- 1 Pijesz cappuccino po 12? Nie mów Włochom (120 opinii)
- 2 Nowe lokale: z cukierni do klubu (89 opinii)
- 3 Jemy na mieście: pyszne Bez Dwóch Dań (55 opinii)
- 4 Była Muszla, będzie Teatro Gdynia (61 opinii)
- 5 Gdańsk: restauracje przyjazne dzieciom (94 opinie)
- 6 Dokąd na pyszną zupę rybną? (113 opinii)
Test pączków. Gdzie są najlepsze pączki w Trójmieście?
Tłusty czwartek się zbliża. Szacuje się, że w tym dniu zjadamy średnio 2,5 pączka na głowę. Ale to nie ilość, a jakość ma znaczenie. Dokąd w tłusty czwartek udać się po najlepsze pączki w Trójmieście? Przedstawiamy wyniki redakcyjnego testu.
- Tłusty czwartek: jaki powinien być idealny pączek?
- Tłusty czwartek 2023. Redakcyjny test pączków
- Pączki też jemy oczami
- Pączek idealny: liczy się wnętrze
- Ranking pączków w Trójmieście: król jest tylko jeden
Tłusty czwartek: jaki powinien być idealny pączek?
A jaki powinien być idealny pączek? Lekki, puszysty i z chrupiącą skórką. Ciasto powinno być delikatne i nie za słodkie. Koniecznie z dużą ilością gęstego nadzienia. Do tego pięknie udekorowany lukrem, czasem też skórką pomarańczową, ewentualnie cukrem pudrem. Sprawdziliśmy, gdzie w tym roku udać się po najlepsze pączki.
Tłusty czwartek 2023. Redakcyjny test pączków
W naszym teście wzięło udział 8 osób, które "w ciemno" próbowały pączków, przydzielając punkty wyrobom ułożonym na talerzach ponumerowanych od 1 do 8. Ocenialiśmy w pięciostopniowej skali, biorąc pod uwagę wygląd pączka, jakość ciasta, ilość i smak nadzienia oraz całościowe walory smakowe. Walka była zacięta i wyrównana, ale zdarzyły się też rozczarowania.
Zaszyfrowanymi cukierniami w naszym teście były: Manufaktura Mojej Mamy (talerz nr 1), Deker (talerz nr 2), Mamy Wypieki (talerz nr 3), Must Bake (talerz nr 4), Baccate (talerz nr 5), Le Delice (talerz nr 6), A.Blikle (talerz nr 7) oraz cukiernia Cukiernia Sowa (talerz nr 8).
We wszystkich tych miejscach pączki były dostępne już na tydzień przed tłustym czwartkiem. Do testu staraliśmy się wybrać jak najbardziej tradycyjne pączki (smażone na oleju roślinnym lub smalcu), z konfiturą różaną i lukrem. Nie w każdej cukierni jednak takie były, dlatego wśród testowanych wyrobów zdarzyły się też takie z konfiturą wieloowocową, różano-malinową lub z powidłami. Większość oblana była lukrem, tylko jedne (z Must Bake) oprószone cukrem pudrem.
Testowane pączki kupiliśmy z samego rana w dniu degustacji, na własny koszt, i nie zapowiadaliśmy, że zjawimy się w cukierniach.
Pączki też jemy oczami
Mówi się, że nie szata zdobi człowieka. Do pewnego stopnia sprawdza się to również, jeżeli chodzi o pączki. Nie zawsze te przykuwające wzrok, idealnie okrągłe i pięknie przyozdobione są najlepsze. Jednak wygląd nie jest bez znaczenia.
Dobry pączek po prostu nie może wyglądać źle. Popękany, zeschnięty lukier to zła wróżba. Podobnie jak pomarszczone i "oklapnięte" czy zdeformowane ciasto. Te znaki świadczą o tym, że prawdopodobnie wypiek albo jest stary, albo przytrafił mu się jakiś wypadek.
Pod względem wyglądu wyróżniały się pączki z Le Delice (talerz nr 6), Mamy Wypieki (nr 3) oraz Baccate (nr 5). Na pierwszy rzut oka najsłabiej pod tym względem wypadły zaś pączki z Manufaktury Mojej Mamy (nr 1), Sowy (nr 8) i Must Bake (nr 4).
Pączek idealny: liczy się wnętrze
Pączkowe ciasto powinno być lekkie i puszyste. I w przypadku testowanych przez nas wyrobów w większości takie było. Pod tym względem wyróżniały się pączki z Le Delice z chrupiącą skórką i pączki z Sowy, które miały bardzo tradycyjne ciasto, przez co smakowały "jak u babci"
- To, czego szukam w pączku, oprócz smacznego nadzienia, gęstego lukru i słusznych rozmiarów to świeże, ciężkie i chrupiące z wierzchu ciasto. Niestety na osiem testowanych przez nas pączków tylko jeden miał chrupką skórkę. A szkoda, bo to bardzo podbija wrażenia smakowe. Nie lubię też, kiedy nadzienie sprawia wrażenie perfumowanego - mówiła Ola.

Jak wiadomo, to, co najbardziej lubimy w pączkach, to nadzienie. Powinno być go dużo i dobrej jakości. Po przekrojeniu okazało się, że pod tym względem pączki wypadają skrajnie różnie - od śladowych ilości po wypływającą marmoladę.
Nasi testerzy byli niemal jednomyślni i bezkonkurencyjne okazało się nadzienie pączków z Le Delice (talerz nr 6), nieco gorzej wypadły pączki z Must Bake (nr 4) i Baccate (nr 5). Każde z nich były wypełnione po brzegi nadzieniem: Le Delice dobrej jakości, dość słodką konfiturą z róży i malin, Must Bake również konfiturą malinowo-różaną (słodko-kwaśną, co doskonale balansowało ilość słodyczy), a Baccate - marmoladą.
Zupełnie puste w środku okazały się pączki z Dekera (talerz nr 2) - "nadzienie pyszne, ale było go jak na lekarstwo". Pod tym względem słabo wypadły też pączki z Manufaktury Mojej Mamy (nr 1) i Sowy (nr 8).

Ranking pączków w Trójmieście: król jest tylko jeden
Już po tej klasyfikacji można się domyślić, że walka była zacięta. Ostatecznie najwyższe noty zebrał pączek z Le Delice (waga: ok. 200 g, cena: 10 zł) z oceną 4,38.
- Chrupiąca skórka, dużo gęstego lukru, nadzienie jak domowe! Po prostu pycha - przyznała Ania.
Nasi testerzy zwrócili też uwagę na rozmiar zwycięskiego pączka.
- Pączek deluxe, wielki - do najedzenia się na raz. Bardzo dobre ciasto, obfite nadzienie i piękny wygląd z dodatkiem suszonych płatków róży - mówił Michał.
Na drugim miejscu uplasował się pączek z Must Bake (waga: 120-130 g, cena: 10 zł) z oceną 3,75. Testerzy docenili jego bardzo przyjemne, miękkie i sprężyste ciasto, a także pyszną, domową konfiturę. Nie każdemu jednak pasował cukier puder ("szkoda, że bez lukru", "puder na pączku powinien być zabroniony"). Nic straconego - cukiernia oferuje pączki w obu wariantach.
Na podium znalazły się też - ex aequo - pączki z Sowy (waga: 80-85 g, cena: 4,40 zł) i słynącej właśnie z pączków cukierni A.Blikle (waga: ok. 75 g, cena: 6,40 zł) z oceną 3,63.
- Jak u babci! Pączek warty grzechu i walki o ostatni kawałek - mówiła o pączkach z Sowy Ania.
Na kolejnych miejscach uplasowały się pączki z Dekera (waga: 125-130 g, cena: 8 zł), Mamy wypieki (waga: ok. 160 g, cena: 6,90 zł), Baccate (waga: 125-135 g, cena: 4,50 zł) i Manufaktury Mojej Mamy (waga: 140-145 g, cena: 5,50 zł).
Nasz ranking najsmaczniejszych pączków w skali 1-5 na podstawie średniej głosów 8 osób:
- Le Delice - 4,38
- Must Bake - 3,75
- (ex aequo) Sowa oraz A.Blikle - 3,63
- Deker - 3,52
- Mamy wypieki - 3,38
- (ex aequo) Baccate i Manufaktura Mojej Mamy - 3,25
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-02-13 07:54
Kiedyś to były pączki.. (48)
A dokaldnie we Wrzeszczu przy
Galerii Centrum ( taki mały budynek) teraz znajduje się biurowiec Neptun.
Były świetne !- 292 11
-
2023-02-13 08:00
olo (3)
tak prawda zastanawiam sie czy sie przeniesli czy zakonczyli biznes wie ktos?
chodzi o cukiernie wrzeszcz gdzie teraz jest neptun.ten biurowiec,- 24 2
-
2023-02-13 14:48
Neptun nigdy nie był biurowcem.
- 1 10
-
2023-02-13 15:14
Zamknięta
- 5 0
-
2023-02-14 20:53
Nie wiem ale chętnie bym się dowiedziała, były smaczne
- 2 0
-
2023-02-13 08:27
Nie prawda (19)
Wcale nie były świetne.
Po prostu były wielkie i była to jedyna taka pączkarnia od komuny. Ot cały sekret krótkiego sukcesu.- 20 63
-
2023-02-13 09:44
Nic nie wiesz bo za młody jesteś (11)
Zawsze, będąc we Wrzeszczu, szło się po pączka lub dwa.
Ciepłego.
Z innych miejsc to bita śmietana koło Puchatka i donaty na monciaku- 60 6
-
2023-02-13 13:36
Tak bylo
W rzeczy samej.
- 20 2
-
2023-02-13 15:14
Dokładnie do Wrzeszcza na pączka z budyniem i tymbark, donaty Sopot
- 18 3
-
2023-02-13 16:17
Dzadzio (7)
Tak Dziadku, tylko ty znasz wielki świat upadłego Wrzeszcza ... Newska, Cristal , PDT , Puchatek , pączki ... na wszystko patrzycie z rozrzewnieniem,bo nic innego nie było .
Ot i czar tamtych czasów.- 6 38
-
2023-02-13 16:39
Babunia
popieram... czar tamtych czasów eech...
- 16 3
-
2023-02-13 19:34
Co Ty bedziesz wspominał, skoro wszystko jest, ale jakość słaba? (1)
- 17 0
-
2023-02-13 23:59
Elon bez mask
Będzie z rozrzewnieniem wspominał fryty z maka albo parówki z pomielonego kartonu.
- 7 1
-
2023-02-13 20:22
Synku dzisiejsze żarcie to totalny syf. Wszystko smakuje na jedno kopyto. Tak kiedys jedzenie było bez porównania lepsze.
I zdrowsze.
- 21 2
-
2023-02-14 10:31
coś w tym jest
choć sama wspominam z rozrzewnieniem te czasy
- 1 1
-
2023-02-15 03:11
PDT, cristal i moj pierwszy mis z Puchatka -
Ale wspomnienie
- 2 0
-
2023-02-16 12:43
A cóż takiego jest dzisiaj?
Nie dość, że nie ma tego, co wymieniłeś, to jeszcze nie ma nic w zamian. A to co powstaje, zaraz znika.
- 1 0
-
2023-02-13 22:56
no Ty nic nie wiesz bo świata nie znasz
duży to pączek był i nic więcej , zwykła fama
- 2 11
-
2023-02-13 13:32
(2)
Bzdura, pączków, za PRL było fool, to był żaden rarytas, a kupowało się zawsze przechodząc te, bo były wyjątkowo smaczne.
- 23 2
-
2023-02-13 14:39
fool to ty jesteś
- 3 6
-
2023-02-13 22:57
nie były smaczne
były tylko ogromne
- 2 9
-
2023-02-13 14:50
(2)
Jaki krótki, ze 30 lat działało. Gimby nie znajo.
- 14 3
-
2023-02-13 16:18
(1)
a WPHW działało 50 lat ... i co z tego ?
- 0 3
-
2023-02-16 12:46
Nieprawda, WPHW nie działało 50 lat. Istniało około trzydziestu.
- 0 0
-
2023-02-14 20:54
Świetne , ale to sprawa indywidualna
- 0 0
-
2023-02-13 08:40
Najlepsze to były w Sopocie, cukiernia Janina (7)
- 4 8
-
2023-02-13 11:33
co to za gamonie minusują, jeżeli ci nie smakowały t zjedz bigos i kwaśnicę
- 4 9
-
2023-02-13 11:42
w Sopocie (4)
To były najlepsze na świecie donaty
- 23 4
-
2023-02-13 15:49
Chyba na/w świecie nie byłeś.
- 2 3
-
2023-02-13 19:36
Czy te donaty były z alkoholem i śmietaną? (1)
- 0 6
-
2023-02-14 00:56
?hę? donaty to donaty
z jakim alkoholem i śmietaną mogą być donaty???? czy trzeba tłumaczyć jak donat wygląda. Prosty zwykły pączek z dziurą bez nadzienia z cukrem pudrem. Kto tam widział śmietanę i alkohol?
- 10 0
-
2023-02-14 20:55
Właśnie , gdzie się podziały donaty, nic ich nie zastąpi, żadne gofry!!!
- 1 0
-
2023-02-13 19:35
W Sopocie były ciastka pączowe.
- 1 2
-
2023-02-13 08:41
Kiedyś to było... (1)
Teraz to już nie jest
- 14 3
-
2023-02-13 19:37
Bawet dobrej bawełny, wełny i skóry nie ma.
- 4 0
-
2023-02-13 10:22
W pączkarni we Wrzeszczu to się stało w kolejce.... (5)
A teraz, to jedne z lepszych pączków ma Pellowski, oraz taka mała pączkarnia na promenadzie na Żabiance - starszy facet prowadzi małą cukerinię, od strony linii tramwajowej a nie kolejki. Bardzo smaczne.
Obydwaj wielcy nieobecni tego zestawienia, dziwne że portal o nich nie wie - czyżby prowadzili go przyjezdni?- 8 17
-
2023-02-13 11:59
(4)
Pellowski to totalna porażka!!! O wiele lepsze są u Szydłowskiego!
- 12 3
-
2023-02-13 15:15
Jak dla mnie i Pellowski i Szydłowski ma dobre (1)
- 5 7
-
2023-02-16 22:44
Sorry, ale...
obydwie firmy produkuja wyrob paczkopodobny ! Ulepszaczy dosypuja moc, patykiem nie rusze tego swinstwa !
- 0 0
-
2023-02-13 19:39
Ani jeden ani drugi. Renka w Chyloni.
- 4 1
-
2023-02-16 07:21
A najlepsze
u Gutkowskiego serowo cebulowe z rodzynami
- 0 0
-
2023-02-13 14:47
(1)
Nie galerii tylko przy Domu handlowym Neptun. Gimby nie znajo.
- 8 1
-
2023-02-14 12:35
Galeria centrum dobrze napisał
- 1 0
-
2023-02-13 15:31
karaluchy biegały po ścianach
- 2 5
-
2023-02-13 22:55
były tylko wielkie i nic więcej (1)
smak przeciętny
- 1 8
-
2023-02-16 12:49
te karaluchy?
- 0 0
-
2023-02-14 20:52
Szkoda wielka , były olbrzymie i bardzo smaczne, kto wie gdzie oni są teraz?
- 2 0
-
2023-02-15 03:10
Tak kolo pedetu
Od Cristala 100m
- 2 0
-
2023-02-15 07:16
Nie wiem czy przenieśli się pod Olimp, ale tam właśnie jest świetna pączkarnia.
- 0 0
-
2023-02-13 07:45
Fajny test! (9)
- 30 37
-
2023-02-13 09:42
Nie
- 17 9
-
2023-02-13 12:31
(1)
Porównywanie pączka za 10zł z pączkiem za 4,5zł to trochę średni pomysł. Równie dobrze można napisać, że Toyota za 100 tyś jest lepsza niż Skoda za 50 tyś.
- 20 1
-
2023-02-16 22:45
RÓŻA !!!
Też ma swoją cenę niestety...
- 0 0
-
2023-02-13 15:23
Taaa, bo w Gdańsku mamy 8 cukierni tylko (2)
- 18 1
-
2023-02-16 11:07
w Gdańsku to macie .... ale jedna prezydentówkę (1)
- 1 0
-
2023-02-16 12:51
Czla trójmiejska trójca jest wspaniała
- 0 0
-
2023-02-13 19:41
Nie do końca. Jak kwalifikowano ciastkarnie?
- 8 1
-
2023-02-14 08:17
(1)
To jest test nie na najlepszego pączka, tylko na tego który najbardziej smakuje Redakcji. dla jednych tona lukru jest plusem, dla mnie jest dyskwalifikująca.
Kiedyś robili test kaw. Kawa z pierwszego miejsca, chwalona, dla mnie w smaku była nie do przyjęcia. Kwestia gustu.- 4 0
-
2023-02-16 12:53
Bo najlepsza kawa, to ta z pierwszego parzenia
- 1 0
-
2023-02-13 12:24
A lukier powinien być b. cieńki (1)
A nie te współczesne klejące się masy zagłuszające smak samego pączka
- 95 4
-
2023-02-15 15:20
A ja uwielbiam dużo lukru, jest go zecydowanie za mało
- 2 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.