• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tanio, smacznie i do syta. Polecamy pięć miejsc, gdzie można tak zjeść

Magda Mielke
7 czerwca 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
  • I-100 gram
  • I-100 gram
  • I-100 gram
  • I-100 gram
  • I-100 gram
  • I-100 gram

Szalejąca inflacja, mniej w portfelu, a potrzeby te same. Jedząc na mieście większość z nas chciałaby nie tylko spróbować czegoś smacznego, ale i za niewielką kwotę dostać porządną porcję. Sprawdziliśmy, jak to wygląda w przypadku "domowych" obiadów, m.in. pierogów, naleśników i jedzenia na wagę.




Czy jadasz obiady na mieście?

Tani, smaczny i sycący - taki ma być posiłek jedzony na mieście. Jak wynika z deklaracji w komentarzach pod naszymi tekstami kulinarnymi, większość za obiad chciałaby zapłacić jak najmniej, a w zamian dostać dużą porcję i jeszcze zjeść coś smaczniejszego albo przynajmniej równie smacznego jak w domu. Naleśniki, pierogi, kuchnia polska, gruzińska, ukraińska, obiady jak u mamy i jedzenie na wagę - wybraliśmy pięć trójmiejskich jadłodajni, gdzie za kilkanaście złotych najemy się smacznie i do syta.

I-100 gram, Gdańsk ul. Leona Miszewskiego 17Mapka



Gdzie zjeść zdrowy i tani obiad w Gdańsku? I-100 gram to lokal z jedzeniem na wagę, prawdopodobnie jedyny w Trójmieście, w którym za 100 gramów na talerzu zapłacimy wciąż mniej niż 4 zł (3,95 zł). Nieważne, czy będą to surówki, ziemniaki, makaron, naleśniki, pierogi czy kotlet schabowy. Potraw w ofercie I-100-gram jest kilkadziesiąt. Można mieszać, wybierać ulubione potrawy i tworzyć swoje własne kompozycje.

Coś dla siebie znajdą tu zarówno wegetarianie, jak i bezglutenowcy. Wszystkie dania przygotowywane są od podstaw, bez użycia wzmacniaczy smaku i glutaminianu sodu, lecz z użyciem świeżych ziół i naturalnych przypraw. Potrawy są świeże, przygotowywane przez cały dzień i na bieżąco wydawane.


Bliskość kampusu Politechniki Gdańskiej sprawia, że w lokalu często bywają studenci. W środku znajduje się kilkanaście stolików, ale usiąść można także w przeszklonym i ogrzewanym ogrodzie zimowym. Lokal czynny jest od poniedziałku do piątku w godz. 11-18, w soboty w godz. 12-17.

  • Pierogi Lwowskie
  • Pierogi Lwowskie
  • Pierogi Lwowskie
  • Pierogi Lwowskie
  • Pierogi Lwowskie

Pierogi Lwowskie - Gdańsk, ul. Do Studzienki 8Mapka



W istniejącej od 2011 roku niewielkiej pierogarni we Wrzeszczu zjemy tradycyjne, lwowskie pierogi przygotowywane z naturalnych produktów, według dawnych receptur przez osoby pochodzące z Lwowa. Pierogów można spróbować zarówno na miejscu, w lokalu, jak i w domu - sprzedawane są na dowóz oraz jako produkt garmażeryjny.

Podawana w lokalu porcja liczy 10 pierogów i zaspokoi głód każdego smakosza, natomiast porcja 20 mrożonych pierogów będzie w sam raz na obiad dla całej rodziny. Pierogi przygotowywane są z różnym nadzieniem. Aby zasmakować prawdziwych lwowskich smaków, właściciele proponują spróbować pierogów z surowym mięsem wieprzowym, cebulką i koperkiem oraz pierogów z ziemniakami i podsmażaną cebulką. Ponadto, serwowane są tu pierogi mięsne, z kaszą gryczaną czy szpinakiem i twarogiem. Porcja kosztuje 19 zł. Nieco droższe (22 zł) są pierogi z kaczką lub z owocami - prawdziwy rarytas to pierogi z wiśniami.

