Wiadomości

stat

Top 10 kulinarnych tekstów 2018 roku

Tekst o słynnych pizzeriach w Trójmieście znalazł się w naszym kulinarnym podsumowaniu 2018. Zgadniecie, gdzie zjemy pizzę ze zdjęcia?
Tekst o słynnych pizzeriach w Trójmieście znalazł się w naszym kulinarnym podsumowaniu 2018. Zgadniecie, gdzie zjemy pizzę ze zdjęcia? fot. E. Steć/Trojmiasto.pl

Kulinarne tematy cieszą się w portalu Trojmiasto.pl niesłabnącym zainteresowaniem. Wywołują przy okazji sporo emocji, co często odzwierciedlają komentarze zamieszczane przez naszych czytelników pod artykułami. Co najbardziej interesowało internautów w 2018 roku? Poniżej top 10 najchętniej czytanych tekstów.



Najchętniej czytam w serwisie Kulinaria:

cykl "Nowe lokale"

40%

cykl "Jemy na mieście" - recenzje restauracji

39%

cykl "Okiem dietetyka" - porady jak zdrowo jeść

2%

ogólne nowinki kulinarne z Trójmiasta

4%

zestawienia, np. pizzerie sprzed lat w Trójmieście

5%

informacje o lokalach kończących działalność

3%

wywiady z szefami kuchni

1%

kulinarne teksty poradnikowe

2%

jeszcze coś innego...

4%
10. Jak restauracje naciągają klientów?

Zestawienie otwiera felieton naszego czytelnika, który - jak wynika z tekstu - w restauracjach stołuje się regularnie. Zdążył też zaobserwować wiele sytuacji, które wzbudziły jego wątpliwości. W liście do redakcji wypunktował m.in. nieuczciwe rozlewanie zamówionego alkoholu czy zatajanie ceny dania spoza karty. Wy dołożyliście swoje historie i uwagi w komentarzach.

Podsumowania 2018 w kulturze i rozrywce

9. Nowe lokale: kanapki z wołowiną i kuchnia ukraińska

Cykl "Nowe lokale" to pewniak: zawsze przyciąga czytelników, którzy lubią wiedzieć, co zadebiutowało na trójmiejskiej gastromapie. Tym razem opisaliśmy Wołową Bułę z burgerami, Pana Kotowskiego z kuchnią ukraińską, Canis z eleganckim wnętrzem i wysmakowanym menu, Ciao ciao z kuchnią włoską i naleśnikarnię Po drodze.


Cykl "Nowe lokale" przedstawia nowo otwarte restauracje w Trójmieście.
Cykl "Nowe lokale" przedstawia nowo otwarte restauracje w Trójmieście. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl
8. Nowe lokale: po azjatycku, gruzińsku i staropolsku

Kolejny tekst z cyklu "Nowe lokale", który przypomina, że sporo restauracji się otwiera, ale też przy okazji zamyka. W kwietniu pisaliśmy m.in. o Polędwicy Sopockiej i Panu Baleronie w Sopocie - obydwa miejsca już niestety nie działają.

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście


7. Tutaj pizza ma ten sam smak od dekad

Artykuł potwierdził, że chociaż nasi internauci śledzą kulinarne nowości, to również interesują się lokalami, które istnieją od lat. Zabraliśmy ich więc w podróż po smakach (dzieciństwa) do pięciu miejsc serwujących nawet od dekad te same sprawdzone dania. Czas się zatrzymał m.in. w pizzeriach Margherita w Oliwie, Anker w Gdyni czy Romina w Gdańsku. Patrząc jednak na komentarze, na liście pizzerii z tradycją króluje maleńka Gdynianka przy Świętojańskiej.


Margherita to pierwsza w Trójmieście pizzeria z piecem opalanym drewnem.
Margherita to pierwsza w Trójmieście pizzeria z piecem opalanym drewnem. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl
6. Szef kuchni z gwiazdkami Michelin otworzy lokal w Gdańsku

Oto nowinka, którą zaserwowaliśmy wam jako pierwsi. W grudniu poznaliśmy nazwisko uznanego, nagrodzonego gwiazdkami Michelin w czterech europejskich restauracjach szefa kuchni Paco Péreza, który wkrótce poprowadzi restaurację na 33. piętrze Olivii Star zobacz na mapie Gdańska (najwyższy budynek kompleksu Olivia Business Centre w Gdańsku). Lokal Arco by Paco Pérez przyjmie pierwszych gości w 2019 roku.

Paco Perez jest szefem w kilku restauracjach na świecie, cztery z nich mają gwiazdki Michelin.
Paco Perez jest szefem w kilku restauracjach na świecie, cztery z nich mają gwiazdki Michelin. fot. restaurantmiramar.com
5. Okiem dietetyka: lista zbędnych suplementów

Kolejny kulinarny cykl, który cieszy się z miesiąca na miesiąc coraz większym zainteresowaniem. Dietetyk Viola Urban co dwa tygodnie doradza, jak jeść zdrowo i bez wyrzeczeń. Jej artykuł o zbędnych suplementach był najchętniej czytanym odcinkiem cyklu w zeszłym roku.

4. Restauracja Metamorfoza kończy działalność

W lutym 2018 roku zamknęła swoje podwoje jedna z ciekawszych i przy okazji bardziej bezkompromisowych restauracji w Trójmieście. Prowadzony przez szefa kuchni Adriana Klonowskiego lokal założyła kilkanaście lat temu gdańska biznesmenka - Justyna Zdunek. To tutaj raczkowała koncepcja fine dinig w Trójmieście, połączona z serwowaniem dań skomponowanych jedynie z sezonowych i lokalnych produktów, dostępnych do 100 km od Gdańska.

Ekipa Metamorfozy obiecała na koniec, że jeszcze powróci i zaskoczy fanów kulinarnymi pomysłami. Wciąż czekamy.

W 2018 roku byliśmy świadkami nie tylko startu wielu nowych restauracji, ale także głośnych zamknięć, w tym gdańskiej Metamorfozy prowadzonej przez Adriana Klonowskiego.
W 2018 roku byliśmy świadkami nie tylko startu wielu nowych restauracji, ale także głośnych zamknięć, w tym gdańskiej Metamorfozy prowadzonej przez Adriana Klonowskiego. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl
3. "Bar Pomorza" odpływa z Gdyni

Następny, przez wielu nieodżałowany lokal, który po ponad dwóch dekadach działalności postanowił, nomen omen, odpłynąć. Skąd taka decyzja, skoro gdynianie, ale także turyści odwiedzający Gdynię, chętnie stołowali się na kutrze zacumowanym przy Molu Południowym zobacz na mapie Gdyni, specjalizującym się w smażonych bałtyckich rybach? Otóż "wina" leży po stronie Portu Gdynia, który wypowiedział właścicielom umowę. Szkoda.

Tak wyglądał Bar Pomorza:



2. Magda Gessler otwiera rybną restaurację w Gdyni

Wiadomość, że kulinarna celebrytka ze szklanego ekranu otwiera w Trójmieście restaurację, spotkała się z gorącym odzewem ze strony naszych czytelników. Santo Porto to kolejny w Polsce lokal, który firmuje swoim nazwiskiem Magda Gessler, choć nie urzęduje w nim na co dzień. Zjemy tu przede wszystkim ryby i owoce morza. Tę informację również podaliśmy wam jako pierwsi.

1. Restauracja Magdy Gessler oficjalnie otwarta

Jedno trzeba przyznać: Magda Gessler budzi prawdziwie skrajne emocje, które gołym okiem widać w komentarzach pod tekstem, ale też zainteresowanie. Jak wygląda pierwsza restauracja w Trójmieście sygnowana jej nazwiskiem? Co w niej zjemy? To wszystko opisaliśmy w relacji z otwarcia Santo Porto. Wy dołożyliście swoje opinie z wizyty tutaj. W chwili obecnej oceniacie lokal na 4,2 (maksymalna ocena to 6).

Galeria zdjęć z otwarcia Santo Porto w Gdyni

A jak wy oceniacie 2018 rok w trójmiejskich kulinariach? Co was zaskoczyło pozytywnie i negatywnie? Czekamy na wasze opinie.

Otwarcie restauracji firmowanej nazwiskiem Magdy Gessler to najchętniej czytany tekst kulinarny w 2018 roku.
Otwarcie restauracji firmowanej nazwiskiem Magdy Gessler to najchętniej czytany tekst kulinarny w 2018 roku. fot. Lucyna Pęsik/Trojmiasto.pl

Dodaj zdjęcie do artykułu

Opinie (28)

Dodaj opinię

Dodaj opinię

Odpowiedz

Regulamin dodawania opinii

zamknij

Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Rozrywka

To ta piosenka wybrzmiała na Długim Targu podczas wiecu
Pieśn-hymn żałoby na Długim Targu
Miłosne wyznanie i przeprosiny na billboardzie w Gdańsku
Miłosne wyznanie na billboardzie

Kultura

To ta piosenka wybrzmiała na Długim Targu podczas wiecu
Pieśn-hymn żałoby na Długim Targu
Wiersze napisane dla Pawła Adamowicza
Wiersze napisane dla Pawła Adamowicza

Nowe lokale

Beczka Chmielu

Puby
Gdynia
Antoniego Hryniewickiego 6/12

Kluska

Bary, bistro
Gdynia
Antoniego Abrahama 26/1

Oberża 86

Restauracje
Gdynia
Starowiejska 30

Planuj z nami tydzień

Planuj Tydzień: czas smutku i zadumy
Planuj Tydzień: czas smutku i zadumy