Wiadomości

stat

Tłumy na Wege Festiwalu w Gdańsku


Kilkadziesiąt stoisk z najróżniejszymi wegetariańskimi i wegańskimi potrawami, ciastami, słodyczami można odwiedzić podczas Wege Festiwalu na gdańskim Stadionie Energa. W programie również targi kosmetyków Ekopiękno oraz Babski Targ. Festiwal trwa do niedzieli, a wstęp jest bezpłatny.



Wegetariańskie restauracje w Trójmieście



Jak często jesz dania bez mięsa?

codziennie, jestem wegetarianinem/weganinem 26%
często, coraz bardziej to lubię 28%
od czasu do czasu, to dobra alternatywa 24%
rzadko, bez mięsa nie czuję się najedzony(a) 9%
prawie nigdy, nie wyobrażam sobie być wege 13%
zakończona Łącznie głosów: 1623
Wydarzenie zapowiadaliśmy w cyklu planuj tydzień. Czytaj zawsze w czwartki.

Wege Festiwal organizowany jest w różnych miastach od sześciu lat. W Trójmieście zagościł po raz kolejny, tym razem na Stadionie Energa. To okazja by spróbować roślinnej kuchni z różnych zakątków świata. Są dania kuchni m.in. indyjskiej, gruzińskiej, meksykańskiej, koreańskiej czy wietnamskiej. Stoisk jest kilkadziesiąt, rozstawiono też wiele stołów z ławami, przy których można usiąść i degustować wegetariańskich specjałów.

Zjeść można między innymi roślinne hot dogi w chrupiących bułkach, frytki z batatów, domowe pierogi, wegetariańskie burgery, azjatyckie wegańskie pho, falafele i hummusy. Są również wegetariańskie odsłony domowych dań, deserów, a nawet wegańskie lody.


- Świadomość konsumentów z roku na rok wzrasta - mówiła jedna z organizatorek, Kinga Kaczmarek. - Jest coraz więcej osób, które sobie uświadamiają, że nie samym mięsem człowiek żyje, co nas bardzo cieszy. Warto odejść od mięsnych produktów, a jest wiele zamienników, które doskonale sprawdzają się w życiu codziennym.
- U nas można zjeść przede wszystkim tofu po syczuańsku z różnego rodzaju warzywami. Można zjeść z cebulą, z selerem naciowym, z marchwią czy z papryką. Jest to zrobione z sosem na bazie pieprzu syczuańskiego, anyżu oraz cynamonu. Pieprz długo się gotuje, dzięki czemu danie nabiera ostrości. Mamy tofu tajskie z mleczkiem kokosowym, z czerwonym curry, z kolendrą, z chili oraz sosem rybnym. Jest więc dość pikantne. - mówiła Justyna Kałuzińska ze stoiska Vege Express z Bydgoszczy.

Naturalne piękno



Podczas festiwalu wydarzeniem towarzyszącym są targi Ekopiękno. Można zapoznać się z ofertą kosmetyków naturalnych, wykonywanych według zasad "cruelty free", ale również z produktami wielorazowego użytku, takimi jak metalowe słomki, bawełniane płatki kosmetyczne, czy nawet wielorazowe podpaski higienicznie. Znaleźć można również biżuterię, odzież, a także modne dodatki i ozdoby do domu.

- Kosmetyki, które można tu znaleźć są naturalne, na bazie składników mineralnych, a przede wszystkim produkowane bez testowania na zwierzętach, co jest dla nas bardzo istotne - mówiła Kinga Kaczmarek.

- Z natury trzeba czerpać to, co najlepsze. Mydła stworzyłam najpierw dla swoich dzieci i dla siebie, a potem wyszłam z domowego zacisza do laboratorium i stworzyłam całą markę. Te kosmetyki zawierają niezmydlone tłuszcze, które są nawilżające. To nie są takie zwykłe mydła drogeryjne, które wysuszają skórę. Nie zawierają substancji zapachowych, ale naturalne olejki eteryczne - różany czy cytrusowy migdał z grejpfrutem - mówiła Monika Strzecha, z Mommy's Soap.
Na wydarzenie wstęp jest bezpłatny. Płacić można zarówno gotówką, jak i kartą - w zależności od stoiska. W sobotę festiwal odbywa się w godzinach od 12:00 do 20:00, a w niedzielę od 12:00 do 18:00.

21

marca

Wielka Szama Gdańsk, Plac Zebrań Ludowych

Rozrywka

Przekorny los, pokorny film. Recenzja filmu "Zenek"
Recenzja filmu "Zenek"

Kultura

Honorowe obywatelstwo Gdańska dla małżeństwa Kiszkisów
Honorowe obywatelstwo dla Kiszkisów

Planuj z nami tydzień