- 1 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (14 opinii)
- 2 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (149 opinii)
- 3 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (9 opinii)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 5 "Zamawia espresso i siedzi 3 godziny" (207 opinii)
- 6 Koktajle na dzień trzeźwości? Czemu nie! (32 opinie)
Targ kulinarny z francuskimi specjałami przy Sopot Centrum
Kuchnia francuska to jedna z bardziej znanych i cenionych kuchni na świecie. W ten weekend, w ramach Sopockiej Majówki możemy skosztować jej przysmaków. Targ Kulinarny Smaki Francji znajdziemy na pasażu Sopot Centrum w sobotę i niedzielę (5-6 maja) w godz. 12 - 20.
Motywem przewodnim tegorocznej Sopockiej Majówki są kultura, zwyczaje i smaki Francji. Z tej okazji, w piątek na pasażu Sopot Centrum pojawiły się tematyczne stoiska, na których poznać możemy kulinarne dziedzictwo kraju nad Sekwaną.
- Przygotowaliśmy prawdziwą zupę cebulową, quiche ze świeżym szpinakiem, kozim serem i suszonymi pomidorami, świeże ostrygi Fine de Claire Nr 2, Croque Monsieur, czyli chleb tostowy z sosem beszamelowym, serem i szynką wiejską, crossainty i bogatą ofertę win z Bordeaux - mówi Philippe Abraham, szef kuchni w Petit Paris.
- Na naszym stoisku mamy sery z całej Francji i wina z południa kraju, oprócz tego różne konfitury do serów, musztardy, suszoną kiełbasę francuską. Wśród serów znajdują się sery pleśniowe i długo dojrzewające m.in. ser Comté, który dojrzewa 18-24 miesiące, a żeby wyprodukować jedno koło, potrzeba aż 500 litrów mleka - mówi Maria Petit z Cyrano & Roxane.
Na stoiskach znajdziemy też dużo słodkości, bakalie, chleb, owocowe fondue czy lody naturalne. Organizatorzy przewidzieli specjalną strefę relaksu, gdzie można usiąść przy stoliku i spokojnie delektować się zakupionymi specjałami. Warto też przyjrzeć się pokazom malowania.
Targ Kulinarny Smaki Francji to miejsce, w którym odnajdą się zarówno entuzjaści francuskiej kuchni, jak i ci, którzy dopiero zaczynają swoją kulinarną przygodę z tym krajem. Wystawcy zachęcają do spróbowania swoich specjałów i z chęcią opowiadają o ich pochodzeniu i metodach produkcji. Dużym atutem wydarzenia jest bogaty wybór wina i serów.
Na Targ Kulinarny Smaki Francji możemy wybrać się jeszcze dzisiaj i w niedzielę w godz. 12 - 20.
Wydarzenia
Miejsca
Wydarzenia
Zobacz także
Opinie (38) 8 zablokowanych
-
2018-05-05 07:12
winko i rower:)? (8)
- 12 5
-
2018-05-05 07:24
typowy kato-Polak, musi od razu wychlać całą butelkę, żeby było że pił (4)
- 7 8
-
2018-05-05 07:41
(1)
Byłeś gdzieś poza Polską ?
- 6 4
-
2018-05-05 09:34
możliwe że był
ale takie restrykcje i normy to tylko w Polsce
w Niemczech i wszystkich krajach południowych można prowadzić po kieliszku wina czy jednym piwie i policja za to nie ściga- 8 0
-
2018-05-05 19:08
raczej lewacki - polski koderasta (1)
- 2 3
-
2018-05-05 23:08
Warszawiak z Tworek i wszystko jasne.
- 1 0
-
2018-05-05 07:53
(2)
Będziemy tam
- 6 2
-
2018-05-05 23:06
Na fracuskie specjały to lecę sobie do Paryża a nie do hochsztaplerów z ....
- 1 2
-
2018-05-05 23:29
Będziemy tam Policja z alkomatem
Po pijaku.
