• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Szybko nie znaczy kiepsko. "Inny" fast food w Trójmieście

Joanna Skutkiewicz
10 stycznia 2021 (artykuł sprzed 3 lat) 
Hot dog może być smaczny i pożywny. Z przekąskami kiepskiej jakości, które znamy m.in. ze stacji benzynowych, łączy je tylko nazwa. Hot dog może być smaczny i pożywny. Z przekąskami kiepskiej jakości, które znamy m.in. ze stacji benzynowych, łączy je tylko nazwa.

Szybkie jedzenie nie musi oznaczać posiłku niskiej jakości, a burger już dawno nie kojarzy się z niezdrową, tłustą i gumiastą bułką z kotletem. Zobacz, co trójmiejskie lokale serwują pod nazwą hot-dogów, frytek i kebabów; w dobie obostrzeń pandemicznych oczywiście na wynos.



Burgery w Trójmieście - ranking


Jeszcze nie tak dawno temu, gdy słyszeliśmy o frytkach, hamburgerach czy pizzy, mieliśmy przed oczami wyobrażenie jedzenia, które służyło raczej jako koło ratunkowe dla głodnych i zabieganych, a nie jako sposób na ciekawe doświadczenie kulinarne. To jednak, podobnie jak wiele innych trendów żywieniowych, z roku na rok ulega ewolucji.

Tak dla wege burgerów, nie dla jogurtów sojowych



Dog, ale bez mięsa



Kto powiedział, że hot dogi muszą zawierać tę "prawdziwą", mięsną parówkę? Nawet osoby nie do końca przekonane do wegańskich wersji popularnych dań bywają zaskoczone, jak dobrze może smakować stuprocentowo roślinny hot dog. Z Hot Doggie w Gdyni wyjdziemy zajadając się hot dogami w przeróżnych odsłonach, z których każda będzie całkowicie roślinna. Jeśli jednak zależy nam na wersji mięsnej, możemy zajrzeć do Hot Bear Fusion Hot-Dogs w Gdańsku. Tam, w zależności od upodobań, w środku bułki maślanej znajdziemy m.in. kaczkę i kimchi, policzek wieprzowy gotowany w winie albo... kaszankę.

Gdański lokal Franco Hot Dogs bazuje z kolei na wurście, czyli kiełbasie importowanej z Niemiec. Oprócz niej, w bułce znajdziemy m.in. dżem z cebuli, oscypek z żurawiną albo truflowy majonez i mascarpone. Jak łatwo zauważyć, z bułami z "bud" dania te dzielą wyłącznie nazwę, a wielkość serwowanych porcji sprawi, że nie za prędko zaczniemy myśleć o kolacji.

  • Potrawy serwowane przez gdyński lokal Hot Doggie są w stu procentach roślinne, jednak posmakują nie tylko wegetarianom i weganom.
  • Potrawy serwowane przez gdyński lokal Hot Doggie są w stu procentach roślinne, jednak posmakują nie tylko wegetarianom i weganom.
  • Hot dog jako pomysł na obiad? Czemu nie!
  • Hot dog może być smaczny i pożywny. Z przekąskami kiepskiej jakości, które znamy m.in. ze stacji benzynowych, łączy je tylko nazwa.

Burger na sto sposobów



Również trójmiejskie burgerownie od dawna są miejscami, w których można zjeść nie tylko stosunkowo szybko i syto, lecz także bardzo smacznie. Znany przez mieszkańców Trójmiasta Surfburger oferuje jednocześnie aż 20 rodzajów burgerów. Zadowolone będą także podniebienia wegetarian - zadbają o to burgery Falafel i Wege. Mięsożercy mogą z kolei wybrać spośród - między innymi - mięsa z dzika, dodatkiem norweskiego koziego sera brązowego czy grillowanymi krewetkami. Burgery w ciekawych odsłonach zamówimy też z Carmnik Kantyna. W menu lokalu znajdują się m.in. burgery z kozią goudą, krewetkami tiger, pieczarkami portobello albo... dżemem bekonowym. Kobo Burger zaproponuje nam burgery w wersjach mięsnych, wegetariańskich i wegańskich: zamawiając Soul Burger będziemy delektować się dodatkiem czterech różnych serów, a bezmięsny Tofu Burger ucieszy nas grillowanym tofu wędzonym dymem drewna bukowego.

Delikatny kurczak, szarpana wołowina, a może... mięso z jelenia? To i wiele więcej zaproponuje nam Top Gun Grill Bar. W tym samym lokalu zjemy skrzydełka, kultowy przysmak amerykański "mac and cheese" oraz frytki z wołowiną, serem i bekonem. Niestandardowe propozycje złoży nam też lokal Niepokorni, gdzie zjemy między innymi Elvis Burger z wołowiną i bekonem, ale też jednocześnie z masłem orzechowym i konfiturą z borówki. Ciekawym doznaniem kulinarnym może być również Umami Burger z majonezem umami i grzybami shitake.

Jedzenie uliczne, jakiego nie znacie



  • Burgery już dawno nie kojarzą się z kiepskiej jakości bułą, w którą upycha się równie marny kotlet. Trójmiejskie burgerownie proponują potrawy, które są nie tylko pożywne, ale i smaczne.
  • Burgery już dawno nie kojarzą się z kiepskiej jakości bułą, w którą upycha się równie marny kotlet. Trójmiejskie burgerownie proponują potrawy, które są nie tylko pożywne, ale i smaczne.
  • Burgery już dawno nie kojarzą się z kiepskiej jakości bułą, w którą upycha się równie marny kotlet. Trójmiejskie burgerownie proponują potrawy, które są nie tylko pożywne, ale i smaczne.
  • Burgery już dawno nie kojarzą się z kiepskiej jakości bułą, w którą upycha się równie marny kotlet. Trójmiejskie burgerownie proponują potrawy, które są nie tylko pożywne, ale i smaczne.
  • Burgery już dawno nie kojarzą się z kiepskiej jakości bułą, w którą upycha się równie marny kotlet. Trójmiejskie burgerownie proponują potrawy, które są nie tylko pożywne, ale i smaczne.
  • Burgery już dawno nie kojarzą się z kiepskiej jakości bułą, w którą upycha się równie marny kotlet. Trójmiejskie burgerownie proponują potrawy, które są nie tylko pożywne, ale i smaczne.
  • Burgery już dawno nie kojarzą się z kiepskiej jakości bułą, w którą upycha się równie marny kotlet. Trójmiejskie burgerownie proponują potrawy, które są nie tylko pożywne, ale i smaczne.

Kebab? A może frytki?



Niektórzy traktują frytki jako uzupełnienie zestawu z burgerem, inni stołują się nimi jako osobnym posiłkiem. One też mogą i wyglądać, i smakować. Mora Bistro zaserwuje nam - do burgera albo nie - "naładowane fryty" z ziemniaków lub batatów m.in. z masłem ziołowo-cytrynowym, kwaśną śmietaną i jalapeno albo z orzeszkami ziemnymi. Jak widać, ogranicza nas prawdopodobnie tylko wyobraźnia.

Jeżeli fast food, to i kebab. Także i ta potrawa występuje w wydaniu rzemieślniczym. Zmiana Kebap, poza klasykami w wersji mięsnej i wegetariańskiej, zaproponuje gościom np. kebab Normand z serem pleśniowym camembert albo Diego z autorską mieszanką z czerwonej fasoli, kukurydzy, pomidorów oraz kolendry.

  • Frytki z ziemniaków czy z batatów? Wybór należy do nas, podobnie jak decyzja, czym je okrasić.
  • Burgery już dawno nie kojarzą się z kiepskiej jakości bułą, w którą upycha się równie marny kotlet. Trójmiejskie burgerownie proponują potrawy, które są nie tylko pożywne, ale i smaczne.
  • Kebab rzemieślniczy to propozycja dla osób, które lubią jednocześnie fast food i zdrowe jedzenie.
  • Kebab rzemieślniczy to propozycja dla osób, które lubią jednocześnie fast food i zdrowe jedzenie.

Miejsca

Opinie (124) ponad 20 zablokowanych

  • (6)

    Nawet i bym zjadła ale nie udam się do centrum tylko po to by kupić coś do jedzenia. Hot Doggie Gdynia polecam, bardzo dobre.

    • 16 29

    • (3)

      Nie za te pieniądze

      • 23 5

      • (2)

        W stanach uliczny hot dog kosztuje od dolca do trzech. Czyli za godzinę pracy możesz kupić kilka. Lub kilkanaście.

        • 20 3

        • Co wy porównujecie, hot doga bez dodatków z ''mięsnej'' parówki za 5 zł do hot doga z warzywnej parówki (co za tym idzie droższej z jakiegoś powodu...) z dużą ilością dodatków za 15 zł? Jak raz w roku kupię to nie zbiednieje.

          • 8 7

        • To powiedz jak z jakością tego "hot doga"

          • 3 0

    • do centrum jeżdżę

      ba, nawet Rumię czasami odwiedzam w celu kebsa. ale Hott Doggie nie. ble

      • 7 2

    • Hot dog

      Tylko z Ikei czyli tanio i smacznie

      • 7 5

  • (5)

    Nie ma nic wspólnego z tymi ze stacji
    Bo na stacji kosztuje 5 zł a nie 25 zł ;)

    • 115 6

    • i zawsze mnie zastanawia jak to można jeść (1)

      • 9 16

      • Zatrudnij się jako kierowca tira albo przedstawiciel handlowy to zobaczysz ;p

        • 36 2

    • (2)

      A pamietacie bar JAPA przy skm zaspa? To bylo cos!Po powrocie z imprez jak znalazl:) Gimby nie znajo,za mlode leshtze.

      • 32 3

      • Japa była słaba, jadałem tam gdzieś 20lat temu chociaż lokalsi mówili że kiedyś była lepsza . (1)

        • 4 9

        • Tak było ale wszystkiego lokale.tego typu były kiedys lepsze .... xxl we Wrzeszczu
          Big Johny w Gdańsku

          • 13 0

  • Tyle tylko że hamburger czy inny fast food powinien kosztować do 10 zl (15)

    A nie 29 złotych. Za tyle To masz obiad w restauracji, z miejscem przy stole, kelnerem i kiblem

    • 186 30

    • (2)

      Towar jest wart tyle ile ludzie chcą za niego zapłacić

      • 29 9

      • (1)

        serio?
        a nie jest tak,ze ilu d**ili znajdzie sie,żeby na insta wrzucic?

        • 28 13

        • Na jedno wychodzi.

          • 6 0

    • No bankowo, gdzie nawet w McDonaldzie masz drożej niż 10 pln (1)

      • 21 11

      • Ciekaw jestem skąd te głosy w dół. Czyżby ktoś porównywał burgera robionego na miejscu z kurczakburgerem za 5pln?;)))

        • 6 7

    • ok

      to przygotuj dobrego jakościowo, smacznego burgera i sprzedawaj go z zyskiem za 10 zł

      • 22 4

    • A gdzie jest powiedziane, że ma tyle kosztować? (2)

      W ustawie? W jedenastym przykazaniu? W sagach wikingów?

      • 9 9

      • Wszyscy już maksymalnie żydzą (1)

        Ostatnia kampania reklamowa maka kryła bułki o 10% mniejsze niż zawsze. Te bułki już są takie mikre, że następna korekta to będzie kanapeczka na raz

        • 9 0

        • To idziesz do Burger Kinga

          Zamawiasz Big King XXL w zestawie powiększonym i jesteś gość, nikt się tam nie patyczkuje.
          Dziwne, że w BG wszystkie bułki potrafią smakować znacznie inaczej jedna od drugiej,
          do tego duże grube, chrupiące frytki. W Maku wszystko podobne do siebie. No może burger szefa z pieczarkami się jeszcze jakoś broni.
          Dlaczego Mak nie zrobi takiego Big Maca z porządnymi frytkami (takiego wielkiego jak Big King)? Chętnie bym obalił od czasu do czasu taką bułę. Jedyne konkurujące fryty to od Max Premium Burgers, ale tam znów mimo że dobre, to bułki jakieś takie w mikro skali za chyba większe pieniądze.

          • 1 0

    • (1)

      Obiad w restauracji, z miejscem przy stole, kelnerem i kiblem. Za 29 złotych. Dobre sobie.

      • 6 16

      • Trochę drogo

        Szczególnie w tych czasach, ale co poradzisz? Raz na dwa tygodnie można sobie pozwolić.

        • 2 0

    • Jakosc=cena

      Za 10 to rzeczywiście stolec dostaniesz. Jeżeli w dobrej bułce są świeże i dobrej jakości produkty to nie może to być tanie i będzie kosztowało więcej. A za 25-30 zł to dziś zjesz w dobrym barze a nie restauracji. Zostań w domu, zjedz makaron lub mięsko i ziemniaczki

      • 8 2

    • Bo to dobry biznes

      Kolega prowadzi - marża 300% na jedzeniu :)

      • 3 0

    • aaa

      26zł za bułkę z kotletem z kurczaka i paroma batatowymi frytkami(przykro mi burgerze miesiąca w surfie), to trochę żal :(

      • 2 0

    • W Holandi a dokładnie w Amsterdamie za Kebaba u Turka zapłaciłem 4 euro plus 1 euro za napój wszystko jedno jaki. Kebab taki ze ledwo zjadłem a jakość tez super.
      Wiec o czym my tu mówimy.

      • 0 0

  • Szkoda, że 90% opisów i zdjęć nie ma nic wspólnego z rzeczywistością (17)

    Idźcie do takiego Carmnika i poproście dokładnie takiego burgera jak ze zdjęcia. To samo w Surfie (notabene najbardziej zmarnowana marka) a dostaniecie tłustą dziwną konstrukcję a nie pysznego burgera jak w reklamie.
    Pomijam ceny. Entuzjaści fastfoodów rozpasali właścicieli i ci nie mają umiaru. 25 czy 30 zł za bułkę....no lekka przesada

    • 177 6

    • (14)

      Zrób ją sam w domu. Na pewno wyjdzie taniej

      • 9 45

      • Dokładnie tak robię (13)

        Burgery czy wrapy to częste menu u nas w domu. Świeże, pyszne, składniki takie jak lubimy i bez narażania się na brudne łapy palących kucharzy, czy oblepione syfem grille.

        • 56 3

        • (12)

          Więc dobrze wiesz że przy dzisiejszych cenach za 25 możesz sobie ewentualnie zakupy na śniadanie zrobić

          • 4 43

          • Oczywiście, że nie. (3)

            Za 25 zł zrobię 3 dobre hamburgery

            • 32 3

            • liczysz tylko składniki

              a prąd, woda, podatek, marza? dla niektórych to praca, tzn. źródło zarobku, musza choć trochę na tym zarobić. kup czasem

              • 7 5

            • Nie ma takiej mozliwosci (1)

              Sama DOBRA wolowina dla 3 osob kosztuje wiecej niz 25zl.

              • 5 7

              • Padlem. Na 3 burgery to i sarnine

                Taniej kupię niż Ty bredzisz. Wszyscy kupują gotówce z selgrosa. Przestań bajkopisarzyc

                • 1 0

          • Śniadanie za 25 zeta (7)

            Gratuluję głupoty.

            • 23 10

            • (6)

              Jajka , masło , bułki , ser . 10+6+5+7
              Matematyka dla zaawansowanych...

              • 4 25

              • I masz śniadanie dla 5-osobowej rodziny

                A nie jednej osoby

                • 37 2

              • (2)

                Ojej, ale piszesz ceny za całe opakowania. .. 10 jaj, 200 G masła, bułka powiedzmy 1 zl za sztukę, ser to już ileś plasterków za 7 zl. Także takie śniadanie nie jest raczej na raz... ewentualnie dla 2-3 osób. .. bądź na 2-3 dni

                • 23 1

              • współczuję rodzinie (1)

                karmić 5 osób za 25 zł xD na pewno smaczne i pożywne śniadanie z wysokiej jakości produktów im tam serwujesz

                • 2 32

              • Walczysz o klientów jak reksiu o kości

                A i tak nikt nie przychodzi???? Ja znam powód... za drogo macie. I dopóki wasza pazerność nie zdechnie będzieice padać jak muchy.

                • 16 1

              • 10 sztuk jajek 6,99.
                To ile ich jesz???

                • 4 1

              • Nie zjem

                10 jajek i kostki masła na śniadanie :-/

                • 8 1

    • e? (1)

      przecież Surf ma dobre

      • 2 17

      • miał dobre ...

        • 3 0

  • Moja mama gniewa się jak zjem takiego burgera, bo później nie chcę jeść obiadu (4)

    • 58 6

    • Niedobry chłopiec. Bo pasek będzie!

      • 29 0

    • Zjedz mame to przestanie się gniewać

      • 16 0

    • Też bym chciał dostać klapsa od Twojej mamy;)

      • 4 7

    • Jedź burgery po obiedzie.

      • 7 0

  • (3)

    Fast nie znaczy, że ma być niezdrowo i drogo.
    Przecież to może być np. świeże pełnoziarniste pieczywo ze świeżymi warzywami, serami, wędlinami, mięsami czy wszystkim innym

    • 11 14

    • Nie może

      • 0 2

    • 'Kebab rzemieślniczy to propozycja dla osób, które lubią jednocześnie fast food i zdrowe jedzenie.'
      A kebab (po prostu kebab) to już nie?

      • 1 1

    • Świeże warzywa ehe z mrozni

      Kupione w w kadrze z makro. Do tego wędlina z Nowaka skład 50%skrobia modyfikowana i spulchniacz z solą. Pieczywo slodowane z dodatkiem ziarenek. Ser z mixu pluszowego w 30% sztuczny z margaryny. To dostajesz kolego w tym cudzie natury. Poproś o metki! Skąd to bo bajdurza, a nie chcą podać. Mięsko z selgrosa.

      • 1 0

  • Top Gun Grill Bar ciągle otwarty

    Niedawno otworzyli sekcję tańca towarzyskiego

    • 16 1

  • Surf....... (1)

    nie dziękuję ...

    • 68 2

    • To nieładnie nie dziękować, pewnie dlatego ci nie smakuje.

      • 0 11

  • Luźna refleksja (10)

    Nie wiem, jaki sens jest napakować dużo różności w bułkę, a potem to wszystko ci wypada, sos kapie (nie ma bata, że nie kapnie na wdzianko), szczęki wypadają z zawiasów, nie widzisz co jesz. Powiecie żem bumer bo modnie jest jeść burgery, ale ja bym wolał dostać to wszystko na talerzu, zjeść spokojnie, pokroić zmieszać co chcę z czym chcę, zamoczyć (lub nie) w sosie. Pieczywko ewentualnie na boku.

    • 104 11

    • No a co za problem (1)

      W dobrych burgerowniach dostajesz złożoną bułę na talerzu, obok frytki i sztućce. Możesz sobie to zdekomponować i jeśc jak chcesz

      • 10 5

      • Po co mam dekomponować, jak mogę zamówić "zwykłe" danie bez rozmoczonej bułki - i tak właśnie robię.

        • 19 4

    • nie

      w bułce jest smaczniejsze

      • 3 8

    • wtedy to byłby "zdekonstruowany burger"

      za 10 PLN więcej

      • 12 0

    • Mistrzowie używają do tego trytytek ale najlepiej, pasuje do tego srebrna taśma.

      • 9 0

    • 10/10

      • 2 1

    • Po co jeść pomidorowa (3)

      Jak można ugryźć pomidora popić woda i zagryźć makaronem. Jpdl.

      • 4 9

      • Yyyyy... (2)

        A jakie są wady jedzenia pomidorowej?

        • 1 0

        • Można się ochlapać (1)

          I nie widać co jesz

          • 1 1

          • Wystarczy otworzyć oczy.

            • 0 0

  • Inny fast food konsumuje w Sopocie od 40 lat. Mmm. Pychotka. Chyba najstarszy fast food w kraju.

    • 4 7

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane