- 1 Święto wszystkich kawoszy (72 opinie)
- 2 Gdzie dobrze zjeść w centrum Gdyni? (116 opinii)
- 3 Kuchnia jak u mamy, czyli jaka? (75 opinii)
- 4 Jemy na mieście: El Molo - bajeczny widok (37 opinii)
- 5 Sezon na śliwki. Dlaczego warto po nie sięgać? (14 opinii)
- 6 Nowy plan dla Bulwaru Nadmorskiego (222 opinie)
Tatar w Trójmieście - gdzie, jak i za ile?
Tatar to jedna z tych potraw, wobec której trudno pozostać obojętnym. Nie codziennie jemy przecież potrawy, których głównym składnikiem jest surowe mięso. Miłośnikom tego dania oraz wszystkim tym, którzy postanowią spróbować, restauracje w Trójmieście zaoferują tatar wysokiej jakości na wiele różnych sposobów.
Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie
Głównym składnikiem tatara jest skrobane, drobno siekane lub mielone mięso, najczęściej z udźca, szynki, polędwicy lub ligawy. Coraz więcej szefów kuchni eksperymentuje z tatarem i przyrządza go z mięsa innych rodzajów, w tym z ryb, a nawet bez dodatków zwierzęcych.
Serwis doliczany do rachunku w restauracji - tak czy nie?
Warto również wiedzieć, że pod względem wartości odżywczych tatar może być naprawdę dobrym wyborem. Ze względu na brak obróbki termicznej mięso zachowuje białko najwyższej jakości. Tatar w klasycznym wydaniu, czyli z mięsa wołowego, zawiera też pokaźne ilości kreatyny, tauryny i karnityny, które wspomagają regenerację i pracę mięśni, także mięśnia sercowego.
Czy warto spróbować tatara? Na to pytanie każdy musi odpowiedzieć sobie sam. Jedno jest pewne: jeśli przekonamy się do tego dania, możemy przygotować się na prawdziwe tournée po trójmiejskich lokalach. Szefowie kuchni wspinają się bowiem na wyżyny swojej kulinarnej wirtuozerii.
Tatar na różne sposoby
- We wszystkich restauracjach z rodziny Fino w menu zawsze można znaleźć tatar wołowy, lecz w każdej różni się on dodatkami - mówi Jacek Koprowski, szef kuchni restauracji Fino. - Dla przykładu w Gdańsku jest to siekany tatar z polędwicy wołowej podany z ogórkami małosolnymi, wędzonym majonezem szczypiorkowym, piklowanymi kurkami i chipsem z pomidora, w Gdyni można zjeść z tatar z bavetty z wędzonym majonezem, panettone i siankiem ziemniaczanym. Z kolei w Sopocie serwujemy grubo siekany tatar z polędwicy wołowej ze smażonymi aterynkami, majonezem lubczykowym oraz tartym żółtkiem.
- W Sopockim Fino Noir mamy również alternatywę dla wegan, chociaż mięsożercy również się w nim rozkochali: jest to tatar z arbuza w towarzystwie wegańskiego majonezu szczypiorkowego, piklowanych kurek i sianka ziemniaczanego - dodaje Koprowski.
Tatar w wersji klasycznej
Wiele lokali wciąż trzyma się tradycyjnej receptury na tatar. Ewentualne eksperymenty dotyczą tu poszukiwania składników jak najwyższej jakości, a nie samego składu dania.
- W karcie posiadamy ręcznie drobno siekany tatar z polskiej polędwicy wołowej - mówi Marta Ciomek z restauracji Oberża86 w Gdyni. - Podawany jest z marynowanymi kurkami, drobno siekaną cebulą i ogórkiem konserwowym oraz żółtkiem z kurzego jaja. Wszystkie składniki podane są osobno, aby goście mogli sami je wymieszać według własnego gustu.
Sushi w Trójmieście - sprawdziliśmy ceny
Po pierwsze: wołowina
Pośród trójmiejskich restauracji daje się dostrzec wyraźną tendencję na serwowanie tatara z mięsa siekanego, nie mielonego. Według szefów kuchni podnosi to jakość i walory smakowe przystawki.
- Nasi goście mają okazję spróbować tradycyjnie przyrządzonego tatara, serwowanego w nowoczesnym wydaniu - zachęca Jonasz Jasiński, szef kuchni w restauracji Serwus w Gdyni. - To, co wyróżnia nasz tatar, to mięso siekane, a nie mielone. Dzięki temu uzyskujemy wyjątkowo delikatną strukturę mięsa. Aby nie przyćmić smaku mięsa, lecz podkreślić jego walory, dodajemy do niego korniszony, cebulę szalotkę confitowaną, majonez chrzanowy, cebulę prażoną, sianko z pora, warzywa sezonowe małosolne oraz żółtko sous vide. Cebula w różnych postaciach, por czy chrzan w postaci majonezu są tu dla uzyskania większej wyrazistości dania.
- Nie da się również ukryć, że tatar po prostu lubi kiszonki - dodaje Jasiński. - Stąd pojawia się w naszym tatarze kalafior, marchew i brokuł małosolny. Natomiast kremowe żółtko sous vide łączy wszystkie składniki i smaki. W tradycyjnym tatarze żółtko jest surowe, jednak dbając o bezpieczeństwo gości, nasze żółtko jest gotowane w niskiej temperaturze.
Składniki najwyższej jakości
- Od 16 lat serwujemy w naszej restauracji tatar wołowy przygotowany według tradycyjnej francuskiej receptury - zapewnia Philippe Abraham z restauracji Petit Paris w Sopocie. - Nasz tatar składa się tylko i wyłącznie z polędwicy wołowej - nie wybieramy innych części wołowych, takich jak zrazówka lub ligawa. Tatar wołowy składa się z 12 składników, z czego w porcji znajduje się 20 proc. samych dodatków, reszta to czysta polędwica wołowa. W naszej karcie zawsze znajdziemy dwa rodzaje tatara. Drugi to tatar rybny lub warzywny według sezonu i dostępności produktów. W aktualnej karcie menu mamy tatar z czerwonego tuńczyka, sos sojowy, awokado, oshinko i z papryczką chilli.
Muzyka na żywo w trójmiejskich lokalach. Lato 2021
Tatar na nietypowo
Możemy także spróbować potrawy, która zaskoczy nie tylko nasz zmysł smaku, ale i wzroku - siekanej wołowiny z marynowanymi grzybami i wędzonym kawiorem z pstrąga.
- To nietypowa odsłona tatara w interpretacji Marcina Popielarza: tatar wołowy podawany na konfiturze z cebuli, pokryty carpaccio - mówi Marcin Oziębły, Front of House Manager w restauracji Biały Królik w Gdyni. - Wyróżnia go niestandardowe połączenie z papryką (rouille paprykowe i majonez z wędzonej papryki), która dodaje pikanterii i charakteru daniu. Serwowany jest z wędzonym kawiorem z pstrąga, który zaskakująco komponuje się ze smakiem tatara i pozostawia lekko słony i dymny finisz na podniebieniu. Struktury daniu dodaje kruche ciasteczko.
Ile zapłacimy za tatar?
Ceny za tatar w trójmiejskich restauracjach są zróżnicowane. W restauracji Fino za tatar wołowy zapłacimy 34 zł. W Oberża86 ten rodzaj przystawki kosztuje 39 zł, a tatar z marynowanego śledzia 20 zł. W Serwusie zjemy tatar za 42 zł, w Petit Paris za 32 zł, a w Białym Króliku za 35 zł.
To, rzecz jasna, niejedyne lokale w Trójmieście, które z przyjemnością ugoszczą nas tatarem. Ten rodzaj dania możemy zjeść również m.in. w gdańskiej restauracji Chleb i Wino. Za tatar wołowy i tatar z łososia zapłacimy po 29,90 zł, a za tatar z łososia i awokado 31,90. Śliwka w kompot zaserwuje nam tatar z polędwicy wołowej w cenie 36 zł, a w bistro Białe Wino i Owoce w Gdyni zapłacimy za tę przekąskę zaledwie 11 zł.
- Joanna Skutkiewiczj.karjalainen@trojmiasto.pl
Miejsca
Opinie wybrane
-
2021-08-24 12:40
Nie trzeba nigdzie iść (8)
w sklepach osiedlowych sprzedają za groszę tatar, nie ma sensu przepłacać w restauracji, można zjeść w domu. Mieszkamy w mieście, a nie na wsi i sklepy mamy pod domem
- 50 69
-
2021-08-24 13:00
wiemy już że dziadujesz, piszesz o tym pod każdym artykułem na trojmiasto (4)
jakbyś miał jakoś wybitnie zbiednieć od zjedzenia tego jednego tatara
- 22 12
-
2021-08-24 13:36
Po czym rozpoznajesz kim jestem? (3)
- 7 10
-
2021-08-24 14:02
(2)
Po twoich zawsze głupich wypowiedziach !
- 19 3
-
2021-08-24 15:21
kłamiesz, jesteś opłacony (1)
i dla Ciebie takie prawdziwe komentarze są nie wygodne
- 2 6
-
2021-08-25 00:25
Prawdziwe w twoim dziadowaniu. Niewygodne to mogą być tylko dla ciebie.
W końcu tatara spożywasz w domu i musisz go sobie sam przyrządzić. Ja rozumiem że być może twój czas jest mniej cenny od stawki za tatara w restauracji, cóż ja też nie mogłem sobie na wiele rzeczy kiedyś pozwolić, ale pomyśl jak bardzo zbiedniejesz jak raz na miesiąc, ba, na tydzień wyjdziesz na miasto i zjesz tatara za parę dych, albo cokolwiek innego. Ty serio myślisz że jestem opłacony by dyskutować z anonimem? :) Paranoik.
- 6 1
-
2021-08-25 08:29
Zgadzam się
Tatar jest z 3-4 prostych składników dostępnych dla każdego w sklepie , dodatkowo jedna z restauracji napisała że klient sam miesza składniki więc właściwie to tak samo jak bym zrobił w domu . W restauracji lepiej zamówić coś czego samemu się w domu nie zrobi
- 3 3
-
2021-08-29 14:13
To zajadaj to stolec osiedlowe co nazywaja tatarem
Ja wolę z legawy albo siekany z polędwicy w knajpie, nawet za 40 zlotych
- 0 0
-
2022-06-30 15:35
Nie dziaduj i chociaż raz idź na porządnego tatara do knajpy. Polecam do tego setkę zmrożonej wódeczki i od razu życie staje się piękniejsze.
- 0 0
-
2021-08-24 15:32
Tatar w formie klasycznej:polędwica wołowa, żółtko, ogórek i cebula (1)
powinien być chroniony, aby ta otyła egzaltowana osoba ze sztucznymi lokami nie mogła się nad nim pastwić.
- 68 5
-
2021-08-25 11:13
i pewnie pojdziesz raz do roku do knajpy i tak tatara nie zamowisz buhahaha znawcy
- 1 4
-
2021-08-24 12:07
kiedyś nie lubiłam, dziś uwielbiam :) (9)
całkiem niezły tatar jest w Neonie w Gdyni. chociaż jak ostatnio byłam, to akurat nie mieli.
- 15 6
-
2021-08-24 12:57
Bo wyszedł (1)
- 1 0
-
2021-08-25 09:08
Na taras?
- 0 0
-
2021-08-24 13:02
Oj potwierdzam - sztosik (1)
Jeszcze w niedalekiej Sztuczce jest przepyszny - tylko droższy
- 1 0
-
2021-08-24 15:24
i ja potwierdzam :)
:)
- 0 0
-
2021-08-24 14:01
Nie lubiłaś bo nie spróbowałaś? (3)
Bo takich jest wielu co twierdzą że nie lubią chociaż nigdy nie próbowali
- 1 1
-
2021-08-25 07:21
(2)
Tak samo z nasieniem. Nie spróbowały nigdy, a gadają, że be.
- 2 0
-
2021-08-25 09:07
Mje smakuje.
Lniane. Szczególnie w formie gluta. Mniam :D :D
- 3 0
-
2021-08-25 09:40
A ty próbowałeś?
Jesteś koneserem? Co doradzisz?
- 1 0
-
2021-08-24 15:24
tak, potwierdzam, na grzance...
dwie takie grzaneczki na porcję. Smaczne
- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.