- 1 Duża impreza kulinarna znowu w Trójmieście (36 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Whiskey on the Rocks (120 opinii)
- 3 Cateringi na święta. Zamów już teraz (64 opinie)
- 4 Wracają lokalne ryneczki. Będzie jeden nowy (317 opinii)
- 5 Smutna prawda o influencerach (158 opinii)
- 6 Nowe lokale: pizza, bistro i polska kuchnia (94 opinie)
The Kitchen. Nowa kulinarna przestrzeń w Galerii Metropolia
Kolejny obiekt wszedł w skład przestrzeni gastronomicznej w Galerii Metropolia. W The Kitchen odbywać się będą m.in. warsztaty z gotowania pod okiem szefów kuchni, imprezy integracyjne oraz specjalne kolacje z opcją live cooking. Oficjalne otwarcie największego studia kulinarnego w Gdańsku odbyło się w czwartek, a wzięło w nim udział ponad 150 osób.
Na ponad 100 m kw. zaprojektowano przestronną strefę wyposażoną w wygodne stanowiska do gotowania i wspólnego jedzenia, która jednocześnie pomieścić może nawet kilkadziesiąt osób. W planach są imprezy integracyjne, warsztaty kulinarne i pokazy. Natomiast w czwartek studio przejęli współpracujący ze Stacją Food Hall trójmiejscy szefowie kuchni.
Pierwsza, oficjalna część otwarcia odbyła się na Peronie 5, gdzie na co dzień organizowane są wydarzenia rozrywkowo-muzyczne oraz imprezy zamknięte. To właśnie tam twórca Stacji Food Hall John Gabrovic, przy powitalnym drinku i poczęstunku, opowiedział pokrótce o nowej przestrzeni.
Następnie głos zabrali goszczący tu szefowie kuchni, którzy na tę okazję przygotowali dla gości specjalny poczęstunek. Zaprosili chwilę później wszystkich do położonego kilka kroków dalej studia The Kitchen, gdzie przez kolejne dwie godziny gotowali i opowiadali o swoich potrawach.
Jan Kilański z Neonu zaserwował parowane bułki bao w dwóch wersjach: z boczkiem i sosem słodko-kwaśnym z rokitnika oraz boczniakami w miso, zaś Krzysztof Konieczny ze Sztuczki Bistro palony kalafior z emulsją z dyni i ostryg. Piotr Ślusarz z Bółta, specjalizującego się w nowoczesnej kuchni z kaszubskim twistem, przygotował dla gości zupę "dziadówkę" z ziemniaka i karmelizowanej maślanki oraz makrelę z wędzonym boczkiem i ziemniakiem. Irakli Gibradze z Mojej Gruzji częstował wszystkich chętnych tradycyjnymi pierogami chinkali, natomiast Marcin Jackowski ze Spanish Ticket Tapas flagowym daniem kuchni hiszpańskiej, czyli paellą z kurczakiem, chorizo i krewetkami. Porcji starczyło dla każdego i chyba nikt nie wyszedł z The Kitchen głodny.
Jedzenie uliczne, jakiego nie znacie
Goście mogli również wziąć udział w pokazie warsztatów barmańskich oraz degustacji win. Wieczór zamknął koncert Leona Krześniaka w ramach cyklu Jazz na peronie, cotygodniowej inicjatywy stworzonej z myślą o miłośnikach muzyki.
Wydarzenia
Miejsca
-
The Kitchen Gdańsk, Jana Kilińskiego 4
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (41) 9 zablokowanych
-
2019-10-25 17:42
Opinia wyróżniona
No i dobrze, że Metropolia znalazła na siebie jakiś pomysł. Mi się food hall podoba, mimo że często nie bywam bo ceny nie są jak w barze mlecznym, to i tak dobre miejsce na wyjście ze znajomymi gdzie każdy znajdzie coś dla siebie. Lokalizacja to też duży atut.
- 13 3
Wszystkie opinie
-
2019-10-25 12:23
Swietna jest ta nowa strefa gastro w metropoli (4)
- 32 32
-
2019-11-27 15:27
Jest super!
Długo zastanawiałam się po co ta cała Metropolia...
Aż tu pojawił się FoodHall i bingo!
Brawo! Było brak takiego miejsca w Trójmieście :)- 0 0
-
2019-10-25 21:18
jaro
Brawo, jeden z niewielu, który jest optymistą, a nie malkontentem
- 4 3
-
2019-10-25 16:13
glosno i drogo
- 12 2
-
2019-10-25 16:11
Uwielbiam iść tam na dizajnerskiego hampa a potem wypić hispterką kawę z pysznym donutem.
- 16 3
-
2019-10-28 12:56
Nie polecam
Nie polecam naleśników jedna wielka porażka
- 1 1
-
2019-10-25 14:24
(2)
Jak można było zdobyć zaproszenie?
- 6 2
-
2019-10-27 06:36
ja wlazłem razem za sprzątaczami
- 1 0
-
2019-10-25 22:09
Nie można było. Wszystkie Dyzma zwinął..
- 3 0
-
2019-10-26 17:31
Tradycja
Najlepsza jest tradycyjna kuchnia.
Taka kaszanka z cebulką, krupnioki, albo dobry salceson. Do tego pajda chleba, ogórek kiszony i do popicia maslanka.
Dobrze przyrządzone schabowe, kapusta zasmazana i pyry.
To jest jedzonko- 1 3
-
2019-10-26 12:41
I szkoda że chłop zbankrutuje jak wszystko w galerii metropolia. Złe miejsce wybrał.
- 3 1
-
2019-10-26 10:19
Widać że restauratorzy świetnie się bawią
Szkoda że tylko oni
- 6 0
-
2019-10-26 08:45
Wow lol
Same tuzy gastronomii widze palą kalafiory
Całymi dniami obmyślają nowe smaki
Między czasie maja pełne restauracje
Pracują bez wytchnienia
Jak oni to robią- 2 0
-
2019-10-25 14:35
(3)
ale to wszystko jest sztuczne :)
- 22 5
-
2019-10-25 15:30
(1)
A jakie było smaczne jedzenie :) i do tego miła atmosfera.
- 1 4
-
2019-10-26 06:29
BOT...
- 0 0
-
2019-10-25 22:02
Nie wszystko, tylko miód.
- 0 0
-
2019-10-25 12:24
(2)
Kucharze, przystawki, hipsterzy, ale zdjęcia tych będących niby sednem stanowisk do gotowania to nie uświadczysz.
- 34 3
-
2019-10-25 16:23
(1)
a gdzie czapki na łbach? że o brodach nie wspomne, nachyla się 5 cm nad talerzem i wierzy ktoś że mu nic nie spadnie do talerza?
- 9 1
-
2019-10-25 22:23
A jak się bardziej pochyli, to mu czapka ze łba spadnie prosto w rissotto omulane dymem czy odymiane mułem koniecznie z kaparami i wędzoną mamalygą macerowana w drążonej dyni z chipsem z tekturki z opakowania po pizzy na wynos.
- 2 1
-
2019-10-25 22:09
ciezko nazwac tworcow tych food truckow w galerii metropolia szefami kuchni
na tej zasadzie kazdy z nas potrafi gotowac
- 9 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.