• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jemy na mieście: Trafik Jedzenie & Przyjaciele - prosto i smacznie

Agnieszka Haponiuk
11 kwietnia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
  • Trafik Jedzenie & Przyjaciele mieści się w samym centrum Gdyni.
  • Trafik Jedzenie & Przyjaciele mieści się w samym centrum Gdyni.
  • Trafik Jedzenie & Przyjaciele mieści się w samym centrum Gdyni.
  • Trafik Jedzenie & Przyjaciele mieści się w samym centrum Gdyni.
  • Trafik Jedzenie & Przyjaciele mieści się w samym centrum Gdyni.

Trafik Jedzenie & Przyjaciele mieści się w samym centrum Gdyni przy skwerze Kościuszki 10, a więc miejscu tłumnie odwiedzanym, zarówno przez turystów, jak i samych gdynian. Miejcie, zatem na uwadze fakt, że trudno jest znaleźć wolne miejsce parkingowe, a ponadto parking jest płatny także w weekendy i to do godziny 20. Do Trafika wpadam z koleżanką w wietrzną kwietniową sobotę, by posmakować włoskich dań i opisać swoje wrażenia w ramach cyklu "Jemy na mieście".



Gdzie zjeść w Trójmieście? Wybierz coś dla siebie



Lokal jest spory, podzielony ścianką na dwie części, z otwartą kuchnią. Wnętrze urządzone jest w stylu industrialnym ze ścianami z czerwonej cegły, metalowymi i drewnianymi elementami. Aranżacja wpisuje się w najnowsze miejskie trendy, mimo że Trafik istnieje już ponad 10 lat. Na jednej ze ścian wiszą abstrakcyjne obrazy Miłki Mazurek. Obrazy są na sprzedaż. Warto także zajrzeć do witryny z deserami, gdzie piętrzą przeróżne smakowite ciasta, które są wypiekane w na miejscu w piwnicznej cukierni.

Karta obfituje w potrawy kuchni włoskiej. Wybieramy z każdej sekcji po jednym daniu, pomijając pizzę.

  • Przystawka
  • Papryczki Padron/tempura, sól maldon, aioli - 19 zł
  • Zupa
  • Bulion z trzech mięs z tortellini - 19 zł
  • Danie główne
  • Gicz cielęca/puree truflowe, marchew, sos własny - 55 zł
  • Makarony
  • Gnocchi/włoskie kluseczki ziemniaczane, sos pomodoro, koper włoski, karczochy - 24 zł
  • Deser
  • Tarta z białą czekoladą i granatem - 17 zł

  • Papryczki Padron
  • Papryczki Padron
  • Bulion pełen smaku, z mocno wyczuwalną nutą lubczyku
Papryczki Padron w tempurze okazały się być ciekawą i smaczną formą podania. I jak to papryczki padron, były lekko gorzkawe, ale z pysznym sosem aioli smakowały wyśmienicie. Zaspokoiły pierwszy głód. Bulion rewelacyjny, pełen smaku, esencjonalny z mocno wyczuwalną nutą lubczyku. Tortellini przeciętne i twardawe, "gryzły" się z naprawdę dobrym bulionem. A może by tak zamienić gotowe tortellini na domowe kołduny albo domowy makaron? Myślę, że ten bulion zasługuje na lepsze dodatki. Poza tym był bardzo udany.

Gicz cielęca to prawdziwy rarytas. Mięso było soczyste i lekko tłustawe. Jej kruchość i delikatny smak wywołał uśmiech i zadowolenie nawet u mojej nieprzepadającej za mięsnymi daniami kulinarnej towarzyszki. Dodatki, czyli ziemniaczane puree, w którym zabrakło truflowej nuty i karmelizowane w miodzie marchewki były poprawne.


  • Gicz cielęca
  • Gnocchi - włoskie kluseczki ziemniaczane, sos pomodoro, koper włoski, karczochy
  • Tarta z białą czekoladą i granatem była wspaniałym zwieńczeniem kulinarnej uczty w Trafiku.
Gnocchi, choć kupne, okazały się być mięciutkimi smacznymi kluseczkami, ale najważniejszy w tym daniu był sos pomidorowy! Ten sos to istny obłęd, głęboki pomidorowy smak z nutą słodką i kwaśną oraz subtelnie wyczuwalnym posmakiem włoskiego kopru. Niewątpliwie ten wspaniały smak jest zasługą pomidorów san marzano, na bazie których został zrobiony sos.

Tarta z białą czekoladą i granatem była wspaniałym zwieńczeniem naszej kulinarnej uczty. Mus z białej czekolady delikatny niczym chmurka, słodki, ale jego słodycz została przełamana przez soczyste, kwaskowe owoce granatu. Poezja.

Podsumowując. W gdyńskim Trafiku jest swobodnie i przyjacielsko, znajdziecie tu kulinarne smaczki, dania w zasadzie proste, bez nadmiaru przypraw i dodatków, ale bardzo smaczne, takie, na które ma się ochotę wrócić. Przesympatyczna, otwarta i życzliwa, a także w pełni profesjonalna obsługa.

Klimat/ wystrój - 5
Obsługa - 5
Estetyka dań - 5
Smak - 5
Ostateczna ocena to mocna 5.

O autorze

autor

Agnieszka Haponiuk - Długo była związana z trójmiejskimi mediami. Od kilku lat gotuje, stylizuje, fotografuje i pisze o jedzeniu. Uwielbia odtwarzać smaki z dalekich podróży, starych książek kucharskich oraz odwiedzanych restauracji. Prowadzi blog Smakiem na pokuszenie.

Miejsca

Opinie (48) 6 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    Miłe wspomnienia

    W Trafficu jadłem najlepszy creme brulee. Gorąco polecam

    • 8 17

  • Bulion z 3 mięs i 6 tortelini za 19 zł (1)

    szacun że odważyli się pokazać zdjęcie tego dania...

    • 37 3

    • Pewnie 1/3 to podatki i zusy, 1/3 towar i czynsz, 1/3 zarobek. za 19zl nie wiem co oczekujesz, w mcdonaldzie nawet normalnego burgera(chyba) sie nie kupi. moze jakas pseudo zapiekanka na dworcu

      • 4 17

  • Z 10 lat temu było może i smacznie

    Później już tylko gorzej. Odwiedziałem ten lokal i z każdą wizytą było niestety gorzej.

    Kolejnej szansy już nie dam

    • 31 4

  • Opinia wyróżniona

    Ten sos to istny obłęd

    Podobnie jak pimientos de padron. Chyba tylko dla Polaka trzeba je usmazyc w ciescie i podac z majonezem. Sos aioli, dobre ;) całe szczescie, że mus jest jak chmurka.

    • 28 9

  • (3)

    Strasznie drogo!!!

    • 37 8

    • (2)

      W barze mlecznym taniej. A jeszcze taniej wyjdzie jak zrobisz zakupy w biedrze i ugotujesz na ognisku

      • 13 22

      • (1)

        A jeszcze lepiej hejterze, jak zamilkniesz i pozwolisz każdemu wyrazić opinię. P.S. dla mnie również drogo.

        • 17 12

        • I kto tu hejtuje?

          Bo "Strasznie drogo!!!" (wiele wykrzykników to konieczność) to sopkojne wyrażenie opinii?

          • 5 8

  • (1)

    Oceniając deser należy zaznaczyć, że nie jest ich wyrobem a więc ewentualne pochwały należą się "Błogo", które mieści się w Słonym Spichlerzu w Gdańsku. A tarta faktycznie jest pyszka ;)

    • 16 3

    • Błogo to młode dziecko trafik. z tego co wiadomo pracownia mieści się właśnie w trafik

      • 8 0

  • (2)

    Czy kupne gnocchi (zatem po taniości) w połączeniu z pomidorami San marzano (czyli droższymi). Co to za metoda?

    • 36 3

    • (1)

      To samo miałem napisać - gnocchi z paczki i końcowa ocena 5/6... Przy tej cenie klient ma prawo oczekiwać świeżych, zrobionych na miejscu elementów dań.

      • 31 1

      • to jest po domowemu

        Nie znacie się :)

        • 9 0

  • (3)

    ta gicz to przed czy po zjedzeniu? Ja tam tylko kość widzę

    • 57 1

    • Też mnie to zastanawiało... (1)

      ta kość już chyba dla psa do konsumpcji przygotowana.

      • 14 0

      • Ale za to jaka krucha!

        Mmmmm nawet koleżance przypasowała.

        • 15 0

    • Trzeba mieć tupet. Jakiś gnat, puree z proszku i ponad 50 zł, klasa!

      • 7 0

  • (1)

    w Trójmieście jest sporo dobrych restauracji, często się w nich stołowałam, ale jak mi przyszło sporo dodatkowych kilogramów to teraz zamawiam jedzenie wyłącznie od meal bag i to są dietetyczne posiłki a nie żadne smażone na tłuszczu schabowe ;)

    • 5 38

    • Dieta pudelkowa?

      A ajfona masz i pazurki? Chętnie poznam

      • 10 2

  • Byłem tam raz i długo czekałem bo "kucharz ma przerwę" :D

    • 16 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane