• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Przysmak arystokracji i dygnitarzy PRL. Szparagi dziś też mają smak luksusu

Magda Mielke
11 maja 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Szparagi mają doskonałe wartości odżywcze, są niskokaloryczne, bogate w błonnik, wapń i witaminę C, a na dodatek zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów, zawierają składniki wspomagające pracę nerek i regulujące nawodnienie organizmu. Przede wszystkim jednak są bardzo smaczne.
Szparagi mają doskonałe wartości odżywcze, są niskokaloryczne, bogate w błonnik, wapń i witaminę C, a na dodatek zmniejszają ryzyko powstawania nowotworów, zawierają składniki wspomagające pracę nerek i regulujące nawodnienie organizmu. Przede wszystkim jednak są bardzo smaczne.

Zielone i białe. Gotowane na parze, pieczone w piekarniku lub grillowane. Owinięte szynką parmeńską, podawane z sosem holenderskim, a także zmiksowane na krem. Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Maj i czerwiec są idealnym czasem, aby ich spróbować, gdyż to właśnie wtedy są najsmaczniejsze. Sprawdziliśmy, jakich szparagowych propozycji można obecnie spróbować w trójmiejskich restauracjach.



Polecane restauracje w Gdyni, Sopocie i Gdańsku


Czy lubisz szparagi?

Mają mało kalorii, za to dużo właściwości odżywczych i składników mineralnych, przez co uważane są za jedne ze zdrowszych i smaczniejszych warzyw dostępnych w porze wiosennej. Sezon na nie rozpoczyna się w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca. Do tego uznawane są za afrodyzjak.

Szparagi były luksusowym warzywem, docenianym już w czasach starożytnych. Ich zalety doceniali rzymscy smakosze, tacy jak Pliniusz Starszy (historyk i pisarz) czy Lukkulus (znany wódz i polityk). Grecy uznając je za roślinę leczniczą, wprowadzili nazwę asparagus ("młody pęd"). Galowie stosowali szparagi w diecie osób chorych na wątrobę, a Chińczycy jako środek moczopędny, poprawiający nastrój i libido. Do północnej Europy warzywo przybyło w średniowieczu, największą sławę zyskując w Niemczech, Francji i Anglii.


Jak mówi legenda, ich pojawienie się w Polsce zawdzięczamy królowej Bonie. Przed wojną szparagi królowały na dworach, salonach i w restauracjach. Jedli je dygnitarze PRL. Dziś warzywo to przeżywa renesans i mimo upływu lat wciąż uważane jest za wytworne.

  • Kilka propozycji ze szparagami w roli głównej zagościło w majowym menu Brovarnii.
  • Kilka propozycji ze szparagami w roli głównej zagościło w majowym menu Brovarnii.
  • Kilka propozycji ze szparagami w roli głównej zagościło w majowym menu Brovarnii.

Szparagowe królestwo w Brovarnii



Na ten miesiąc szef kuchni restauracji Brovarnia przygotował specjalne menu ze szparagami w roli głównej. Na przystawkę proponowane są szparagi zielone i białe z doskonale pasującym cytrusowym sosem holenderskim, podawane z ekologicznym jajkiem kury zielononóżki, chipsem z boczku i serem grana padano (39 zł). Danie to doskonale sprawdzi się jako przekąska w ciepłe dni, zwłaszcza w towarzystwie dobrze schłodzonego wina.

W Brovarnii szparagi królują również w zupie. Majowa propozycja to krem z białych szparagów z oliwą z pieczonej papryki (29 zł). Spośród dań głównych możemy wybrać delikatnego halibuta, który znakomicie komponuje się ze szparagami, a całość uzupełnia karmelizowana młoda marchew (72 zł). Zaś dla smakoszy mięsa szef kuchni przygotował rostbef z argentyńskiej wołowiny w lekkim, letnim wydaniu - z sosem holenderskim, szparagami i boczniakiem królewskim (99 zł). Piwowarzy w odpowiedzi na to danie uwarzyli piwo pszeniczne, które idealnie komponuje się z dodatkami będącymi na talerzu.

  • Chrupiący boczek z purée ziemniaczanym, szparagami i sosem śliwkowym.
  • Kluchy ze szparagami.
  • Filet z dorady z kopytkami i szparagami.

Sezonowe menu w Punkcie



Szparagi w różnych odsłonach zagościły w sezonowym menu Punkt Gdynia. Zjemy tu wegetariańskie kluchy ze szparagami z edamame (świeże ziarna soi), wędzonym twarogiem i pistacjami (39 zł), chrupiący boczek z purée ziemniaczanym, szparagami i sosem śliwkowym (63 zł) oraz filet z dorady z kopytkami i szparagami w sosie beurre blanc (65 zł).

  • Szparagi znalazły się w kilku daniach Niesztuki.
  • Szparagi znalazły się w kilku daniach Niesztuki.
  • Szparagi znalazły się w kilku daniach Niesztuki.

Zielony zawrót głowy w nieSztuce



Menu pełne dań ze szparagami znaleźć można też w gdańskiej nieSztuce. Szparagi zjemy tu na przystawkę - zarówno białe, jak i zielone, podawane z sosem holenderskim z miso, płatkami chili dla przełamania i jajkiem poche usmażonym w tempurze - płynnym w środku, a chrupiącym na zewnątrz (42 zł).

Zobacz także: Najoryginalniejsze burgery w Trójmieście. Zaskakujące smaki i formy podania

Szparagi serwowane są tu też w formie sałatki - do dzikiej, różowej dorady i ziołowych, gniecionych ziemniaków z emulsją z zielonych warzyw (89 zł). Obok szczawiu i kolorowych rzodkiewek, szparagi są też składnikiem czarnego risotto (58 zł), a także towarzyszą polędwicy wołowej/ribeye z foie gras, demi glace i chrupiącymi młodymi ziemniakami z aioli (189/169 zł).

  • Dania ze szparagami w karcie Mercato.
  • Dania ze szparagami w karcie Mercato.
  • Dania ze szparagami w karcie Mercato.
  • Dania ze szparagami w karcie Mercato.

Szparagi w wiosennej karcie Mercato



Również w nowym, wiosennym menu Mercato nie mogło zabraknąć szparagów. Znajdziecie je wśród nowych przystawek, jak i jako składnik dań głównych. Na przystawkę można zamówić szparagi białe, doprawione limonką, miso, szalotką i koprem (59 zł). Warzywo stanowi też uzupełnienie dania głównego - łososia serwowanego z bobem, groszkiem, małżami brzytwy i topinamburem (99 zł).

Pizza, mus z homara, stek i foie gras



Szparagi na pizzy? Dlaczego nie. W Ostro można już zjeść nową, sezonową pizzę, na której oprócz szparagów znajdziecie też krem szparagowy, mozzarellę, prosciutto crudo i krem cacio e pepe.

  • Sezonowa pizza ze szparagami.
  • Szparagi białe i zielone, sos holenderski i wędzona ryba - propozycja od Sztuczki.
  • Szparagowe propozycje restauracji 1911.
  • Szparagowe propozycje restauracji 1911.
Szparagi duszone na białym winie podane z musem z homara (52 zł) - takie sezonowe danie skosztujemy w gdyńskiej restauracji Oberża 86. Ponadto, szparagi są też istotnym składnikiem tutejszego kremowego risotto (45 zł).

Szparagi zawitały też do nowego menu Sztuczki Bistro by ORO. Znajdziemy je tutaj jako przystawkę, gdzie warzywo to gra główne skrzypce - szparagi białe i zielone z sosem holenderskim i wędzoną sieją (41 zł), ale także w głównym daniu - białe szparagi stanowią uzupełnienie ragout z jagnięciny, podawanego z kuskusem izraelskim i chrzanem (57 zł).

Nowe lokale: steki, czeskie piwo, śniadania, sushi i croissanty



W restauracji 1911 zjemy stek z rostbefu ze smażonymi szparagami, kremowym sosem bernaise i pudrem z estragonu. Danie podawane jest z sałatą z sosem musztardowym oraz ziemniakami hasselback z chimichurri wasabi. Szparagi towarzyszą też foie gras z kaczki na brioszce, polanemu demi-glacem z musztardą figową i świeżą truflą.

Miejsca

Opinie (69) 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Kiedyś musiałam jeździć zbierać szparagi do Niemiec (9)

    Teraz mam pracę i już nie jeżdżę. Przez tą ciężką pracę straciłam apetyt na szparagi.

    • 26 10

    • Tjaaaa.. Niemcy nam zazdroszczą dobrobytu XD (5)

      Powtarzaj dalej, to może ktoś poza tobą jeszcze uwierzy.

      • 5 8

      • (4)

        a kto tu mówi o zazdrości? ja po studiach wolę zarabiać 8k brutto pln w Polsce niż tam szparagi w pocie czoła za 7euro wyrywać, tak właśnie na studiach pracowałem, 10-12h dziennie, dniówka 70 eur, tygodniówka 350 minus "mieszkanie i żarcie" przywoziłem około 1500 eur po wakacjach, u nas to był majątek wtedy

        • 5 3

        • Wow, 1500 euro, to jakieś 1500 misek ryżu u Morawieckiego. (3)

          W 2008r miałem umowę 14 euro/h (netto) i darmowy nocleg u bauera, więc nie wiem gdzie ty się dałeś tak wykorzystać.

          • 3 6

          • Jedz i tam tyraj w polu do końca życia (2)

            Utrzymuj z podatków inżynierów z Afryki

            • 2 3

            • A co za różnica, czy utrzymuję inżynierów z Afryki, czy bezrobotną patologię wyborców PiS?

              A nie, sorry.. znaczna różnica, tam zarobię trzy razy tyle.

              • 5 1

            • Już wolę utrzymywać inżynierów z Afryki niż płacić za głosy wyborcze patusów pisowskich.

              • 0 1

    • Świetnie Mariola, cieszy mnie twoje szczęście. (2)

      Pracuj póki jeszcze masz gdzie, bo ja na ten przykład musiałem zamknąć firmę. Niestety tysiąc czterysta poprawek do #nowego wału w dwa miesiące przerosło pięciu księgowych, szkoda mnie tylko załogi firmy, bo stracili pracę w której przez dziewiętnaście lat mieli stabilne zatrudnienie. Więc pracuj, pracuj, póki masz gdzie, bo jeszcze zatęsknisz za tymi szparagami u Helmuta.

      • 4 2

      • Liberał z Sopotu, były premier powiedziałby ci: (1)

        Nie poradziłeś sobie, rynek negatywnie cię zweryfikował więc dowidzenia

        • 2 4

        • Przecież to Kaczyński powiedział - "Jak ktoś nie potrafi utrzymać firmy, to niech jej nie prowadzi".

          Zapomniał tylko, że nie wszyscy mają legitymację PiS, miejsca w Spółkach Skarbu Państwa są ograniczone i obsadzone Misiewiczami, a pracować gdzieś trzeba.

          • 4 1

  • (11)

    W artykule zabrakło najważniejszego.Że przez prawie 20 lat po upadku komuny nasi rodacy jeździli te szparagi zbierać.Na szczęście już teraz nie muszą pracować jako tania siła robocza.Niech wykorzystują innych.

    • 21 21

    • Za PO KO byliśmy parobkami Europy (6)

      • 10 13

      • Oj tak,na szczęście te czasy już nie wrócą.Choć niektórzy by bardzo chcieli.

        • 8 12

      • Już niedługo tez będziesz ale niewolnikiem we własnym kraju za miskę ryżu ! To co teraz się dzieje w Polsce to Zgroza i upadek wszystkiego !

        • 10 7

      • Dzięki 500+ (3)

        Jesteśmy nierobami.

        • 6 6

        • Kto jest nierobem? Bezrobocie w Polsce to 3 procent, wszyscy pracują (2)

          • 4 8

          • Papier przyjmie wszystko.

            Setki meneli których mijam codziennie i patusów+ pokazują jednak co innego.

            • 4 4

          • 3% to liczba osób zarejestrowanych jako bezrobotne.

            A sporo niepracujacych sie nie rejestruje. Inaczej jak wytlumaczysz fakt, ze tylko nieco ponad 50% ludzi w wieku produkcyjnym jest aktywna zawodowo ? :) magia.

            • 3 3

    • nie ma co pisać, bo to tylko kwestia czasu

      Już niebawem kolejeczka się do Helmutów ustawi żeby szpyrgle pozbierać. Jakby ktoś nie wiedział, to przez ostatnie siedem lat systematycznie przeżerano owoce wzrostu gospodarczego na i**otyczne transfery socjalne, byle utrzymać poparcie mimo miliona afer. Ale ekonomia właśnie się zaczęła o swoje upominać i suweren pierwszy podziękuje tym patałachom i nierobom. Tylko szkoda tych lat

      • 8 6

    • Ty dziadem zawsze będxiesz bez względu na opcję polityczną

      Ahahahaha.

      • 5 4

    • Zdradzę ci mały sekret i to całkiem gratis.

      Dalej jeżdżą na szparagi i nie tylko. Tylko patologia klaszcze uszami, bo dostają pieniadze polskiego podatnika za hodowlę kaszojadów. No i takie trolle na zlecenie jak ty, ale od ciebie z daleka capi PiSuarem.

      • 6 3

    • Tak, dokladnie. Niemcy zazdroszczą Polakom dobrobytu.

      • 3 3

  • (2)

    Jak wygram w Keno to pójdę z rodziną na te szparagi za 99 zł od osoby.

    • 15 5

    • Kup białe szparagi (1)

      Kup szparagi białe, pobierz obieraczką do jarzyn (jak marchewkę), ugotuj w wodzie osolonej, jak będą miękkie wyjmij i polej masełkiem , trochę posól. Pycha. Po co wydawać 99 PLN. Szkoda kasy

      • 5 3

      • Do wody oprócz soli

        Daj 2 łyżeczki cukru! Polecam

        • 0 0

  • Zmień pracę, weź kredyt, wyjedź zagranicę zbierać szparagi

    Emigracja i praca w polu to szansa. Czego nie rozumiesz?

    • 16 7

  • W tych zwariowanych czasach smakiem luksusu jest młody ziemniak.... (3)

    prosto z Hiszpanii czy Maroka....no bo po co Polskie sprzedawac:)
    Ps. ....do dziś zadziwia mnie jak jabłko z pod Grójca może kosztować 3,90 za kilo a banan z Kostaryki za 3,5 :) 200 km do 3000 tys:) A.... dodam statki dojrzewalnie i takie tam:) Jak tylko tak obrazowo chciałem:)

    • 29 7

    • (1)

      Polskich, młodych ziemniaków jeszcze nie ma

      • 9 3

      • Są. Dziś na Renku były 25,99 kg :)

        • 2 2

    • A po co się uczyć zasad poprawnej pisowni?

      • 0 1

  • Bez przesady. Jaki to luksus.

    • 17 6

  • (2)

    A dziś szparag jest synonimem ciężkiej zagranicznej pracy spieniężanej w naszym kraju na takie klucze do damskich serc z osiedla, jak bmw E36 lub 20letnie audi spawane z 3 powypadków, w zestawie z czapka z daszkiem i koksem gdzie 2/3 to tynk ze ściany xD.

    • 13 5

    • (1)

      Dokładnie,i od razu kojarzy się z pewnym politykiem co to obiecał druga Irlandię.

      • 10 9

      • Klaskaj dalej uszami, może ci stawkę na 63gr od wPiSu podniosą.

        • 4 4

  • Opinia wyróżniona

    (1)

    Zjadłbym smazone na patelni w panierce dobrej. Mniamm.

    • 10 25

    • Też wolę szparagi o smaku szparagów, a nie o smaku luksusu

      podobnie jak kiedyś próbowano jeść jedwab zamiast czekolady - też było to dla mnie kompletnie niezrozumiałe. Ale kto zabroni? Mamy wolność i demokrację.

      • 4 2

  • Opinia wyróżniona

    Jest tez druga strona.. (3)

    Szparagi zawierają znaczne ilości asparaginy i S-metylmetioniny które w ludzkim moczu przekształcają się w kilka związków zawierających siarkę, w tym mający najsilniejszą woń metanotiol..
    Tak są pyszne.

    • 27 6

    • (2)

      te związki siarkowe syntezuje tylko 50% osobników a nadwrażliwość na ten zapach ma tylko 10% ludzi, ja syntezuję, czuję ale jem :)

      • 10 2

      • Ja tez

        Pierwszy raz jak zjadłem, od razu google i sprawdzałem o co chodzi aż doczytałem że 15 procent społeczeństwa dotyczy. Fajnie być w gronie takim ale jednak w toalecie ciężko się wdycha ten zapach

        • 3 2

      • ja z chęcią syntetyzuję i emituję!

        inhalowanie się tym zapachem ponoć działa antynowotworowo (tak w internetach pisało)

        • 3 2

  • Ja nie lubiem kwiatów

    • 6 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane