• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Okiem dietetyka: tanie i zdrowe produkty spożywcze

Viola Urban
24 stycznia 2023, godz. 07:00 
Opinie (77)
Zapiekanka ziemniaczana to smaczne i sycące danie, które łatwo przygotować. Zapiekanka ziemniaczana to smaczne i sycące danie, które łatwo przygotować.

Jakie są tanie i zdrowe produkty spożywcze? Ostatnimi czasy ceny w Polsce gwałtownie rosną, dlatego nic w tym dziwnego, że zaczynamy szukać oszczędności na co dzień. Dużym i stałym wydatkiem w każdym domu są zakupy spożywcze. Na pewno nikt jednak nie chce oszczędzać na zdrowiu, dlatego w dzisiejszym artykule skupię się na wartościowych, zdrowych i zarazem tanich produktach spożywczych. Dodatkowo wybrałam produkty, które dostępne są w podobnej cenie prawie o każdej porze roku, aby stworzyć najbardziej uniwersalną bazę tanich i zdrowych artykułów. Ostatnio w cyklu "Okiem dietetyka" pisałam o plusach i minusach diety wegańskiej.



3
miejsce: Dietetycy, leczenie otyłości
JJL Poradnia Dietetyczna
Gdańsk, Oliwkowa 4
9.2


Tanie i zdrowe produkty spożywcze




Płatki owsiane


Czy podczas zakupów w sklepie odruchowo szukasz promocji?

Często niedoceniane, a tak wartościowe! Płatki owsiane należą do tanich produktów, których z powodzeniem możemy używać do przygotowywania wielu różnych dań, nie tylko tradycyjnej owsianki. Można je dodawać do jogurtów, urozmaicać nimi panierki do mięsa oraz dodawać do koktajli. Zmielenie płatków owsianych pozwala na uzyskanie domowej mąki owsianej, idealnej do wypieku placuszków, naleśników, a nawet chleba.

Warto wybierać płatki owsiane górskie, które są ich najmniej przetworzoną formą. Płatki owsiane są przede wszystkim źródłem węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych. Oprócz tego zawierają beta-glukany, czyli związki pomagające pozbyć się nadmiaru cholesterolu.

Ziemniaki


Ten popularny dodatek do obiadu jest często bardzo niedoceniany. Ziemniaki są dobrym źródłem węglowodanów, mają wysoki indeks sytości i są przy tym niskokaloryczne - oczywiście, jeśli nie dodamy do nich masła czy innych tłustych dodatków. Ziemniaki są ponadto cennym źródłem witaminy C. Można podawać je ugotowane jako dopełnienie drugiego dania, ale można je też zapiekać. Stanowią wartościowy dodatek do różnorodnych zup oraz bazę do pysznych zapiekanek, np. mousaki.

Ziemniaki mogą z powodzeniem być wykorzystywane również do przygotowywania sałatek. Schłodzenie ziemniaków w lodówce sprawia, że wytwarza się w nich skrobia oporna, której spożycie powoduje mniejsze wahania poziomu glukozy we krwi, co szczególnie ważne jest u osób borykających się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.


Cebula


Cebula to warzywo bardzo uniwersalne, a zarazem tanie i ogólnodostępne przez cały rok. Można spożywać ją na surowo, jako dodatek do sałatek czy kanapek, ale również może stanowić niezwykle wartościowy dodatek smakowy w różnorodnych zupach i ogromnej liczbie przeróżnych dań.

Można zrobić z niej pyszną zupę cebulową. Ponadto związki zawarte w cebuli, oprócz specyficznego smaku i aromatu, wspomagają też odporność organizmu. W przypadku przeziębienia świetnie sprawdzi się przygotowanie domowego syropu.

Jabłka


Jeśli miałabym wybrać tanie i zdrowe owoce, to w pierwszej kolejności myślę o jabłkach. Dostępne są praktycznie przez cały rok w podobnych cenach. Są cennym źródłem błonnika i najlepiej jeść je ze skórką. Mogą stanowić pyszny dodatek zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych. Jabłka pasują szczególnie do drobiu i wątróbki. W słodkich daniach niesamowicie komponują się z dodatkiem cynamonu. Starte mogą przełamywać smak różnorodnych surówek.

Co więcej, z jabłek można przygotowywać pyszne przetwory, które możemy dodawać do deserów czy dań na słodko przez cały rok.

Muffiny i ciastka owsiane: idealny pomysł na śniadanie na słodko albo podwieczorek. Można do ciasta dodać jabłka. Muffiny i ciastka owsiane: idealny pomysł na śniadanie na słodko albo podwieczorek. Można do ciasta dodać jabłka.

Marchew


Marchew to kolejny całoroczny tani produkt, z którego można wyczarować różne wartościowe dania. Marchewka jest dobrym źródłem beta-karotenu i witamin. Jest bardzo uniwersalna, jeśli chodzi o jej wykorzystanie w kuchni ze względu na swój lekko słodki smak i intensywny pomarańczowy kolor.

Wykorzystywana jest powszechnie do bulionów, surówek, sałatek oraz różnego rodzaju zup. Marchew z powodzeniem sprawdzi się również w deserach, ciastach oraz owsiankach na słodko. Pieczona, gotowana i smażona smakuje całkowicie inaczej, także z powodzeniem można stosować ją na różne sposoby i szybko nam się nie znudzi.

Tanie i zdrowe produkty spożywcze - podsumowanie



Należy pamiętać, że nieprzetworzone produkty będą zazwyczaj najzdrowsze i zarazem najtańsze. Warto je wybierać na co dzień, a także korzystać z sezonowych obniżek cen na warzywa i owoce. Płatki owsiane, ziemniaki, cebula, marchewka czy jabłka to jedynie niektóre z wartościowych i tanich produktów, z których warto korzystać na co dzień. Co jeszcze dodalibyście do tej listy?

O autorze

autor

Viola Urban: na swoim blogu OkiemDietetyka.pl tworzy od 6 lat. Z zawodu dietetyk, z zamiłowania poszukiwacz nowych smaków, z doświadczenia redaktor serwisów poświęconych kulinariom i zdrowemu stylowi życia. Lubi inspirować do lepszego jedzenia i podejmowania świadomych wyborów. W wolnych chwilach biega i szuka dobrego jedzenia na mieście. Pisze do cyklu Okiem Dietetyka.

Opinie (77) 9 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Cebula i czosnek

    Mniam

    • 26 3

  • (4)

    Jeżeli ludzie zaczną jeść zdrowo i będą przez to mniej chorować i mniej obciążać służbę zdrowia to inflacja jest małą za to ceną.

    • 47 15

    • Inflacja... (1)

      Założenie maski na twarz w miejscu publicznym jak źle się czujesz jest jak widać zbyt wysoką ceną...

      • 11 7

      • Jak się źle czujesz, czy za każdym razem pod groźbą mandatu?

        • 2 3

    • (1)

      znajdź mi zdrowe warzywa , nie takie nafaszerowane azotem jak marchewka o grubości ręki dorosłego faceta

      • 1 1

      • Sam se znajdź. Ja jeżdżę do babci - ale nie powiem gdzie bo to moja babcia nie twoja

        • 3 0

  • Opinia wyróżniona

    (12)

    Tak jadły nasze babcie i matki i było to po prostu coś zwyczajnego i normalnego. Taka szerokość geograficzna, taki klimat, taka naturalna dostępność produktów więc taka dieta. Normalne.
    Z biegiem czasu ziemniaki zostały zastąpione batatami a cebula topinamburem i innymi "wynalazkami" a wszystko promowane przez influenserów, instagramerów, blogerów kulinarnych, autorskich kucharzy i tp.

    • 147 23

    • A teraz przeczytaj historię ziemniaka i cebuli :D (7)

      Jak na złość oba te warzywa zostały do Polski przywiezione i wypromowane przez ówczesny odpowiednik influencerów :D

      • 57 12

      • (6)

        Wiadomo, że zostały przywiezione ale cofanie się o setki czy tysiące lat w tym przypadku jest bez sensu.
        Ziemniak, cebula, marchew są powszechnymi warzywami uprawianymi w Polsce. Są tanie i powszechne. Nie zrozumiałeś kontekstu wypowiedzi.

        • 35 8

        • (5)

          Jak już napisałeś "Taka szerokość geograficzna, taki klimat, taka naturalna dostępność produktów", to nie pierdziel głupot o niezrozumieniu kontekstu.

          Nie, naturalnie ani ziemniaki, ani cebula nie należą ani do tej szerokości geograficznej, ani do tego klimatu, a okreśnie "naturalna dostępność" jest dość jednoznaczne i błędne niezależnie od kontekstu.

          Ciężko przyznać się do błędu, co?

          • 21 29

          • (3)

            Biorąc pod uwagę od ilu lat ziemniaki i cebula są u nas powszechnie uprawiane i dostępne, trudno mówić o błędzie. Zwykłe czepialstwo.

            • 40 11

            • Zwykłym czepialstwem jest próba wywyższenia się na szydzeniu z warzyw, które uprawiane są w Polsce nieco krócej. (1)

              A jak już palnąłeś głupotę tysiąclecia (np. topinambur rośnie na łąkach w Polsce, w przeciwieństwie do sztucznie hodowanych ziemniaków) to miej honor i przyznaj się do błędu :)

              • 23 14

              • :)

                Szydzenie z warzyw - robi mi dzień. Dziękuję!

                • 11 3

            • tylko że ziemniaki kupujesz greckie a cebulę niemiecką bo cena jest niższa, nasz produkty rolnicy wywalają do rowu bo nie wolno im nawet oddac za darmo a hurtownie wola tanie zachodnie nafaszerowane chemią byle co , byle tanioo

              • 7 0

          • Nie widzsz różnicy pomiędzy octem jabłkowym a ryżowym?

            • 8 1

    • A dziadkowie to już nie?

      • 8 0

    • Topinambur (2)

      Tak się składa, że topinambur rośnie w Polsce od wieków, tylko jeszcze nie tak dawno ludzie nie zdawali sobie sprawy z jego wartości odżywczych i przez to, że ma może trochę gorszy smak od ziemniaków, często wysypywali go, by dziki nie wyjadały innych rzeczy na polach. Bardziej polska nazwa tego warzywa to "Słonecznik bulwiasty".

      • 18 0

      • (1)

        Tak rośnie. Niemniej traktowany jest i wszedł z przytupem jako coś "premium".
        Dlatego się z tego śmieje.

        • 3 0

        • tak jak z brukwią , kiedys takie rzeczy jadły zazwyczaj zwierzeta , dziś ludzie

          • 3 0

  • (7)

    Tanio i zdrowo to przeczy samemu sobie.Wszystkie owoce i warzywa w markecie są pryskane tonami pestycydów. Mięso szprycowane wodą i chemią.Ja na szczęście własne uprawy na działce a mięso od znajomego rolnika, świnki karmione naturalnie.

    • 8 23

    • Te świnki to

      morskie?

      • 16 2

    • Svencjusz i jego mądrości ciąg dalszy...

      • 15 3

    • Ty chłopie nie masz działki, bo cały dzien piszesz bzdurne komentarze na trojmiasto. Masz na serio zwalone zycie. (3)

      • 17 2

      • Może pisze te komentarze z działki :D

        Swoją drogą Svencjusz to faktycznie fenomen. I nie jest to w tym wypadku komplement.

        • 7 0

      • (1)

        To jest mitoman. Zastanawiam sie czy to jego zaburzenie juz nadaje sie do leczenia. To troche chore tak marnowac zycie na pisanie komentarzy na trojmiasto przez tyle godzin dziennie.

        • 2 0

        • To jest typowy troll. Pisze glupoty dla beki i rajcuje sie, ze mu ludzie odpowiadaja.

          • 0 0

    • Ta na pewno naturalnie karmione

      Nawet nie wiesz co ci rolnicy robią a gadasz, bo od znajomego. Mój dziadek hodował świnie. Wiem jak to wygląda wśród rolników. Każdy ma kilka świń dla siebie i karmi je super zdrowo. Reszta idzie na sprzedaż więc jest gorszą jakość jedzenia dla nich

      • 6 1

  • Szczaw i mirabelki dodałbym. Najlepiej smakuja z miska ryzu ugotowanego na chruscie. (1)

    • 39 6

    • Mirabela

      Mirabela mi nie owocuje, co robić. Na szabrowników zamontowałem elektryczny pastuch, zgodnie ze stara niemiecka metoda sądownicza i dziala, ale cóż z tego jak owoców brak.

      • 0 1

  • Opinia wyróżniona

    Buraki (11)

    Zapomnieliśmy o burakach i kapuście. To są warzywa idealne

    • 210 2

    • Idealne bo bardzo zdrowe

      • 15 0

    • Mirabelki i szczaw. Samo zdrowie. (1)

      • 11 12

      • tak,szczególnie że za darmo no i runo leśne.

        • 7 0

    • brokuły

      i nic

      • 2 3

    • zdrowe teoretycznie (1)

      Marchew - w dyskontach zazwyczaj holenderska lub hiszpańska , sadzi się ja by oczyścić ziemie z toksyn które to marchewka doskonale absorbuje, powinna co najwyżej iść na pasze a jednak jest w biedabronce ,
      Brokuły - zazwyczaj mamy je z hiszpańskich szklarni gdzie rosną cały rok - na żwirku podlewane mieszanką nawozów i pestycydów
      Jabłka - pryskane 10 razy i konserwowane zgodnie z wymogami UE , wymagają albo 10 minut intensywnego szorowania skórki albo trzeba obrać skórkę
      Ziemniaki - dostępne aktualnie ziemniaki rosną w szklarniach pod lampami w mieszance żwirku i piasku podlewane głównie związkami azotowymi oraz środkami grzybobójczymi

      • 14 0

      • no właśnie

        a gdzie kupić dobre i wartościowe?, jestem w stanie zapłacić więcej ale za dobre produkty. Ostatnio nawet buraki mi spleśniały 3 dni po zakupie ich w "supermarkecie" z nazwą kwiatka :-( zresztą tam wszystkie warzywa to porażka.
        Misiek

        • 0 0

    • Nie po to dostałem życie żeby teraz żyć tanio i zdrowo. (3)

      • 0 2

      • (2)

        To żyj tlusto,szybko i bogato.

        • 0 0

        • Akurat tłuszcz to nic złego. Wręcz jest wskazany (1)

          Problemem są węglowodany. To od ich nadmiaru jest większość chorób cywilizacyjnych.

          • 2 1

          • Cholesterol to bukiet witamin.

            • 1 1

    • Zsiadle mleko i ziemniaki z koperkiem.

      • 4 0

  • podobne artykuły były kiedys pisane na zamówienie (2)

    Studiując na dziennikarstwie przeglądałem artykuły z prasy niemieckiej z lat 1939-1945 i tam było pełno takich własnie porad.
    Zaraz wrócą do łask ogródki przydomowe :)

    • 26 2

    • (1)

      Takie porady były też publikowane w PRL. Mam gdzieś jeszcze poradnik z lat 80-tych, jak zastępować "deficytowe produkty spożywcze" ;)

      • 16 0

      • czyli jest to przygotowywanie nas na kryzys jakiego nie pamiętają 30 latkowie

        • 12 1

  • Poproszę przepis na ośmiorniczki

    • 8 14

  • W pieczonych ziemniakach powstaje akrylamid

    Ale wiadomo - co dobre to zwykle niezdrowe, albo uważane za grzech.

    • 13 1

  • (2)

    Węglowodany zapycha i nic więcej....
    Chleb tak że nie ma żadnych wartości odżywczych

    • 4 15

    • Nie wiesz co piszesz (1)

      • 3 2

      • Tak ? A to ciekawe
        Co ma takiego super w sobie chleb ?:) cukier ? Mąkę z rundapem

        • 1 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Włoskie czwartki na 32. piętrze!

degustacja

Hiszpańska gitara w Treinta y Tres

muzyka na żywo

Warsztaty kulinarne dla dzieci

warsztaty

Najczęściej czytane