• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Tradycyjne smaki Pomorza: zawiła historia węgorza

Justyna Spychalska
24 marca 2012 (artykuł sprzed 12 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Wielkanoc od kuchni: tradycyjne wypieki
Węgorz od zawsze uważany był za przysmak z wyższej półki.
Węgorz od zawsze uważany był za przysmak z wyższej półki.

Wędzony, w jajecznicy w galarecie, smażony. Węgorz to rarytas tradycyjnej pomorskiej kuchni. Niestety, jego populacja drastycznie maleje, a ceny mięsa wzrosły ostatnio kilkukrotnie. A węgorz - największy indywidualista naszych wód - zdaje się tym w ogóle nie przejmować.



Jednym z przepisów wpisanych na listę produktów tradycyjnych woj. pomorskiego jest węgorz wędzony. Dawniej w każdym kaszubskim domu znajdowała się wędzarnia, dziś powraca się do tego zwyczaju. Jednym z przepisów wpisanych na listę produktów tradycyjnych woj. pomorskiego jest węgorz wędzony. Dawniej w każdym kaszubskim domu znajdowała się wędzarnia, dziś powraca się do tego zwyczaju.
Życie węgorza to nieustanna wędrówka. Tak przynajmniej było dawniej, dopóki człowiek nie zaczął ingerować w jego migracje. Narybek z Morza Sargassowego płynął do wybrzeży Europy, znajdując schronienie w rzekach, a potem jeziorach, z których wypływał na tarło dopiero po osiągnięciu dojrzałości.

Węgorz - na złość ludziom - rósł bardzo powoli, lubił się przemieszczać. Na pomoc europejskim smakoszom ryby przyszli Chińczycy, którzy zaczęli skupować europejski narybek i tuczyć niesforne węgorze w swoich akwenach. Wracały do nas tłuściutkie i podrośnięte.

- Chińczycy skupowali narybek za wysoką cenę, przy czym hodowla była tania i efektywna, co przekładało się na niższe ceny ryby - tłumaczy dr Stanisław Robak z Instytutu Rybactwa Śródlądowego - Obecnie, od stycznia 2011 roku, import i eksport węgorza europejskiego jest zabroniony. To prawo ma ochronić populację przed wyginięciem.

Oprócz zakazu importu i eksportu, wprowadzono miesięczny okres ochronny w poławianiu tej ryby, który trwa od 15 czerwca do 15 lipca. Nie wolno też łowić osobników mniejszych niż 50 cm.

Miałe(a)ś okazję skosztować kiedyś mięsa węgorza?

Podejmuje się również próby przywrócenia populacji w naszych wodach. W ramach ministerialnego planu gospodarowania zasobami węgorza w Polsce w tym roku do naszych wód trafi 14 ton tej ryby. Inicjatywa nie podoba się kaszubskim rybakom - śródlądowe jeziora przepływowe nie zostały uwzględnione w planie zarybiania. Narybek trafi za to między innymi do Zatoki Puckiej.

Plan odnowienia populacji węgorza cieszy nie tylko ichtiologów, ale też smakoszy. Mięso tej ryby jest uważane za rarytas. Warto zaznaczyć, że węgorz od zawsze uważany był za przysmak z wyższej półki.

- W mojej okolicy węgorze jadano tylko od święta, podczas Bożego Narodzenia, na weselach, przyjęciach komunijnych - wylicza pani Maria Birr ze Stowarzyszenia "Kaszubianki" - Jadano zarówno węgorze wędzone, jak i smażone, rzadziej podawano je w galarecie z warzywami.

- Dawniej każdy miał w domu własną wędzarnię, dziś na szczęście powraca się do tego zwyczaju - dodaje Mirosława Jarząbek z Koła Gospodyń Wiejskich w Górkach - Kaszubi cenią sobie samodzielne wędzenie, raczej nie kupują w sklepach gotowych wędzonych węgorzy.

Jednym z dań wpisanych na ministerialną listę produktów tradycyjnych jest prażnica - jajecznica na wędzonym węgorzu. To aromatyczna alternatywa dla powszechnie znanej jajecznicy na boczku.

Węgorz był też obecny w kuchni gdańskiej. W XIX wiecznej książce kucharskiej można znaleźć między innymi przepis na pasztet węgorza i szczupaka i zrazy z węgorza nadziewane jajkami i nacią pietruszki.

Jak jest dziś, czy warto sięgać po węgorza? Z pewnością nie ze względu na cenę, która w ciągu roku wzrosła dwukrotnie. Za kilogram świeżej ryby trzeba zapłacić około 70 zł, węgorz wędzony kosztuje dwa razy tyle.

- Cena jest odzwierciedleniem trudnej sytuacji węgorza w naszych wodach - tłumaczy Stanisław Robak - Mimo zakazu importu, wędrujące na tarło do Morza Sargassowego węgorze są narażone na wiele niebezpieczeństw, wiele z nich ginie w turbinach małych elektrowni, których ze względu na kształt ciała nie są w stanie pokonać. Mimo prób ratowania gatunku, jest ich coraz mniej.

Jeszcze w 2010 roku w naszych sklepach można było dostać tańsze węgorze hodowane w Chinach, dziś za ladą leżą ryby z hodowli duńskich, holenderskich, szwedzkich. W takich hodowlach ryb niestety nie przybywa, bo węgorz - indywidualista - w warunkach sztucznych rozmnażać się nie chce.

Węgorza kupić jednak można, wędkarze mogą próbować złowić go na własny użytek pamiętając o limicie, który wynosi obecnie dwie sztuki na dobę. 96 proc. węgorzy w naszych jeziorach to samice, cenione za wyjątkowo delikatne i smaczne mięso.

- Na pewno bezpieczniej wybierać węgorza świeżego, podczas naturalnego wędzenia uwalniają się szkodliwe dla organizmu węglowodory aromatyczne - tłumaczy Małgorzata Jabłońska z poradni dietetycznej La Mariposa. - Mięso węgorza jest tłuste, ale tłuszcz rybi jest wartościowy: zawiera dużo cennych kwasów tłuszczowych omega-3, są istotne przede wszystkim w profilaktyce chorób układu krążenia.

Tym, którzy mimo wszystko chcą posmakować tradycyjnego, kaszubskiego węgorza, polecamy przygotowanie go w prosty, tradycyjny sposób.

Kaszubska jajecznica na węgorzu/prażnica
przepis z Listy Produktów Tradycyjnych

Składniki:
wędzony węgorz,
cebula,
jajka,
woda,
tłuszcz

Przygotowanie: Wędzonego węgorza pokroić w plasterki. Wyłożyć na patelnię, dodać cebulę i zalać rozmąconymi jajkami (na 1 jajko dodawać 1 łyżkę wody). Wszystko razem usmażyć. Przed podaniem jajecznicę można posypać szczypiorkiem.

Miejsca

Opinie (24) 5 zablokowanych

  • Taki węgorz (2)

    Fajna sprawa, szczególnie wędzony. Niestety mnie na to nie stać

    • 24 3

    • jedna z lepszych ryb i to bez ości:)

      • 1 0

    • dopisz ze to przez tuska

      za kaczynskiego to było super

      • 2 2

  • JAK WEGORZ TO TYLKO Z GORZALECZKĄ !

    nie mowie o ostrym piciu tylko naprawde polecam delektowanie sie węgorzem wedzonym przy małym kieliszku czegos mocniejszego bo trawienie lepsze i smak cenniejszy. Dlatego ze jest drogi warto sie jego smakiem delektowac a nie najadac.

    • 20 4

  • Węgorzy chiński jest (1)

    gumowaty i bez smaku. Ohyda

    • 8 7

    • wlasnie

      n****cnate chiny

      • 2 0

  • Dziwny artykuł (1)

    Węgorz jest zagrożony wyginięciem, więc autorka zachęca do przyczynienia się do zwiększenia tego zagrożenia.

    • 12 4

    • Jakim sposobem Sherlocku?

      Czytelnicy Trojmiasto.pl wyruszą nocą na łowy?Czy może zanurkują w zatoce puckiej?

      • 0 1

  • Węgorz europejski, jako gatunek zagrożony wyginięciem

    objęty jest od czerwca 2007 r. ochroną wynikającą z Konwencji Waszyngtońskiej (Konwencja o Międzynarodowym Handlu Dzikimi Zwierzętami i Roślinami Gatunków Zagrożonych Wyginięciem CITES)

    • 3 1

  • ten na zdjęciu to jakiś zeschnięty wiór...

    dobrze uwędzony świeży węgorz ma gładką skórę a nie jak suszona śliwka...

    nie ma to jak węgorzyk, świeży chlebek z masełkiem i dobra polska wódka :)

    • 11 1

  • a kiedy można łowić węgorze? (2)

    pytanie do wędkarzy

    • 0 1

    • ja lapie swojego

      kilka razy dziennie

      • 2 0

    • pytanie do węgorzy

      kiedy można łowić wędkarzy

      • 0 0

  • kogo stać na 1 kg węgorza?

    110zł w Sopocie ,juz dawno zapomniałem jak smakuje ,ciekawi mnie dlaczego wegorz jest taki drogi.

    • 4 2

  • węgorz... (2)

    jest padlinożercą...mięso jest NIEKONSUMPCYJNE....NAPEWNO GORSZE OD PSINY CZY KOCINY... FUUUJJJJJJ !!!...onego czasu śnił mi się węgorz w galarecie...po przebudzeniu miałem węgorza w ręku ,a galaretę na ręku

    • 9 19

    • I co z tego że jest padlinożercą?

      Przecież je martwą materię organiczna na nie gumę czy azbest. Myślisz że jego mięśnie są zbudowane z czegoś gorszego niż szczupaka? Dziwny tok myślenia.

      • 5 0

    • jesteś obrzydliwy,człowiek jest jednak

      najbardziej zjechanym w mózgu zwierzęciem na Ziemii.
      Wyobrażam sobie w jakiej pięknej i cudownej harmonii żyły by zwierzęta gdyby nie było ludzi.Aaaaaaaaajjjj normalnie ... piękny widok

      • 0 0

  • Węgorz wędzony-pycha!!!

    Pyszne węgorze to były w 60-tych latach u rybaków w Świbnie.

    • 4 3

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane