• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tłumy smakowały Trójmiasto w Garnizonie

Łukasz Stafiej
5 grudnia 2015 (artykuł sprzed 8 lat) 

Smakuj Trójmiasto podobało się trójmieszczanom.

Frekwencyjnym sukcesem okazała się pierwsza edycja Miejskiego Festiwalu Kulinarnego - Smakuj Trójmiasto. W sobotę w Sztuce Wyboru zobacz na mapie Gdańska w Garnizonie można było spróbować świątecznych potraw przygotowanych przez trójmiejskich restauratorów. Kolejna edycja - tym razem o kuchni azjatyckiej - w lutym.



Początkowo Smakuj Trójmiasto miało być kameralną imprezą. Organizatorka, Justyna Zalewska, miała pomysł na niewielkie spotkanie z trójmiejskimi restauratorami, podczas którego mieli oni zaprezentować swoje pomysły na dania kuchni świąteczne. Myśl przewodnia została bez zmian, ale już na kilka tygodni przed imprezą było wiadomo, że skala tego wydarzenie znacznie urośnie.

Stanęło na tym, że na dwóch piętrach, w hallu, a nawet przed wejściem do klubokawiarni Sztuka Wyboru we wrzeszczańskim Garnizonie swoje kramiki rozstawiło aż 45 wystawców. Byli wśród nich nie tylko przedstawiciele takich restauracji, kawiarni i cukierni, jak m.in. Bocian Morski, Otwarta, Tu'gehter, Lobster, Fukafe, Główna Osobowa, Mała Ukraina, Food Art Company, Mocno Nadziane, Umam, czy T. Deker, ale również właściciele sklepów z domowym designem czy rzemieślnicy sprzedający autorskie świąteczne produkty i ozdoby.

  • W świątecznym menu trójmiejskich restauratorów dominowały dania z ryb, przede wszystkich śledzia.
  • Można było nie tylko zjeść, ale i kupić prezenty i świąteczne bibeloty.
  • Jedną z atrakcji dla dzieci były warsztaty zdobienia pierniczków.
  • Dzieciaki witał w Sztuce Wyboru Święty Mikołaj.
  • Organizatorzy uczestników, którzy przewinęli się przez imprezę, liczą w tysiącach.
Za niewielką opłatą można było spróbować kilkudziesięciu potraw m.in. tatara z karpia, świątecznego gulaszu z dzika, zupy grzybowej, przeróżnych wariacji na temat śledzia czy pierogów oraz całego spektrum słodkości: zaczynając od serników i ciasteczek, a kończąc na wegańskich łakociach i francuskich makaronikach. Zainteresowanie ofertą wszystkich wystawców było ogromne. Według szacunków organizatorki, przez kilka sobotnich godzin przez imprezę przewinęło się nawet kilka tysięcy osób.

W planach są już kolejne edycje imprezy. Następne Smakuj Trójmiasto odbędzie się w lutym i poświęcone będzie smakom kuchni azjatyckiej. W kolejnych miesiącach tematem przewodnim będzie: Wielkanoc, mięso, kuchnia roślinna i słodkości. Rozważana jest również inna lokalizacja o większej przestrzeni - także na terenie wrzeszczańskiego Garnizonu.

Miejsca

Opinie (73) 8 zablokowanych

  • więcej takich imprez (3)

    a ci frustraci i hejterzy co nie byli, niech głosu nie zabierają

    • 54 55

    • Zabawne jest uzasadnienie. (1)

      Czy fizyczna obecność zawsze jest konieczna do oceny danego zjawiska ?

      Jeżeli A = C a C = B to czy nie wiedząc nic więcej o B można powiedzieć, że A=B ?!

      Kto tu jest frustratem nie akceptującym tego, że ktoś może mieć inne zdanie niż ty ?!

      • 25 13

      • żeby smakować to trzeba być i spróbować

        jak chcesz smakować potrawy prze internet ??
        inaczej się nie da niż organoleptycznie - tzn trzeba zjeść, by poczuć i ocenić
        zacznij żyć w realu,

        • 2 0

    • same leszcze,rurkowcy,studenci,kredyciarze....fuj

      • 12 12

  • Restaurację - 90% (24)

    we wszystkich restauracjach są dwie kasy fiskalne zfiskalizowane jedna lewa a druga gdzie nabijają prawdziwe paragony. Klient się nie kapnie bo na każdym jest zapis że paragon fiskalny. Tak się oszukuje fiskus to akurat nie musieli ale ciekawe czy te darmowe rozdawanie potraw zgłosili w picie jako darowizne bo takie mamy prawo chore ale jest :)

    • 40 35

    • żenujące (4)

      jak coś jest za darmo to lemingi z blokowisk leca na złamanie karku. Kiedyś w Gdańsku było inaczej dziś najechało się wieśniaków na studia i tu zostali pracuja za 1600 na ręke na śmieciówka i sa zadowoleni - straszne do czego to prowadzi

      • 35 27

      • źenująca

        To jest Twoja opinia bo pewnie gdyby nie była darmowa to byś jej nie dodał - pozdrawiam rdzennego Gdańszczanina z rodziny buraków i to pastewnych

        • 17 16

      • he he z blokowisk...- ze Strzyży z domków były całe ulice

        ja też z domu wolnostojącego

        • 8 10

      • Dawniej? Chyba przed wojną,

        bo od 45-tego są tu tylko przyjezdni.

        • 21 3

      • Przecież nie było tam nic za darmo ;-) Przynajmniej na filmiku widać ceny i to całkiem konkretne

        np. za małego degustacyjnego rolmopsika z burakiem 5PLN.
        Gdzie ty tam widzisz darmowe degustacje?

        • 30 3

    • na zachodzie tego nie ma (3)

      jak ktoś chce iść do restauracji to idzie a nie liczy na darmowe rozdawanie. Biedni polacy !!! niestac ich na normalne wyjście do restauracji.

      • 20 21

      • No tak

        Nie wypuścili Ciebie i teraz masz pretensje

        • 6 10

      • ....

        ..nie zgodze sie kompletnie - to przyszlo wlasnie z zachodu..obserwuje na codzien - ludzie w biurach, zarabiajacy nienajorzej (korpo) na maila o darmowych owocach na recepcji niemal tratuja sie w wyscigu po banana.. To samo widzialem juz tutaj w alchemii.. Smutne I zenujace ale prawda.

        • 1 0

      • A gdzie Ty tam cos darmowego widziales? Rece opadaja.

        • 0 0

    • A niby w jakich restauracjach robią takie przekrety? (1)

      • 9 6

      • w mount Blanc na przyklad

        • 6 1

    • Jaki kelner

      Taka restauracja - pewnie się zwolniłeś i pracujesz na czarno i kuroniówkę bierzesz

      • 1 12

    • w większości restauracjach w trojmieście tak jest a o zatrudnianiu na czarno nie wspomne

      • 16 1

    • Właściciele (4)

      Powiedzieli jasno jak wydaje ci się że jest ok dajesz paragon z tej kasy a jak masz podejrzenia dajesz z tej zarejestrowanej w Urzędzie . Pewnie właściciele będą hejtować ale tak jest. Jak mieliśmy szkolenie bhp to tylko dostaliśmy kwity do podpisania a żadnego szkolenia nie było - tak się oszukuje nasz kraj. Na imprezy grupowe wogóle nie wydaje się paragonów.

      • 17 2

      • A jak jest obecnie z badaniami pracowników w gastronomii, książeczkami Sanepidu itp.?

        • 4 4

      • na grupowe (1)

        Sie nie wydaje paragonu bo sie bierze fakturę - się nie wie to się nie pisze

        • 8 5

        • tak? a wycofywanie paragonów coś ci mówi ???? i zamknięte szafki

          walą państwo jak nic

          • 3 0

      • u nas są dwie kasy, 90 procent na zlecenie

        Strach w oczach brak kultury

        • 8 0

    • Kelner wyrocznia (3)

      Wszystko wie wszędzie był. Flustrat

      • 4 9

      • Wojtek

        chcesz to możemy się umówić na wywiad opowiem ci o knajpach w Gdańsku . Jak się roluje , jak się załatwia przetargi na lokale, jak sie kupowało za bezcen, kto kogo zna .. temat na książke . I opowiem Ci jak kelnerzy roluja właścicieli Ciebie pewnie też.

        • 11 0

      • (1)

        Flustrat?

        • 4 2

        • grypę ma biedak

          • 2 1

    • pracowałem w 3 knajpach - 2 pijalnie można powiedzieć małe browary i jedna restauracja

      i tak tam jest 2 kasy jedna schowana w szafie a druga na ladzie obie sfiskalizowane. US nie ma prawa szukać po szafach i powienien z Policją chodzić na kontrole

      • 7 0

    • Loteria. ....

      Paragonowa wylapie teraz takie lewe kasy :) kwestia czasu

      • 1 3

  • ale fajowo (2)

    super wyżerka

    • 18 16

    • volę

      azjatyskie jedzenie :)

      • 7 2

    • niby takie cool i trendy

      a chleja z gwinta...

      • 7 2

  • Bardzo udana impreza! (1)

    Jedzenie różnorodne - od śledzia do piernika, dobrej jakości i ładnie zaserwowane. Oby tak dalej.
    A budynek obok targi Bakalie, więc można było skoczyć po ciekawe prezenty świąteczne nie tłocząc się w galeriach handlowych...

    • 28 10

    • nie tloczac sie? a to dobre :)

      • 13 1

  • byłam, jadłam, smacznie było ;)

    chociaż trochę niewygodnie, bo wąsko i mnóstwo przepychających się osób, ale generalnie super pomysł :)

    • 20 5

  • Świetna idea, mizerny efekt... piękne miejsce. (6)

    Żeby było jasne, jestem fanem wszelkich nowych idei i działań tego typu, ale efekt zastany na miejscu nie bardzo różni się od stoisk z bigosem na Jarmarku Dominikańskim czy młodzieży w strefie jedzenia Galerii Bandyckiej.

    Jak więc różnica? Kluczową jest nowe "trendy"/"hipsterskie" miejsce, bez którego 90% odwiedzających w ogóle by nie przyszło. Większość z nich przychodzi żeby się pokazać, bo tak trzeba i potem stoją przez 2-3h przy jednej fritzcoli, czekając aż w ramach promocji ktoś zacznie rozdawać jedzenie za darmo. A, że tak się nie dziej, to mamy głównie tłum oglądaczy, którzy parzą się na siebie i napawają swoją zarąbistością.

    Wśród "mieszkańców" okoliczych domów, zdecydowana większość przyjechała "swoimi" Audikami na GA/GDA rejestracjach, za które raty płaci tatuś lub mamusia w ramach leasingu na firmę... Oczywiście każdy musi podjechać pod samo wejście, rozjechać trawnik, bo przecież właśnie jego model jest trendy/cozy i każdy odwiedzający musi go zobaczyć niczym w salonie Porsche Lellek.

    To samo dotyczy Bakalii i promowania polskich tradycji modowych lat 60tych, kłopot powstaje wtedy, jak ktoś sprzedaje plastikowe pierścionki po kilkaset złotych i dziwi się że ich nikt nie kupuje, podobnie jak filcowe rękawiczki w promocji za 99zł, gdzie mamy dwa kawałki filcu zszyte i przycięte niczym na pracach z ZPT. Największym problemem tej części jest zbyt duża cena w stosunku do jakości, a każdy projektant myśli, że jak zrobi sobiełade logo, to znaczy, że uzasadnia to narzuconą marżę. Niestety rynek głównie patrzy na nie, a nie kupuje....

    Projekt Garnizon Kultury jest fajny, szkoda, że słowo kultura ma tu taki znaczenie jak sztuka w Zatoce Sztuki.. Tym samym jedyne co mamy, to nowe miejsce do lansowania się na mapie Trójmiasta i pewna przeciwwaga dla Monte Lansino.

    • 92 21

    • Zabrzmiało frustracją :-) (2)

      Dziękujemy panu "miszczowi" za frustracyjne opisy udanej na rynku trójmiejskiego kalendarium imprezy -Smakuj Trójmiasto. Wystawcy mile zaskoczeni wysokim poziomem kultury odwiedzających, może z wyjątkiem rozjechanych trawnika ale jest grudzień , jednak d*pcia marznie i się chcę podjechać jak najbliżej obiektu jak można ;-) Mega udana impreza wspaniała alternatywa szlajania się po centrach handlowych bez celu. Coś dla duszy i dla ciała BRAWO DLA JUSTYNY I KASI TAK TRZYMAĆ I CZEKAM NA IMPREZĘ W MARCU !!!!

      • 6 25

      • taaak, d*pcia marznie... Zawsze trzeba znaleźć jakieś wytłumaczenie prostackich zachowań. Co z tego że jest grudzień, jak za oknem +10? To tłumaczy rozjeżdżanie trawnika, bo jest grudzień? Co za myślenie...Nawet gdyby było - 30 to nie tłumaczy.

        • 16 2

      • ...

        ..widze, ze jestes czlonkiem tamtejszego towarzystwa wzajemnej adoracji.. Niestety fejsbukowe zachowania przenikaja do innych zakatkow sieci w programach promocyjnych. Fajnie, ze Laski robia cos ale nie robmy z tego wydarzenia kulturalnego roku na czym organizatorkom na pewno zalezy jako, ze za darmo tego nie robia I kolejne edycje beda wystawcow na tej imprezie slono kosztowac.. - a owce I hipsi pojda by sie pokazac to renoma bedzie rosnac.. O rozjezdzaniu trawnikow - ..Sam wiesz, ze Twoj komentarz jest na bardzo niskim poziomie potwierdzajac tym damym teze wieszcza.. a skoro tak, to pewnie tez zrozumiesz, ze ja do tego poziomu znizal sie nie Bede..

        • 2 2

    • lepiej bym tego nie ujął, trafione w dziesiątkę..

      zapomniałeś dodać jeszcze o pejsbuku, rzeszy obserwujących i lajkach jak to fajnie było - w domu głodówka, żreć nie dają

      • 10 0

    • ...ktos jednak

      ..wciaz mysli trzezwo na necie..juz sie balem, ze moze jestem Sam.. ;-)! Dobry komentarz miszczu. Tak trzymaj.

      • 8 1

    • wraca nadzieja, są jednak jeszcze osoby zdroworozsądkowe

      100% racji

      • 3 1

  • Garnizon

    Wyrasta na fajne miejsce, gdzie wiele sie dzieje..

    • 16 21

  • Wrzeszcze to przyszlosc (2)

    Tam sie dzieje! Tam sie nywa.

    • 12 28

    • przeszlosc....

      • 9 3

    • ..tam sie nywa

      nywa sie jak diabli.. strach chodzic w bialy dzien ;-) wszyscy lubimy literowki ..

      • 3 0

  • Było cudnie! (3)

    W końcu! Takich imprez brakowało! Gratuluje! Kasia Bolda - z Tobą imprezy są NAJLEPSZE!- robicie z Justyną świetną ideę - Oby takich imprez więcej w 3mieście! Będzie wkońcu gdzie pójść i pobyć w cudownej atmosferze! Chce więcej! Miko!

    • 11 30

    • skad to cos sie bierze? (1)

      "robicie swietna idee"...
      Czy w szkolach w ogole jeszcze czegos ucza?

      • 14 2

      • Szkoła szkołą.
        Ale ten wpis sugeruje, że mamy przyjemność obcować z kretynem, który w życiu nie za wiele książek przeczytał.
        Jedyny kontakt ze słowem pisanym to pewnie FB.
        I w sumie ok... każdy robi to co chce, nie każdy musi być wykształcony/obyty, ale mnie przeraża, że taki kretynizm staje się normą.

        • 6 1

    • ..znajoma

      sie sie podlizuje.. Fejs juz nie wystarcza..?

      • 6 2

  • rewelacja impreza i potem do Sopot do Monte Carlo (4)

    GRATULACJE kochani - świetny pomysł!! Justysia ściskam - byłaś cudowna!!!!.

    Z koleżankami przeniosłyśmy sie później do Sopotu, koło SKMki przy ul. Pojazd 2 - nowa restauracja MONTE CARLO w miejscu po Wielorybie i pełne zaskoczenie -:)) .. pozytywne jak najbardziej . Kuchnia włoska i smaczki z Ukrainy

    • 4 21

    • smaczki ? Ewo coz to za dzwne słowo

      • 6 0

    • A Ty skąd się urwałaś?
      Obcowanie z taką kobietą to gwałt na intelekcie.

      • 6 0

    • ....

      .." Justysia bylas cudowna..".. zaraz zwymiotuje..

      • 8 3

    • oto poziom dzisiejszego społeczeństwa

      żal....

      • 9 0

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane