• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

The Kitchen. Nowa kulinarna przestrzeń w Galerii Metropolia

Alicja Olkowska
25 października 2019 (artykuł sprzed 4 lat) 
Szef kuchni Piotr Ślusarz w The Kitchen. Na środku studia znajduje się przestronne stanowisko do gotowania, otoczone wysokimi ladami z miejscami do siedzenia. Szef kuchni Piotr Ślusarz w The Kitchen. Na środku studia znajduje się przestronne stanowisko do gotowania, otoczone wysokimi ladami z miejscami do siedzenia.

Kolejny obiekt wszedł w skład przestrzeni gastronomicznej w Galerii Metropolia. W The Kitchen odbywać się będą m.in. warsztaty z gotowania pod okiem szefów kuchni, imprezy integracyjne oraz specjalne kolacje z opcją live cooking. Oficjalne otwarcie największego studia kulinarnego w Gdańsku odbyło się w czwartek, a wzięło w nim udział ponad 150 osób.




Czy lubisz wspólne gotowanie?

W czwartkowe późne popołudnie The Kitchen zapełniło się gośćmi, którzy jako pierwsi zobaczyli i przetestowali możliwości nowej przestrzeni we wrzeszczańskiej Stacji Food Hall.

Na ponad 100 m kw. zaprojektowano przestronną strefę wyposażoną w wygodne stanowiska do gotowania i wspólnego jedzenia, która jednocześnie pomieścić może nawet kilkadziesiąt osób. W planach są imprezy integracyjne, warsztaty kulinarne i pokazy. Natomiast w czwartek studio przejęli współpracujący ze Stacją Food Hall trójmiejscy szefowie kuchni.

Pierwsza, oficjalna część otwarcia odbyła się na Peronie 5, gdzie na co dzień organizowane są wydarzenia rozrywkowo-muzyczne oraz imprezy zamknięte. To właśnie tam twórca Stacji Food Hall John Gabrovic, przy powitalnym drinku i poczęstunku, opowiedział pokrótce o nowej przestrzeni.

Następnie głos zabrali goszczący tu szefowie kuchni, którzy na tę okazję przygotowali dla gości specjalny poczęstunek. Zaprosili chwilę później wszystkich do położonego kilka kroków dalej studia The Kitchen, gdzie przez kolejne dwie godziny gotowali i opowiadali o swoich potrawach.
Jan KilańskiNeonu zaserwował parowane bułki bao w dwóch wersjach: z boczkiem i sosem słodko-kwaśnym z rokitnika oraz boczniakami w miso, zaś Krzysztof Konieczny ze Sztuczki Bistro palony kalafior z emulsją z dyni i ostryg. Piotr ŚlusarzBółta, specjalizującego się w nowoczesnej kuchni z kaszubskim twistem, przygotował dla gości zupę "dziadówkę" z ziemniaka i karmelizowanej maślanki oraz makrelę z wędzonym boczkiem i ziemniakiem. Irakli GibradzeMojej Gruzji częstował wszystkich chętnych tradycyjnymi pierogami chinkali, natomiast Marcin Jackowski ze Spanish Ticket Tapas flagowym daniem kuchni hiszpańskiej, czyli paellą z kurczakiem, chorizo i krewetkami. Porcji starczyło dla każdego i chyba nikt nie wyszedł z The Kitchen głodny.

Jedzenie uliczne, jakiego nie znacie


Goście mogli również wziąć udział w pokazie warsztatów barmańskich oraz degustacji win. Wieczór zamknął koncert Leona Krześniaka w ramach cyklu Jazz na peronie, cotygodniowej inicjatywy stworzonej z myślą o miłośnikach muzyki.

Wydarzenia

Jazz na Peronie (1 opinia)

(1 opinia)
20 zł
jazz

Miejsca

Miejsca

Wydarzenia

Opinie (41) 9 zablokowanych

  • (1)

    Metropolia fajna jest, bo tam zawsze pusto jest! Nawet w grudniu są pustki. W innych galeriach tłumy, a w metro luzik.

    • 15 2

    • Ludzie to tylko tło operacyjne.
      Najważniejszy jest VAT

      • 3 0

  • Fajny pomysł, pjontka.

    • 2 5

  • Opinia wyróżniona

    No i dobrze, że Metropolia znalazła na siebie jakiś pomysł. Mi się food hall podoba, mimo że często nie bywam bo ceny nie są jak w barze mlecznym, to i tak dobre miejsce na wyjście ze znajomymi gdzie każdy znajdzie coś dla siebie. Lokalizacja to też duży atut.

    • 13 3

  • Super

    Brakuje takich miejsc w trojmiescie, oby wiecej.
    ps. zjadla bym te ekskluzywnie podana pietrusze z 6 zdjecia :)

    • 4 2

  • De KICZen

    Fajna nazwa

    • 5 2

  • ciezko nazwac tworcow tych food truckow w galerii metropolia szefami kuchni

    na tej zasadzie kazdy z nas potrafi gotowac

    • 9 4

  • Wow lol

    Same tuzy gastronomii widze palą kalafiory
    Całymi dniami obmyślają nowe smaki
    Między czasie maja pełne restauracje
    Pracują bez wytchnienia
    Jak oni to robią

    • 2 0

  • Widać że restauratorzy świetnie się bawią

    Szkoda że tylko oni

    • 6 0

  • I szkoda że chłop zbankrutuje jak wszystko w galerii metropolia. Złe miejsce wybrał.

    • 3 1

  • Tradycja

    Najlepsza jest tradycyjna kuchnia.
    Taka kaszanka z cebulką, krupnioki, albo dobry salceson. Do tego pajda chleba, ogórek kiszony i do popicia maslanka.
    Dobrze przyrządzone schabowe, kapusta zasmazana i pyry.
    To jest jedzonko

    • 1 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane