Top 10 kulinarnych tekstów: to się czytało w 2020 roku

Cykl "Nowe lokale" cieszy się w portalu niesłabnącą popularnością - tak też było w 2020 roku.
Cykl "Nowe lokale" cieszy się w portalu niesłabnącą popularnością - tak też było w 2020 roku. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl

To był wybitnie trudny rok dla polskiej gastronomii. Nie oznacza to jednak, że nagle przestaliśmy się interesować jedzeniem na mieście, wręcz przeciwnie: kulinarne teksty cieszyły się w portalu Trojmiasto.pl dużą popularnością. Co się najlepiej klikało w serwisie Kulinaria w 2020 roku? Poniżej top 10 najbardziej poczytnych tekstów.



10. Kolejne restauracje wspierają lekarzy darmowym posiłkiem



To był marzec 2020, początek koronawirusowego zamieszania w Polsce i pierwszy lockdown, który zamknął wszystkie restauracje, ograniczając ofertę tylko do kupna dań na wynos/telefon. Sporo lokali z dnia na dzień musiało zmienić tryb działania i mierzyć się z nową rzeczywistością. Wiele z nich postanowiło mimo trudności wesprzeć medyków w ramach akcji #gastropomaga i podzielić się posiłkami, które dowożono do szpitali.

9. Nowe lokale: śniadania, burgery po tajsku, krewetki i Teksas



Cykl, w którym prezentujemy nowe lokale w Trójmieście, od lat przyciąga miłośników kulinariów, chcących być na bieżąco z debiutującymi miejscówkami. Tym razem czytelnikom spodobała się czerwcowa dawka nowości, gdzie opisaliśmy m.in. nietypową kuchnię polską na Dolnym Mieście, Tygle tuż nad Motławą oraz miejską oazę z azjatyckimi burgerami i dobrymi drinkami.

8. Nowe lokale: coś słodkiego, po ormiańsku i syta fryta



Ponownie cykl "Nowe lokale". Na początku lutego 2020 roku pokazaliśmy cztery warte uwagi miejscówki: cukiernię Umam, Smaczną Szamę, kawiarnię Fika, która znajduje się w Ikei, oraz Rzeźnię, gdzie w menu rządzą przekąski znane z czasów PRL.

Cykl "Nowe lokale" - wszystkie teksty



7. Okiem dietetyka: czym zastąpić mięso w diecie?



Tekst, który nie tylko miał dużo odsłon, ale też wywołał gorącą dyskusję w komentarzach, gdzie starli się przedstawiciele kuchni wegetariańskiej i mięsnej. Tym, którzy są zainteresowani roślinnymi alternatywami, wciąż polecamy artykuł Violi Urban.

Co zamiast mięsa? Ten tekst wywołał gorącą dyskusję. Na zdjęciu: wegański schabowy od House of Seitan.
Co zamiast mięsa? Ten tekst wywołał gorącą dyskusję. Na zdjęciu: wegański schabowy od House of Seitan. fot. Agnieszka Haponiuk/Trojmiasto.pl

6. Dobry po imprezie oraz na duży głód. Kebab - gdzie najlepszy?



Kebab to jeden z najchętniej wybieranych fast foodów przez Polaków i pewnie każdy fan ma swoje ulubione miejsce, w którym według niego serwują "kebsa" idealnego. Jedni chwytają po niego zawsze, gdy najdzie ich ochota, inni tylko po imprezie, najlepiej w nocy, gdy doskwiera głód. W tym tekście my pokazaliśmy znane w Trójmieście miejscówki z kebabami, a czytelnicy podzielili się swoimi sprawdzonymi adresami.

Jedzenie na telefon w Trójmieście


Nazwa "kebab" obejmuje ponad 20 odmian tej potrawy i nie jest jednoznaczna.
Nazwa "kebab" obejmuje ponad 20 odmian tej potrawy i nie jest jednoznaczna. fot. Zmiana Kebab/FB

5. Anonimowy klient "zawiesił" paragon na 2,7 tys. zł



Historia o tym, że nawet w trudnych czasach ludzie dzielą się tym, co mają, i wspierają innych. W lipcu anonimowy klient Avocado Vegan Bistro "zawiesił" paragon na kwotę 2,7 tys. zł, czym wspomógł gdańską Fundację Droga, troszczącą się o seniorów oraz ludzi dotkniętych bezdomnością.

Tajemniczy klient zostawił w Avocado "zawieszony" paragon na kwotę 2,7 tys. zł. To kolejna z wielu osób, które właśnie w taki sposób wsparły działania wrzeszczańskiego lokalu i zaprzyjaźnionej z nim Fundacji Droga.
Tajemniczy klient zostawił w Avocado "zawieszony" paragon na kwotę 2,7 tys. zł. To kolejna z wielu osób, które właśnie w taki sposób wsparły działania wrzeszczańskiego lokalu i zaprzyjaźnionej z nim Fundacji Droga. fot. Facebook Avocado

4. Zamawiają jedzenie i go nie odbierają



W czasie, gdy wiele lokali działa tylko na wynos, coraz częściej zaczęły zdarzać się sytuacje, gdy nikt nie odbiera zamówionego jedzenia, co naraża restaurację na koszty. "Dla nas to są realne straty. Bywa, że tracimy w ten sposób kilkaset zł dziennie" - mówiła nam właścicielka pizzerii z Gdańska, która regularnie spotykała się z takimi "niespodziankami". Zapytaliśmy trójmiejskich restauratorów o tego typu akcje - okazało się, że wielu z nich ma podobne przykre doświadczenia.

3. Kuba Wojewódzki otwiera restaurację w Gdyni



Najświeższy z najchętniej czytanych tekstów w 2020 roku i od razu trzecie miejsce - jak widać, magia rozpoznawalnego nazwiska wciąż działa. W połowie grudnia dowiedzieliśmy się, że w pierwszym kwartale 2021 r. Kuba Wojewódzki wraz z trójmiejskim restauratorem otworzy restaurację Niewinni Czarodzieje. Lokal zajmie przestrzeń po Vertigo, które mieściło się w Gdyńskim Centrum Filmowym.

Było Vertigo, będą Niewinni Czarodzieje 3.0.
Było Vertigo, będą Niewinni Czarodzieje 3.0. fot. Agnieszka Potocka/Trojmiasto.pl

2. Weź zupę na drogę. Nowy "zupomat" we Wrzeszczu



Choć tekst o "zupomacie" we Wrzeszczu odbił się szerokim echem w internecie, to niestety dla wszystkich fanów takich rozwiązań mamy złą wiadomość: dziś nie działa już żaden z kilku "zupomatów", które rozstawiono w Gdańsku, a także nieczynny jest Kociołek, czyli zupiarnia, która gotowała wszystkie zupy i miała swój punkt na rynku we Wrzeszczu.

- Pięknie dziękujemy wszystkim naszym klientom za przesympatyczną współpracę oraz każde dobre słowo, pragniemy poinformować, iż Kociołek został zamknięty na stałe, zupomaty na Przymorzu oraz Morenie również, zaś na ostatni dzień działania zaprasza zupomat we Wrzeszczu - czytamy w ostatnim wpisie Kociołka na Facebooku.
Zupomaty były ciekawym i pomysłowym rozwiązaniem, niestety dziś już nie działają.
Zupomaty były ciekawym i pomysłowym rozwiązaniem, niestety dziś już nie działają. fot. Łukasz Unterschuetz/Trojmiasto.pl

1. Znani piłkarze otworzyli lokal w Sopocie



Pod koniec czerwca otwarto w Sopocie Team Spirit (w pobliżu Multikina), czyli lokal, który przyciągać ma pasjonatów sportu, transmisji meczów oraz jedzenia. Zaangażowali się w niego popularni piłkarze: Jakub Wawrzyniak, Sławomir Peszko, Dusan Kuciak i Grzegorz Kuświk. Choć nie odbyło się oficjalne otwarcie i spotkanie z fanami, to artykuł i tak pokonał wszystkie inne pod względem klikalności w serwisie Kulinaria w 2020 roku.

A z czym wy będziecie kojarzyć trójmiejskie kulinaria w 2020 roku?

W otwarcie Team Spirit zaangażowali się znani sportowcy: Jakub Wawrzyniak, Sławomir Peszko, Dusan Kuciak i Grzegorz Kuświk. Na miejscu można też spotkać ich kolegów, np. Sebastiana Milę. Na zdjęciu od lewej: Jakub Wawrzyniak, Patryk Lipski, Błażej Augustyn, Sebastian Mila.
W otwarcie Team Spirit zaangażowali się znani sportowcy: Jakub Wawrzyniak, Sławomir Peszko, Dusan Kuciak i Grzegorz Kuświk. Na miejscu można też spotkać ich kolegów, np. Sebastiana Milę. Na zdjęciu od lewej: Jakub Wawrzyniak, Patryk Lipski, Błażej Augustyn, Sebastian Mila. Fot. Izabela Rakowska

Opinie wybrane


wszystkie opinie (31)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Najnowsze

więcej artykułów »

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Brunch z Merą
Brunch z Merą
degustacja
g. 13:00
Sopot, Sopot Marriott Resort & Spa
Niedzielny brunch Sheraton Sopot
Niedzielny brunch Sheraton Sopot
degustacja
g. 13:30 - 17:30
Sopot, Sheraton

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie