- 1 Co Polacy jedzą na śniadanie? (90 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (69 opinii)
- 3 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (103 opinie)
- 4 Ciągle o czymś zapominasz? Przyjrzyj się diecie (11 opinii)
- 5 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
- 6 Restauracje idealne dla osób dojrzałych (112 opinii)
Kuchnia i restauracja z najlepszym widokiem w Polsce
Kolorowe tapas, wypiekane na miejscu brioszki, kalmary, ośmiornice czy tortille - światowej klasy szefowie kuchni zapraszają do najwyżej położonej restauracji na Pomorzu w podróż po najciekawszych zakątkach kulinarnych Półwyspu Iberyjskiego. Już w najbliższą sobotę, 18 lipca na 34 piętrze Olivii Star odbędzie się kolejna komentowana kolacja z muzyką na żywo.
Restauracja Treinta y Tres wpisała się na gastronomicznej mapie Trójmiasta wyraźnym, śródziemnomorskim akcentem. Ciekawa selekcja hiszpańskich potraw przygotowywanych przez międzynarodowy zespół pod czujnym okiem Antonio Arcieriego, hiszpańskiego szefa kuchni. Design i aranżacja reprezentują najnowsze trendy - postawiono tu na autentyczne elementy wykończenia, takie jak drewno, naturalny kamień, szlachetne tkaniny. Atmosfera jest swobodna i niezobowiązująca. Całości dopełnia romantyczna muzyka wykonywana na żywo i niczym niezakłócony widok na całe Trójmiasto z 33. piętra.
Kulinarna podróż po zakątkach Półwyspu Iberyjskiego
Zamysłem twórców restauracji jest pokazanie całego spektrum bogatej kultury i tradycji kulinarnej regionu. Zaprasza się tu w swego rodzaju podróż po najciekawszych zakątkach kulinarnych Półwyspu Iberyjskiego. W menu można odnaleźć wiele klasycznych specjałów jak kolorowe tapas, wypiekane na miejscu brioszki, kalmary, ośmiornice czy tortille, ale także zaskakujące kompozycje, których receptury pamiętają dawne czasy. Za całość odpowiada Antonio Arcieri, utytułowany szef kuchni i bliski współpracownik swojego mentora i nauczyciela - Paco Pereza.
Co ciekawe, wszystkie potrawy przygotowywane w najwyżej położonej kuchni w Polsce, zawierają lokalne akcenty w postaci regionalnych produktów. W aktualnym menu znajdziemy m.in. polskiego węgorza czy wypiekane na miejscu pieczywo. Dodatkowo, w każdy weekend szefowie oferują gościom jedno danie dnia, które pozostaje tajemnicą, aż do momentu przekroczenia progu restauracji. Letnią atrakcją jest natomiast nowa karta drinków inspirowana historycznymi ulicami Gdańska. Znajdziemy w niej pozycje nawiązujące m.in. do ulic Długiej, Pańskiej czy Ogarnej.
Muzyka na żywo w Trienta y Tres
Hiszpańska restauracja nie mogłaby istnieć bez muzyki, jest to wpisane w kulturę tego słonecznego kraju. Założyciele Treinta y Tres, pozostając wiernym tradycji, również umilają swoim gościom czas. Wybrali jednak niecodzienny instrument - harfę. W każdy piątek i sobotę w progach restauracji gości wita Urszula Hazuka, polska artystka, wychowanka Akademii Muzycznej im. Stanisława Moniuszki w Gdańsku, od lat współpracująca z pomorskimi filharmoniami i teatrami.
Kolacja komentowana - Music Taste
Na 34. piętrze wieżowca Olivia Star cyklicznie odbywają się kolacje komentowane z muzyką na żywo. Swoje premiery miały tam już kuchnia francuska i amerykańska. Tym razem w najbliższą sobotę, 18 lipca swój debiut zaliczą hiszpańskie dania, a za ich przygotowanie odpowiadać będą kucharze położonej piętro niżej restauracji Trienta y Tres. To doskonała okazja, by 140 metrów nad ziemią w wyjątkowym klimacie skosztować dań autorstwa tak uznanych szefów kuchni. Więcej informacji tutaj.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (53) 8 zablokowanych
-
2020-07-16 23:09
Nazwa restauracji
Autorzy nie mogą się zdecydować czy ma być Trienta y tries, Trienta y tres a może Treinta y tres. Cały artykuł jest o jednej knajpie, której nazwa jest masakrowana przy każdym podejściu. Podpowiem, że chodzi o treinta y tres.
- 1 1
-
2020-07-16 23:52
Widok?
Niby czego? Haa haa piękne tylko niby co?
- 0 4
-
2020-07-17 01:40
To ja wole iść do mlecznego na obiad za 14.80zł (2)
20 gr daje napiwku do 15 zł i surówki mi zawsze nakładają więcej.
A na śniadanie ser wedlinka jajko i wcale nie za miliony. jem tak od lat jestem zdrowy- 2 2
-
2020-07-17 14:16
Ja wolę ugotować kilo ziemniaków za 2zł (1)
a do popicia kompot z obierek. Nie będe przepłacać 15zł. Jem tak od lat i czuje się wspaniale.
- 1 1
-
2020-07-19 10:25
Jeden woli pierogi, drugi jak mu śmierdzą nogi...
- 0 0
-
2020-07-17 04:54
Ja wole Łazanki
- 1 0
-
2020-07-19 21:06
Zrob artykul o restauracji z widokiem...
...nie umiesc chocby jednego zdjecia z tymze.
Brawo.
ps. po obejrzeniu zdjec nasuwa sie pytanie: a zjesc cos sie tam da ;)- 1 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.