• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Test Smaku: bezbłędne smaki w Crudo

Beata Testsmaku
21 października 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Test Smaku: niebanalne i smaczne Dwie Zmiany

W kolejnym odcinku cyklu Test Smaku odwiedzamy restaurację Crudo zobacz na mapie Sopotu w Sopocie. Ostatnio pisaliśmy o Piwnej 47 w Gdańsku. Recenzje publikowane są co dwa tygodnie w środę - następnym razem opiszemy nasze wrażenia z restauracji W Ogrodach w Gdyni (już tam byliśmy). Nasze recenzje są subiektywne, ale szczere - wszystkie restauracje odwiedzamy anonimowo, bez zapowiedzi i na własny koszt.



Crudo po hiszpańsku oznacza "surowy". Odzwierciedleniem nazwy są serwowane tutaj dania (głównie steki) i wystrój, który utrzymano w modnym ostatnio koncepcie architektonicznym. Jest to pierwszy z kilku projektów trójmiejskich restauracji w wykonaniu Macieja Ryniewicza. Ten zdolny projektant stworzył także wnętrze gdyńskiego Serio, Śródmieścia czy sopockiego Fidela. Wszystkie te restauracje są do siebie podobne, ale nie są przez to mniej klimatyczne i atrakcyjne. Jest to porządnie wykonana robota. Przemyślana, pełna innowacyjnych pomysłów, z zaangażowaniem i pieczołowitością, z imponującą dbałością o wszelkie detale. Połączenie betonu, drewna i metalu tworzy spójną całość. Piękne wnętrze, które wypełnia nastrojowa muzyka. Jeden minus - są tutaj bardzo niewygodne drewniane krzesła. Po dłuższej chwili bolą plecy.

Karta nie jest przesadnie rozbudowana i - co ważne - jest zmieniana sezonowo. Dominują dania mięsne przygotowywane z polskiej wołowiny pochodzącej z Pniew. Jest w karcie tatar, burgery, wyborne steki, pierogi z gęsiną. Dla osób, które nie przepadają za daniami mięsnymi w ofercie lokalu znalazły się ryby i owoce morza. Restauracja szczyci się również kolekcją starannie dobranych i wyselekcjonowanych win z całego świata. Od poniedziałku do piątku w godzinach 13-18 zjecie też lunch.

Zamówiliśmy:
- Bałtycką zupę rybną (22 zł);
- Pierogi z gęsiną (26 zł);
- Filet z dorsza bałtyckiego (39 zł);
- Stek z antrykotu (72 zł);
- Sorbet z malin (25 zł);
- Karpatkę (22 zł);
- Kieliszek białego wina (20 zł);
- Kieliszek czerwonego wina (22 zł);
- Wodę (7 zł/0,3 l).

Bałtycka zupa rybna na pierwszy rzut oka nie zachwycała, ale pierwsza łyżka esencjonalnego, delikatnego, wręcz aksamitnego bulionu zmieniła to - jakże mylne - wrażenie. Zupa lekko słodka, bardzo bogata w smak i aromat. Kawałki łososia i dorsza soczyste, a warzywa ugotowane w punkt. Polecam!

Pierogi z gęsiną podano z cebulą, prażoną kaszą gryczaną i bekonem. Smak bez zarzutu. Ciasto świetne, odpowiednio cienkie, dobrze przyprawione, a farsz rewelacyjny. Doskonałe były również dodatki, które subtelnie podkręciły smak tradycyjnych pierogów. Prażona kasza przyjemnie chrupała, boczek nadał wyrazistości. Znakomita przystawka na początek uczty w Crudo.

A teraz dania główne, które - co tu dużo mówić - były wspaniałe. Dorsz przepięknie podany, dawno nie trafił na nasz stół tak efektownie skomponowany talerz. Oczywiście strona wizualna to jedno, ale najważniejszy jest smak. Ten na szczęście nie budził żadnych zastrzeżeń. To była nie lada przyjemność móc jeść tak dobrze przygotowaną rybę. Była soczysta, świetnie doprawiona, jędrna, a delikatny, miękki i lekko słodki por wzbogacił subtelny smak dorsza. Truflowy ziemniak to dodatek i ładny, i ciekawy w smaku. Całość zachwyca i to nie tylko mnie. Z przyjemnością obserwowałam również reakcje innych gości, którzy pomrukiwali z zachwytu, a na ich twarzach już po pierwszym kęsie pojawiał się znaczący i satysfakcjonujący uśmiech.

Zamówienie steka w takim miejscu było wręcz obowiązkowe. W karcie można znaleźć steki z antrykotu, rostbefu, polędwicy, t-bone, a także niezbyt często spotykany w restauracjach Tomahawk. Wybraliśmy stek z antrykotu. Okazał się wybitny pod każdym względem. Jakość mięsa pierwszorzędna, stopień wysmażenia idealny i zgodny z zamówionym, sposób doprawienia świetny, struktura mięsa bez zarzutu. Był to bez wątpienia jeden z najlepszych steków, jakie jedliśmy. Na ten sukces na pewno duży wpływ miał również wybitny sos bearnaise. Dodatki są proste - pieczone ziemniaki oraz sezonowe warzywa ugotowane al dente. Nie można chcieć więcej, tutaj pierwsze skrzypce ma grać smak mięsa, więc reszta to tylko dopełnienie, skądinąd bardzo udane. Mięsożercy będą w pełni ukontentowani.

Desery zapowiadały się na tyle ciekawie, że mimo niewielkich już możliwości, zdecydowaliśmy się na dwie propozycje. I, szczerze mówiąc, nie żałuję, bo były znakomite. Zdekonstruowana karpatka smakowała obłędnie. Puszysty, nie za ciężki krem. Idealnie wyważona słodycz. Chrupiące, cieniutkie płatki ciasta w połączeniu z aksamitnym kremem i musem z truskawki były niebywałą przygodą dla mojego podniebienia.

W porcji sorbetu zamknięto słodko-kwaśny smak soczystych, dojrzałych malin. Dodano granitę ze szparagów, która ciekawie urozmaiciła całość. I ta cytrusowa kruszonka. Ach, chciałoby się jadać takie desery każdego dnia.

Obsługa na najwyższym poziomie. Pani, która nas obsługiwała wiedziała wszystko o daniach, które serwuje kuchnia. Szybka, grzeczna, uśmiechnięta, z niebywałą gracją podawała kolejne potrawy. Obsługa wina bez przesadnych ceremoniałów, ale zgrabnie, z zachowaniem taktu i wszelkich zasad savoir-vivre. To się chwali!

Crudo daje dokładnie to, co obiecuje. Pyszne, przemyślane, przygotowane z pasją i starannością kompozycje, bardzo dobrej jakości mięso i porządna selekcja win. Ceny, w porównaniu do wielu sopockich restauracji, nie są wygórowane. I, co ważne, płacimy za naprawdę wybitnej klasy potrawy. My do Crudo będziemy wracać tak często, jak tylko się da. I na pewno zachęcamy wszystkich do skosztowania bezbłędnych potraw, które serwuje tutejszy szef kuchni - Jacek Majcherek.

Podsumowanie
- Restauracja klimatyczna, przyjemnie urządzona. Idealna na romantyczną kolację, spotkanie biznesowe czy rodzinną uroczystość.
- Pyszne jedzenie, które ma szansę skraść podniebienie niejednego smakosza.
- Duży wybór win z różnych zakątków świata.
- Doskonała obsługa.

Pierwsze wrażenie: 100 proc.
Aranżacja/wystrój: 90 proc.
Atmosfera: 100 proc.
Obsługa: 100 proc.
Estetyka dań: 100 proc.
Toalety: 100 proc.
Dla maluchów: 50 proc.
Smak: 100 proc.
Cena/zadowolenie: 90 proc.

Ocena ogólna: 4.8


Cykl "Test Smaku" powstaje we współpracy z serwisem testsmaku.pl. Odwiedzając restauracje, bez zapowiedzi i na własny koszt, chcemy prezentować szczere spojrzenie na trójmiejską gastronomię. Doradzimy, gdzie warto się wybrać, a które miejsca omijać. Nowa recenzja co dwa tygodnie w środę!
Beata Testsmaku

Miejsca

  • Crudo Sopot, Bohaterów Monte Cassino 63

Opinie (83)

  • prawie 250 pln za posilek (9)

    Kurde chyba musze zmienić prace...

    • 99 12

    • Najpierw weź kredyt

      • 33 3

    • czytac nie umiesz? (2)

      cena jest za dwie przystawki dwa dania głowne dwa desery dwa kieliszki wina i wode a nie za jak to nazwales posiłek ? jak masz marudzic to idz na kebab do turasa napewno zachwyci cie głębią smaków mięsa tysiąca krów podawanych jako baranina.

      • 24 47

      • Ty nie umiesz czytać, nie napisał że to cena za ... jeden posiłek.

        • 37 2

      • umim

        za drogo! po co... takie ceny? dla ruskich...? tylko ruskie są tak głupie żeby przepłacać i się pokazywać. Kraje cywilizowane europy oszczędzają. Niech właściciel ze swoją kochanicą z kaliningradu zajada zupę za 200 zł za litr :)

        • 2 3

    • wystarczy jeść 2x w miesiącu :)

      • 16 3

    • wiesz co...

      restauracje też są dla ludzi. i niech sobie będą. ale jak widzę GAŁKĘ sorbetu malinowego za 25 zł to już nie wiem czy śmiać się czy płakać :)

      • 35 4

    • Ewa juz obiecala ze bedziesz zarabial jak na zachodzie (1)

      Wybory juz za tydzien a potem -bajka.Stac cie bedzie na kazda knajpe i jeszcze na pierwszy w zyciu napiwek

      • 16 4

      • Beata mówi: damy radę :)

        • 3 2

    • Mi wyszło 34.33zł

      Średnia cena z 6 dań to 34.33 bez napojów.

      • 2 1

  • (2)

    I znowu takie samo wnętrze. Powoli zaczynam doceniać eklektyczny wystrój ''Gdańskiej'''. Okazuje się ,że są oryginalni.

    • 48 10

    • takie samo jak gdzie dokładnie? (1)

      może jak w "Fidelu" w Sopocie bo projektowała je ta sama osoba? Jak brzydko urządzone to źle, jak ładnie to też niedobrze... Wrodzone malkontenctwo widać.

      A może warto docenić że materiały, z których wykonano wystrój są ładne i porządne, że wszystko razem siedzi, że menu dostajesz w przemyślanej i eleganckiej formie, że wnętrze mimo że podobne (ale chyba do tych wnętrz z Pinteresta), jest przytulne i po prostu fajnie zrobione. Ale nie... "Gdańska" lepsza, bo pomarudzić trzeba...

      • 7 16

      • Dziecko IKEI

        • 1 0

  • (4)

    60 Euro za posiłek, to ja zapłacę w wielu dużo bardziej sławnych restauracjach w Europie czy świecie, do tego wyglądających jak restauracje a nie jak stołówka pracownicza lub co najwyżej przeciętne bistro, oczywiście bez obrażania tych ostatnich.
    Cały cykl zaczyna powoli przypominać spis lokali w których:
    a - zjemy raczej niewiele,
    b - zapłacimy dużo,
    c - przeżyjemy deja vu, czyli wchodzimy do różnych lokali ale wciąż jakbyśmy byli w tym samym.

    P.S. Zupa rybna jest gotowana na kostkach bulionu rybnego. Wciąż obowiązuje zakaz wykorzystywania odpadów rybnych do dalszej obróbki kulinarnej, czyli po wyfiletowaniu ryby, ości i łby muszą być usunięte a nie wykorzystane do przygotowania np wywaru.
    Zatem jeśli restauracja robi zupę zgodnie z przepisami, jest ona przygotowana z "gotowców", jeśli nie, to kucharz i szef placówki łamią przepisy.
    To tyle.

    • 68 19

    • taaa??? (2)

      to się znawca znalazł, wow!
      60 euro za obiad dla dwóch osób z winem, w tym stek, w "sławnych restauracjach w Europie czy świecie" - jakich konkretnie? gdzie?
      w Polsce nadal - wbrew powszechnej opinii, ale tutaj należy brać pod uwagę nasze zarobki - jedzenie w restauracjach jest zdecydowanie tańsze niż na "Zachodzie"
      średnia cena 2 czy 3-daniowego obiadu dla 1os to w przyzwoitej restauracji co najmniej 100 euro, może gdzieś w mniejszych miastach i słabszych restauracjach, będzie mniej

      • 16 17

      • (1)

        Chyba jadałeś w miejscach do naciągania turystów.
        W UK nawet w Londynie można zjeść 3 daniowy obiad z winem w centrum, nie w sieciówce za 40 funtów.

        • 13 5

        • na pewno

          to "sławny" na cala Europe ten lokal

          • 2 6

    • ciekawe gdzie

      60 Euro za obiad dla 2 osób z winem w 'sławnych restauracjach' w Europie, dobry żart :)

      • 7 4

  • (2)

    No patrzcie taka restauracja a za wodę kasuja. W restauracjach z gwiazdką Miechelin woda jest za darmo.

    • 44 7

    • woda jest do pojenia zwierząt

      i do mycia się!

      • 2 13

    • nie pieprz glupot

      w redstauracjach michelina woda kosztuje co najmniej 5-6 euro

      • 3 5

  • (1)

    do pożygania są te Wasze testy smaku..

    • 24 28

    • Do szkoły wróć, ortografii się pouczyć!!!

      • 10 2

  • Jakby mi przynieśli taki talerz zupy rybnej za 22 zł jak ze zdjęcia (1)

    to kazałbym im to zabierać. Rozumiem smak, itp itd. Ale zupa ma wyglądać. 22 zł płacę za to aby zupa była smaczna i wyglądała. Wygląd zupy w barze mlecznym za 3.5zl / talerz bardziej zachęca do jedzenia a i smak nie pozostawia wiele do życzenia.

    • 46 14

    • KOPACZ

      ten talerz zupy !!!!!!!!!!! to memy powinny powstać, jak można takie g proponować. Zainwestowali w miejsce i myslą że w rok powinno się zwrócić? Nie ma już frajerów na takie jedzenie :) za zupę 22 zł hahahhahahahaaaaaaaaaaaaa, Najlepsza zupa rybna kosztuje w sopocie 8 zł a ci dają 22 hhhhaahahaaa

      • 1 4

  • Bardzo drogo (6)

    Omówiona propozycja posiłku kosztuje 255 zł ! (dla dwóch osób). Twierdzenie, iż ceny w "Crudo" nie są wygórowane, jest daleko idącą przesadą. Ceny są po prostu na maksa wygórowane! Rozumiem, iż smak potraw może być na odpowiednim poziomie, mimo wszystko jest bardzo drogo, i nie ma znaczenia, że to Sopot. Przydałoby się trochę pokory dla właścicieli restauracji, i recenzentki potraw.

    • 91 7

    • Super ceny

      Przy tak wysokich cenach woda mogłaby (powinna) być darmowa

      • 19 3

    • (3)

      Woda 0,3 l za 7 zł. Ceny nie są wygórowane.....

      • 42 4

      • hehe, czyli ok. 22 złotych za 1 litr. Co za bandyci

        ja w moim mieszkaniu płace 9,50 zł za 1000 litrów wody razem ze ściekami :-)

        • 17 1

      • Ceny (1)

        Prawie darmo,lokal dla sopockich emerytów ! Polecam hahaha! A tak naprawde najlepsza zupa rybna w Tuchomiu "Rybakówka" 10 zł i jestes najedzony a w gospodzie "Uroczysko" przed Zukowem golonka,ziemniaki zapiekane 20 zł i cieżko wstać od stołu.

        • 12 3

        • Oj to super!! Ciężko wstać i to się liczy!!!!

          • 4 1

    • chyba ty

      Idz do sheratona.

      • 2 1

  • Test Voowujka (4)

    Jasne drewno, na ścianach cegła, menu na drewnianych tackach, ocynkowane elementy wentylacji - można by krzyknąć : "W końcu!"

    W końcu pojawiło się miejsce urządzone w sposób oryginalny i niespotykany w skali Trójmiasta ( a znając temat, możemy śmiało powiedzieć, że w skali kraju ! ) Po wspaniałych wrażeniach, które towarzyszą nam od pierwszych chwil po przekroczeniu progu Crudo, nasze zmysły zostały dopieszczone niesamowitym menu - podanym, co raz jeszcze należy podkreślić na drewnianych tackach ! Same menu zachwycające i co się okazało smaczne. Jak się okazało, oprócz roli jaką jest przedstawienie oferty lokalu jest też przekąską, której unikalna tekstura i smak świeżego olejowania pozostanie na długo w naszej pamięci.

    Na szczęście, niestety, w przeciwieństwie do innych recenzowanych lokali oferta dań była dokładnie taka sama jak wszędzie - pięknie skomponowana , napisana fajną i smaczną czcionką - inni powinni brać przykład z Crudo !

    Naszym największym zaskoczeniem była forma w jakiej zostaliśmy my oraz wszyscy pozostali goście w liczbie 0,69 obsłużeni. Mianowicie po zamówieniu kilku dań ( zupka, pierożki, rybka, mięsko, lodzik oraz winko ) na naszych stołach ( i tutaj należy zaznaczyć - bardzo dobrze doprawionych stołach ) wylądowały MINIATURKI zamówionych dań. Amejzing ! Jeszcze nigdy przekąski tak wspaniale nie wprowadzały w nastrój ! Jedynym wyjątkiem była zupa, ale to zrozumiałe, w końcu zupa powinna być ciepła i mieć smak. Co zaskakujące zupa została nam dostarczona w głębokim talerzu , a dobrze wiemy, że takie zagrywki w stylu vintage są bardzo cenione przez smakoszy.

    Kolejne przystawki o smaku zamówionych dań zachwyciły nasze podniebienia , doprowadzając do stanu znanego tylko tantrycznym mistrzom . Kilkadziesiąt minut nieprzerwanej ekstazy połączonych z walką o znalezienie kawałka jedzenia na talerzu zapewniło nam frajdę, radość i uniesienie klasy światowej. Gwoździem programu była gałka lodzika, która roztopiła się zanim nasze wygłodniałe ręce znalazły ją na talerzu. Poczuliśmy się jak szlachta !

    Po zjedzeniu przystawek stwierdziliśmy niezgodnie : nic nie może wiecznie trwać ! Postanowiliśmy opuścić lokal nie czekając na główne dania ! W końcu ile dobrego może człowiek znieść ?

    Polecamy Wam kochani lokal Crudo z czystym serduszkiem. Pamiętajcie o śledzeniu nas na fejsiku, instagramie i innych tego typu rzeczach. Lajkujcie i do następnego TESTU.

    PS.. A wszystkim hejterom mówimy BAJOO BAJOO i odsyłamy gdzie ? Oczywiście kochani : do baru mlecznego hahahahaha.

    • 73 20

    • (1)

      A co jest złego w barze mlecznym?

      • 5 14

      • Chyba nie zrozumiałeś ironii i sarkazmu, jaki bije z ww komentarza

        • 12 4

    • troche ci nie wyszedl tekst (1)

      zasnalem w polowie ....

      • 3 7

      • Nie szkodzi, zdolność skupienia i rozumienia tekstu czytanego rozwija się w wieku lat 6-8. Masz jeszcze czas.

        • 16 1

  • Bekon (2)

    Co to jest ten bekon? Czyżby chodziło po prostu o boczek?

    • 11 14

    • znowu cebulak

      użyj google i dowiedz się czym różni się bekon od boczku.

      • 7 6

    • może przy okazji odkryjesz też istnienie pancetty, która - o zgrozo - nie jest siostrą maczety. as kulinariów po prostu.

      • 3 1

  • Bardzo drogo... (8)

    Pierogi za 26 zł? Zupa za 22 zł? Gałka sorbetu za 25???
    To są "niewygórowane ceny"...? Obawiam się, że autorka recenzji żyje w jakiejś inne rzeczywistości niż przeciętny czytelnik. ;-)

    • 84 9

    • P.S. (7)

      Dodam, że celowo nic nie wspomniałam o cenie steku - rzadko jadam steki i nie mam orientacji w ich cenach. Może faktycznie dobry stek musi być drogi, nie wiem, więc nie będę dyskutować.
      Jednak pyszne pierogi, zupę rybną, czy sorbet owocowy naprawdę można zjeść w o wiele bardziej rozsądnych cenach, także w Sopocie. :-)

      • 23 6

      • (6)

        Kilogram antrykotu z naprawdę dobrej wołowiny, to rząd wielkości 45-50 złotych. z czego mamy 4 porządne steki, choć dla takich jak na zdjęciu pewnie wyjdzie z 6.

        • 9 5

        • (5)

          Nie ma co porównywać ceny mięsa w sklepie, z ceną gotowego dania.
          Dlatego napisałam o daniach, które nie raz jadłam w innych knajpach, także w Sopocie i były smaczne i o wiele tańsze, niż w Crudo.

          • 10 4

          • pierogi z gęsiną (1)

            Może ruskie w przydrożnym barze dla Janusza, kierowcy TIRa. ... w takich knajpach to pewnie i za 12zł dostaniesz pierogi. Jeszcze brakuje, żebyście zaczęli sztuki przeliczać ....
            Ja rozumiem, że jest drogo i niestety większości osób nie stać, ale chodzenie do restauracji nie jest obowiązkowe, więc po prostu dajcie sobie spokój z tym narzekaniem. Jak będzie za drogo to ludzie nie będą przychodzić i albo splajtują, albo obniża ceny.

            • 4 11

            • Nie, nie miałam na myśli przydrożnego baru, choć pewnie i tam można zjeść pierogi wcale nie gorsze, niż w Crudo.
              Miałam na myśli stwierdzenie recenzentki, że ceny nie są w Crudo wygórowane, które to stwierdzenie bardzo mnie zdziwiło, bo moim zdanie SĄ wygórowane, nawet jak na restaurację i jak na Sopot.

              Proszę, oto cennik pierogów z jednej z sopockich restauracji, przykład pierwszy z brzegu, mogę podać następne...
              http://www.harnas-sopot.pl/images/oferty/oferty2014/Menu%202014.pdf

              • 7 0

          • (2)

            Oczywiście że nie jest to wołowina kobe, nieco snobistyczna choć rzeczywiście delikatna nadzwyczajnie ale wyjątkowo dobre fragmenty wołowiny (antrykot, rostbef, udziec) można mieć już za niecałe 100 zł/kg.
            Dobry stek to nade wszystko dobre i idealnie dojrzałe (kruche) mięso czyli mięso po sezonowaniu czyli na pewno to jest coś, co trudno np nazwać świeżym, gdyż jest to mięso kilkutygodniowe. Sama obróbka termiczna jest nieskomplikowana, po prostu smaży się lub piecze krótko w wysokiej temperaturze ponad 200 stopni i potem daje kilka minut odpocząć i na koniec posolić. Ot i cała sztuka. Z złej jakości mięsa nie zrobi się dobrego steka, natomiast dobre to już tylko wyjątkowa fajtłapa jest w stanie zepsuć. Reasumując, narzut kilkukrotny za niewielki wkład pracy, jest z jednej strony obrazą dla znających temat lub zwyczajnym naciągactwem w stylu korporacyjnego narzucania pseudowartości, pseudointeligencji itd.

            • 10 0

            • (1)

              A z drugiej strony kup dobrą sezonowaną wołowinę w małych porcjach (ta w Crudo wydaje się niesezonowana sądząc po kolorze tłuszczu na innych zdjęciach), utrzymaj 10 osób na zmianie, wynajmij lokal na Monte Cassino, zaadaptuj go pod gastaronomię i jeszcze zarób ;-)

              • 4 0

              • OK, rozumiem problem, notabene z którym się boryka większość tego typu lokali.
                To nie prowadzący je i w nich pracujący są kiepscy ale klienci nie dorośli do tematu?!
                by GW

                P.S. Gdyby kto nie zrozumiał sarkazmu.
                To nie jest pochwała obecnej gastronomi, bo ta jest w średniej kondycji i to raczej poniżej średniej. Dodatkowo nadmiernie eksponowana w mediach, necie itd, co niczego nie ułatwia a przy polskiej mentalności znawstwa wszystkiego, klonuje m.in. takie postaci jak p. Beata Test Smaku.

                • 3 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane