• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Tajskie smaki w Trójmieście: 5 miejsc, w których zjemy Pad Thaia

Mateusz Groen
16 czerwca 2022, godz. 15:00 
Opinie (87)
Pad Thai - Neon Pad Thai - Neon

Oryginalne smaki kuchni tajskiej zdobywają coraz większą popularność w Polsce. Jedną z najpopularniejszych tajskich potraw jest Pad Thai z woka, którego bazą jest smażony makaron ryżowy z warzywami i krewetkami. w Trójmieście restauracji i barów z tajskimi klasykami jest całe mnóstwo, a my polecamy wam pięć lokali, w których warto spróbować właśnie Pad Thaia.



  • Thai Thai przy ul. Podgarbary 10 w Gdańsku
  • Lolo Thaijolo przy ul. Jana z Kolna 2 w Gdyni
  • Haos przy Starowiejskiej 14 w Gdyni
  • Phuket przy ul. Grunwaldzka 8-10/3 w Sopocie
  • Neon przy ul. Abrahama 39 w Gdyni


Co jest dla ciebie decydujące przy wyborze dania w restauracji?

Kulinarne specjały z Tajlandii to jedne z najpopularniejszych dań w Polsce. Mimo wyraźnych wpływów z zewnątrz, głównie z Chin i Indii, oryginalność tajskiej kuchni wynika głównie ze stosowanych przez Tajów własnych oryginalnych składników. W kuchni tej dominują takie składniki, jak mleczko kokosowe, trawa cytrynowa, świeży imbir, a także kafir, czyli liście limonki.

Najsłynniejszym daniem kuchni tajskiej jest bez wątpienia Pad Thai. Receptury jego tworzenia są bardzo różnorodne i zindywidualizowane. Danie przygotowywane jest na woku na bazie: makaronu ryżowego, świeżych warzyw, kiełków, tamaryndowca, orzeszków, przyprawy chili, tofu i jajka. W zależności od kucharza, danie może przybierać nieco inną formę podania i zawierać różną wkładkę mięsną. Sycący Pad Thai potrafi dostarczyć nam około 400 kcal., w zależności oczywiście od porcji. Gdzie zatem w Trójmieście zjemy te klasyczne tajskie danie?

Czytaj też: W tych restauracjach zjesz bezglutenowe dania

Thai Thai przy ul. Podgarbary 10 w Gdańsku Mapka



ThaiThai ThaiThai
Dania z woka to prawdziwa kwintesencja tajskiej kuchni, wiedzą o tym znakomicie kucharze w restauracji Thai Thai. W Trójmieście są dwa oddziały tej sieci - w Gdańsku przy Złotej Bramie, jak i w Sopocie na "Monciaku". Warto dodać, że w obu restauracjach od lat gotują kucharze, którzy zdobywali doświadczenie w najlepszych tajskich restauracjach i instytucjach państwowych.

Pad Thai jest tutaj przygotowywany na bazie makaronu ryżowego z tofu, kiełek fasoli Mung, pasty z tamaryndowca, sosu rybnego, kruszonych orzechów. Dania uzupełniają dodatki w postaci: kurczaka (49 zł), krewetek (56 zł) lub tofu (49) zł.

Gdzie zjeść w Trójmieście?



Lolo Thaijolo przy ul. Jana z Kolna 2 w GdyniMapka



Lolo Thaijolo Lolo Thaijolo
Aby spróbować smaków wprost z Azji, warto się wybrać do Gdyni, a dokładniej na Plac Kaszubski, przy którym znajduje się lokal Lolo Thajolo. Kuchnia tajska jest specjalnością tego miejsca i znaleźć tu można wiele klasycznych dań z tego kraju. W Lolo Thaijolo Pad Thaia zjemy z szerokim makaronem ryżowym, kompozycją słodko-słonego sosu z warzywami i orzeszkami ziemnymi. Danie podawane jest z omletem jajecznym i limonką. Zapłacić musimy za nie 26 zł - cena niewygórowana, smak godny polecenia.

Haos przy Starowiejskiej 14 w GdyniMapka



Haos Haos
Pozostając w Gdyni w poszukiwaniach dobrego Pad Thaia możemy udać się do Haosu. Ich kuchnia to wręcz synonim słowa azjatycki street food. Znajdziemy tu wiele ciekawych dań typowych dla kuchni Dalekiego Wschodu, w tym również tajskiej. W Haosie Pad Thai zawiera smażony makaron ryżowy z jajkiem, cebulę, orzeszki ziemne, chilli, kiełki lucerny, sos tmaryndowo-rybny. Można wybrać makaron z kurczakiem (29 zł), tofu (29 zł) lub krewetkami (36 zł).

Phuket przy ul. Grunwaldzka 8-10/3 w SopocieMapka



Phuket Phuket
Phuket to sopocki lokal, w którym zjemy dania prosto z Tajlandii. Klimat restauracji przeniesiony jest prosto z azjatyckich ulic, a oryginalność zapewniają szefowie kuchni z Tajlandii.

Pad Thaia w lokalu dostaniemy z warzywami i tofu za 29 zł, kurczakiem za 38 zł, wołowiną za 44 zł lub krewetkami za 45 zł. Stworzony jest na bazie smażonego na woku makaronu ryżowego z jajkiem, warzywami, kiełkami fasoli Mung, suszonym chili i orzechami ziemnymi w sosie z tamaryndowca.

5 restauracji z kuchnią azjatycką



Neon przy ul. Abrahama 39 w GdyniMapka



Neon Neon
Ostatnim miejscem na naszej liście jest Neon, dla wielu mieszkańców Trójmiasta to kwintesencja tajskiej kuchni ulicznej. Niedawno nastąpiła w lokalu zmiana szefa kuchni. Jana Kiliańskiego zastąpił Krzysztof Konieczny - panowie rywalizowali ze sobą w siódmej edycji programu Top Chef. Jedno jest pewne. Pad Thai zarówno w wersji tego pierwszego, jak i drugiego to danie, które warto skosztować.

Dostaniemy go tutaj w trzech wariantach smakowych: z kurczakiem za 35 zł, z tofu również za 35 zł oraz z krewetkami i kalmarami za 41 zł. Każda porcja zawiera smażony na woku makaron ryżowy z jajkiem, czerwoną cebulę, cebulę dymkę, kiełki fasoli Mung, orzechy i świeżą kolendrę oraz oczywiście ćwiartkę limonki.

W tajskich daniach rozsmakowało się wiele osób. Gdzie wy lubicie zjeść tajskie dania? Podzielcie się opiniami w komentarzach.

Miejsca

Opinie wybrane


wszystkie opinie (87)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Włoskie czwartki na 32 piętrze!

street food, pubbing

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie