• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tłumy na Wege Festiwalu w Gdańsku

Julia Rzepecka
8 lutego 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 

Kilkadziesiąt stoisk z najróżniejszymi wegetariańskimi i wegańskimi potrawami, ciastami, słodyczami można odwiedzić podczas Wege Festiwalu na gdańskim Stadionie Energa. W programie również targi kosmetyków Ekopiękno oraz Babski Targ. Festiwal trwa do niedzieli, a wstęp jest bezpłatny.



Wegetariańskie restauracje w Trójmieście



Jak często jesz dania bez mięsa?

Wydarzenie zapowiadaliśmy w cyklu planuj tydzień. Czytaj zawsze w czwartki.

Wege Festiwal organizowany jest w różnych miastach od sześciu lat. W Trójmieście zagościł po raz kolejny, tym razem na Stadionie Energa. To okazja by spróbować roślinnej kuchni z różnych zakątków świata. Są dania kuchni m.in. indyjskiej, gruzińskiej, meksykańskiej, koreańskiej czy wietnamskiej. Stoisk jest kilkadziesiąt, rozstawiono też wiele stołów z ławami, przy których można usiąść i degustować wegetariańskich specjałów.

Zjeść można między innymi roślinne hot dogi w chrupiących bułkach, frytki z batatów, domowe pierogi, wegetariańskie burgery, azjatyckie wegańskie pho, falafele i hummusy. Są również wegetariańskie odsłony domowych dań, deserów, a nawet wegańskie lody.

  • Dzięki bardzo dużej różnorodności stoisk, każdy znajdzie coś dla siebie.
  • Dzięki bardzo dużej różnorodności stoisk, każdy znajdzie coś dla siebie.
  • Dzięki bardzo dużej różnorodności stoisk, każdy znajdzie coś dla siebie.
  • Dzięki bardzo dużej różnorodności stoisk, każdy znajdzie coś dla siebie.
  • Dzięki bardzo dużej różnorodności stoisk, każdy znajdzie coś dla siebie.
  • Dzięki bardzo dużej różnorodności stoisk, każdy znajdzie coś dla siebie.
  • Dzięki bardzo dużej różnorodności stoisk, każdy znajdzie coś dla siebie.
  • Dzięki bardzo dużej różnorodności stoisk, każdy znajdzie coś dla siebie.

- Świadomość konsumentów z roku na rok wzrasta - mówiła jedna z organizatorek, Kinga Kaczmarek. - Jest coraz więcej osób, które sobie uświadamiają, że nie samym mięsem człowiek żyje, co nas bardzo cieszy. Warto odejść od mięsnych produktów, a jest wiele zamienników, które doskonale sprawdzają się w życiu codziennym.
- U nas można zjeść przede wszystkim tofu po syczuańsku z różnego rodzaju warzywami. Można zjeść z cebulą, z selerem naciowym, z marchwią czy z papryką. Jest to zrobione z sosem na bazie pieprzu syczuańskiego, anyżu oraz cynamonu. Pieprz długo się gotuje, dzięki czemu danie nabiera ostrości. Mamy tofu tajskie z mleczkiem kokosowym, z czerwonym curry, z kolendrą, z chili oraz sosem rybnym. Jest więc dość pikantne. - mówiła Justyna Kałuzińska ze stoiska Vege Express z Bydgoszczy.
  • Naturalne kosmetyki cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem.
  • Naturalne kosmetyki cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem.
  • Naturalne kosmetyki cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem.
  • Naturalne kosmetyki cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem.
  • Naturalne kosmetyki cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem.
  • Naturalne kosmetyki cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem.
  • Naturalne kosmetyki cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem.
  • Naturalne kosmetyki cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem.
  • Naturalne kosmetyki cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem.
  •  08.02.2020 Wege Festiwal Trójmiasto
  • Naturalne kosmetyki cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem.

Naturalne piękno



Podczas festiwalu wydarzeniem towarzyszącym są targi Ekopiękno. Można zapoznać się z ofertą kosmetyków naturalnych, wykonywanych według zasad "cruelty free", ale również z produktami wielorazowego użytku, takimi jak metalowe słomki, bawełniane płatki kosmetyczne, czy nawet wielorazowe podpaski higienicznie. Znaleźć można również biżuterię, odzież, a także modne dodatki i ozdoby do domu.

- Kosmetyki, które można tu znaleźć są naturalne, na bazie składników mineralnych, a przede wszystkim produkowane bez testowania na zwierzętach, co jest dla nas bardzo istotne - mówiła Kinga Kaczmarek.
  • Na większości stanowisk można płacić gotówką oraz kartą.
  • Na większości stanowisk można płacić gotówką oraz kartą.
  • Na większości stanowisk można płacić gotówką oraz kartą.
  • Na większości stanowisk można płacić gotówką oraz kartą.
  • Na większości stanowisk można płacić gotówką oraz kartą.
  • Na większości stanowisk można płacić gotówką oraz kartą.
  • Na większości stanowisk można płacić gotówką oraz kartą.
  • Na większości stanowisk można płacić gotówką oraz kartą.
  • Na większości stanowisk można płacić gotówką oraz kartą.

- Z natury trzeba czerpać to, co najlepsze. Mydła stworzyłam najpierw dla swoich dzieci i dla siebie, a potem wyszłam z domowego zacisza do laboratorium i stworzyłam całą markę. Te kosmetyki zawierają niezmydlone tłuszcze, które są nawilżające. To nie są takie zwykłe mydła drogeryjne, które wysuszają skórę. Nie zawierają substancji zapachowych, ale naturalne olejki eteryczne - różany czy cytrusowy migdał z grejpfrutem - mówiła Monika Strzecha, z Mommy's Soap.
Na wydarzenie wstęp jest bezpłatny. Płacić można zarówno gotówką, jak i kartą - w zależności od stoiska. W sobotę festiwal odbywa się w godzinach od 12:00 do 20:00, a w niedzielę od 12:00 do 18:00.

Miejsca

Wydarzenia

Zobacz także

Opinie (237) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Słaba organizacja (1)

    Niestety podczas festiwalu było bardzo duszno. Ciepło z przyrządzanych potraw nie miało ujścia przez co w pomieszczeniu wystaw następowała jego kumulacja. Dodatkowo długie kolejki i brak wystarczającej ilości miejsca do spożycia posiłków.

    • 55 2

    • A rączkie masz zgiętą na eko torebuni ?

      • 0 0

  • (4)

    Bylam, bardzo fajnie, ale o wiele za mało stołów... ludzie koczują na korytarzach, gdzie wieje i jest zimno, a Ci, którym się udało dorwać miejsce przy stolikach od nich nie odchodzą, tylko wysyłają delegatów po żarcie, i blokują stoły cały czas...

    • 71 14

    • Wiesz gdzie mam to wege ?

      • 0 0

    • (1)

      Nie płacz

      • 10 16

      • Powód do płaczu jest

        • 3 1

    • no i co z tego !

      • 5 8

  • Moze i wege ale rowniez tona cukru (8)

    Same ciasta, paczki, slodycze. Bo co innego mozna jesc pochodzenia nie zwierzecego zeby komus smakowalo. Ci wszyscy weganie opychaja sie slodyczami i to uwazaja za zdrowe.

    • 44 48

    • Człowieku, przejdź się choć raz do jakiejś wege knajpki i spróbuj czegokolwiek z menu. Naprawdę czegokolwiek.

      • 0 0

    • Normalna (1)

      Jedzą gow.. o i udają, że to im smakuje.

      • 9 14

      • byłeś, próbowałeś?

        • 1 0

    • smutek i żal

      Tak ogromny brak wiedzy ( w tej jednej wypowiedzi są dwie bzdury kardynalne i jedna mniejsza) wpłynie na stan zdrowia publicznego mas, złożonych z ludzi takich, jak autor wypowiedzi. Zawały sie posypią, dzieci wychowywane na kalectwa z otyłości. Żal... żal... żal...

      • 0 0

    • Kolejna bzdura

      Weganie z reguły mają większe pojęcie na temat odżywiania niż większość typowych mięsożerców, a już w szczególności takich osób, ktore nie mają zielonego pojęcia o kuchni wegańskiej, ale strasznie lubią to krytykować jakby ktoś im krzywdę robił...

      • 4 2

    • Nie wiesz, o czym mówisz.

      • 1 1

    • cukier jest z warzyw burak przewaznie.

      cukier krzepi ja jestem Long na Astarcie ! :)
      cena cukru rosnie a Astarta szoruje na minimalnej wycenie.

      • 5 0

    • Coś w tym musi być, jakbym jadł tylko i wyłącznie warzywa byłbym raczej suchy jak patyk, a widzę, że dużo osób na diecie wege czy innej roślinnej dalej ma nadwagę.

      • 9 3

  • Spokój dajcie (41)

    Dajcie spokój z tą nachalną promocją wegetariańskie wegańskie. Osobiście nie widzę różnicy między jednym a drugim. To jest wręcz chore, flaki sojowe, kotlet sojowy, gulasz sojowy. To nie ma nic wspólnego z prawdziwym jedzeniem.
    Uwielbiam mięso i nie zamierzam z niego rezygnować, Poza tym człowiek potrzebuje jeść mięso. Człowiek nie świnia i nie może żyć samą zieleniną. Nie chcecie jeść mięsa, to wasz wybór. Przestańcie tylko z tą nachalną promocją nie jedzenia mięsa

    • 114 141

    • Tyle że wybór jedzenia/niejedzenia mięsa dotyczy żywych, czujących istot. To nie jest wybór między brokułam a kalafiorem. To jest wybór między czyimś życiem a śmiercią.

      • 0 0

    • akurat świnia zje i mięso, również ludzkie więc słabe powrównanie

      Sam jem mięso, ale je ograniczam do minimum i czuję się znacznie lepiej niż gdy jadłem mięso 3 razy dziennie 7 dniu w tygodniu. teraz jem średnio 2-3 razy w tygodniu i czuję się lepiej. Kwestia indywidualna, jeść można wszystko co się chce i nie rozumiem o co ta spina?
      Niech sobie każdy je i pisze o czym chce a Ty masz wybór i nie musisz czytać wszystkiego co zostało napisane na Trójmiasto.pl.

      • 0 0

    • (1)

      może i człowiek potrzebuje jeść mięso, ale nie musi go jeść codziennie i w takich ilościach

      • 6 0

      • Bo ty lewaku będziesz decydował co i ile mam jeść. Chcesz zryj szczaw i mirabelki ale od mojego talerza i co i ile w nim jest to sie odpie... :)

        • 0 2

    • Maruda zyciowa (7)

      Co Ci przeszkadza jak chca żyć inni i co chca jeść, zacznij promowac jedzenie miesa, nikt Ci nie broni, i nie jem tylko zieleniny, masz słaby zasób wiedzy co jedzą weganie

      • 7 2

      • (2)

        Problem w tym, że to nie tylko ich sprawa. Ostatnio pojawiła się propozycja ekologów opodatkowania mięsa, które stanowiłoby w praktyce 2x podwyżkę ceny. Jak dla mnie to już nie jest "niech sobie jedzą", tylko wkracza się w wolną wolę ludzi.

        • 5 2

        • A to zależy. (1)

          Gdybyś porównał/porównała koszt środowiskowy produkcji mięsa i produkcji zbóż czy fasoli, to zrozumiesz o co chodzi. Faktem jest, że głoszone uzasadnienie opodatkowania mięsa jest z d... wzięte, jednak nie zmienia to istoty rzeczy.

          • 6 1

          • A moze porownajmy produkcje soi i oleju palmowego i wszystkich roslin modyfikowanych genetycznie uprawy te tez maja niekorzystny wplyw na srodowisko

            • 1 0

      • (2)

        Tylko dlaczego to wszystko tak mocno się promuje? LGBT, wege, globalne ocieplenie itd. czyżby Kasa misiu, kasa?

        • 3 8

        • Wegetarianizm to stara rzecz. (1)

          Nie mieszaj tego z marksizmem.

          • 4 0

          • Tylko jakos głównie marksizm idzie pod ramie z wege :)

            • 0 0

      • To niech Spurek przestanie nawijac co ja mam jesc a co nie. Czy wam wolno a nam nie? Jakies podwójne standardy? A juz wogole dodatkowy podatek ktory lobby wwge by chciało wprowadzoc na mięso to juz przegięcie paly. Lapy precz od mojego schabowego :)

        • 1 0

    • Człowiek jest roślinożerny. Świadczą o tym zarówno nasze zęby jak i jelita. (14)

      Ale każdy je co lubi - możesz wcinać mięso i produkty zwierzęce, ale miej świadomość, że szkodzi to twojemu zdrowiu (ź badania WHO) i środowisku, a to skrajnie egoistyczne. Dopóki nie przeszedłem na weganizm miałem miażdżycę i nadwagę jedząc tak naprawdę niewiele. Dziś wcinam całe mnóstwo wegańskich dań - 10 kg mniej, brak miażdżycy i nadciśnienia.

      • 24 27

      • Bzdura.Czlowiek jest z natury miesozerny ibzdur nie piszcie (2)

        • 13 18

        • Przekażesz jakąś wiedzę, czy poprzestaniesz na wyznaniu wiary? (1)

          • 5 1

          • Czlowiek jest wszystkozerny. Jak ludzie pierwotni upolowali zwierzynę to ja jedli jak nie to wcinali "szczaw i mirabelki"

            • 2 0

      • Tak bo uprawy soi sa bardzo eko dla środowiska tak samo jak oleju palmowego :)

        • 1 0

      • takie głupoty

        opowiadaja nawiedzeni i niedouczeni. Człowiek od tysiecy lat dostosował sie to spożycia mięsa , i jest mu ono w pewnych okresach życia bardzo potrzebne.

        • 1 1

      • Jesteśmy stworzeni jako drapieżnicy (2)

        Gdyby Bóg chciał żebyśmy żarli trawę dałby nam wnętrzności takie jak np krowie. Dla mnie możesz żreć codziennie stóg siana i popijać beczką wody. Natury nie zmienisz. A jak Ci to smakuje, to ja ci życzę najlepszego :)

        • 8 13

        • Zazdraszczam kłów i pazurów!

          I stężęnia kwasu solnego w żołądku.
          I niedużej długości przewodu pokarmowego.

          • 4 1

        • Pambuk?????
          Serio ????

          Lolzzzzz

          • 4 2

      • Z natury człowiek jest i**otą i do tego zawistnym (1)

        Dowód: ton komentarzy i dyskusji pod nimi

        • 22 0

        • Ippon!

          Dzięki! :-)

          • 1 0

      • Leming gdyby nie miesa niebyło by ewolucji człowieka i tym samym nie postwał by nawet taki pustak jak ty :)

        • 2 4

      • Miażdżyca to choroba nieuleczalna

        Po przejściu nadal masz miażdżycę, tyle że już bez nadwagi.

        • 2 1

      • Ciekawa teoria z którą nie tylko ja się nie zgadzam. (1)

        Jem również mięso { oprócz warzyw } nie mam nadwagi ani miażdżycy.Liczy się jakość pożywienia { każdego } Nie wyobrażam sobie aby w dzisiejszych czasach wyprodukować taką ilość bio roślinności aby wyżywić ludzkość. Nasz kraj nie jest krajem śródziemnomorskim więc odrobina mięsa nie zaszkodzi. Pracując ciężko fizycznie to nie zaszkodzi. Środowisku najbardziej szkodzi człowiek ale to inna para kaloszy.

        • 21 7

        • Właśnie produkując mięso nie wyżywimy wszystkich. Zwierzęta hodowlane zjadają tony roślin ktore ludzie mogliby spożywać bezpośrednio.

          • 14 5

    • Bzdury

      Jeśli artykuł o festiwalu jedzenia wegańskiego jest nachalny, to co można powiedzieć o wszędobylskich reklamach mcdonalda i innych fastfoodow, wędlin i w ogóle? Wystarczy nie klikać w artykuł i tyle. Nachalne, że ho ho. Poza tym kiedyś też tak płytko myślałem, ze na tej zieleninie, to się nie da, ale spróbowałem już mase jedzenia wege i jest super.

      • 2 1

    • kazdemu wedle uzniania (4)

      ja się przestawiłem z mięsa na warzywa bez tęsknoty. bóle brzucha wzdęcia sr*czki niestrawności gazy i inne tego typu sprawy to już przeszłość.
      Mięso bardzo lubiłem jak każdy bo tak nas wychowano i nie wyobrażałem sobie jedzenia bez niego.
      najgorszy jest nabiał i inne tego typu pochodne mięsa.
      jednak skłaniam się ku tezie że mięso nam szkodzi - te wszystkie 'dolegliwości' w/w ustąpiły jak ręką odjął. kiedyś nie zwracałem na to uwagi no bo poprostu normalna sprawa po konkretnym jedzeniu
      ale teraz się konkretnie najem i nie ma takich 'sensacji'. Przemiana materii pieknie się 'zrównoważyła'. No może pieczony bakłażan i humusy nie dla mnie ale tak poza tym tylko na plus.
      ale jak napisałem - każdemu wedle uznania

      • 11 5

      • (1)

        Bo żarłeś pewnie samo mięcho z węglowodanami, żadnych warzyw. Czyli ze skrajności w skrajność. Zamiast dołożyć do mięsa jakieś warzywa, które objętościowo są większe od porcji mięsa, to wyeliminowałeś całkowicie mięso. Głupota. Wystarczy zrównoważone żywienie, tak jak zalecają różne organizacje zdrowotne. Nie trzeba popadać w skrajność.

        • 5 0

        • a skąd ta wiedza co ja żarłem

          'głupote' to może jednak zachowaj dla siebie

          • 1 1

      • No widze że napisałem coś co wzburzyło 4 osoby

        które poczuły się tak urażone że zaminusowały neutralną wypowiedź.
        Jednak czytać ze zrozumieniem to duża sztuka i nie każdy to opanował

        • 3 1

      • Dzisiejsze mieso napakowane jest min. antybiotykami. Zle dziala to na uklad hormonalny zwlasza w kobiecym ciele.
        Odzywiam sie wg. diety dash. I czasem zjadam kurczaka ale bardzo rzadko.
        Czuje sie o wiele lepiej.

        • 3 0

    • (2)

      Bardzo lubię mięso. Próbowałem dań wege i smakowały mi. Ale po co to całe wegehalo?

      • 15 6

      • Zadałeś pytanie. Jesteś na dobrej drodze!

        Pozdrowienia!

        • 2 0

      • Bo to jest modne i z tego jest kasa. A że mamy sporo zakompleksionych ludzi, którzy boją się mieć swoje zdanie, to takich dojnych, "nowoczesnych" krów, mamy mnóstwo.

        • 4 7

    • A co, ktoś kazał ci czytać artykułu na ten temat? Ktoś cię zaciągnął na ten festiwal?

      Wyloguj, hipokryto!

      • 1 1

    • Dokładnie (1)

      Mam nadzieję, że Gdańsk w końcu wprowadzi strefę wolną od wege.

      • 8 10

      • To na podlasie sie wyprowadz.

        • 2 0

    • Nachalna promocja to jest parowek w biedrze.

      • 4 0

    • Widzę, że masz problem z weganizmem. Ale dobrze, że to z siebie wyrzuciłeś.

      • 10 10

  • Czlowiek to naturalny roslinozerca. Spojrzcie na nasz uklad pokarmowy. (1)

    Jak można jesc martwe zwierzeta ? Tylko weganizm. Super wydarzenie, bylam i zrobilam relacje na swoim insta. Pozdro.

    Anka Veganka

    • 6 28

    • A słodycze można? Cukier to dopiero syf... Od zarania dziejów człowiek jadł zwierzęta taka jest natura i koniec.

      • 0 0

  • Super inicjatywa, sam przeszedłem na wege (8)

    I wcale nie z jakiejś miłości do zwierząt tylko z troski o własne zdrowie. Wystarczy poczytać jak wygląda przemysłowy chów i produkcja mięsa, żeby odechciało się jakiegokolwiek mięsa.

    • 66 36

    • owszem, ale weganskie produkty ze sklepów sa też przetwarzane i tak samo szkodliwe jak inne, powiedziała bym nawet ,że miesa od rolnika mniej zaszkodzi. niż wasze wege ze sklepu

      • 0 0

    • Ty myślisz, że teraz zielsko jest zdrowe???

      Najbardziej bawią mnie ludki of Yerby w robocie. Udowodniono, że nie ma bardziej zasyfione herbaty obecnie.

      • 1 0

    • A jak wygląda przemysłowa uprawa warzyw i wszystkiego co jedzą weganie?

      • 4 2

    • człowiek mięso potrzebuje jeść, ale nie codziennie i nie w takich ilościach

      • 3 1

    • ale jesli chodzi o tofu, to trafna nazwa

      jadłem i to jest rzeczywiscie fuuu

      • 5 5

    • Przejdz na mieso koszerne (2)

      Krowy w uboju koszernym sa zazwyczaj lepiej chowane, jedza lepsza karme i przez to maja mieskl lepszej jakosci

      • 8 13

      • Padlina to padlina.... (1)

        • 6 11

        • ...a mięso z uboju to mięso z uboju, so what?

          • 6 2

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Miłośnicy wege żywności spotkali się na stadionie

    Plastiki

    Oni wprowadzają plastiki i łamią zasady przyzwoitości w jedzeniu

    • 0 0

  • (2)

    W wielkie brytani o 19 godz w szklami polacy sypia zarenka podlewaja wlaczaja mocne halogeny i o 6 rano jyz wyhodowana salatka potem do worka i eko bio salata jest na kanalach przydniczych filmy aile ton wegla na wyprodukowanie pradu i ta salata ty genczne niewiadomo co zdrowsze od kurczakow co 6 mbiesiecy jedza trawe czy liscie i weganim brak witami czemu nikt niepisze o tym ze oni maja anemnie itp bulimbie ludzie od zawsze czlowiek jad mniese to jezt w genach

    • 15 18

    • o tak...

      ...przekonałaś mnie. "Bulimbii" boję się najbardziej. Na pewno dostanę jej od jedzenia warzyw.

      • 0 0

    • Dieta musi być zbilansowana

      Jak nie jesz mięsa to musisz jeść produkty by sobie to zrekompensować. Jak rzucisz mięso i nie uzupelnisz mikroelementów z roślinnych produktów to jasne, że anemii się nabawisz. Z głową trzeba wszystko robić.

      • 0 0

  • Była krakowska sucha z soczewicy i polędwica z buraka? (4)

    Normalny człowiek zje sobie wszystko byle z umiarem. Takie pajacowanie to może kręcić panów w rureczkach i dziwne kobiety.

    • 71 55

    • nie, nie było

      Była za to kuchnia japońska, perska, turecka i wiele ciekawych i zdrowych smaków do próbowania.

      • 1 0

    • Macho za piątala. (1)

      • 1 2

      • Inteligent za zeta

        • 1 1

    • Obejrzyj na YouTube film What the health

      To zwiększysz swoją świadomość, jak przestałem jeść mięso to o dziwo zakończyła się moja alergia, którą miałem od 10 lat, poza tym ciśnienie się unormowało i czuję się znacznie lepiej

      • 2 2

  • szanuj mojom lalke jak kobiete (1)

    Nie mam nic przeciwko takiemu jedzeniu. Każdy je co lubi.
    Ale nazywanie burgerem czegoś co nie ma w swoim składzie mięsa to spora przesada .
    To tak samo gdyby ktoś kupił sobie gumową lalę w sexshopie i opowiadał że ma prawdziwą kobietę.

    • 2 5

    • no jak będzie droga to w sumie ma rację...

      • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane