- 1 Trójmiasto w przewodniku Michelin (56 opinii)
- 2 Co Polacy jedzą na śniadanie? (94 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (71 opinii)
- 4 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (106 opinii)
- 6 Restauracja po rewolucji Gessler na sprzedaż (155 opinii)
The Kitchen. Nowa kulinarna przestrzeń w Galerii Metropolia
Kolejny obiekt wszedł w skład przestrzeni gastronomicznej w Galerii Metropolia. W The Kitchen odbywać się będą m.in. warsztaty z gotowania pod okiem szefów kuchni, imprezy integracyjne oraz specjalne kolacje z opcją live cooking. Oficjalne otwarcie największego studia kulinarnego w Gdańsku odbyło się w czwartek, a wzięło w nim udział ponad 150 osób.
Na ponad 100 m kw. zaprojektowano przestronną strefę wyposażoną w wygodne stanowiska do gotowania i wspólnego jedzenia, która jednocześnie pomieścić może nawet kilkadziesiąt osób. W planach są imprezy integracyjne, warsztaty kulinarne i pokazy. Natomiast w czwartek studio przejęli współpracujący ze Stacją Food Hall trójmiejscy szefowie kuchni.
Pierwsza, oficjalna część otwarcia odbyła się na Peronie 5, gdzie na co dzień organizowane są wydarzenia rozrywkowo-muzyczne oraz imprezy zamknięte. To właśnie tam twórca Stacji Food Hall John Gabrovic, przy powitalnym drinku i poczęstunku, opowiedział pokrótce o nowej przestrzeni.
Następnie głos zabrali goszczący tu szefowie kuchni, którzy na tę okazję przygotowali dla gości specjalny poczęstunek. Zaprosili chwilę później wszystkich do położonego kilka kroków dalej studia The Kitchen, gdzie przez kolejne dwie godziny gotowali i opowiadali o swoich potrawach.
Jan Kilański z Neonu zaserwował parowane bułki bao w dwóch wersjach: z boczkiem i sosem słodko-kwaśnym z rokitnika oraz boczniakami w miso, zaś Krzysztof Konieczny ze Sztuczki Bistro palony kalafior z emulsją z dyni i ostryg. Piotr Ślusarz z Bółta, specjalizującego się w nowoczesnej kuchni z kaszubskim twistem, przygotował dla gości zupę "dziadówkę" z ziemniaka i karmelizowanej maślanki oraz makrelę z wędzonym boczkiem i ziemniakiem. Irakli Gibradze z Mojej Gruzji częstował wszystkich chętnych tradycyjnymi pierogami chinkali, natomiast Marcin Jackowski ze Spanish Ticket Tapas flagowym daniem kuchni hiszpańskiej, czyli paellą z kurczakiem, chorizo i krewetkami. Porcji starczyło dla każdego i chyba nikt nie wyszedł z The Kitchen głodny.
Jedzenie uliczne, jakiego nie znacie
Goście mogli również wziąć udział w pokazie warsztatów barmańskich oraz degustacji win. Wieczór zamknął koncert Leona Krześniaka w ramach cyklu Jazz na peronie, cotygodniowej inicjatywy stworzonej z myślą o miłośnikach muzyki.
Wydarzenia
Miejsca
-
The Kitchen Gdańsk, Jana Kilińskiego 4
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (41) 9 zablokowanych
-
2019-10-25 16:56
(1)
Metropolia fajna jest, bo tam zawsze pusto jest! Nawet w grudniu są pustki. W innych galeriach tłumy, a w metro luzik.
- 15 2
-
2019-10-25 17:00
Ludzie to tylko tło operacyjne.
Najważniejszy jest VAT- 3 0
-
2019-10-25 16:59
Fajny pomysł, pjontka.
- 2 5
-
2019-10-25 17:42
Opinia wyróżniona
No i dobrze, że Metropolia znalazła na siebie jakiś pomysł. Mi się food hall podoba, mimo że często nie bywam bo ceny nie są jak w barze mlecznym, to i tak dobre miejsce na wyjście ze znajomymi gdzie każdy znajdzie coś dla siebie. Lokalizacja to też duży atut.
- 13 3
-
2019-10-25 17:53
Super
Brakuje takich miejsc w trojmiescie, oby wiecej.
ps. zjadla bym te ekskluzywnie podana pietrusze z 6 zdjecia :)- 4 2
-
2019-10-25 18:00
De KICZen
Fajna nazwa
- 5 2
-
2019-10-25 22:09
ciezko nazwac tworcow tych food truckow w galerii metropolia szefami kuchni
na tej zasadzie kazdy z nas potrafi gotowac
- 9 4
-
2019-10-26 08:45
Wow lol
Same tuzy gastronomii widze palą kalafiory
Całymi dniami obmyślają nowe smaki
Między czasie maja pełne restauracje
Pracują bez wytchnienia
Jak oni to robią- 2 0
-
2019-10-26 10:19
Widać że restauratorzy świetnie się bawią
Szkoda że tylko oni
- 6 0
-
2019-10-26 12:41
I szkoda że chłop zbankrutuje jak wszystko w galerii metropolia. Złe miejsce wybrał.
- 3 1
-
2019-10-26 17:31
Tradycja
Najlepsza jest tradycyjna kuchnia.
Taka kaszanka z cebulką, krupnioki, albo dobry salceson. Do tego pajda chleba, ogórek kiszony i do popicia maslanka.
Dobrze przyrządzone schabowe, kapusta zasmazana i pyry.
To jest jedzonko- 1 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.