- 1 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (8 opinii)
- 2 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (149 opinii)
- 3 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 4 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (32 opinie)
- 5 Jemy na mieście: Marisco w Sopocie (54 opinie)
- 6 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (207 opinii)
Restauracja Sztuczka w Gdyni po 10 latach zakończyła działalność
Już nie udamy się na kolację degustacyjną do gdyńskiej restauracji Sztuczka. Dziesięć lat kształtowania bardziej prestiżowych smaków oraz wiele nagród kulinarnych, w tym wyróżnienie w przewodniku Gault&Millau, rankingu Forbesa oraz mnóstwo innych osiągnięć - po blisko dekadzie prężnego działania w świecie trójmiejskiej gastronomii, właściciele poinformowali o zakończeniu działalności restauracji. Twórcy Sztuczki, bracia Wałęsa zapowiadają jednak nowe wyzwania.
Wydarzenia kulinarne w Trójmieście
Autorski projekt braci Rafała i Piotra Wałęsów przeprowadzał gości przez kuchnię wyższej klasy. Na przestrzeni roku stała karta odświeżana była kilkakrotnie, a pojedyncze dania zastępowane innymi, nawet z dnia na dzień.
Czytaj też: Ritz, Malika, Gaweł, Wałęsa i inni wśród najlepszych restauratorów w Polsce
Zamknięcie restauracji zaskoczyło fanów, tym bardziej, że zaledwie trzy tygodnie temu magazyn Forbes opublikował ranking 50 najlepszych restauratorów w Polsce i na 19. miejscu umieścił Piotra Wałęsę, współtwórcę Sztuczki i Sztuczki Bistro.
Niestety niedługo po publikacji jedna z najbardziej prestiżowych restauracji w Trójmieście postanowiła zamknąć swoje drzwi dla gości i zakończyć działalność, o czym powiadomiła na łamach mediów społecznościowych. Restauratorzy nie podali powodów tej decyzji, zapowiedzieli jednak nowy projekt. Ekipa Sztuczki szuka obecnie nowych najemców lokalu, w którym do niedawna funkcjonowała ich restauracja. Do przejęcia jest cała restauracja, wraz z wyposażeniem i marką.
Kawior, szampan i wołowina. Kolacja degustacyjna w Crazy Butcher
- Chciałbym dodać, że być może nie jestem aż tak ważną postacią w polskiej gastronomii, natomiast nie mogę odmówić sobie stwierdzenia, że wraz z moim bratem - Rafałem - stworzyliśmy coś wyjątkowego. Zrealizowaliśmy nasz plan i mimo wzlotów i upadków Sztuczka to marka i miejsce nad wyraz ważne dla nas samych, jak i wielu osób. Będąc zawsze skromnym, w tym wypadku pozwolę sobie powiedzieć, że my i nasza Sztuczka zapoczątkowała nowy kierunek na gastronomicznej mapie Pomorza.
Wychowaliśmy również masę świetnych kucharzy przez te lata. W tym miesiącu może nawet w tym dniu - obchodzimy 10 lat. Poświęciliśmy dla tego projektu wszystko, a nawet więcej. Nastał czas na nowe wyzwania. Dlatego postanowiłem zamknąć restaurację i zająć się nowym projektem Sztuczki. Dziękuję za te wszystkie lata. To nie jest koniec Sztuczkowej drogi, a dopiero początek. Mamy wciąż wiele do zaproponowania - napisał Piotr Wałęsa na profilu Sztuczki.
W związku z zamknięciem lokalu, wszystkie osoby, które posiadają ważne karty podarunkowe, mogą udać się do sopockiej Sztuczki Bistro, by zrealizować zakupione vouchery prezentowe.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-04-25 22:47
Pyszne jedzenie, ale nie dla mnie... (2)
Byliśmy raz... jako jedyni goście w danym momencie w restauracji (dzień powszedni). Ceny szokująco wysokie. Natomiast dania - to faktycznie same dzieła sztuki - miło było popatrzeć :) i.... zdegustować, bo najedzeniem się ciężko było to nazwać :)
Czyli: pięknie podane i smaczne, ale mega drogie i mało :)- 60 4
-
2022-04-26 06:05
To nie dla ciebie restauracja rowerkowcu. (1)
To dla właścicieli nowych apartamentów za miliony. Podjeżdża Porszakiem i idzie z kobietą do restauracji. Tylko, że tam nie ma jak zaparkować, a nikt nie będzie szedł przez pół miasta albo jechał rowerem.
- 3 22
-
2022-04-26 17:12
Tak, wszystko na kredyt! A porszak w lizingu a paliwo na fakture bo trza 4 grosze odzyskać
Takie to elYty Panie. A słoma z butów i słoiki na balkonach w tych drogich apartamentowcach ze scianami z papieru. Pierdniesz głośniej a inny nowobogacki dwa apartamenty dalej słyszy jakby sam pierdział... he he
- 8 5
-
2022-04-26 06:34
Hej hejterzy i mądrale (2)
Jak dla mnie wielka szkoda. Znika z Gdyni ciekawe miejsce, moze nie na kazda kieszen, dla nie ktorych zbyt kontrowesyjne bo nie daja tam fury frytek i schabowego na pol tależa. Zgadzam sie ze to bylo miejsce, ktore pokazalo nowy kierunek. Bylo to jedno znielicznych miejsc do ktorego zagladali zagranjczni turysci. Bylam tam kilka razy, zawsze
Jak dla mnie wielka szkoda. Znika z Gdyni ciekawe miejsce, moze nie na kazda kieszen, dla nie ktorych zbyt kontrowesyjne bo nie daja tam fury frytek i schabowego na pol tależa. Zgadzam sie ze to bylo miejsce, ktore pokazalo nowy kierunek. Bylo to jedno znielicznych miejsc do ktorego zagladali zagranjczni turysci. Bylam tam kilka razy, zawsze ciekawie, milo i smacznie. Zawsze byl jakis turysta z zagranicy ktory wg mnie nie ma co ogladac w Gdyni. Wszyscy zostaja w Gdansku. Tam restauracje pekaja w szwach nawet w poniedzialki. W Gdyni zostana niedlugo budy na skwerku. Ogolnie podziwiam gdynskich restauratorow. Latwo nie maja.
Jak czytam wiekszosc tych opinii to slabo sie robi. Wszyscy specjalisci od biznesu, gastronomii i caloksztaltu. Moze czlowiek musi odpoczac? Zlapac dystans, moze pandemiia dala im tak popalic, skad mozecie wiedziec???
Ja w kazdym razie bardzo dziekuje za te wszystkie fantastyczne dania i doznania.Trzymam kciuki za nowe projekty.- 49 24
-
2022-04-26 15:40
Byłeś kiedys w Gdyni?
O ile w Gdyni może nie ma typowo kamieniczkowej zabudowy do robienia zdjęć na instagram, to oferta gastronomiczna jest tysiąc razy lepsza i dużo bardziej przystępna.
- 5 5
-
2022-04-26 07:36
a tu mamy mądralę...
... od taleŻa
- 15 3
-
2022-04-26 09:20
Do wlascicieli i kucharzy
Sprawiliście, że miałem wyjątkowy wieczór z żoną. Może.nie było tanio, ale wspomnienia są przecież bezcenne i zostają z nami na długo. Dziękuję za tak dobre jedzenie, za pewna magię wieczoru i niezapomniany smak dań. Życzę powodzenia w przyszłości.
- 37 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.