  • Moja Gruzja
  • Moja Gruzja
  • Moja Gruzja
  • Moja Gruzja
  • Moja Gruzja

Moja Gruzja - Gdańsk, ul. Pilotów 3/6



Małe bistro Mojej Gruzji schowane jest w głębi osiedla na Zaspie. Serwowane są tu tradycyjne potrawy gruzińskie, a także gruzińskie wino. Kuchnia gruzińska jest charakterystyczna: słona i tłusta, pachnie kolendrą, aromatyczną solą Swanetii, setkami gatunków sera, świeżą śmietaną. Używane w niej składniki sprawiają, że jest bardzo sycąca.

Czytaj także: Klimatyczne restauracje poza centrum. Dobre jedzenie z dala od zgiełku miasta

Warto spróbować przede wszystkim chleba - placka drożdżowego wypiekanego w piecu, na przykład z gruzińskimi serami imeruli i sulguni. Taki chleb można zamówić duży (32 cm) lub mały (24 cm). Są w różnych wersjach, między innymi w kształcie łódki, z czarną fasolą czy z mięsem wołowo-wieprzowym i przyprawami. Ceny takiego chleba zaczynają się od 15 zł. Nie można zapomnieć też o chinkali, czyli pierożkach w kształcie sakiewek, nadziewanych serem lub mięsem. Sprzedawane są w porcjach po 5 szt., a ich ceny wynoszą ok. 18-20 zł. Do tego pasować będą gruzińskie lemoniady, a także regionalne wina. Stąd po prostu nie da się wyjść głodnym.

  • Naleśnikarnia Fanaberia
  • Naleśnikarnia Fanaberia
  • Naleśnikarnia Fanaberia
  • Naleśnikarnia Fanaberia
  • Naleśnikarnia Fanaberia

Naleśnikarnia Fanaberia - Gdynia, ul. Świętojańska 33MapkaSopot, ul. Dworcowa 7Mapka



Naleśnikarnia Fanaberia to jedno z najtańszych tego typu miejsc w Trójmieście. Jeden lokal znajduje się w centrum Gdyni, drugi w pasażu kulinarnym przy sopockim dworcu. Oba miejsca wyróżnia przytulny wystrój, miła atmosfera i przede wszystkim pyszne naleśniki w atrakcyjnej cenie.

Naleśnikarnie w Trójmieście


W karcie znajdują się zarówno mięsne, rybne i warzywne wariacje smaków, jak i propozycje na słodko. Zjemy tu naleśniki m.in. z kurczakiem, mięsem mielonym, łososiem, tuńczykiem, białym serem, jak i specjalności np. naleśnik hiszpański z chorizo, papryką i pieczonymi ziemniakami czy tajski z wieprzowiną, nudlami, warzywami, sosem słodko-ostrym i mlekiem kokosowym. Są naleśniki zapiekane z serem, lasagne, podawane w formie tortilli i naleśnikowego spaghetti. Wszystkie smażone są z mąki pszennej lub gryczanej. Ceny zaczynają się już od 9,90 zł, a większość naleśników mieści się w przedziale cenowym 13,90-18,90 zł. Za najdroższe zapłacimy 23,90-24,90 zł.

  • Bistro Alicja
  • Bistro Alicja
  • Bistro Alicja
  • Bistro Alicja
  • Bistro Alicja

Bistro Alicja - Gdynia, ul. Łużycka 6CMapka



Bar Alicja znajduje się w biurowej części Gdyni, jednak miejsce to warto mieć na uwadze nie tylko pracując w jednym z pobliskich biurowców. To firma rodzinna, w prowadzenie której zaangażowały się trzy pokolenia, co przekłada się na serwowanie pysznego, świeżego i domowego jedzenia "jak u mamy".

Zjemy tu dania z kurczakiem np. pierś z grilla czy po parysku, dania z wieprzowiny - placek po cygańsku, gulasz z kaszą, lasagne, a także sporo propozycji wegetariańskich, jak np. chaczapuri, curry czy pierogi z soczewicą. Ceny dań głównych wynoszą zazwyczaj od 17 do 24 zł. Codziennie przygotowywane są także tradycyjne zupy (w trzech pojemnościach do wyboru). Dania zmieniają się codziennie, ale są też stałe pozycje w menu. Warto śledzić fanpage baru - to tam publikowana jest aktualna oferta. Lokal jest czynny od poniedziałku do piątku w godz. 8-15:30.

To oczywiście nie wszystkie miejsca, gdzie zjemy tanio w Trójmieście. Więcej ich znajdziecie w naszym katalogu. Zachęcamy też do dzielenia się w komentarzach ulubionymi miejscami.

Miejsca

Opinie (303) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • to w mc donalds dwie małe kanapki z podwójną wołowiną za ok 16zł ....i jesteś najedzony (6)

    • 15 95

    • Po co chodzisz do maca??? (2)

      Wystarczy konsumować styropian z piwnicy na to samo wyjdzie smakowo a będzie taniej ...

      • 23 8

      • ale mnie to smakuje tj małe kanapki z mc donalds /wołowina bardzo dobra/ (1)

        ....gdyby nie inflacja to kotlety byłyby większe

        • 4 13

        • sky

          Wołowiny chyba nigdy nie jadłeś, to papier jakiś zmielony z czyms miesopodobnym.

          • 10 3

    • (1)

      ale to nie jest prawdziwe jedzenie. nie ma żadnej wartości odżywczej

      • 6 6

      • Ale bzdury...

        • 4 1

    • i już jeść mi się odechciało

      • 0 2

  • (12)

    4 zł za 100 gramów uważacie za "Tanio"? Wystarczy że włożycie sobie ze trzy ziemniaki jakiejś surówki kotleta i już jest 30 zł.

    • 105 14

    • Dlatego tam wkładamy tylko kotlety. (3)

      Nic więcej.

      • 30 3

      • no niby tak, ale jak chce się zjeść oboad a nie samego kotleta to jest problem (1)

        • 14 0

        • To chyba lepiej kotletami się najeść niż opychać kartoflem.

          Możan nałożyć sobie różne kotlety dla urozmaicenia . Za kartofle płacić 40 zeta za kilogram ? No litości.

          • 13 7

      • Lub samą rybę jak jest.

        • 9 0

    • "jakiejś surówki kotleta"- naucz się pisać po polsku- kotlet

      • 7 17

    • (1)

      nie powinienes jesc wiecej niz 0,5 kg na jeden posilek. bedziesz zdrowszy

      • 9 1

      • Waga nie swiadczy o sytosci i kalorycznosci posilku

        Co to za sztuka zjesc 0,5 kg salatki? A godzine pozniej jest sie glodnym.

        • 3 7

    • Tak, uważamy (2)

      To jest 40 zł za kilogram gotowej potrawy w lokalu. Weź może przejdź się do sklepu i sprawdź, ile kosztują produkty.

      • 6 4

      • Ale oni kupują w hurcie za połowę lub mniej tego co w sklepie. (1)

        • 10 5

        • Muszą się po pandemii

          nachapać.

          • 1 3

    • Zawsze możesz odwrócić proporcje,

      weź sześć kotletów, setkę surówki i pół ziemniaczka, pewnie wyjdzie również 30 zeta.

      • 3 1

    • ziemniaki lub ryż możesz przynieść z domu ...hahhhahahahah

      • 11 0

  • Tanio (3)

    To już było

    • 83 2

    • Obiad + (1)

      Nowy program , taka jest moja koncepcja.

      • 24 5

      • Od koncepcji

        to tu jestem ja!

        • 11 2

    • A będzie drożej

      • 8 2

  • Opinia wyróżniona

    1-100 jest ok, ale moim zdaniem smaczniej i chyba taniej jest w pobliskim Barze Akademickim. Tam jedynym problemem jest dziwna babka (chyba jakaś współwłaścicielka), która pojawia się tam raz na jakiś czas i wprowadza nerwowa atmosferę wśród obsługi.

    • 66 0

  • Średnia cena smacznego zestawu 28 złotych (1)

    Średnio trzeba liczyć że zupa plus drugie danie i kompot w barach mlecznych będzie kosztować 28 złotych.

    • 32 0

    • Osoby zainteresowane otwarciem baru mlecznego mogą liczyć na dofinansowanie do części posiłków sprzedawanych w jadłodajni w wysokości 40% wartości zakupionych surowców. Dotację mogą otrzymać wszyscy właściciele barów, którzy stosują marżę gastronomiczną nie wyższą niż 56% wartości zakupionych surowców...

      W moim mleczaku to zupa plus drugie danie = 19 zł, bez kompotu.

      • 7 1

  • Opinia wyróżniona

    No w końcu artykuł (12)

    O jedzeniu dla ludzi, a nie o nakrapianych sosem talerzach w cenie złota. Na pierogi się wybiorę jak najbardziej

    • 269 17

    • Nie należy jeść do syta! (4)

      Później tylko brzuchy rosną i występują problemy gastryczne.

      • 16 22

      • opinia sponsorowana przez lokale preferujace dania w stylu "duzy talerz + grafika na tymze"?

        • 20 2

      • (2)

        Wez spadaj. Jem do syta i od lat mam stala wage ciala, czyli 54 kg. Potrafie zjesc wieksza porcje, niz obiad mojego meza.

        • 8 12

        • Nie da się mieć stałej wagi (1)

          Zwykle zmienia się 2-3 kg w obie strony

          • 6 4

          • Hahahaha padlam. Chyba moj organizm o tym nie wie.

            • 1 0

    • A ja straciłam apetyt, wyniki badań mam dobre, czuję się dobrze, ale dlaczego nic mi się nie chce jeść? (2)

      Stało się to 2 lata temu po menopauzie. Schudłam, ale już nie chcę więcej.

      • 8 1

      • Czasem tak jest. Duzo ludzi na pewnym etapie zycia traci apetyt.

        • 11 0

      • depresja?

        • 7 0

    • Dwa zeta za pieroga ruskiego to właśnie cena złota

      • 8 5

    • Bo to sa knajpy

      Gdzie dobrze zjesz, a nie patogastro

      • 3 1

    • (1)

      Oj warto te pierogi są pyszne, mieszkam niedaleko a sama dopiero niedawno spróbowałam i się zakochałam, cena nie najniższą wcale ale no nigdzie takich się nie zje. Trzeba tylko nie iść za późno bo już od późnego południa wielu pozycji w menu brakuje

      • 0 0

      • Pierogi rzeczywiście smaczne

        ale nie są duże i 10 się nie najesz. Te 20 dla całej rodziny to jakiś żart redaktora

        • 1 0

  • Brzeźno - Obiady Domowe (8)

    Za 25zł.

    • 18 4

    • Za co ? (1)

      Jaki obiad ? Menu.

      • 1 2

      • Bar Star. Tak nazywa się to miejsce. Na drugie jest porcja mięsa, fura ziemniaków lub kaszy i mnóstwo surówki.

        • 1 0

    • Podaj adres (3)

      • 2 1

      • Trocadero (1)

        • 0 1

        • Tam gdzie kiedyś panny były?

          • 1 0

      • Bar Star Obiady Domowe

        Znajduje się w tym samym budynku co Surfburger i Czarnej Kozy Zagroda.

        • 0 0

    • (1)

      Bar mleczny "Perełka" ?

      • 3 0

      • Obok perełki

        Dobre i tanie kiedyś były Dania obiadowe obok perełki w tym pawilonie piętrowym na dole obok sklepu ze słodyczami. Nie wiem jak teraz bo dawno nie byłam.

        • 0 0

  • Vv (2)

    Mc Donald to masz bułki sztuczne glutowe przekładane krowimi plackami na sam widok odrzuca ale jak mówią rzecz gustu jesteś tym co jesz.

    • 41 5

    • Kropki, przecinki... Po co?

      • 7 3

    • Polacy zamknęli w latach 90 swoje zakłady pracy. W zamian dostali amerykańskie hamburgery :)

      • 8 2

  • Opinia wyróżniona

    I oby więcej takich miejsc, nie każdy idzie do lokalu żeby walnąć fotkę na instagrama, lub szantażować obsługę modnej knajpy, że jest się influencerem i jak nie dadzą posiłku za darmo, to wystawi się im zła recenzje.

    • 34 4

  • Opinia wyróżniona

    Pewien znany hotel w centrum Gdyni. Ogroooomna porcja falafela, tofu, kasszy, buraczkow i co tam jeszcze bozia dala - 34 zl. (6)

    Bez tlumu, brudu, wrzeszczących dzieci i żebrających dookola pijakow.

    • 12 19

    • wege? nie dziękuję (1)

      • 7 10

      • nie dziękuj.

        • 5 4

    • (3)

      Zawsze musicie się wciskać ze swoją niby ukrytą wege-propagandą. Robicie sobie pod górę i tylko zniechęcacie do siebie. I nie mówię tylko wege, lecz pochodnych zjawiskach.

      • 5 11

      • pochodną jakiego zjawiska ty jesteś?

        • 6 3

      • Co jest pochodne do wege? (1)

        Frutarianizm? Laktoowo? No weź zdradź

        • 2 5

        • wszelkiej maści lewactwo

          • 0 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane