Wiadomości

Tradycyjne obiady z dostawą do domu

Kryzys w branży gastronomicznej związany z koronawirusem może być też szansą na rozwój. Z takiego założenia wyszedł Artur Moroz, właściciel znanej restauracji Bulaj w Sopocie, proponując klientom nową ofertę: Obiad Do Domu. To tradycyjne, pełnowartościowe dania obiadowe oferowane z dostawą domu, pozwalające na oszczędność pieniędzy i czasu bez straty dla jakości posiłków.



Pandemia zaskoczyła wszystkich, ale branżę gastronomiczną dotknęła szczególnie. Wiosną zostały zamknięte restauracje, latem życie na chwilę wróciło do względnej normy, aż przyszła jesienna fala zachorowań i kolejne zamknięcie lokali. Dostawa posiłków stała się normą. Zdecydowaliście się na dostawę gotowych pełnowartościowych produktów obiadowych do domów, czyli coś, czego jeszcze w Trójmieście nie było.

Artur Moroz: Motorem tego przedsięwzięcia była rzeczywiście pandemia. Zastanawialiśmy się, gdzie w tej sytuacji możemy się znaleźć na rynku. Nie byliśmy wcześniej obecni w branży oferującej dietę pudełkową i catering na wynos. Przebicie się w tym momencie na rynku przez konkurencję, mającej w tym względzie doświadczenie, było praktycznie niemożliwe. W związku z tym postanowiliśmy stworzyć nowy format: Obiad Do Domu.

Od marca tworzyliśmy ofertę, robiliśmy zdjęcia, uruchamiając sklep internetowy. Później przyszło lato, w sezonie klienci pojawili się w restauracji, a od października ruszyliśmy pełną parą z naszą ofertą: Obiad Do Domu.

Postawiliśmy na bezpieczeństwo żywności. Pasteryzowane dania oferujemy w specjalnych pojemnikach na żywność vacuum. Każda rodzina może dzięki temu zapełnić całą lodówkę na kilka dni. Chcieliśmy to zrobić tanio, zbliżając się do ceny przygotowania obiadu w domu.

Jakich dań mogą spodziewać się zamawiający?

Są to proste obiady złożone z podstawowych produktów ryb, zup, warzyw i mięsa. Uważam, że obecna pora nie jest czasem na wykwintne dania, ludzie oczekują prostych posiłków. Chcemy dotrzeć do osób, które albo nie mają możliwości sami przygotować posiłków, będąc np. na zdalnej pracy, albo nie mają stosownych umiejętności. Oprócz standardowych boksów mamy dwa odpowiednie dla miłośników kuchni z Teksasu i Meksyku oraz przeznaczone na domowe przyjęcie.

Nasze obiady przygotowywane są w sterylnych warunkach w profesjonalnej kuchni restauracyjnej z bardzo dobrych jakościowo produktów.

Czym przede wszystkim Obiad Do Domu różni się od firm oferujących catering na wynos i dietę pudełkową?

Nie kładziemy nacisku na rodzaje diet. Nasze posiłki są zbilansowane, ale wciąż takie, jakie się przygotowuje w domu. W założeniu chcemy je dostarczać co pięć dni. Dostarczane przez nas dania można odgrzać tradycyjnie na patelni, rondelku, w mikrofalówce do momentu uzyskania prawidłowej temperatury lub gotując we wrzątku.

Za pięć obiadów w formie boksu trzeba zapłacić 60 zł. Jeden obiad kosztuje 12 zł. Mając czteroosobową rodzinę powinny wystarczyć trzy boksy na cały tydzień. Ich koszt, jak łatwo policzyć, to 180 zł. Jedyną rzeczą, którą trzeba dodać, to kaucja za boks. Następnym razem opłata nie jest już jednak pobierana.

Przeciętny klient może mieć wątpliwości co do świeżości odebranych dań

Produkty były badane na bezpieczeństwo żywności. Gwarantujemy siedmiodniowy termin przydatności przez pasteryzację w pojemnikach vacuum, naturalnie przedłużający świeżość produktów. Nasze dania nie zawierają żadnych ulepszaczy smaku, takich jak: glutaminiany sodu, ekstraktów drożdży ani substancji konserwujących, które mogą się zdarzyć w żywności z wydłużonym terminem do spożycia. Są to prostu dobrze przygotowane w restauracji obiady.

Jak wygląda procedura zamówienia?

Bardzo prosto, jak w innych sklepach internetowych. Można zamawiać przez stronę Obiad Do Domu (www.obiaddodomu.com) w formie zakupów, dorzucając produkty do koszyka. Można też zamawiać przez telefon, co chętnie wykorzystują seniorzy, którym internet może sprawiać trudności.

Obecnie zamówienia są realizowane tego samego dnia. Przy złożeniu zamówienia do południa obiady trafiają do klientów po południu. Zaznaczamy, że jest to 48 godzin, zachowując limit bezpieczeństwa, gdyby pojawiło się sporo zamówień. W tym czasie na pewno obiad trafi pod drzwi.

Czy po zakończeniu pandemii będziecie chcieli nadal oferować obiady w takiej postaci?

Tak. Jest to dobry sposób dla klientów, którzy cenią wygodę i jakość. Gotowe obiady do odgrzania są co prawda w sieciach handlowych. My dostarczamy je do domu, a do tego oferujemy różnorodne dania na pięć dni w formie pełnowartościowych i smacznych posiłków.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

 

Rozrywka

Kolejny amerykański sukces gdańskiej aktorki
Amerykański sukces gdańskiej aktorki
Młodzieżowe Słowo Roku bez zwycięzcy. W zgłoszeniach nazwisko polityka na "S"
Młodzieżowe Słowo Roku bez zwycięzcy

Kultura

Dwa obrazy Kossaka wróciły do Gdańska
Dwa obrazy Kossaka wróciły do Gdańska
Gdyńska Serenada: posłuchaj, jak brzmi miasto
Posłuchaj, jak brzmi Gdynia

Nowe lokale

Mleczna Krówka

Restauracje
Gdynia
Świętojańska 82

Morze Yoko Sushi

Sushi
Gdańsk
Kołobrzeska 63B

Husak Pizza

Pizzerie
Gdańsk
al. Grunwaldzka 28/2