• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Polscy kucharze na podium Olimpiady Kulinarnej

Łukasz Stafiej
25 października 2016 (artykuł sprzed 7 lat) 
Polska reprezentacja na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie. Kapitanem drużyny był Adam Woźniak, szef kuchni gdańskiej Restauracji 1611. Polska reprezentacja na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie. Kapitanem drużyny był Adam Woźniak, szef kuchni gdańskiej Restauracji 1611.

Polska reprezentacja z gdańskim szefem kuchni Adamem Woźniakiem na czele zdobyła srebrny medal w kategorii "Dania regionalne" na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie, jednym z najważniejszych konkursów kulinarnych na świecie.



Międzynarodowa Olimpiada Kulinarna w niemieckim Erfurcie to - obok Kulinarnych Mistrzostw Świata w Luksemburgu - najważniejsze zawody w światowej branży kulinarnej. Tegoroczne zmagania w kategorii "Dania regionalne" wygrała reprezentacja Włoch, trzecie miejsce na podium zajęli Rumuni, a srebrny medal przypadł Polakom.

Zadaniem każdej reprezentacji było przygotowanie czterech przekąsek typu finger, dwóch starterów, pięciodaniowego menu oraz talerza owoców. Ponadto drużyna musiała zrealizować zadania cukiernicze: pralinki, deser z czekoladą, deser z owocami oraz deser własnego wyrobu.

- Przygotowania trwały prawie rok - wspomina Adam Woźniak, szef kuchni gdańskiej Restauracji 1611 oraz kapitan polskiej reprezentacji. - Na spotkaniach dokładnie omawialiśmy produkty, jakich użyjemy, planowaliśmy dania i sposób ich prezentowania. W ubiegły wtorek zaczęliśmy końcowe przygotowania w Gdańsku, załadowaliśmy tira produktami. W Erfurcie pracowaliśmy od rana w piątek do sobotniego popołudnia.
Pod wodzą Woźniaka pracowało trzynastu kucharzy: Robert Skubisz (Amber Room, Warszawa), Tomasz Milewski (Hotel Mikołajki), Przemysław Tworkowski (Stena Line), Mariusz Gachewicz (Hotel Zamek w Gniewie), Krzysztof Gradzewicz (Hotel Kopernik, Olsztyn), Jacek Kempa (Kempa Smaków, Wrocław), Daniel Zawalich (Amber Room, Warszawa), Piotr Zawalich (Hotel Mikołajki), w tym pięciu z Trójmiasta: Przemysław Langowski (Magiel, Gdańsk), Wojciech Dembowski (Banglob Catering, Gdynia), Paweł Stawicki (Mercato, Gdańsk), Jacek Majcherek (Słowacki Bistro, Gdańsk) i Andrzej Ławniczak (Pomorska Akademia Kulinarna). Menedżerem drużyny był Krzysztof Szulborski.

Zadaniem reprezentacji było przygotowanie m.in. czterech przekąsek typu finger, dwóch starterów, pięciodaniowego menu oraz kilku deserów. Zadaniem reprezentacji było przygotowanie m.in. czterech przekąsek typu finger, dwóch starterów, pięciodaniowego menu oraz kilku deserów.
Wśród olimpijskich dań polskiej reprezentacji znalazły się m.in.: sandacz marynowany na słodko i słono, gotowany w sous-vide z grzybami lejkowca duszonymi z tymiankiem, szalotką oraz z musem z młodego szpinaku, gotowanego w cydrze jabłkowym; puree z chlorofilu, mięty, kolendry i werbeny, warzywa korzeniowe gotowane w maśle palonym z czarną soczewicą, owinięte we włoską kapustę, gotowaną w niskiej temperaturze czy kwaszona czerwona cebula w zalewie z octu winnego i syropu z białego bzu i z gotowanym porem w maśle.

- Po przygotowaniu konkursowych dań i zaaranżowaniu naszego stoiska, opuściliśmy halę i do akcji wkroczyło międzynarodowe jury, które oceniało każdy, najdrobniejszy element naszej pracy. Liczył się nie tylko smak i wygląd, ale także użyte produkty, techniki, opis, zastawa czy aranżacja stołu. Nasz wykonany był z potężnego kawałka drewna, z którego wyrastało drzewko z jabłkami - opowiada Woźniak. - Jury doceniło przede wszystkim aranżację, lekkość i prostotę dań oraz fakt, że nie pracowaliśmy na jednolitej porcelanie.

Miejsca

Opinie (35)

  • (1)

    No kuude,Walczyka nie było?przeciesz to jest miszcz nad miszcze!

    • 1 1

    • Przeciesz się pisze inaczej.

      • 0 0

  • Prawie jak MasterChef ;)

    Ja bym tam jeszcze widziała Pana Grzegorza Labudę.
    Dania na pewno wyszły wyśmienite. Sandacz mmm... :)

    • 3 2

  • lejkowiec dęty (2)

    musiałam sprawdzić w googlach - w życiu bym nie zerwała takiego dziwoląga do jedzenia.
    " Grzyb jadalny, jednak ze względu na mało apetyczny wygląd oraz czernienie podczas gotowania najczęściej bywa suszony, mielony na proszek i używany jako przyprawa do zup i sosów. Ma jednak mierne własności smakowe i ze względu na coraz rzadsze występowanie nie powinien być zbierany"

    • 0 1

    • trumpet of the dead

      wiedziałem, że dobrze kojarzę :)

      • 0 0

    • Opieńki są genialne.

      Świetnie wyglądają i równie dobrze smakują.

      • 0 0

  • czesc z nich nawet kotleta nie umiala

    Uklepac jak zaczynali prace z Adamem lata temu. Najwiekszs wtope zrobil Hilton pozwalając mu odejść... A teraz stawicki probuje niemożliwego....zadowolic apetyt wojcikiewicza syna nienasyconego.

    • 3 3

  • brak prostoty

    tego dania nikt nigdy nie zje w restauracji!!!!! powod? b.skompiikowane mydlenie poetyckim jezykiem d*py.. panowie szefowie doceniajac Wasze talenty -JESTESCIE SZEFAMI KUCHNI DLA LUDZI NIE DLA KOMISJI!!! mimo to skladam gratulacje i zycze sukcesow skoro taki jest trend gastronomi gdzie jedno danie przygotowuje sie w 10 h cyklu produkcyjnym...to nalezy tylko podziwiac selektywnosc cyklu produkcyjnego(sa to dania nie do powtorzenia) pozdrawiam

    • 1 1

  • Świetnie ze panowie wygrali pozdrowienia i gratulacje brawo Tomasz z Hotelu Mikolajki

    • 1 1

  • a gdzie Magiel?

    Magiel nie podpłacił, że nie ma do niego odnośnika/wytłuszczenia w tekście?

    • 0 2

  • Braz nie srebro (2)

    Na oficjalnej liscie wynikow ta Ekipa ma braz na 38 miejscu.Skad dostali srebrne medale?Blad?

    • 0 4

    • Srebro kucharzy !!!!

      • 0 0

    • mają na szyjach srebrne medale ?

      maja !!!! zazdrościsz im ? sam wystartuj , poświęć swój priv czas , rodzine , pieniądze i jedz !!!!!
      krytyka tak zwanych troli to obłęd !!!!!

      • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane