• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Kuchnia i restauracja z najlepszym widokiem w Polsce

16 lipca 2020 (artykuł sprzed 3 lat) 
Restauracja Trienta y Tries znajduje się na 33. piętrze wieżowca Olivia Star. Restauracja Trienta y Tries znajduje się na 33. piętrze wieżowca Olivia Star.

Kolorowe tapas, wypiekane na miejscu brioszki, kalmary, ośmiornice czy tortille - światowej klasy szefowie kuchni zapraszają do najwyżej położonej restauracji na Pomorzu w podróż po najciekawszych zakątkach kulinarnych Półwyspu Iberyjskiego. Już w najbliższą sobotę, 18 lipca na 34 piętrze Olivii Star odbędzie się kolejna komentowana kolacja z muzyką na żywo.



Restauracja Treinta y Tres wpisała się na gastronomicznej mapie Trójmiasta wyraźnym, śródziemnomorskim akcentem. Ciekawa selekcja hiszpańskich potraw przygotowywanych przez międzynarodowy zespół pod czujnym okiem Antonio Arcieriego, hiszpańskiego szefa kuchni. Design i aranżacja reprezentują najnowsze trendy - postawiono tu na autentyczne elementy wykończenia, takie jak drewno, naturalny kamień, szlachetne tkaniny. Atmosfera jest swobodna i niezobowiązująca. Całości dopełnia romantyczna muzyka wykonywana na żywo i niczym niezakłócony widok na całe Trójmiasto z 33. piętra.

Kulinarna podróż po zakątkach Półwyspu Iberyjskiego



Zamysłem twórców restauracji jest pokazanie całego spektrum bogatej kultury i tradycji kulinarnej regionu. Zaprasza się tu w swego rodzaju podróż po najciekawszych zakątkach kulinarnych Półwyspu Iberyjskiego. W menu można odnaleźć wiele klasycznych specjałów jak kolorowe tapas, wypiekane na miejscu brioszki, kalmary, ośmiornice czy tortille, ale także zaskakujące kompozycje, których receptury pamiętają dawne czasy. Za całość odpowiada Antonio Arcieri, utytułowany szef kuchni i bliski współpracownik swojego mentora i nauczyciela - Paco Pereza.

Co ciekawe, wszystkie potrawy przygotowywane w najwyżej położonej kuchni w Polsce, zawierają lokalne akcenty w postaci regionalnych produktów. W aktualnym menu znajdziemy m.in. polskiego węgorza czy wypiekane na miejscu pieczywo. Dodatkowo, w każdy weekend szefowie oferują gościom jedno danie dnia, które pozostaje tajemnicą, aż do momentu przekroczenia progu restauracji. Letnią atrakcją jest natomiast nowa karta drinków inspirowana historycznymi ulicami Gdańska. Znajdziemy w niej pozycje nawiązujące m.in. do ulic Długiej, Pańskiej czy Ogarnej.

  • Klasyczne hiszpańskie gazpacho z jajkiem przepiórczym.
  • "AJO BLANCO" z wędzonym węgorzem z Kaszub.
  • Okoń śródziemnomorski z podsuszanymi pomidorkami z sosem z czarnych i zielonych oliwek.
  • Łosoś z klasycznym z sosem beurre blanc i liśćmi szczawiu.

Muzyka na żywo w Trienta y Tres



Hiszpańska restauracja nie mogłaby istnieć bez muzyki, jest to wpisane w kulturę tego słonecznego kraju. Założyciele Treinta y Tres, pozostając wiernym tradycji, również umilają swoim gościom czas. Wybrali jednak niecodzienny instrument - harfę. W każdy piątek i sobotę w progach restauracji gości wita Urszula Hazuka, polska artystka, wychowanka Akademii Muzycznej im. Stanisława Moniuszki w Gdańsku, od lat współpracująca z pomorskimi filharmoniami i teatrami.

Kolacja komentowana - Music Taste



Na 34. piętrze wieżowca Olivia Star cyklicznie odbywają się kolacje komentowane z muzyką na żywo. Swoje premiery miały tam już kuchnia francuska i amerykańska. Tym razem w najbliższą sobotę, 18 lipca swój debiut zaliczą hiszpańskie dania, a za ich przygotowanie odpowiadać będą kucharze położonej piętro niżej restauracji Trienta y Tres. To doskonała okazja, by 140 metrów nad ziemią w wyjątkowym klimacie skosztować dań autorstwa tak uznanych szefów kuchni. Więcej informacji tutaj.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (53) 8 zablokowanych

  • (3)

    Już pędzę płacić 80 zł za przystawkę;)

    • 60 11

    • (1)

      To raczej restauracja dla ludzi dla których te 80 zł jest jak dla Ciebie 5zl. Chętnych dużo. A Ty dalej pędź.

      • 9 12

      • Założe się, że pisze 20 latek z ajfonem wziętym na mamę;) I mówie o tobie, nie o człowieku który nabija się z serwowanych tam "dań" oraz ich cen;)

        • 12 3

    • Widzisz dziecko, ceny są dużo niższe ale zanim się wygłupisz warto sprawdzić cennik.

      • 3 2

  • Restauracja przereklamowana (3)

    A jeśli chodzi o widoki to zamiast na dachy falowcow itp np. Mondo w Gdyni nad samym portem i wiele innych a tu nie sadze by widok był najpiękniejszy

    • 25 16

    • (1)

      To tylko Twoja subiektywna opinia. Z okien widać od bazyliki mariackiej przez pòłwysep helski po Sea Towers, ale widzisz tylko akurat dachy falowców.

      • 7 3

      • Ale tylko przy bardzo dobrej pogodzie ktora mamy rzadko

        • 3 7

    • Mondo w Gdyni to jest kompletne nieporozumienie w kwestii obsługi

      • 2 1

  • uwaga uwaga (1)

    Przyszedłbym ale nie wiem czy jest rosół i kotlet z piersi

    • 43 1

    • Wczoraj

      Były krokiety i mielone. Może jutro będą, daj znać.

      • 1 0

  • Jak rząd da 5000+ to pójdę

    A tak to tydzień hiszpański w Lidlu

    • 53 5

  • Błędna idea (2)

    W czasie jedzenia należy koncentrować się na tym co się je a nie na widokach, dlatego większość dobrych restauracji ma siedzibę w piwnicach tak aby nic nie przeszkadzało i rozpraszało rozkoszowaniem się tym co się spożywa

    • 14 32

    • (1)

      Niekoniecznie, zanim otrzymasz danie jest dość czasu na podziwianie widoków, nawet przystawkę zdążysz zjeść i uciąć pogawędkę z towarzyszką

      • 5 3

      • Podziwiac dachy falowcow ?

        • 4 6

  • Widok spoko, jak ktoś lubi panoramę miasta.

    Osobiście wolę zaciszną dolinkę, wokół las, śpiew ptaków zamiast klaksonów, syren i gwaru metropolii.

    • 35 6

  • (4)

    Choć jestem zwolennikiem klasycznego jedzenia (zresztą nigdy w życiu nie jadłem takich wynalazków) to miejsce jak i potrawy tam serwowane pasują do siebie. Ma być pod każdym względem ekskluzywnie i jest. Jak wygram w totka z ciekawości zabiorę żonę.

    • 19 7

    • Tu nie trzeba wygranej tylko kilkuset pln.

      • 3 1

    • (1)

      A jak już wygrasz w totka to dlaczego miałbyś zabrać żonę?

      • 3 2

      • Twoja ciągle tego wymaga, więc nie mam wyjścia.

        • 3 0

    • Skoro to twoje marzenie to poważnie nie jesteś w stanie odłożyć, choćby przez rok, 500 zł?
      Albo pójść na 2 weekendy gdzieś dorobić?

      • 3 2

  • Krótko (2)

    • 16 6

    • naleśniki zapraszają na wykwintną kolację zapijaną specjalem (1)

      • 4 0

      • Specjal tak naleśniki nie, mimo iż

        Specjal 1,35 Funta, a naleśniki 0,99 Funta

        Miłego dnia

        • 3 1

  • Kogo to jara (4)

    ze mu z jajeczek kawioru sześciokąty pokuładają 'mistrzowie kuchni'? I takie tam podobne?

    • 30 5

    • Mnie

      • 4 4

    • dla Ciebie są frytki i shake (1)

      • 5 1

      • ale frytki podaje pani magister, więc zważ z kim się kruszysz wafelku.

        • 3 0

    • Najgorsze,

      że oni te sześciokąty układają gołymi rękami. To mi odbiera apetyt.

      • 0 0

  • Bylismy dwa razy

    Niestety duze NIE! Wole juz bar/restauracje pietro nizej

    • 20 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Rodzinne Niedziele - Brunch Mera Brasserie

170 zł
degustacja

Niedzielny brunch z muzyką na żywo

190 zł
muzyka na żywo, degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane