smakosze, tacy jak Pliniusz Starszy (historyk i pisarz) czy Lukkulus (znany wódz i polityk). Grecy uznając je za roślinę leczniczą, wprowadzili nazwę asparagus ("młody pęd"). Galowie stosowali szparagi w diecie osób chorych na wątrobę, a Chińczycy jako środek moczopędny, poprawiający nastrój i libido. Do północnej Europy warzywo przybyło w średniowieczu, największą sławę zyskując w Niemczech, Francji i Anglii.
Jak mówi legenda, ich pojawienie się w Polsce zawdzięczamy królowej Bonie. Przed wojną szparagi królowały na dworach, salonach i w restauracjach. Jedli je dygnitarze PRL. Dziś warzywo to przeżywa renesans i mimo upływu lat wciąż uważane jest za wytworne.
Kilka propozycji ze szparagami w roli głównej zagościło w majowym menu Brovarnii.
fot. Brovarnia/Facebook.pl
Szparagowe królestwo w Brovarnii
Na ten miesiąc szef kuchni restauracji Brovarnia przygotował specjalne menu ze szparagami w roli głównej. Na przystawkę proponowane są szparagi zielone i białe z doskonale pasującym cytrusowym sosem holenderskim, podawane z ekologicznym jajkiem kury zielononóżki, chipsem z boczku i serem grana padano (39 zł). Danie to doskonale sprawdzi się jako przekąska w ciepłe dni, zwłaszcza w towarzystwie dobrze schłodzonego wina.
W Brovarnii szparagi królują również w zupie. Majowa propozycja to krem z białych szparagów z oliwą z pieczonej papryki (29 zł). Spośród dań głównych możemy wybrać delikatnego halibuta, który znakomicie komponuje się ze szparagami, a całość uzupełnia karmelizowana młoda marchew (72 zł). Zaś dla smakoszy mięsa szef kuchni przygotował rostbef z argentyńskiej wołowiny w lekkim, letnim wydaniu - z sosem holenderskim, szparagami i boczniakiem królewskim (99 zł). Piwowarzy w odpowiedzi na to danie uwarzyli piwo pszeniczne, które idealnie komponuje się z dodatkami będącymi na talerzu.
Chrupiący boczek z purée ziemniaczanym, szparagami i sosem śliwkowym.
fot. Punkt Gdynia/Facebook.pl
Sezonowe menu w Punkcie
Szparagi w różnych odsłonach zagościły w sezonowym menu Punkt Gdynia. Zjemy tu wegetariańskie kluchy ze szparagami z edamame (świeże ziarna soi), wędzonym twarogiem i pistacjami (39 zł), chrupiący boczek z purée ziemniaczanym, szparagami i sosem śliwkowym (63 zł) oraz filet z dorady z kopytkami i szparagami w sosie beurre blanc (65 zł).
Szparagi znalazły się w kilku daniach Niesztuki.
fot. Niesztuka/Facebook.pl
Zielony zawrót głowy w nieSztuce
Menu pełne dań ze szparagami znaleźć można też w gdańskiej nieSztuce. Szparagi zjemy tu na przystawkę - zarówno białe, jak i zielone, podawane z sosem holenderskim z miso, płatkami chili dla przełamania i jajkiem poche usmażonym w tempurze - płynnym w środku, a chrupiącym na zewnątrz (42 zł).
Zobacz także: Najoryginalniejsze burgery w Trójmieście. Zaskakujące smaki i formy podania
Szparagi serwowane są tu też w formie sałatki - do dzikiej, różowej dorady i ziołowych, gniecionych ziemniaków z emulsją z zielonych warzyw (89 zł). Obok szczawiu i kolorowych rzodkiewek, szparagi są też składnikiem czarnego risotto (58 zł), a także towarzyszą polędwicy wołowej/ribeye z foie gras, demi glace i chrupiącymi młodymi ziemniakami z aioli (189/169 zł).
Dania ze szparagami w karcie Mercato.
mat. prasowe/Mercato
Szparagi w wiosennej karcie Mercato
Również w nowym, wiosennym menu Mercato nie mogło zabraknąć szparagów. Znajdziecie je wśród nowych przystawek, jak i jako składnik dań głównych. Na przystawkę można zamówić szparagi białe, doprawione limonką, miso, szalotką i koprem (59 zł). Warzywo stanowi też uzupełnienie dania głównego - łososia serwowanego z bobem, groszkiem, małżami brzytwy i topinamburem (99 zł).
Pizza, mus z homara, stek i foie gras
Szparagi na pizzy? Dlaczego nie. W Ostro można już zjeść nową, sezonową pizzę, na której oprócz szparagów znajdziecie też krem szparagowy, mozzarellę, prosciutto crudo i krem cacio e pepe.
Sezonowa pizza ze szparagami.
fot. Ostro/Facebook.pl
Szparagi zawitały też do nowego menu Sztuczki Bistro by ORO. Znajdziemy je tutaj jako przystawkę, gdzie warzywo to gra główne skrzypce - szparagi białe i zielone z sosem holenderskim i wędzoną sieją (41 zł), ale także w głównym daniu - białe szparagi stanowią uzupełnienie ragout z jagnięciny, podawanego z kuskusem izraelskim i chrzanem (57 zł).
Nowe lokale: steki, czeskie piwo, śniadania, sushi i croissanty
W restauracji 1911 zjemy stek z rostbefu ze smażonymi szparagami, kremowym sosem bernaise i pudrem z estragonu. Danie podawane jest z sałatą z sosem musztardowym oraz ziemniakami hasselback z chimichurri wasabi. Szparagi towarzyszą też foie gras z kaczki na brioszce, polanemu demi-glacem z musztardą figową i świeżą truflą.