- 0 0
-
2018-05-05 07:31
Najlepsze kasztany są na placu Pigal (4)
- 18 5
-
2018-05-05 09:41
(1)
Zuzanna lubi je tylko jesienią
- 4 0
-
2018-05-05 10:52
Przesyła ci świeżą partie
- 4 0
-
2018-05-05 17:50
Nie ze mną te brunery Numer.
- 3 1
-
2018-05-05 22:22
ci z konspiracji to piętro wyżej
- 0 1
-
2018-05-05 07:40
(12)
Po ile lody?
- 8 4
-
2018-05-05 09:42
(4)
Nie łapię tego zdjęcia...
Te cold brew... ni po polsku, ni po francusku- 19 3
-
2018-05-05 10:07
(2)
ważne, że łapiesz cene
- 1 2
-
2018-05-05 10:28
(1)
Też do końca nie łapię...
- 7 0
-
2018-05-05 23:10
To nowo mowa nędzy umysłowej z ex pegeeru.
- 3 1
-
2018-05-07 06:58
te cold brew to też ni w kij ni w ryj
polski się kłania i owszem
- 1 0
-
2018-05-05 11:20
Byłem zjadłem francukiego croisanta zapiłem Polską wódką
na deser francuski bridge france media glass zapiłem kieliszkiem wódki następnie wyszedłem. Przyjechałem samochodem wróciłem taxówką- nie trawię wina.
- 6 4
-
2018-05-05 11:23
Lody Francuskie pamiętam kiedyś przed wjazdem A2 Gdańsk Warszawa sprzedawały dziewczyny (3)
Francja ma swój kunszt nie mogę powiedzieć
- 15 3
-
2018-05-05 22:35
(1)
Bożepole obecnie DK6
Ale nie wiem jak z jakością
Czuwaj!- 0 0
-
2018-05-07 07:00
a coś ty się tak na to bożepole uparł jak kozioł?
wszędzie wstawiasz to swoje bożepole
- 0 0
-
2018-05-05 23:13
Nędzo umysłowa konsumecie denury za 500+ , Do Gdańska z W-awy to A1.
- 2 2
-
2018-05-05 11:35
Gałka za 14 złotych, promocja
- 6 1
-
2018-05-05 23:09
U katabasa za bóg zapłać.
- 2 1
-
2018-05-05 10:14
(2)
Ceny dostępne tylko dla beneficjentów układu okrągłostołowego z komunistami widzę.
- 20 12
-
2018-05-05 10:57
Czesław, lecz się.
- 3 8
-
2018-05-05 11:35
Nie jestem z pisu, więc mnie nie stać
- 5 4
-
2018-05-05 10:37
był ktoś? (1)
jakie ceny? coś ciekawego mają?
- 7 2
-
2018-05-06 08:02
żenada
byliśmy i jedno słowo to ŻENADA żeby te trzy stoiska na krzyż w ogóle nazwać targami. Z byle czego chcą bat ukręcić. Sprzedają Polacy z trójmiejskich knajp, bo dostaje się wizytówkę od razu do ręki. Jakość produktów...nie jest francuska delikatnie mówiąc. Spróbowaliśmy i nie dość, że kasa wywalona w błoto to smak i jakość jest ŻENUJĄCA. Mieliśmy ochotę wrócić się i walnąć im tymi potrawami na stół. Może jak ktoś się nie orientuje jak coś ma smakować to się ucieszy, ale dla nas to była żenada. Nawet nie chodzi o cenę. Za dobre produkty można zapłacić więcej, ale tutaj ktoś chce z g... bat ukręcić.
- 6 1
-
2018-05-05 14:09
A bigos z żabami jest? (1)
Może gulasz że ślimaków?
- 10 3
-
2018-05-05 23:14
Komar żąbę w d*pę konsał.
- 1 1
-
2018-05-05 18:29
smutnawo ...
- 7 2
-
2018-05-05 21:52
Ślimak z bułka paryską na ciepło :)
- 2 1
-
2018-05-06 07:42
Fuj.....
Gdzie francja 3 stoiska na krzyrz .....Malo produktow .....Jak na kurort w pipidowie w afryce ok........Smutek
- 5 0
-
2018-05-07 08:48
Bardzo słabe,w zeszłym roku był targ hiszpański o niebo lepszy
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.